Királyok ​bukása (Trója 3.) 102 csillagozás

David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Sötétség telepedett a Nagy Zöldre, és az ókori világot szétszaggatja a megosztottság.

A Trója előtti harctereken gyülekeznek a mükénéi királyhoz hű ostromló erők. Köztük van Odüsszeusz, a mesés történetmondó, a mükénéiek vonakodó szövetségese, aki tudja, hogy hamarosan halálig tartó küzdelembe kell bocsátkoznia egykori barátaival.

A messze földön híres város falai mögött Priamosz, a trójai király várakozik. A betegeskedő, megkeseredett uralkodó két hősbe veti minden reményét: fiába, Hektórba és a rettegett Helikáónba, aki szörnyű bosszút áll a mükénéieken a felesége haláláért.

Immár feltartóztathatatlanul tombol a háború – a vérszomjas, öldöklő küzdelem, amelyben oly hősök csatáznak, akiknek a neve örökkön fennmarad a történetben, amely még évszázadok múlva is visszhangzik az emberek szívében.

A kortárs fantasy egyik legnagyobb mestere, David Gemmell a Királyok bukása című regényével méltó befejezését adja a halhatatlan ókori eposzt feldolgozó nagyívű történelmi művének.

Eredeti megjelenés éve: 2007

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
674 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155314193 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Akhilleusz / Achilles · Odüsszeusz / Ulysses · Andromakhé · Hektór · Helikáón · Banoklész · Gersom · Kalliadész · Priamosz · Xandrosz


Kedvencelte 27

Most olvassa 3

Várólistára tette 37

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

Evelena P>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Ha valaha elbeszélik történetem, mondják majd el, hogy” Gemmell korában éltem.
Az íróéban, aki az egyik legősibb történetet úgy formálta, olyan közelivé, emberivé tette, ami egyedülálló. Olyan váratlan fordulatokat hozott a történetvezetése, hogy csak úgy kapkodtam a fejem. Az Íliász eseményeihez képest itt sokszor fordult a kocka. Hektór és Akhilleusz párbaja a végkimenetel ellenére is tetszett,mert látszott, hogy milyen meberek is ők, és a legkevésbé sem számítottam arra, ami történt!
De szerintem ez volt az a pont, amikor úgy éreztem az előzménytudást el kell engedni és csak sodródni az árral.
A karakterábrázolás még mindig hibátlan, számos merénylet üti fel a fejét, előkerül a hajózás, a régi barátságok tisztelete és a jóslatok kérdése is.
Komplex egésszé állt össze számos veszteséggel és könnyes pillanattal. Sokakért fájt a szívem, mert jobbat érdemeltek volna, Trója, ez a hely az ott élőkkel évezredekkel ezelőtt sokkal jobbat érdemelt volna!
Megsirattam, amilyen bátorsággal védték Tróját, a végletekig próbálkoztak, nem adták fel.
Az utolsó pillanatig izgalmas tudott maradni, és itt is eposzi magasságokba emelkedett, akkor is, ha a szerző már nem tudta befejezni. :(
Csodálatos történet hősökről, emberekről, történelemről, fantáziáról és szeretetről. Az emberiségről, rólunk.

4 hozzászólás
Aoimomo P>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Ha még nem olvastad, de valaha is tervezed, hogy netalán, esetleg sort kerítesz rá, akkor NE, semmi esetre SE olvasd el a SPOILERT. Megöli a showt!

Andersen meghalt, Odüsszeusz nem!

Háromszor bőgtem rajtakönnyeztem meg, ezen kívül volt még két Oscaroskodás -"persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!", az egyik a spoiler, a másik spoiler. Külön imádom, hogy spoiler
Megkedveltem Akhilleuszt. Mire idáig jutsz az olvasásban, kedves Moly, tudni fogod, hogy miért volt fontos ezt idevésni az utókornak.
Az utóhang vitatható, hogy kellett oda vagy sem. Én kibékültem vele, mert szeretem ha egy történetnek van kerete, ez pedig egy monumentális történet volt, ami egy igazán szép keretet kapott a spoiler.

