Végtelen ​tréfa 117 csillagozás

David Foster Wallace: Végtelen tréfa

„A ​Végtelen tréfa az X-generáció Ulyssessévé vált. Wallace gigantikus opuszát olvasni olyan, mintha nyakig merülnénk a kilencvenes évek sajtburgerszagú, MTV-fixált, hedonista univerzumában, és fejest ugranánk egy saját diszkomfortzónájában ragadt, megszállott és néha követhetetlenül gyorsan szerváló író zavarosan örvénylő agyába.” – Könyvesblog
David Foster Wallace főműve, a Végtelen tréfa a jövőben játszódik, amikor Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok egy ONAN (Organization of North American Nations) nevű szuperállammá olvad össze. A regény szereplői egy teniszakadémia növendékei és egy alkohol- és drogelvonó intézet bentlakói, valamint québeci radikálisok egy csoportja, és mindenkit az az egy cél vezérel, hogy megtalálja a Szórakoztatásnak, annak a filmnek a mesterkópiáját, ami – ha az ember egyszer is megnézte – nem hagyja, hogy azután egyéb tevékenységet folytasson. A Végtelen tréfa lényegi kérdéseket feszeget: mi a szórakoztatás, és miért uralja az életünket, miképp… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1996

>!
Jelenkor, Budapest, 2020
1114 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635181162 · Fordította: Kemény Lili, Sipos Balázs
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
1114 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636766146 · Fordította: Kemény Lili, Sipos Balázs
>!
Jelenkor, Budapest, 2018
1114 oldal · ISBN: 9789636768942 · Fordította: Kemény Lili, Sipos Balázs

Enciklopédia 14


Kedvencelte 35

Most olvassa 79

Várólistára tette 295

Kívánságlistára tette 287

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Úgy rémlik, egyik ismerősömnél az üveges szekrény tetején volt egy üveg tokaji aszú, ami annyira régen állt ott, hogy kocsonyás állagúvá vált – nos, ez az üveg jutott eszembe erről a könyvről. Valamiért. (Fogok rá utalni még, hogy miért.) Amennyiben valaki erre azt felelné, a fizika törvényeinek ellentmond, hogy egy aszú ekképp cselekedjék, szóval vagy át lettem verve, vagy a memóriám csalt meg, esetleg csak álmodtam, hát én csak megvonom a vállam, és azt mondom: és akkor mi van? Ez csak még inkább párhuzamba állítja az emléket a könyvvel. Mert ez a könyv igazából úgy van, hogy nem is lehetne. Ez a könyv ellentmond a fizikai törvényeknek. Ez a könyv olyan, mintha csak álmodnánk.

Cáfolnám, hogy nincs története. Ugye egy alternatív jövőben járunk, ahol a multik jó pénzért meg tudják venni az adott naptári év nevét, következésképp épp most a Depend Biztonsági Alsónemű évét írjuk. Van továbbá egy rejtélyes, misztikus, halálos filmművészeti alkotás, amit a könyvben központi szerepet betöltő Incandenza család tragikus (és végletesen extrém) körülmények között megöngyilkolódott feje készített, és amit ha valaki megnéz, akkor durván annyi lesz neki, mert soha többé nem tud leszakadni róla. Ez a legendás „Szórakoztatás”. Ezt a tömegpusztító vágytárgyat keresi a titkosszolgálat éppúgy, mint a kanadai tolószékes orvgyilkos-szeparatista-terrorista különítmény, akiket aztán tényleg nem állíthat meg senki, legfeljebb egy akadálymentesítetlen lépcső. A dolgok amúgy két fő (és számtalan nem fő) helyszínen bonyolódnak: egyfelől az ifjú tenisztitánok számára létesített sportakadémián, másfelől pedig egy egykori függőknek létrehozott átmeneti házban – Wallace mindkét színtérben lubickol, látható élvezettel és elmélyült aprólékossággal (hihetetlen, mennyi mindent tud ez a csávó a függőségről! bármilyen függőségről! drogfüggőség, teljesítményfüggőség, függőség a fogy. társ.-tól… van itt minden) ábrázolja a szereplők társas kapcsolatait éppúgy, mint eszement napirendjüket. És hát itt el kell ejtsek egy satöbbit, mert napestig folytathatnám. Feltételezem, már ebből is érzékelhető, hogy a könyvben nem a cselekmény hiánya feltűnő, hanem épp annak sűrűsége (és itt csatolnék vissza a fenn említett kocsonyásra sűrűsödött aszúhoz), az a mérhetetlen mennyiségű anekdota, történetszál, végtelenbe indázó (de tökéletesen kiegyensúlyozott és utánozhatatlan) mondat, amit Wallace egyszerűen embertelen, vagy inkább emberen túli fantáziája elénk terít. Csak úgy hemzsegnek a szövegben az ötletek, az ellenállhatatlanul vicces, a bitang nyugtalanító, a véresen brutális ötletek, szétfeszítik az epikus kereteket, szétszaggatják mozaikokra a cselekményt, létrehozva ezt a megismételhetetlen böszme dögöt, amit összefoglaló nevén Végtelen tréfá-nak hívunk.

És akkor itt mondanék ellent annak a vélekedésnek is, hogy ebből a könyvből húzni kellett volna. Mert értelmezésemben ennek a regénynek elidegeníthetetlen része az, hogy riasztó méretű, hogy a lábjegyzetei kezelhetetlenek, hogy olyan, mintha soha nem lenne vége – hisz pont ettől végtelen a tréfa. Úgyhogy sok mindent lehet vele csinálni: félbehagyni, átlapozni pár oldalt, elaludni alatta (vigyázat! ha úgy szunyunk bele, hogy a kötet a mellkasunkon marad, az légzési nehézséget okozhat!), félretenni akár egy hétre, akár egy hónapra, akár egy évre is (hisz ilyen sűrűségű szövegen valóban nem lehet csak úgy átrohanni), de húzni belőle… azt nem. Azt semmiképpen sem. Mert ez a könyv maga a megtestesült húzhatatlanság. Ami viszont rohadtul nem azonos a szerkesztetlenséggel. De nem ám. Mert ez a könyv minden látszólagos ötletszerűsége ellenére nagyon ki van ám találva. Tudja, mit akar elérni. És azt eléri, így vagy úgy.

