A ​dán lány 174 csillagozás

David Ebershoff: A dán lány David Ebershoff: A dán lány

Egy részben megtörtént eseményeket feldolgozó, gyengéd portré a házasságról arra a kérdésre keresi a választ: Mit tennél, ha valaki, akit szeretsz, minden értelemben meg akarna változni?
Egy kérdéssel indult – a feleség apró szívességet kér a férjétől, miközben mindketten a stúdióban festegetnek –, és olyan átváltozáshoz vezetett, amelyre egyikük sem számított. A tényeket és a fikciót romantikus látásmóddal elegyítő regény a házasság bensőségességét mutatja be, és Lili Elbe, az első nemet váltó ember, valamint a házastársi hűség, a saját ambíciói és vágyai gúzsában őrlődő feleség figyelemre méltó történetét meséli el.

Eredeti mű: David Ebershoff: The Danish Girl

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
I.P.C., Budapest, 2012
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634176 · Fordította: Szántai Zsolt
>!
I.P.C., Budapest, 2012
458 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636354176 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Gerda Wegener · Einar Wegener / Lili Elbe


Kedvencelte 25

Most olvassa 19

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 180

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
KönyvParfé
David Ebershoff: A dán lány

Gondban vagyok ezzel a regénnyel. Amikor van egy könyv, amiből filmet készítenek, az általában kap egy jó nagy hírverést és egykettőre a figyelem középpontjába kerül. Ilyenkor a legtöbb moly előreveszi a várólistáján és belemerül a történetbe. Én sem vagyok kivétel, kíváncsivá tett és olvasni akartam még azelőtt, mielőtt a moziban megnézném.
Akárhogy is, de azt kell mondjam, sajnálom. Ez most nem nyűgözött le annyira, mint vártam. Maga a történet egyáltalán nem szokványos. Nagyon jó a hangulata, de valahogy mégsem érzem az egészet kidolgozottnak.
Aztán itt az igaz történet és a fikció viszonya. Annyira elmosódik a határvonal, hogy ezt sok helyen zavarónak érzem.
Einar/Lili több helyen inkább zavarba ejtő volt, mint érdekes karakter, ez a kettős személyiség nekem néhol elég bizarr.
Szó se róla, Greta tényleg nem mindennapi nő. Minden tiszteletem az övé. Viszont az igazi mondanivaló nekem nem jött át annyira… Értem én, hogy az önzetlenségen, az igaz szerelmen és a támogatáson van a lényeg. Meg azon, hogy ha szeretsz valakit, akkor nem akarod magad mellé láncolni, hanem kiállsz érte és teljes mellszélességgel az ügyéért harcolsz, de… alig volt párbeszéd köztük és sokszor azt éreztem olvasás közben, hogy itt van két ember, akik eléldegélnek egymás mellett és a kapcsolatuk egyáltalán nem szoros.
Szóval sajnálom… ez most nagyon nagy jóindulattal egy haloványka 4 csillag. De ez tényleg nagyon halovány..

18 hozzászólás
>!
K_A_Hikari P
David Ebershoff: A dán lány

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy nem csak megnéztem, hanem el is olvastam.
(…)
Ez a könyv nem csak egy interszexuális emberről szól. Még csak nem is két ember házasságáról. Sőt, nem is arról, hogy miképp döntünk egy nehéz helyzetben.
Nem…ez a könyv rávilágít két fontos dololgra:
egyrészt, hogy elfogadjuk azt, akit a tükörben latunk
másrészt, hogy milyen nehéz feladat is valakit azért szeretni, ami. Önmagáért. Nehéz, de nem lehetetlen.

Bővebben: http://irasaimtarhaza.blogspot.hu/2016/04/david-ebersho…

5 hozzászólás
>!
Kkatja P
David Ebershoff: A dán lány

„Élt egyszer egy bátor férfi, akinek volt egy gyönyörű felesége, és akiben egy titokzatos dán lány lakozott.”

Nagyon szépen megírt történet, az 1920-30-as évek dán, majd párizsi hangulata szépen körülöleli ezt a sokakat megbotránkoztató/meglepő folyamatot, amelyben egy férfi felismeri, hogy ő valójában belül nő és nem rest ezt a különleges átalakulást nemváltoztató műtéttel is felvállalni a felesége, majd később a nagyvilág előtt sem – halála után hamarosan ki is adják az életéről szóló naplóját és levelezését, spoiler melynek adatai adták meg e könyv alapját.
Ebershoff ezt mondja egy vele készült interjúban: „a valós történet számos részét megváltoztattam, hogy egy saját logikával rendelkező szerelmi történetet írhassak.”
Itt sajnos már elkanyarodott a történet egy szirupos, szélesebb körben fogyasztható irányba, amiből csak pont azt nem tudjuk meg, ami valójában történhetett a festőművész Greta-Einar-Lili között és a lelkükben mindezen események alatt.

A történet igazi mondanivalóját, abban a mélységes szeretetben és az elfogadásban látom, ahogyan képesek vagyunk megérteni, elfogadni és támogatni a mellettünk élő emberben zajló folyamatokat, ahogyan a Greta is tette Einar/Lilivel, mert ez tényleg nagyon szépen van ábrázolva és sokat tanulhatunk belőle.