Rettenetesen hiányzik már most, ezért gyorsan, gyorsan, olvassátok sokan, hogy nosztalgiázhassak :D

2 hozzászólás
Fallen_Angel P>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Egyszerre volt szomorú és felemelő érzés olvasni a történetet. Egyrészt mert nem meglepetés, hogy mi lesz Trója és a legtöbb szereplő sorsa, másrészt nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy ezt a regényt részben már nem David Gemmell írta.
Bár önkéntelenül is kerestem, de nem vettem észre rajta az „idegen” kezet, nem éreztem az első két résztől eltérőnek – a stílus azonos, a történet íve töretlen. A sztori néhány ponton eltér ugyan az általam ismert Trója-legendától, de igazából ez semmiféle fennakadást nem okozott nálam, sőt némelyik változtatás kimondottan tetszett.
Mindössze pár oldal van a könyvben, amivel nem vagyok maradéktalanul boldog, és ez az utóhang, amit valahogy nem teljesen oda illőnek érzek. De ettől az apróságtól eltekintve a könyv méltó befejezése volt egy nagyszerű sorozatnak.

risingsun>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

A nagy finálé, avagy az elkerülhetetlen végzet beteljesülése. A nagy összecsapás, Trója ostroma ’végre’, két kötetnyi előkészítés után megkezdődik. Bevallom, én ezt a kötetet vártam a legjobban! Itt csúcsosodik ki a történet a csata, a hősök, a történet, mind egy helyre, Trójára koncentrálódik. Tömény kaland, ember feletti küzdelem orgia az egész kötet.
A nézőpont ezúttal visszahelyeződik a jobban ismert szereplőkre. Odüsszeusz, Hektór és Helikáon kerülnek a középpontba, de az ő szemükön keresztül, a ő szálaikhoz szorosan kapcsolódnak a többi, korábban megismert karakter szálai. Továbbra is jó, olvasmányos, lassan csordogáló, mégis izgalmas történet. Gemmell nem lassít, nem vesz vissza a tempóból, sőt, sokkal inkább most pörögnek fel igazán az események. Nagyon vártam benne Hektór és Akhilleusz párbaját, valamint a nagy cselt (a trójai falovat), s szerencsére ezúttal sem kellett csalódnom. Gemmell most, mint eddig mindig, megtartja a görög mitológiából ismert elemeket, de következetesen el is tér azoktól, a saját szája-íze szerint írja át, tárja az olvasó elé, teszi ezzel még izgalmasabbá az amúgy ismerős alaptörténetet.

S pont ebben rejlik a Trója-sorozat és ezáltal Gemmell zsenialitása, hogy a szerző bátor, merész módon új nézőpontokat, új történeti elemeket kombinál meglévő, ismert elemekkel s így új viszonyrendszereket hoz létre művében. Letehetetlen olvasmánnyá varázsolja a rég múlt eseményeit, friss szemléletmódjával élvezhetővé, izgalmassá teszi a mai olvasók számára is.

Nagyon örülök, hogy megismerhettem Gemmell új, történelmi fantasy arcát is, mert ezt is rendkívül magas szinten műveli, illetve sajnos már csak művelte. A könyv írása közben hunyt el, a történetet végül felesége fejezte be, tegyük hozzá szintén zseniális módon, mert semmilyen döccenés vagy változás nem érezhető a sorozat záró kötetében.

