Az ​Örökkévaló Sólyom (A Sólyomkirálynő 2.) 5 csillagozás

David Gemmell: Az Örökkévaló Sólyom

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Míg a harcias és kíméletlen aenirek a klánok hegyi erődjén kívüli vidéket pusztítják, Sigarni, a Sólyomkirálynő saját univerzumának egy párhuzamos változatába érkezik egy téridőkapun keresztül. Taliesennek, az utolsó kapuőrnek fogalma sincs róla, hogy miért jött, de tudja, hogy hősökre van szükségük, ezért átengedi Sigarnit a földre, amit hamarosan háború dúl majd fel.

Csak Caswallon – az egykori magányos harcos és tolvaj – ismeri fel a népét fenyegető veszélyt és a bajt annak teljes nagyságában. Míg Taliesen megpróbál rájönni, hogy mi Sigarni célja, Caswallonnak meg kell próbálnia egyesíteni a klánokat, hogy legyőzzék a rájuk leselkedő legnagyobb veszélyt.

Eredeti megjelenés éve: 1995

>!
Delta Vision, Budapest, 2020
564 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633953525 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Caswallon · Leofas · Maeg · Maggrig


Most olvassa 2

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 38


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
David Gemmell: Az Örökkévaló Sólyom

Döbbenetes a különbség az első részhez képest. Az Örökkévaló Sólyom ugyanis már ízig-vérig Gemmell-regénynek érződik, ami ráadásul még a rutinos olvasóknak is szolgál pár igen érdekes meglepetéssel – ami azt illeti, ez utóbbi miatt igazán fontos olvasmány.
Az első résszel ellentétben a klasszikus gemmelli hangulatra nem nagyon tudok panaszkodni: erdők, hegyek és klánok, erős férfiak és hamar felnőni kénytelen fiúk, nemes jellemek és büszke, becsületes tettek, velük szemben pedig az erőszakos és vérszomjas gyilkosok. Talán egy kicsit túl egyszerű és nem mondanám, hogy sok újdonságot hoz a szerző többi regényéhez képest, de – mint mindig – jó olvasni, hatásosak a jelenetei, szimpatikusan szerethetőek a szereplői, vagyis tényleg minden megvan ahhoz, hogy élvezzük a könyvet.
Ami ebben új lehet, az a cselekmény bonyolító ereje, a párhuzamos univerzumok és idősíkok szervező elemmé való emelése: nem mondom, hogy nagy rajongója lettem az ilyen mértékű használatának (ahhoz túl sok mindenre ad lehetőséget), de egyszer egy ilyen Gemmell-regényt is jó volt kézbe venni.
Mindezek mellett viszont kulcsregénynek tűnik, talán a szerző egész életművéhez. Azt hiszem, egy korábban megjelent könyvében sem kapcsolta ennyire össze a különböző korokban és világokban játszódó sorozatait, mi több, erre még egyfajta magyarázatot is ad, ami gyakorlatilag a science fantasy irányba tolja el minimum ezt a regényt. Tapasztalt Gemmell-olvasók biztosan izgalmasnak fogják találni az elszórt utalásokat más sorozatokra, bár én még meglepőbbnek találtam a nagyobb koncepcióra és rejtélye utaló gondolatokat.
Lassan a végére érünk az életműnek; nagyon kíváncsi vagyok, hogy a soron következő négy önálló fantasy regényben mi vár még ránk.

6 hozzászólás
donzella P>!
David Gemmell: Az Örökkévaló Sólyom

Nem sok olyan könyvet olvastam, ami párhuzamos világokról/időugrásról szólt, ezért nyugodtan mondhatom eddig ez a legjobb könyv, ahol elvarrták a szálakat, a kör körbeért, mindezt anélkül, hogy számos más vonalat is beleszőtt volna, amely egyértelműen jelen van a történetben.
Ellenben olyan se volt még, ami ennyire eltért volna a fülszövegtől. Az első rész főhőse Sigarni, és a beharangozó alapján számítanánk rá, hogy ismét viszi a prímet, pedig ő nem az események mozgatórugója, hanem a megoldása.
Szerintem nagyon jó szereplőgárdát hozott össze az író, az első rész miatti fanyalgás a múltté.


Népszerű idézetek

donzella P>!

– Most már kémkedsz is utánam?
– Igen, kémkedek. És miért ne tenném? Nem vagyok tán a feleséged?

– Valóban az vagy, és te vagy a legjobb dolog, amit elloptam a pallidesektől. Kivéve apád bikáját.

215. oldal - 5. fejezet (Delta Vision, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Caswallon · Maeg
donzella P>!

– Tíz évvel idősebb vagyok nálad, Maggrig, és a hagyomány szerint ez bölccsé tesz. Együtt kiteszünk száz évet vagy még többet. És ez már az öregség.
– Korábban még soha nem voltam öreg – vigyorodott el Maggrig. – Furcsa, hogyan cserkészi be a kor az embert.

520. oldal - 10. fejezet (Delta Vision, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Leofas · Maggrig

Hasonló könyvek címkék alapján

Brandon Sanderson: A Végső Birodalom 1-2.
Peter V. Brett: A Sivatag Lándzsája
Greg Keyes: Vérlovag
Margaret Weis – Tracy Hickman: Az őszi alkony sárkányai
Mark Lawrence: Szent Nővér
Michael Moorcock: Sárkány a kardban
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
Richard Morgan: Az acél emléke
Michael Moorcock: Melibonéi Elric
Michael Moorcock: Corum kardjai