David G. Hartwell (szerk.) · Kathryn Cramer (szerk.)

The ​Hard SF Renaissance 2 csillagozás

David G. Hartwell – Kathryn Cramer (szerk.): The Hard SF Renaissance

Something ​exciting has been happening in modern SF. After decades of confusion, many of the field's best writers have been returning to the subgenre called, roughly, „hard SF”-science fiction focused on science and technology, often with strong adventure plots. Now, World Fantasy Award-winning editors David G. Hartwell and Kathryn Cramer present an immense, authoritative anthology that maps the development and modern-day resurgence of this form, argues for its special virtues and present preeminence-and entertains us with some spectacular storytelling along the way.

Included are major stories by contemporary and classic names such as Poul Anderson, Stephen Baxter, Gregory Benford, Ben Bova, David Brin, Arthur C. Clarke, Hal Clement, Greg Egan, Joe Haldeman, Nancy Kress, Paul Levinson, Paul McAuley, Frederik Pohl, Alastair Reynolds, Kim Stanley Robinson, Robert J. Sawyer, Karl Schroeder, Charles Sheffield, Brian Stableford, Allen Steele, Bruce Sterling, Michael Swanwick,… (tovább)

A művek szerzői: Allen Steele, Paul McAuley, Greg Egan, Poul Anderson, Kim Stanley Robinson, Stephen Baxter, Nancy Kress, Gregory Benford, Arthur C. Clarke, James Patrick Kelly, Ben Bova, Robert Reed, Joan Slonczewski, Charles Sheffield, Bruce Sterling, David Brin, G. David Nordley, Robert J. Sawyer, Geoffrey Landis, Joe Haldeman, Brian Stableford, Hal Clement, Michael Swanwick, Alastair Reynolds, Peter Watts, James P. Hogan, Ted Chiang, Karl Schroeder, David Langford, Vernor Vinge, Paul Levinson, Sarah Zettel, Michael Flynn, Frederik Pohl

Tartalomjegyzék

>!
Tor Books, New York, 2003
960 oldal · ASIN: B000FC0X8M
>!
Tor Books, New York, 2002
960 oldal · ISBN: 9780312876357

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

marschlako P>!
David G. Hartwell – Kathryn Cramer (szerk.): The Hard SF Renaissance

Meglehetősen vaskos és sokoldalú válogatás a hard sci-fi viszonylag friss terméséből. Be kell látnom azonban, nekem, miként úgy általában is, a hard sci-fi területén is a hagyományosabb alkotások tetszenek igazán. A transzhumánok problémái és a mindenféle nanoszerkezetekkel telepumpált Übermenschek világa nem igazán tudnak megmozgatni. Éppen ezért, ebben a válogatásban is főként a hagyományosabb témaválasztású alkotások ragadtak meg bennem jobban. Ettől eltekintve egy nagyon jó válogatásról van szó, azzal együtt is, hogy néha nem értettem a válogatási elveket: volt olyan történet, mely nem csak hogy nem volt hard, de még sci-finek sem igazán lehetett nevezni, s Kim Stanley Robinsonnak is sikerült talán az egyik leglaposabb, legunalmasabb novelláját beválogatni (még ha érdekelne is a baseball, akkor sem tudnám különösebben értékelni, s mondom ezt úgy, hogy az egyik kedvenc sci-fi írómról van szó; szerencsére a másik novellája már sokkal jobb volt).

S most következzenek a kiemeltek:

*****:

Legelőször is a kedvencem a kötetből (barlangász énem ugyan már predestinálta a pozitív elbírálást, de ettől függetlenül is egy hangulatos, jó novelláról van szó):

G. David Nordley: Into the Miranda Rift

Barlangászat a Mirandán, az Uránusz holdján …

azaz: négyen (két férfi és két nő), plusz egy robot, bent rekednek az Uránusz Miranda nevű holdjának belsejében, s ezzel kezdetét veszi az izgalmas és látványos (remek ötletekkel teli: néha megálltam, s elgyönyörködtem e túlvilági tájban) barlangtúra a túlélésért. A karakterek is érdekesre sikeredtek, mindenkiből mást hozott ki ez a küzdelem. A vége talán kicsit túl patetikusra sikerült, de ettől függetlenül csillagos ötös.

Michael F. Flynn: Built Upon the Sands of Time

Tudósok kocsmai beszélgetése arról, hogyan változtathatja meg az idő folyását egy múltbeli kis perturbáció. Érdemes-e a múltat eltörölni, csak azért mert a jelen nehéz? spoiler Avagy beszélgetés egy jó pofa sör mellett á'la Tales from the White Hart és a kvantumhabzás.

****/*:

Nancy Kress: Beggars in Spain

Mi történne, ha egyszer csak a géntechnológiának köszönhetően lehetségessé válna, hogy olyan emberek szülessenek, akik alvás nélkül is kitűnően elvannak. Az események alakulását az egyik ilyen lány sorsán keresztül követhetjük nyomonspoiler, miközben nem csak a társadalom reakcióját ismerhetjük meg, hanem azt is, minként befolyásolja mindez egy család életét.

Arthur C. Clarke: The Hammer of God

Talán még jobb is, mint a regény.