>!
Delta Vision, Budapest, 2013
674 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155314193 · Fordította: Sziklai István
Árnyék82 P>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Az utolsó kötet már eleve egy szomorú felhanggal indul, hiszen ki ne tudná mi vár Trója lakóira?! A végzet hatalmas Úrnő és nem lehet lehagyni a kilőtt nyilát…persze harcolni lehet és kell is, de ez itt megmásíthatatlan.
Az viszont, ahogy Gemmell a végét megírja, szerintem utolérhetetlen.
Számomra legalábbis mindenképp.
Mert harcolnak itt is a hősök és el is buknak (Hektór és Akhilleusz párviadala valóban legendába illő és akárhányszor olvasom, mindig megkönnyezem) ámde olyan mély nyomot hagynak az emberben ami kitörölhetetlen.
Talán én vagyok túl érzelmes olvasó, vagy csak ez a történet fog meg mindig ennyire, de mindig fáj a szívem mikor a sorozat végére érek.
A Legenda még ilyen, és ez a mese, mindkettő a lelkemig ér…
…mert ennyire részletgazdagon, hangulatosan, szépen, szívszorítóan és érdekesen, csak kevés történetet találtam, pedig sok könyvet olvastam már.
Ez egy méltó megemlékezés egy olyan történetről, amit számtalan módon dolgoztak már fel.
Számomra Gemmell meséje a legjobb!
Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer kezdjen neki…meglátja majd, hogy letehetetlen és hogy egy különleges élményben lesz része!

Köszönöm neki, hogy megírta…

Akárhányszor is olvasom ezt a sorozatot, mindig megragad, és mindig megrendít!
Csodálatos könyvek!

2 hozzászólás
ftamas>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Méltó befejezése az egész sorozatnak. A könyvet olvasva megjön az embernek a kedve ahhoz, hogy utána járjon, mi hogyan és mint történt. ( Már amennyire lehet ennyi év távlatából ) Gemmell belenyúl a valóságba és megváltoztat egy két dolgot. Persze az is lehet, hogy beletrafált és eltalált egy két dolgot, amely a történelem könyvekben másképp van. Akárhogyan is történt, a belenyúlásai zseniálisak és hihetőek.
Ez a záró kötet, várható Hektor és Akhilleusz párharca, amelyet zseniálisan oldott meg. Tudjuk, hogy Trója ostromát egy ló döntötte el, ahogy ezt megoldotta, az szintén zseniális. Kitalálható a hét domb rejtélye, amit inkább megsúg mint elmond.
Ebben a kötetben a a küzdelmek tényleg heroikussá válnak. Hősök keletkeznek és buknak el. A hangulat lenyűgöző, a könyv szinte letehetetlen. Ez a trilógia simán beférhetne a szabadon választható olvasmányok közé.

adibandi>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Nagyon elégedett vagyok ezzel a sorozattal! Pont annyi változtatás található a regényben, amennyit el tudtam viselni. Én nagyon szeretem a Trója filmet, és a történelem könyvben leírtak is nagyon érdekesek voltak, és a Gemmel regényben lévő változtatások először kicsit szíven ütöttek, de végül úgy voltam vele, hogy ennyi belefér, és ettől lett egyedi a történet. Szerintem egy kihagyhatatlan történet, ha valaki érdeklődik a Trójai mitológia után, és úgy érzem, hogy méltó befejezést kapott a sorozat. Csak ajánlani tudom a történelem, és kaland regény kedvelőknek!

Profundus_Librum>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Az első két rész után „végre” valóban felforr a népek olvasztótégelye – a Nagy Zöld –, és a görög városállamok szövetsége lerohanja a virágzó Tróját. A görög uralkodók egymás ellen is folyamatosan intrikáló szövetsége az ókor legnagyobb katonai hadmozdulata volt, de a példátlan mennyiségű katonára szükség is volt, ha el akarták foglalni a bevehetetlennek tartott Aranyvárost és megszerezni a benne felhalmozott mesés kincseket. Gemmell trilógiája nem dramatizál átirata az elfogadott történelmi tényeknek, hanem számos helyen a saját szájíze szerint egészítette ki a mesét. Így például a valóságban TÍZ ÉVIG tartó ostrom a könyvben egy évig tartott „csupán”. Emellett, ha semmi mást nem is tud az ember Trójáról, de a trójai faló legendája mindenki által jól ismert. Gemmell történetében is feltűnik az óriási ló, de Trója bukását – remélem ez NEM spoiler senkinek! – nem az a ló és nem is a legendából ismert módon okozza majd. A végig izgalmas olvasmány így még a „született történészeknek” is jó szórakozás lehet, hiszen történelmi adatok ide vagy oda, az események jó néhányszor vesznek váratlan fordulatot.

