Enchanters' ​End Game (Belgariad 5.) 1 csillagozás

David Eddings: Enchanters' End Game David Eddings: Enchanters' End Game David Eddings: Enchanters' End Game David Eddings: Enchanters' End Game

The final part of a saga set against a history of 7000 years of struggles of gods and kings and men. The Orb of Aldur was restored – but the Prophecy was unfulfilled. It drove Garion on, but it gave no answer to the question that haunted him: how does a man kill an immortal god?

Eredeti megjelenés éve: 1984

>!
Corgi, London, 1993
puhatáblás · ISBN: 0552124478
>!
Del Rey, New York, 1984
372 oldal · ISBN: 0345338715

Kiemelt értékelések

Szentinel>!
David Eddings: Enchanters' End Game

És véget ért egy újabb utazás. Az utolsó kötet ironikus módon egyszerre volt irritáló, és remek.

A végső összecsapás Riva Királya és a Sötét Isten között igencsak rövid volt, bár vitathatatlanul látványos. A nagy csata a jó és gonosz erői között viszont kifejezetten unalmasnak tűnt, mivel magának a hercegnőnek alapból nem találtam izgalmasnak a fejezeteit. Folyton azt számolgattam, hány oldalon kell még átrágnom magam a következő Garionos részig. Ez már az előző kötetben is zavart. Nem értem, hogy Eddings miért nem fejezetenként váltotta a nézőpontokat? Sokkal izgalmasabb lehetett volna.

Ami viszont tetszetős volt benne, az az, hogy a szereplők folytatták, amihez a legjobban értettek: szórakoztattak. Nagyon jópofa beszólásokat kapunk most is, a jellemek folyamatosan fejlődtek, aki még irritáló volt pár kötettel korábban, az most már megdolgozik a szimpátiánkért stb. A befejezés pedig kerek, annak ellenére, hogy később Eddings írt neki egy öt kötetes folytatást. Nem tudom, bele fogok-e kezdeni a közeljövőben a The Malloreonba. Egyelőre a The Belgariad élményét akarom érlelni.

A sorozat értékelése:

Sokan tették fel a költői kérdést Hollywoodnak: miért nincs ebből tévésorozat? Ugyanis a The Belgariad teljes mértékben alkalmas lenne a képernyőre. Erre jön az én nem túl költői válaszom: de hisz majdnem minden fantasy tévésorozat The Belgariad akart lenni. Még Az igazság kardjából készült A hős legendája is inkább emlékeztet erre az ötkötetes kalandsorozatra, mint saját alapművére. Ez pedig annak köszönhető, hogy a The Belgariad sokkal könnyebben befogadható, mint például A Gyűrűk Ura, és mivel más eszközökkel dolgozik, ezért szerintem egyáltalán nem tekinthető másolatnak. Eddings ugyanis egy nagy kalandregényt szeretett volna megírni, mely nem tesz egyebet, mint szórakoztatja az olvasót. Ahhoz pedig nagyon ért. Csak kevés elemet kölcsönzött Tolkientól, épp annyit, amitől a fantasy fantasy lesz. Minden más tekintetben eltér tőle.

Kedvelhető főszereplő, remek mellékszereplők, legyőzendő bossok, egy még szórakoztatóbb bölcs varázsló. Plusz izgalmas harcok, korrekt világ, pörgős történet… tökéletes alapok bármelyik fantasy tévésorozathoz, melyet a 90-es években készítettek.

Bátran ajánlható mindenkinek, aki egy szimplán szórakoztató fantasyt szeretne olvasni, de még arra is jó, hogy valaki a gyermekét bevezesse a fantázia világába. Sok fantasyrajongó, aki már apuka/anyuka, szintén gyermekkorában találkozott ezzel a sorozattal, és ők is bátran ajánlják. =)


A sorozat következő kötete

Belgariad sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dave Duncan: Sky of Swords
Morgan Rhodes: A Book of Spirits and Thieves
Anthony Ryan: The Waking Fire
Sarah J. Maas: Kingdom of Ash
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury
Sabaa Tahir: A Torch Against the Night
Brandon Sanderson: Words of Radiance
Mary E. Pearson: The Heart of Betrayal
Brandon Sanderson: The Final Empire
Robin Hobb: Fool's Errand