Ahogy tegnap az utolsó oldalt bevégeztem, úgy éreztem magam, mint aki maratont futott: lüktet a tejsav az erekben, de elnyomja az eufória, hogy megcsináltam, és hogy valami nagyon nagy dolgon vagyok túl. Úgyhogy most bátorkodom megveregetni a saját vállamat.

33 hozzászólás
giggs85 >!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

A tavalyi év végén megjelent Végtelen tréfa kétségtelenül az utóbbi idők egyik legtöbbet hivatkozott, (szó szerint is) legsúlyosabb és az irodalommal foglalkozók számára minden bizonnyal megkerülhetetlen monstruma. Számomra sem volt kérdés, hogy előbb vagy utóbb belevágok, és amit olvasás közben tapasztaltam, az valóban nem mindennapi érzés. Mindenki képzelje el az alábbi szituációt, hogy megérthesse mit okoz ez a könyv:

Már a csapból is az folyik, hogy van egy roppant színvonalas, vicces, elgondolkodtató és soha nem látott előadás, ami már letarolta a fél világot, és ami eljutott végre hazánkba is. Teszünk vele egy próbát? Hát hogyne, ki nem hagynánk! Annak rendje s módja szerint megvesszük a jegyünket, leülünk egy asztal mellé a hangulatos és ízlésesen berendezett helyen, és elkezdődik az Előadás. Amit látunk, az többnyire tényleg maga a Csoda (vicces, elgondolkodtató, soha nem látott stb. – és ami még rendkívül fontos és megjegyzendő, hogy ez a színvonal végig fent marad a maratoni előadás alatt), nem győzünk ámulni és bámulni.

Aztán az egyik jelenetben a szereplők mondjuk tortával dobálóznak, és az egyik képen talál minket. Véletlen volt? Biztosan. Persze vérmérsékletfüggő, erre hogyan reagál az ember, de most tegyük fel, hogy jót röhögünk rajta, és elkezdjük letisztogatni az arcunkat (ilyen is csak velünk történhet). Aztán ismét a képünkbe vágnak egy tortát, de olyan erővel, hogy a fémből készült tárca nagyot csattan az orrunkon, és elered a vérünk. Vicces? Már nem annyira. Jó, már, ha itt vagyunk, végignézzük, mert amúgy baromi érdekes, elgondolkodtató stb., de azért ezentúl figyelni fogunk a repkedő tortákra.

Azt hisszük, hogy minden rendben, meredünk a színpadra, ekkor valaki jól tarkón vág. Ez mégis mi? – kémlelünk hátra. Ekkor már minden bizonnyal sejtjük, hogy a nézők vegzálása a műsor szerves része. Jól van, kemények vagyunk, nekünk ez meg sem kottyan. Legfeljebb figyelünk hátra is. Ekkor mondjuk valaki elkezd csúzlival lődözni minket az emeletről, majd jönnek az egyéb galádságok… Egyre több helyre vagyunk kénytelenek figyelni, így lemaradunk számtalan dologról, ami a színpadon folyik, de amit felfogunk belőle, az még mindig remek. Aztán mikor vége mindennek, és betört orral, összeköpőcsövezve, bokán rúgva, nyakon vágva és a csillár darabjaival a hajunkban kitántorgunk, végignézünk a sorstársainkon, akik cseppet sincsenek jobb állapotban, mint mi magunk, aztán alaposan meglapogatjuk előbb egymás, majd a saját vállunkat, hogy ezt kibírtuk. Később pedig elkezdjük terjeszteni, hogy még egy ilyen előadás nincs a Földön, ide muszáj mindenkinek eljönnie, és kajánul vigyorgunk közben… Ugyanis ez egy Végtelen tréfa.

Valahogy így éreztem magam olvasás közben, hisz az Amerikában (és a világ egyéb pontjain is) valódi kultuszkönyvvé vált 1996-os kötet mindvégig elvárja az olvasóitól a maximális tiszteletet és figyelmet, de ezt elég sokszor nem viszonozza. Amikor viszont igen, az maga a nagybetűs CSODA. Ritkán tapasztalható nagy energiabefektetést igényel ez az 1114 A/4-es oldalnyi böhöm nagy szörnyeteg, erre készüljön fel mindenki.

Egy ekkora műről persze lehetne órákat vitatkozni, vagy sokszázoldalas tanulmányokat folytatni, mert a maga enciklopédikusságával számtalan témát vet fel, ezért én csak néhány apróbb részletére térnék ki. Az egyik ilyen a szinte mindenki számára felvetődő kérdés: na most van ennek a könyvnek története vagy nincs? Erre lehet nemmel és igennel is válaszolni, és mind a két esetben igazunk van. Nemmel, mert igazából nincs itt egy nagy, egész és kerek történet, ami a végigfut a művön és ami összetartaná a nagy egészet; azok az erővonalak, amik elejétől a végig követhetők (vagy utólag megérthetők), nem elég erősek (vagy mondhatom azt is, hogy inkább gyengék) ahhoz, hogy egyetlen nagy epikus történetté olvasszák egybe a számtalan apró szálat, mint mondjuk a majdnem ilyen gigászi hosszúságú Jaume Cabré regény, az Én vétkem esetében. Ám éppen emiatt megválaszolhatom a kérdést igennel is, ugyanis annyi apró történet, történetszilánk, anekdota, korrajz vagy apró villanás van a regényben, ami esélytelen, hogy összeálljon egy nagy egésszé, viszont alkalmas arra, hogy több tucat szálat kiragadjunk és több tucat fantasztikus sztorira visszaemlékezhessünk, és adott esetben újraolvashassuk őket. Wallace ezekkel a többnyire pár oldalas elbeszélésekkel, monológokkal brillírozik igazán.

