The ​Sum of All Men (The Runelords - Earth King 1.) 2 csillagozás

The First Book of „The Runelords”
David Farland: The Sum of All Men David Farland: The Sum of All Men David Farland: The Sum of All Men

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Young Prince Gaborn Val Orden of Mystarria is traveling in disguise on a journey to ask for the hand of the lovely Princess Iome of Sylvarresta. Armed with his gifts of strength and perception, Prince Gaborn and his warrior bodyguard stop in a local tavern along the way. Immediately, they spot a pair of assassins who have their sights set on Princess Iome's father. As the prince and his bodyguard race to warn the king of this impending danger, they realize that more than the royal family is at risk, the very fate of the Earth is in jeopardy.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Tor Books, New York, 1999
624 oldal · ISBN: 9780812541625

Kedvencelte 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
David Farland: The Sum of All Men

David Farland: The Sum of All Men The First Book of „The Runelords”

A Rúnalovagok világa nem más, mint ötletes továbbgondolása a feudális világrendnek. Mi történik, ha az alattvalók nem csak munkájukat és jövedelmüket, de testi vagy szellemi képességeiket is felajánlhatják hűbéruruknak? Egy lovag akár tucatnyi ember erejével, gyorsaságával, eszével, szépségével vagy érzékeivel bírhat, ha talál olyanokat, akik neki ajándékozzák képességeiket. Ezeket az „Elkötelezetteket” azonban meg is kell védenie, hiszen erő nélkül bénává, ész nélkül félkegyelművé, érzékek nélkül vakká vagy süketté válnak azok, akik meghozzák érte ezt az áldozatot. Az adomány önkéntes, de zsarolással is kikényszeríthető, a varázslatot pedig csak az egyik résztvevő halála oldhatja fel. A David Farland (ez egyébként Dave Wolverton álneve) által megalkotott „mágiarendszernek” így nagyon komoly erkölcsi vonzatai vannak, amelyeket a történetben alaposan ki is használ.

A könyv stílusában az ezredvégi high fantasy szokásait követi: a világot időnként még idealizálja – a ma divatos dark realizmushoz képest mindenképpen – , de a főhőseit már plasztikusan, árnyaltan ábrázolja. Az a rúnaúr, aki minden morális szabályt betart, szinte garantáltan elbukik – idealizmussal az ő háborújukban nem lehet győzni. A déli országok uralkodója minden gátat levetve több ezer adományt gyűjtött be alattvalóktól és foglyoktól egyaránt, hogy „Minden Ember Eredőjévé” váljon. Ő úgy véli, céljai nemesek. Hogyan szálljon szembe vele valaki, aki nem vállalja ugyanezt az utat?
De egy másik összecsapás is készülődik, amelynek egészen mások a szabályai. Az őselemek ötlete távolról sem ilyen eredeti, de igazán jól sikerült ábrázolásuk ritka a fantasyben (mondjuk Juliet E. McKenna jut eszembe, esetleg a Legend of Five Rings). A Rúnalovagok első része ebből még nem sokat mutat, de mindenképpen ígéretes.
Az első rész – ami magyarul ugye az első kettőt jelenti – önállóan is olvasható, bár Gaborn herceg teljes történetét az első négy regény meséli el. Főleg azoknak ajánlom, akik szeretik Feist vagy Eddings regényeit, Sanderson kreatív mágiarendszereit, illetve általában az „érett” high fantasyt. De akinek a nyelv nem akadály, az olvassa inkább angolul, mert a magyar kiadás külleme enyhén szólva is elmarad a kívánatostól.

2 hozzászólás
Mirk P>!
David Farland: The Sum of All Men

David Farland: The Sum of All Men The First Book of „The Runelords”

Ez a könyv is méltatlan ismeretlenségben tengődik, sosem találtam volna rá, ha nem nézelődök itt a molyon.
Már maga az alapötlet megfogott, a különleges mágiával.
Nagyszerű könyv és szerencsére van még hátra 8 rész:)


Népszerű idézetek

Noro >!

“What is a Runelord,” his mother had taught him as a child, “but a man who keeps an oath? Your vassals give you endowments, and you grant them protection in return. They give you wit, and you lead wisely. They grant you brawn, and you fight like a reaver. They bestow stamina, and you work long hours in their behalf. You live for them. And if you love them as you should, you die for them. No vassal will waste an endowment on a Runelord who lives only for himself.”

chapter 11: Commitments

David Farland: The Sum of All Men The First Book of „The Runelords”

Noro >!

An old adage said, „When Runelords battle, it is the commoners who die”.

Chapter 48: Fire

David Farland: The Sum of All Men The First Book of „The Runelords”


A sorozat következő kötete

David Farland: Brotherhood of the Wolf The Second Book of „The Runelords”

The Runelords - Earth King sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond E. Feist: Magician
Peter V. Brett: The Daylight War
Leigh Bardugo: Ruin and Rising
Snorri Kristjansson: Blood Will Follow
Brian Staveley: The Last Mortal Bond
Anthony Ryan: The Empire of Ashes
Anthony Ryan: Queen of Fire
Jennifer Roberson: The Song of Homana
Kristin Cashore: Fire
Christopher Paolini: Inheritance