Kim Stanley Robinson: Sexual Dimorphism

Egy kutató-házaspár kapcsolatának végét leíró történet + némi genetika; egyesíti magában mindazt, amit a Mars- és a Tudomány a fővárosban trilógiában szerettem Robinsonban.

****:

Ben Bova: Mount Olympus
Joan Slonczewski: Microbe
David Brin: An Ever-Reddening Glow
Geoffrey A. Landis: A Walk in the Sun
Brian Stableford: A Career in Sexual Chemistry
Hal Clement: Exchange Rate
Greg Egan: Reasons to Be Cheerful
Alastair Reynolds: Great Wall of Mars
Peter Watts: A Niche
Stephen Baxter: Gossamer
Karl Schroeder: Halo
David Langford: Different Kinds of Darkness
Sarah Zettel: Kinds of Strangers

Noro >!
David G. Hartwell – Kathryn Cramer (szerk.): The Hard SF Renaissance

Ez a monstrum kötet 41 novellát és kisregényt tartalmaz 1987 és 2000 közöttről. Mivel olvasás közben már mindről írtam két-három mondatot (http://moly.hu/olvasasok/3285685), most csak néhány történetet emelnék ki. David Brin két humoros „egypercese” zseniális, az ember nem is hinné, hogy ilyen rövid terjedelemben milyen frappáns tud lenni az öreg. A legjobb stílus díját Joe Haldemannak ítélem a For White Hill-ért, de Peter Watts „A Niche” c. története is dobogós, ha valaki inkább borzongana. A poszthumanizmus egy igen szokatlan feldolgozásáért ajánlom Ted Chiang Understand c. novelláját. A hard space opera rajongóinak bőven van miből válogatniuk: Stephen Baxter, Alastair Reynolds, Robert Reed, Karl Schroeder és Paul McAuley egyaránt érdekes sztorikkal jelentkeztek. Bruce Sterling Taklamakan-ja pedig azt bizonyítja, hogy a kiberpunkban is van még lendület. Végül Poul Anderson Genesisét egyszer majd a teljes regényváltozatban is elolvasnám.
Komolyabb csalódást legfeljebb 4-5 történet okozott, főleg Kim Stanley Robinsonnal és Gregory Benforddal voltam elégedetlen, némelyik írásuk egészen semmitmondó.


Népszerű idézetek

Noro >!

„Do you realize that we are trying to run a technological civilization with a brain that was evolved in the neolithic?”

Michael Swanwick: Griffin's Egg

1 hozzászólás
Noro >!

„Sure, a pathologist should never take his work home with him.”

Michael Flynn: Built upon the Sands of Time

Noro >!

Why do we expect science to always come in high-tech wrappings?

Paul Levinson: The Mendelian Lamp Case

Noro >!

„Remember your laws!” Cathy shrieked. „You have to obey me. Now do it, before this crushes my ribs! Nikhil, make the robot obey me!”

G. David Nordley: Into the Miranda Rift

Noro >!

Reliance on miracles was not, of course, a useful solution to any problem; but some of the staff occasionally, and of course very privately, felt slightly tempted. After all, the supernatural could hardly be much less useful at prediction than the math models produced so far.

Hal Clement: Exchange Rate

1 hozzászólás
Noro >!

This is a reality check. Please perform a soft interrupt now. Scan this text for embedded code and check against the verifier in the blind spot of your left eye. If there is no match, resume as you were: this message is not for you. You may rationalize it as mildly amusing entertainment-fluff in an otherwise serious science magazine.

David Brin: Reality Check, első mondatok

Noro >!

I had never seen a supernova in real time before – well, how many people have? – but that, at least, was not a disappointment.

Frederik Pohl: Hatching the Phoenix

Noro >!

We can always say that we've done our part for the advancement of science and all mankind.
For what more can a good rat ask?

Allen Steele: The Good Rat, utolsó mondatok

Noro >!

Pete preferred the company of seriously twisted people. People who really cared about something, cared enough about it to really warp themselves for it. People who looked for more out of life than mommy-daddy, money, and the grave.

Bruce Sterling: Taklamakan

Noro >!

Final exam week was always chaos at Fairmont Junior High. The school's motto was „Trying hard not to become obsolete” – and the kids figured that applied to the faculty more than anyone else.

Vernor Vinge: Fast Times at Fairmont High


Hasonló könyvek címkék alapján

David G. Hartwell – Kathryn Cramer (szerk.): The Ascent of Wonder: The Evolution of Hard SF
Jeff VanderMeer – Ann VanderMeer (szerk.): The Big Book of Science Fiction
Lynne M. Thomas – Michael Damian Thomas (szerk.): The Best of Uncanny
Melissa Marr – Tim Pratt (szerk.): Rags & Bones
Louise Welsh (szerk.): Ghost
David Steffen (szerk.): The Long List Anthology 5.
Lavie Tidhar (szerk.): The Apex Book of World SF 2.
Neil Clarke (szerk.): Upgraded
Jonathan Strahan (szerk.): The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 12.
Ann VanderMeer – Jeff VanderMeer (szerk.): The Thackery T. Lambshead Cabinet of Curiosities