A Végtelen tréfában találkoztam például a legjobb szövegekkel a függőséggel (alkohol, drog és más egyéb addikció is szerepet kap) kapcsolatban, és ezek a szövegek vitán felül zseniálisak. Annyira bele tudunk helyezkedni egy drogos, egy alkoholista vagy más egyéb függőségben szenvedő ember lelkébe, és annyira meg tudjuk érteni a motivációikat, mint talán sehol máshol másutt. Ugyanúgy hiteles egy molesztált gyerekből prostivá váló fiatal lány monológja, mint egy alkoholista családba született és onnan elkallódó felnőtté, vagy egy gazdag felsőosztályié. Ez bravúr a javából. Épp ezért az a tanácsom minden leendő olvasó felé, hogy ne próbálja meg mániákusan megérteni a nagy Egészet (?) és az összefüggéseket (mert ez egy olvasással lehetetlen, és számtalan dolgot talán meg sem lehet igazán), hanem élvezze azt, amit elé kerül. Ha éppen élvezhető, ugyanis számtalan részt meg éppen kínszenvedés végigolvasni (aprólékos szöszmötölések, sehová nem futó leírások, tudományos jegyzetek vagy a rendkívül meglepő bő 100 oldalas végjegyzetek jelentős része is értelmetlennek tűnik), és semmit nem tesznek hozzá sem az élményhez, sem a megértéshez, sőt…

Azért, hogy a (nem igazán létező) nagy egészről is pár szót ejtsek: az egyik fő szál egy elit teniszakadémia mindennapjait követi nyomon, ahol a jövő szupersztárjait képezik a legfeszítettebb körülmények között. Ezek a srácok a lehető legtöbbféle környezetből érkeztek. Van itt rengeteg pontos és jól eltalált karakterrajz, humoros mozzanat, élethelyzet, na meg meccsek hosszadalmas és rendkívül plasztikus (vagy éppen unalmas) leírása is. Itt tanul a központi szereplőként felfogható Hal Incandenza is, akinek olyan furcsa családja van (de szó szerint minden tagja különös, groteszk, érthetetlen), hogy még az Adams Family is elbújhat előlük. A második nagy szál az övék.

A harmadik pedig egy drogrehabilitációs központ lakóit, múltjukat, jelenüket, sorsukat állítja középpontba. És akkor még nem is beszéltem a kerekesszékes bérgyilkos-terroristákról, akik egy olyan különös film, a Szórakoztatás után kutatnak veszettül, hullahegyeket maguk után hagyva, amely segítségével gyakorlatilag kipusztíthatnák az USA teljes lakosságát, mert aki ezt akár csak egyszer is megnézi, az képtelen bármilyen értelmes tevékenységet folytatni a jövőben. És ezek csak a lehető legelnagyoltabb vonalak…

Mindenképpen ki kell még emelnem a Wallace által használt nyelvezetet is, ami egy végtelenül széles és színes skálán mozog. Van itt alig érthető szleng és széthulló beszéd; a legirodalmibb leírások; a lehető legplasztikusabbak; a legviccesebbek; na meg olyanok, amik annyi (gyakran indokolatlan) ismeretlen szót tartalmaznak, hogy alig vagy egyáltalán nem értjük meg őket az első olvasás során. Ezért persze le a kalappal a fordító páros (Sipos Balázs és Kemény Lili) előtt spoiler, nagyszerű és hihetetlenül nehéz munkát végeztek!

Valószínűleg David Foster Wallace alkotása, a Végtelen tréfa volt a legnehezebb és legtöbb befektetett energiát igénylő könyv, amihez szerencsém volt (egyedül a Súlyszivárvány veszi fel vele a versenyt, ami bár pár száz oldallal rövidebb, de cserébe még követhetetlenebb és jóval több információt és mellékszálat tartalmazó). Végigszenvedtem többszáz oldalt, hogy végigélvezhessek pár száz másikat, hogy a végén leszívott aggyal, szellemileg „összeverve” itt álljak, és azt kérdezzem (pillanatnyilag megválaszolhatatlanul): ez végülis egy jó tréfa volt?