>!
I.P.C., Budapest, 2012
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634176 · Fordította: Szántai Zsolt
3 hozzászólás
>!
bokrichard
David Ebershoff: A dán lány

Hááát… Főként a film sikere után felbuzdulva akartam a könyvet is elolvasni, de amennyire nagy volt a kezdeti érdeklődésem, annyira lecsökkent közel a 0-ra az első fejezetek végére. A festészet, a művészet ihlette költői megfogalmazás, a naturalista hang engem egyáltalán nem ragadott magával. Szépnek szép, csak vagy nem vagyok ebben a hangulatomban, vagy eleve nem nekem van ez kitalálva. Ja, és az sem annyira tetszik, hogy igaz történet alapján az egész fikciós regény lett. Szerintem ha igaz történet, akkor legyen is az. A legérdekesebb a vége felé az átalakitás orvosi vonatkozása volt, ami fehúzta számomra közepesre a könyvet. Nem tudom, hogy a filmet meg akarom-e nézni ezután.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
David Ebershoff: A dán lány

Öt csillagot adok, mert végig érdekes volt a könyv, tetszett az alapötlet is, az elkészítés is, alapjában véve remek volt az egész.
De azért voltak közben olyan gondolataim, amelyekkel leginkább magamat bosszantottam fel.
Például végig nem tudtam eldönteni, kinek adjak igazat, kinek ne, kit értsek meg és kit nem, illetve kit sajnáljak és kit nem.
Idegesítőnek találtam a röntgensugaras kezelést, melynek során a sugár rátalál a vélt tumorra, és egy agyrém volt, hogy az orrvérzés a helytelen táplálkozás következménye.
Az egyenesen hátborzongató volt, ahogyan az emberek hittek, ráadásul vakon az ilyen mondvacsinált orvosoknak. Persze az emberi butaság nemkülönben idegtépő volt.
Néha haraggal gondoltam Grétára, mert önző módon magának akarta Lilit és és Einart is. Hogy mindez a pénz miatt van, hiszen általuk tudta végre eladni az amúgy senkinek sem kellő képeit. Szerencse volt, hogy végül felismerte az orvos hibáját.
Néha úgy éreztem, hogy Einar egy beteg elméjű ember, néha pedig, hogy egy szerencsétlen, tehetetlen, sorsa leküzdhetetlenségében vergődő lélek.
Félelmetes volt számomra Einarnak a nyilvánvalóan tudathasadásos állapota, például amikor a fürdő öltözőjében nem találja önmagát, és nehezen viseli a másik, szinte ismeretlen énjét.
De aztán kezdtem teljesen belefeledkezni, még jobban, ha lehet még jobban, és így vagy úgy, de kisimultak a dolgok.
Lassan megbékéltem mindenki jellemével, és már úgy tekintek minden szereplőre, hogy azért ilyenek, mert emberek.
És, mint tudjuk, az ember gyarló, kicsi lény…

2 hozzászólás
>!
Morpheus
David Ebershoff: A dán lány

Hezitáltam egy ideig, hogy hány csillagot adjak, aztán megmaradtam a négyesnél (ötről indult). Maga a téma fontos és időszerű, a könyv szereplői valósak, így hát nagy lelkesedéssel vettem a könyvet a kezembe. Ami rögtön szemet szúrt, az Einár feleségének, Gerda életének túlságosan bő lére eresztett bemutatása. Akkor még nem, de később értelmet nyert, hogy ez miért van. Ugyanis a történetben nem Einár Lilivé válása a lényeges, hanem ennek hatása Gerdára, hogy ő hogyan segíti, majd engedi útjára. Legalábbis az író szerint. Ugyanis a könyv végén kiderült, hogy ugyan az írás valóban megtörtént eseményeken alapszik, ám maga a történet fikció, amelyben az író megpróbálta elképzelni Gerda reakcióit a kialakult helyzetre. Viszont ha az a lényeg, hogy hogyan változnak meg az emberek a párkapcsolataikban, akkor inkább írnia kellett volna egy olyan könyvet, ami teljes egészében fikció. Hogy miért nem tette? Van erre egy tippem: mert így sokkal jobban eladható… Őszintén megmondom, hogy a képzelgései helyett szívesebben olvastam volna egy olyan történetet, amelyik jobban ragaszkodik a valósághoz.
Aztán ami még szerintem baklövés: Einár-Lili-t úgy mutatja be, mintha hasadt személyiség lenne (nem skizofrén, ahogy az egyik professzor szájába adja!!!), ahol először Einár az úr, és lassan (de biztosan) Lilivé alakul át. Hát erről igazán szeretném hallani egy transz nő (vagy férfi) véleményét. Amúgy meg minden nőben van férfi (animus) és minden férfiban nő (anima), aztán ki mennyire tudja elfogadni, vagy elnyomja, az már egy másik kérdés. Tehát nincs olyan, hogy valaki 100% férfi, vagy 100% nő. (De a végén ezen sopánkodik az író, hogy Lili nem tudott teljesen nővé válni…)
Aztán Einár (a történet szerint) felnőttként spoiler sohasem vonzódott a férfiakhoz, de Liliként az elejétől fogva igen. Szerintem itt sem tesz mást az író, csak a sémákat követi, keveri a nemet és a szexuális irányultságot. