Legends told of how the evil God Torak had coveted the power of the Orb of Aldur, until defeated in a final battle. But the prophecy spoke of a time when he would awake and again seek dominance over the world. Now the Orb has been stolen by a priest of Torak, and that time is at hand.
Queen of Sorcery (Belgariad 2.) 2 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1982

Jobban tetszett, mint az előző rész. Eddings egy még teljesebb kalandregényt írt a folytatás képében.
Nem csak a világról tudunk meg többet, de a szereplőkről is több derül ki. Megtudjuk, hogy igazság szerint messze nincs minden rendben a világban. Királyok/császárok ellen áskálódnak konzervatív ifjak külföldi segítséggel, miközben az említett uralkodók kiszipolyozzák saját jobbágyaikat, akikről csoda, hogy a száraz krumplis zsákot nem adóztatták még le. Ebben a feszültséggel teli világban, melyben a több évszázados sérelmek nem avultak el (sőt, annyira böki a csőrét mindenkinek, mintha csak tegnap történt volna), kell a főhősnek, a vidéki Garionnak helyt állnia.
Tetszik, hogy Eddings nem tökölt sokat. Azt hittem, hogy a jelenet, melyet az első kötet óta várok, csak az utolsó kötetben jön el, de szerencsére már most láthattam. És nagyon menő volt. Emellett érezhető, hogy az író máshogy tekint a világára, mint sok más fantasyszerző. Tisztában van vele, hogy a világot a szereplőkön keresztül ismerjük meg, így nem megy át több oldalas leírásokba. Csak annyit látunk egyes helyszínekből és személyekből, amennyit hőseink is láthatnak/tudhatnak. Így bár nincs nagyon részletesen elénk tárva minden, mégis élettel telinek hat. Eddings a szereplőket és a történetet tolja elénk, a világ pedig megmarad háttérnek.
Eddig nagyon meg vagyok elégedve a Belgariaddal. A történet jobb, minta első részben, több benne az izgalom, a szereplő, az akció, a dráma és minden egyéb, ami jó. Bár akadnak benne kiszámíthatóbb részek, de hát nem egy modern fantasysorozatról beszélünk, hanem egy klasszikusról. =) Eddig bátran tudom ajánlani.

Ebben a részben még jobban beindul az utazgatás, a világ újabb és újabb országait ismerjük meg, és már kicsit kevésbé fekete-fehér a világ (jobbágyok sorsa, stb.).
Varázslatos utazás egy mesebeli világban, amit nem az árnyalt személyiségrajzok vagy éppen a hirtelen és váratlan fordulatok miatt olvass az ember.
![]() | Belgariad sorozat · Összehasonlítás |