6 hozzászólás
mate55 P>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Bekategorizálhatatlan, utánozhatatlan remeklés, de egyáltalán nem ajánlanám mindenkinek. spoiler Olyan könyv, amit minden író meg akar írni, de csak keveseknek van tehetsége hozzá. Olyan, mint egy „fájdalmas, sikertelen” szórakozás. Mint egy ismeretlen mélységű zsák. Mint egy végtelen türelmet igényelő rendetlenség. Mint egy befejezetlen Rodin szobor, amiből a félig megalkotott teremtmény szeretne (de nem biztos, hogy) képtelen kitörni. Mint amikor egy homokvárat szeretnél építeni száraz homokszemekből. De emberek! Kitartás! „Én is megmásztam a várat”. Élveztem-gyűlöltem, izgultam-ellazultam, szorongtam-borzongtam, eldugtam-elővettem, szidtam magam és időnként Nora Roberts „mese” – könyveiről álmodoztam. Mert David Foster Wallace monumentális történeti labirintusának felfedezése megváltoztatta, „tönkretette” hétköznapi életemet, mentális fájdalmat okozott, a látásom romlani kezdett, mintha sértő lenne – lüktetést okozott az agyamnak, kollégáim elfordultak tőlem spoiler elveszítettem az étkezés, az ivás és az alapvető higiénia iránti kötelezettségeimet. Mint egy totem. Mint egy bizarr puzzle. Mint egy hallucinogén tudatfolyam. Mintha egy megmagyarázhatatlan Beckett és egy bonyolult Pynchon „együttese”, egy nyomasztó Coetzee rétegébe lenne csomagolva. Mint a szavak dicsőséges gyűjteménye, mint egy őrült, részeg krupié, aki összekeveri a könyv értelmezését, párbeszédeivel, tudatáramával, lábjegyzeteivel, (az olvasót arra kényszeríti, hogy oda-vissza fordítson ebben a „szörnyetegben”) archivált levelezéseivel, a tiszta információk részeivel, olyan, mint egy fájdalom, ami kitölti a megtévesztett koponyát a múlt és a jövőre vonatkozó egzisztenciális rettegés csalódott emlékeivel. Mint amikor megpróbálják elmondani nekünk, hogy mindannyian fontosak, mindannyian kétségbeesettek, mindannyian töröttek vagyunk, hogy apáink és anyáink a fájdalom gyökerei, és hogy minden függőségünk elsöprő erejű. Kulturális mérföldkő vagy pedig „sírkövek a temetőben”? Művészi szintre emelt apokaliptikus rémálmok valósága, avagy bűzös, feneketlen Pokol? Magam sem tudom. Majd Ti kedves ismerőseim megmondjátok:)

9 hozzászólás
dacecc>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Szeretem, ha egy szöveg lefáraszt. Amikor nem tudom csak úgy bárhol, bármikor olvasni, mert igénybe vesz, kiköveteli magának a figyelmet. A tréfa is ilyen, feltételezi, hogy elhivatott olvasó veszi kézbe. Egyszóval nehéz. Nemcsak azért, mert meg jól vannak keverve benne a szálak és idősíkok, hanem a mérete és témája miatt is. Mert nem elég, hogy át kell verekednünk magunkat ezen az 1000+ oldalas labirintusszerű szövegen, amit Wallace gyakran megakaszt a lábjegyzeteivel, lelkileg is igénybe vesz. Folyamatosan le kell ereszkednünk a szereplőivel az újabb és újabb mélypontokig, ahová a függőségük húzza őket. De tényleg, mindenki rá van pörögve valamire, nem kicsit, és főleg a könyv vége felé éleződik ki igazán, hogy mekkora nehézségekkel néz szembe egy olyan függő, aki már nagyon nem akarja ezt. Mert a dolog messze nem ér véget azzal, hogy leáll az ember a szerrel. Ez, a pszichológiai vonal érzékeltetése a regény legnagyobb teljesítménye: annyira életszerűek a szereplők, hogy már szaguk van, miközben úgy beszél rajtuk keresztül az író a függés természetéről, hogy én is elkezdtem vakarózni.

Emellett van még egy fontos oldal, a szórakoztatóipar és a technológia hatásainak tárgyalása, szintén rendkívül okos módon: Wallace megjósolt jó pár dolgot, miközben szereplőin keresztül egészen komoly filozófiai fejtegetésekbe bonyolódott az egyén szabadságáról, vágyainak korlátozásáról, a hatalom természetéről és így tovább.

Figyelemreméltó még a szöveg kidolgozottsága, ami az érezhetően remek fordításban nagyon átjön. Minden karakter megkapta a saját hangját és személyiségét. A szöveg tényleg csak egy idő után áll össze novellákból regénnyé ahogy lassan egymásba folynak a szálak, de szerintem ez nagyon rendben van így, nem is értem a fordítók meg a marketingesek hülyeségét ezzel a 160 oldalig tarts ki mottóval. Rossz érzéssel ül neki tőle az ember. Igazából itt szerintem el kell engedni a megszokott olvasói pozíciót, és csak menni a történetekkel. Nekem sem ment mindig, volt egy hosszabb szünet olvasás közben, de nagyon hamar vissza tudtam rázódni.

pepege>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Meglehetősen nagy hajcihő van a könyv körül, ami általában nem nagyon szokott érdekelni. De most valahogy ráálltam, hogy ezt nekem el kell olvasnom. Eléggé érdekes volt a fülszöveg, kihívást láttam benne, szóval nekivágtam. Annyira azért nem voltam merész, hogy beruházzak rá, megelégedtem egy könyvtári példánnyal.
Első félelmem az volt, hogy na, ezt 3 hét alatt nem fogom elolvasni, és hosszabbítani biztosan nem fogom tudni, hiszen nyilván hatalmas várólistája van a könyvnek. (Megsúgom nektek, hogy nem, egyáltalán nincs. Lazán meg tudtam hosszabbítani a kölcsönzés idejét.)

Egy ideje már nem szoktam időt pazarolni különösebben az olyan könyvekre, amik nem kötnek le, ez általában olyan 50-100 oldal körül ki is szokott derülni. A Végtelen tréfánál is azt éreztem, hogy jó ez, de mi akar lenni? Annyira töredékesek voltak az addig olvasottak, hogy mélypontra kerültem. Na, de mire jók a molyok? (Hááát, ha őszinte akarok lenni, ha nem vagyok moly, tuti a kezembe se került volna ez a könyv. A vicces az, hogy ezt most, a könyv elolvasása után sem tudom, hogy ez jó-e vagy sem). Szóval, miután kedvenc közösségi oldalamon lelket öntöttek belém, és emlékeztettek a fordítók instrukcióira (miszerint a 162. oldalig mindenképpen jussunk el!), kaptam egy kis löketet és úgy voltam vele, az a cirka 60 oldal már nem oszt, nem szoroz, toljuk tovább.