A könyv elolvasása óta átolvastam csomó cikket, amiben a korszakról, a térség népeiről, a nyelvekről, Trójáról, a trójai háborúról vagy Trója régészeti feltárásáról szóltak, de még a csak mellékszálként szereplő III. Ramszeszről és a hettitákról is egyet-kettőt. Megtudtam ezekből, hol volt a történet – persze direkt – elferdítve, hogy Agamemnón, a mükénéi király (aki a történészek szerint nem volt olyan gonosz, mint a könyvben, sőt, kifejezetten jónak tartják manapság) nővére a regényben a valóságban a lánya volt és hogy sokak élete is máshogy alakult, mint a könyvben. De komolyan kérdezem, hogy mi többet remélhet egy regény elérni, mint hogy felkeltse az emberek kíváncsiságát valami iránt (és közben még remekül szórakoztat is)? Az biztos, hogy hiába tudom már, – nagyjából – hogyan is folyhatott a valóságban ez az egész sajnálatos torzsalkodás, de a könyvből megismert szereplőkre én már úgy fogok emlékezni, ahogy itt most megismertem őket. Helikáón, Hektór, Agamemnón, Meneláosz, Akhilleusz, Odüsszeusz, Parisz, Helené, Andromakhé, Khalkeusz, Priamosz vagy Kasszandra – és a többiek – elfoglalták őket megillető helyüket a saját pantheonomban – mondhatnak a történelemtudósok bármit róluk. :)

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2013/10/david-gemmel…

1 hozzászólás
mazsolafa>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Bár tudtam, hogy Trójának itt a vég, én mégis körmömet rágva, számat harapva izgultam érte és hőseit a szívembe zártam.
Nem tudom milyen Gemmell többi regénye, de ha csak feleennyire jó, mint ez, akkor mindet olvasni kell.

2 hozzászólás
Voorhees>!
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása

Vegyes érzések kavarognak bennem mindig, amikor egy sorozat végére érek. A Trója ciklus esetében ez most inkább szomorúság. Az egész sorozatra jellemző, de az utolsó kötet érzelmileg annyira túlfűtött, hogy csodálatosan játszik a lélek húrjain.

Nem szeretnék elcsépelt értékelést írni, és letudni annyival, hogy Gemmell mesterien zárta le a történetet. Ez korántsem közelítené meg a valóságot. Az igazság az, hogy homéroszi magasságokba szárnyalt. Lehet heroikus fantasy, de egyben az epikus műfaj egyik csúcsa is volt ez a sorozat. A szerző olyan tökéletesen, olyan finomra csiszoltan illeszti össze a darabkákat, szereplőinek sorsa leheletfinoman egymásba fonódik, mígnem az olvasó elégedetten nyugtázhatja magában: ennek így kellett történnie.

Andromakhé, Helikáón, Hektór, Odüsszeusz és a többiek nem tudom, hogy léteztek e valaha, de itt megelevenednek a lapokon. A csatákban szinte érezni lehet a nyilak süvítését és a kardok csattogását, a párbeszédek közel hozzák a szereplőket, az egész olyan tragikusan emberi. Benne van minden, amire az ember képes. A hitványság, hatalomvágy, a gyűlölet, de a szeretet, a szerelem és a bajtársiasság is. Csak a legnagyobb szerzők tudnak így írni.

Gemmell írásainak a többségét már olvastam, bár nem az összeset. Azt hiszem kijelenthető, hogy ez a trilógia volt a fő műve, a legnagyszerűbben összeállított darab, olyan, mint egy finomra csiszolt gyémánt, vagy egy jól megkomponált zenemű. Csodálatos élmény volt olvasni. Az Odüsszeia és az Iliász mellett ezt is kötelezővé tenném az iskolások számára. Talán többen megszeretnék az olvasást.
spoiler


Népszerű idézetek

mazsolafa>!