De én közben úgy vártam azt a 162. oldalt, mint a Messiást.

És elérkezett, észrevétlenül. Azt hittem, bamm, lesz valami látható jele, de semmi. Na jó, mégis: pont egy olyan fejezet következett, ami kissé olvasmányosabb, érdekesebb volt az előzőnél. De ilyen korábban is volt, szóval…

Aztán úgy a 300. oldal környékén kiderült, hogy nekem ott van az a bizonyos 162. oldal. Hogy olvasás közben egyszer csak azt vettem észre, hogy élvezem, hogy nem szívesen rakom le, ha valami dolgom van, hogy legszívesebben a wc-re is magammal vinném, hogy milyen jó lenne néhány napot otthon maradni, nem csinálni semmit csak olvasni és olvasni.

Ettől függetlenül nem lett kedvenc könyvem. Továbbra is ellentmondásos érzéseim vannak vele kapcsolatban. A teniszezős vonal számomra nem volt túl érdekes, az Ennet-Házban történtek inkább, de nagyon sok mindent nem értettem, gyanítom, ha újraolvasnám se sok minden változna (ja igen, újraolvasás: tényleg igazuk van a fordítóknak, az utolsó oldal után rögtön elkezdtem újraolvasni az elejét, mert maradtak bennem kérdések. Csak kérdések maradtak. :) )

Örülök, hogy végül kitartó voltam, és nem adtam fel.

11 hozzászólás
dtk8>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

A Partizán könyvklubbal olvastam együtt, és nem tudom csak a könyvet értékelni, muszáj az egész kulturális élményt.
Hétről hétre hallgattam, követtem, így amikor a műsor alatti kommenteket néztem, megvolt az az élmény, hogy a közösség része vagyok, mások is szenvednek vele, gondolkodnak rajta. Sipos Balázs, a fordító rengeteg háttérinformációt osztott meg, okosan, érdekesen, lelkesen magyarázta azt, ami nekem sokszor fel sem tűnt. Gulyás Márton pedig az átlagolvasó volt, akivel könnyen lehetett azonosulni, és ő is kellett bele, hogy hozzáférhetőbb legyen a könyv.
Tegnap volt az utolsó adás, eléggé elérzékenyültem. Most hiányérzetem van, hogy nincs heti penzum, pedig biztos, hogy ha magamtól olvasom, már régen abbahagytam volna. De megszerettem.

17 hozzászólás
VeronikaNy>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Egyszer már eljutottam a feléig, de valahogyan nem csapott nyakon az ihlet a folytatáshoz, közben pedig szépen telt az idő, és most éppen ideálisnak tartottam a pillanatot egy újrakezdéshez. És milyen jól tettem, ennek a regénynek nagyon jól áll az újraolvasás. Az első élményem az volt, hogy kétségbeesetten, sírva keresem a szöveg kapaszkodóit, és amikor megvolt végre egy-egy, mérhetetlen boldogsággal töltött el, és meg akartam volna beszélni valakivel. A második nekifutásra már kb sejtettem, hogy mivel állok szemben (hidd el, amíg nem olvasod el, elképzelni sem tudsz ilyet), és már tudtam, hogy létezik a youtubeon és podcastként egy beszélgetéssorozat Sipos Balázs fordítóval, ami nem más, mint egy közös olvasás, értelmezés. Nagyon sokat tett hozzá az olvasásélményemhez, hallgattam a kb 50 oldalas egységek előtt, alatt, után, ha kellett visszaolvastam, újrahallgattam, újra meg újra átgondoltam, és ha nem is tette mindez kezesbáránnyá a szöveget, de sokat szelídített rajta, és biztosan sokkal több rétegben sikerült értelmeznem, mint ha enélkül olvastam volna. Enélkül bealázott volna Wallace.
Nagyon posztmodern, semmit sem nyújt át mosolyogva, mindent az olvasónak kell összerakni a nagyon picike töredékekből, a világ szabályait, a szereplők múltját, jelenét, motivációit (száznál is több szereplő van), és mivel 1100 oldal tömör szöveg, van ideje információkkal bombázni. Kétségtelenül remekmű, de Wallace szerint nem lehet egy könyv pusztán fun és pleasure, szövegszinten is kell adnia valamit. Hát ez ad. Ezerféle nyelv jelenik meg benne, a drogos alja argótól kezdve a használati utasítás nyelvezetén és az újságírónyelven keresztül a túlszofisztikált előadás nyelvezetéig minden, de minden ott van ebben a könyvben.

Ez nem az egy szuszra elolvasom könyv, hanem a keményen dolgozzunk a boldogságért irodalom.
Ha mégis elolvasnád, én szóltam…
Az megvan, amikor elkezdesz egy bármilyen ezerplusz oldalas könyvet, hogy az első oldalakat lélegzetvisszafolytva kell olvasni még a szóközökre is koncentrálva, hogy össze tudd rakni kb a könyv világát? De oldalról oldalra jobb lesz. Na ebben nem, az első 160 oldalban mintha minimum 20 ilyen könyvet kellene elkezdeni, fejben pörgetni. A továbbiakban sem jelenik meg a megváltó, nem változik popcorn-ponyvává, de az addig ránkborított ténykupachoz néha odavet 1-1 fénysugarat is, egy pici kohéziót, elkezd a szereplőknek életet, halált, motivációt adni. Ha eljutsz a feléig, onnan már sokkal egyeszerűbb, már szinte mindenkit ismersz, van mihez körni az olvasottakat. Brutális tempóban borulnak az olvasóra a történések, miközben Wallace újra meg újra jó alaposan elás minket valamely függőség bugyraiba. A szöveg is változik, mindig az adott rész főszereplőjének a nyelvén szól, ebben semmi, de semmi nem egységes, de a végén mégis az lesz.
A regény a jövőben játszódik, amikor az éveknek nem száma van, hanem mindegyiket megvásárolja egy-egy multi (a szponzorált idő kora), az is beszédes ezzel a jövőbeli társadalommal kapcsolatban, hogy melyek ezek a multik: pl Depend Biztonsági Alsónemű, vagy Glad, akik kukazsákot gyártanak, Whopper, Tuck Gyógyszeres Tapasz, Extrém csendes Maytag Mosogatómester… persze ez mókásnak tűnhet, de ezzel az elején még az időben is jól bekavarja az olvasót, mert akkor még tudni a szponzorált idő éveinek sorrendjét.
És a Végtelen tréfa című film, a szórakoztatás alfája és omegája, ha egyszer valaki rápillantott, az soha többé semmi másra nem tud figyelni, ottragad. Na ez után a szuperszórakoztató film után nyomoznak többen is, miközben egy teniszakadémia és egy rehab-intézet is a cselekmény visszatérő helyszíne. Maga a szöveg fantasztikus, sok és sokféle humor van benne, és ha valaki kedveli az ütős mondatokat, részleteket, na abból is van benne párezer. Vicces, brillírozó, nyomasztó, szórkoztató, de annyi infót borít az olvasóra, hogy nehéz nem berogyni alatta.
Az egyszerűbb olvasásért mindenképpen javaslom, hogy rögtön a második olvasással kezdj neki, ha ezt megugorhatatlannak érzed, akkor hallgasd Partizán Végtelen tréfa beszélgetéseit, és nyugodtan veregesd vállon magad, mert megérdemled.
Azt mondják, ha elolvastad, újra fogod kezdeni. Nagyon sokáig vihogtam ezen: ki az a hülye, aki újrakezdi, amikor végre átrágta magát rajta? Már tudom, pl én.
Soha nem hittem, hogy bármelyik könyv elnyerheti az életem legjobb regénye díjat, de érzem, ez lesz az.

3 hozzászólás
royalka>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Aki úgy érzi, hogy nincs semmi függősége, az mindenképpen olvassa el ezt a könyvet. Egy olyan héten vagyok túl, amikor ha bekapcsoltam a TP-m, akkor mindenhol a Blizzard of ‘19-ről beszéltek, ha kinéztem az ablakomon (de nem döntöttem hozzá a homlokom) havas teniszpályákat láttam miközben Lady Gaga dala ment a fejemben, a John Wayne. Most már jól jönne viszont egy dopaminlöket, úgyhogy lehet elmegyek egyet drogozni, piàlni, vagy szerencsejátékozni, de lehet, hogy újra nekiállok elolvasni a Végtelen tréfát. Addig meg azt képzelem, hogy sokkal jobban esik vágyni valamire, mint megkapni. A szponzorált idő előtt 96-ba ki mondta volna még ezt, hogy filtereket használunk videohívásokhoz, mert szarul nézünk ki az előlapi kamera képén ? :) Hát nem tudok mit írni , ez a faszi egy zseni, sajnálom hogy törölte a térképét.

1 hozzászólás
kicsi_Coco P>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Figyelem! Erős érzelmekkel operáló értékelés következik! A könyv elolvasását kérem, ne ettől az értékeléstől tedd függővé, ugyanis ahhoz külön mentális előkészület erősen ajánlott, elkerülve a félbehagyás valós veszélyét!

Ez a könyv egy ideje már ott motoszkált a tudatom perifériájában, finoman jelezve, hogy el kéne már olvasni azt a könyvet, amiről mindenki, aki végigolvasta, csak szuperlatívuszokban tud beszélni, ami elvileg megváltoztatja az ember életét, és ami olyan erőteljes, hogy olvasói nagy százaléka a befejezés után egyből elkezdi megint.

Nos, azt már most elmondhatom, hogy a befejezése utáni napon csak keringtem, mint egy zombi, és már egy új könyv gondolata is fájdalommal és megbotránkozással töltött el.

Elég sznobnak és fennköltnek hangzik már, hogy a szemedet forgasd, ahogy én is tettem? Ha igen, tarts ki, mindjárt elmagyarázom, rám hogyan hatott a könyv.
Ugyanis ennek a könyvnek ez az erőssége. Hogy hogyan hat Rád. Nem a cselekménye. Nem a csavarok.

Sosem voltam egy klasszikus irodalom kedvelő olvasó, többnyire a pörgős, cselekménygazdag, csavaros könyveket részesítem előnyben, így sok, felmagasztalt klasszikusba beletört már a bicskám.

Ezért először nem is igazán értettem magam, miért is akarom én ezt a monstrumot elolvasni? Amikor mindenhol azt olvasom, mennyire melós. Hiszen az olvasás élménye ne legyen már munka, mert abban hol marad a szórakozás?

De mi van, ha az a szórakozás, ahol egy kicsit sem kell gondolkodni, csak butítja az embert, de legalábbis nem okosítja?
Miért ne akarnék néha egy kis kihívást is olvasás közben?

Így belevágtam a könyvbe, hatalmas elhatározással, hogy márpedig végigolvasom, nem hagyom abba.
Jelentem, sikerült.
És az ominózus 160. oldal után pedig egyszer sem jutott eszembe, hogy abbahagyjam a könyvet. Félretegyem? Átugorjak egy adott fejezetet vagy oldalt? Az persze igen. De abbahagyni már nem tudtam.

Ez a könyv aztán szól mindenről, leginkább függőségről. Drog- , alkohol- , szex- , verseny- és tévéfüggőségről, teljesítménykényszerről.