Csodálhatsz egy embert, aki állandóan legyőz, de csak ritkán fordul elő, hogy kedveled is.

175. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Akhilleusz / Achilles · Odüsszeusz / Ulysses
Hanaiwa>!

A hettita a mükénéi harcosra nézett:
– Nem arról van szó, hogy nem kedvellek. Engem filozófusok, ritkaságszámba menő képességekkel megáldott tanítók, történetírók és gondolkodók neveltek. Tanulmányoztam az ősi háborúk művészetét, továbbá a nagy hadvezérek, költők és törvényalkotók szavait. Most azonban száműztek atyám birodalmából, egy olyan katona társaságába, akinek a legnagyobb öröme ha felvizelhet egy fára. A „nem kedvellek” formula még csak megközelítőleg sem írja le, hogy mit érzek.
Banoklész a hettitára meredt, majd Kalliadészra:
– Azt hiszem most megsértettek, de már azóta nem figyeltem hogy a filozófusokat emlegette…

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Banoklész
mazsolafa>!

„Addig ne húzd ki az oroszlán fogát, amíg nem látod a legyeket a nyelvén!”

138. oldal

mazsolafa>!

Azt mondják, hogy a paradicsom kapuját csak a hátramaradottak könnyei nyithatják meg.

60. oldal

mazsolafa>!

Az igazság és hamisság két különböző jószág. Annyira különböznek egymástól, mint az oroszlán és a gyík. Bonyolult állatok és számos vonásukban osztoznak – mindkettőnek négy lába van, két szeme és egy farka. Ám mégsem tévesztheted össze egyiket a másikkal. Felismerem az igazságot, amikor látom és felismerem a hazugságot is.

478. oldal

Puclifer>!

– Nos, sztratégosz – fordult a barátjához, miközben végignézett a várakozó katonákon –, mi a tervünk?
– Beszédet intéztem az emberekhez – felelte Banoklész –, és megmondtam nekik, hogy öljenek meg minden rohadékot, aki ellenük tör, és addig folytassák az öldöklést, míg mind meg nem hal.
– Jó terv – mondta erre Kalliadész. – Tetszik. Előnyére szolgál az egyszerűsége.

Kapcsolódó szócikkek: Banoklész · Kalliadész
mazsolafa>!

Az út, amelyen a katona jár, keskenyebb egy kardpengénél is. Lép egyet jobbra és elgyengül, csekélyebb harcos lesz belőle; lép egyet balra és szörnyeteggé válik.

30. oldal

mazsolafa>!

Udvariatlanság megváratni királyokat és a gyilkosokat.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andromakhé · Helikáón
Hanaiwa>!

– Az egyik evező nem húz úgy ahogy kellene, ezért a haladásunk egyenetlen.
Az egyiptomi döbbenten fordult a trójai hajóshoz:
– Te komolyan érzed..ezt az egyenetlenséget amit egyetlen evező okoz a nyolcvanból?
Oniakosz bólintott. Hirtelen feketefejű sirályok bukkantak fel fölöttük, és le-lebukva cikáztak.
– Ezt is érezted? -kérdezte Gersom.
– Mit? – kérdezett visza Oniakosz.
– Az egyik sirály rászart a fedélzetre. Várd meg míg módosítom a testtartásom, hogy a hajó megszokja az új súlyelosztást.

6. fejezet. 132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gersom
daney>!

Az emberek mindig a végső győzelemről beszélnek, de én még egy olyat sem láttam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Bowden: Assassin's Creed – Jelenések
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Erin Hunter: Hív a vadon
Jeffrey Archer: Egy igaz férfi
Diney Costeloe: Az űzött család
Ken Follett: Egy új korszak hajnala
Colin Falconer: Szabadság, szerelem, Levine
Leah Fleming: A képeslap