És miközben olvasod, elveszel a történetekben, a szomorú, megindító részeken, amik az egyes szereplők mélypontját mesélik el, spoiler
majd felnevetsz a vicces(ám ettől szintén szomorú) részeken spoiler, és itt már nem is igazán érdekel, hogy mi a plot, mert visz magával a történet.

Majd ahogy a végére érsz, egyből elkezded elölről, mert tudni akarod, mi kerülte el a figyelmed.
Félelmetes, Wallace mennyire át tudta adni, mi is a függőség, mi is a depresszió, és sokkoló, ahogyan az öngyilkosságról ír. Hogy voltaképpen az öngyilkos ember ugyanúgy fél az ugrástól, de a már őt nyaldosó lángoktól való félelmében inkább ugrik.
Sajnos ezt csak azt tudja igazán megérteni, aki tapasztalta.

Pedig mennyivel jobb lenne a világ, ha a depressziós emberekre nem csak úgy tekintenének, hogy „már megint depis, pedig hát mindene megvan”, és az alkohol/drogfüggő emberekre sem csak elítélő pillantásokat vetnénk.

Ettől függetlenül látom a könyv hibáit is, néha semerre sem visz az adott történet, néha a fél oldal hosszú mondatok felett akaratlanul is elkalandozik az ember, és nem tudok nem arra gondolni, hogy a könyv nagy része vagy betépve íródott vagy szándékosan lett ilyen zavaros.
off

Régen hagyott már rajtam könyv ekkora, mély nyomot, ami után nincs kedvem új könyvet elkezdeni. És az is biztos, hogy egyszer még újra fogom olvasni, mert sok minden elkerülhette a figyelmem első olvasásra.

Mindössze azért nem ajánlom a könyvet akárkinek, mert kell hozzá egy olyan elhatározás és kitartás, amit az ember jobb, ha inkább a belső motivációból merít, mintsem egy ajánlásból, mert akkor szinte biztos, hogy félbe fogja hagyni.

2 hozzászólás
melis>!
David Foster Wallace: Végtelen tréfa

Szeretem ezt a könyvet.
A gondolatokért. Például a menekülésről, a kiútkeresésről, egy második világ, egy belső tér teremtéséről, a vágyról, a fájdalomról, a rejtőzködésről és elfogadásról, a kiválóság, a kontroll, a fölény tudatáról, az élvezetről, a vélemények egyensúlyáról, a hajtóerőről, a magányról, az igazságról, a félelemről, a reményről, a pillanatról, a dobbanásközi jelenről.

És szeretem emberségéért. A törekvésért: megnyílni, megmutatni, figyelni, meghallgatni, akkor is, ha a megtalált tekintet “céltalan űr”.


Népszerű idézetek

Kuszma P>!

A sors nem hord magánál csipogót; a sors mindig valami sikátorban hajol ki eléd ballonkabátban, halkan rád pisszeg, de többnyire meg sem hallod, úgy sietsz valami fontos felé, amit előre megterveztél.

299. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sors
Kuszma P>!

Fackelmann azt állította, elkezdett naplót vezetni, hogy megőrizze az utókornak az összes csajozós dumát, amivel Kite valaha próbálkozott – olyan betonbiztos szövegekről van szó, mint pl. „te vagy a második legszebb nő, akit életemben láttam, az első maga volt a brit miniszterelnök, Margaret Thatcher”, vagy „ha hazajönnél velem, kivételesen majdnem biztos, hogy össze tudnék hozni egy erekciót”, és hozzátette, hogy csak valami felsőbb gondviselés bizonyítéka lehet, ha Kite így huszonhárom és fél évesen már nem szűz.

939. oldal

Kapcsolódó szócikkek: napló
7 hozzászólás
Garaczi_László IP>!

Szakmám szerint kőműves vagyok. A baleset napján, március 27-én egyedül dolgoztam egy új hatemeletes tetején. Amikor elvégeztem a munkámat, kiderült, hogy maradt nagyjából 900 kg felhasználatlan téglám. Ahelyett hogy sok körben, kézben cipeltem volna le a téglákat, úgy döntöttem, hogy leeresztem őket egy hordóban az emelőcsigával, ami szerencsére az épület oldalához volt erősítve a hatodik emeleten. A földszinten kibiztosítottam a kötelet, felmentem a tetőre, kilógattam a hordót, és beletöltöttem a téglát. Aztán újból lementem az utcaszintre, kioldottam a kötelet, és jól megmarkoltam, hogy lassítsam a 900 kg tégla leereszkedését. A baleseti bejelentő 11. sz. rubrikájában látni fogja, hogy 75 kilót nyomok.
Meglepetésemben, hogy a teher hirtelen fölránt a földről, elvesztettem a lélekjelenlétemet, és elfelejtettem elengedni a kötelet. Szükségtelen közölnöm, nagy sebességgel haladtam felfelé az épület oldala mentén. A harmadik emelet magasságában találkoztam a lefelé tartó hordóval. Ez magyarázza a koponyarepedést és a törött kulcscsontot.
Alig lassulva folytattam a nagy sebességű emelkedést, és meg sem álltam, amíg a jobb kezem ujjai két ujjperc mélyen nem voltak a csigában. Szerencsére ekkorra már visszanyertem a lélekjelenlétem, és a kínzó fájdalom ellenére is képes voltam a kötélbe kapaszkodni. Körülbelül ugyanebben a pillanatban viszont a téglás hordó is földet ért, és a földbe csapódás erejétől kiszakadt a feneke.
A téglák súlya nélkül a hordó mintegy 30 kg-t nyomott. Újra emlékeztetem a 11. sz. rubrikában megadott 75 kg-os súlyomra. Képzelheti, hogy még mindig a kötélbe kapaszkodva nagy sebességű ereszkedésbe kezdtem az épület oldala mentén. A harmadik emelet magasságában találkoztam a felfelé tartó hordóval. Ez magyarázza a két megrepedt bokát, valamint a lábamon és az altestemen található zúzódásokat.
A hordóval való találkozás kellőképp lelassított, hogy a földön szétszóródott téglákra való érkezés hatását csökkentse. Ám sajnálatos módon, ahogy ott feküdtem a téglákon jelentős fájdalmak között, nem tudtam felkelni vagy megmozdulni, csak néztem az üres hordót hat emelet magasságban, és újból elvesztettem a lélekjelenlétemet, és sajnálatos módon elengedtem a kötelet, aminek következtében a hordó… stb.

144. oldal

6 hozzászólás
Kuszma P>!

Úgy látom, Isten kicsit túl laissez-faire módon intézi az ügyeit, és nem vagyok oda érte. Én eléggé ellenzem a halált mint olyat, Isten viszont minden jel szerint eléggé halálpárti. Nem nagyon látom, Boo, hogyan lehetne ez ügyben közelíteni egymáshoz az álláspontjainkat.

45. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · Isten
1 hozzászólás
Kuszma P>!

Molly Notkin gyakran hívogatja Joelle van Dyne-t, hogy rábízza élete eddigi egyetlen, hányatott sorsú szerelmének, egy erotikusan korlátozott New York University-s G. W. Pabst-kutatónak a titkait, akit az a neurotikus meggyőződés kínoz, hogy a világban egyidejűleg véges számú erekció lehetséges, így az ő merevedése például könnyen lekókaszthat egy nálánál rászorulóbb vagy hányatottabb sorsú harmadik világbeli cirokszedőt, úgyhogy akárhányszor csak feláll neki, olyasfajta bűntudat rohamozza meg, mint egy kevésbé extravagáns szorongásokkal megáldott PhD-birtokost mondjuk egy bébifókabunda viselésének gondolatára.

228. oldal

5 hozzászólás
Kuszma P>!

Mint annyi vérbeli bürokrata, Hal anyjának fogadott testvére, Charles Tavis is valahogy inkább perspektivikus, nem pedig endokrin módon kistermetű. Testi kicsinysége olyasminek a kicsinységére hasonlít, ami eleve távolabb van tőled, mint szeretne, de még távolodik is.

534. oldal

1 hozzászólás
pável >!

– Biztos, hogy mindent olvastam, amit maguk olvastak. Ne higgyék, hogy nem. Komplett könyvtárakat végeztem ki. Bőrkötéses gerinceket és ROM-meghajtókat koptattam el. Volt már olyan, hogy taxiba ugrottam, és azt mondtam: „a könyvtárba, és lépjen a gázra.”

16. oldal

6 hozzászólás
mate55 P>!

– Az érzés miatt akarok meghalni. Az érzés az oka, hogy meg akarok halni. Azért vagyok itt, mert meg akarok halni. Ezért tettek ablak nélküli szobába, ahol rács van a villanykörtén, és nincs zár a vécéajtón. Ezért vették el a cipőfűzőmet meg az övemet. De az érzést, azt bezzeg nem veszik el.

129. oldal

Kuszma P>!

…minden akkreditált teniszakadémiának PhD-fokozatú sportpszichológust [kell] foglalkoztatnia a teljes munkaidős stábjában, aki állandóan monitorozza a sportnövendékeket, nem adnának-e halálos reakciót az éveken át célkeresztben tartott céljuk elérésére. Az ETA házi tanácsadója a héjaképű dr. Dolores Rusk, MSc, PhD, aki a gyerekek szerint pont eggyel rosszabb a fölöslegesnél. Megkeresed egy problémával, mire ő azt csinálja, hogy kalickát formáz az ujjaiból, elgondolkodva fixíroz a kalickán át, kiragadja az utolsó alárendelt mellékmondatot abból, amit mondtál, és kérdő hangsúllyal visszaismétli – „lehet, hogy homoszexuálisan vonzódsz a párospartneredhez?”, „teljesen szétcseszi az életedet a céltudatos férfisportolói énképed?”, „önkéntelen merevedés a clevelandi elődöntők alatt?”, „meghülyülsz, ha azt szajkózzák, amit mondasz, ahelyett, hogy válaszolnának?”, „szeretnéd letekerni a csiripelő fejem, mint egy gumicsirkéét?” –, és ezt olyan arccal, ami szerinte nyilván semlegesen bölcs, pedig igazából olyan, mint amikor egy lány veled táncol, de szívesebben táncolna bárki mással a teremben.

451. oldal

7 hozzászólás
Kuszma P>!

Joelle van Dyne szerint az egyik legszomorúbb hely és idő az a láthatatlan tengely, amin egy buli – még ha amúgy nem is túl jó – átfordul a saját végébe; a pillanat, amikor mindenki csöndben, összehangoltan nyúl a gyújtójáért, kezdi begyűjteni a csaját, zakóját, nagykabátját vagy még egy búcsúsört a hatos csomag utolsó műanyag gyűrűjéről, mond néhány felületes – de felületességét őszintén be is ismerő – bókot a házigazdának, és behúzva maga után az ajtót, távozik. Ahogy elhal a hangjuk a lépcsőházban. Ahogy a házigazda visszafordul a csukott ajtótól, és szembetalálja magát a rumlival meg a némaságnak a buli farvizén egyre szélesebbre nyíló fehér V-jével.

227. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Pynchon: A 49-es tétel kiáltása
Donna Tartt: Az Aranypinty
Alice Walker: Kedves Jóisten
Alice Walker: Bíborszín
Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb
David Mitchell: Felhőatlasz
Karina Halle: Éjszaka a tiéd leszek
B. N. Toler: Lélekvesztők
Julie Buxbaum: Három dolgot mondj
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban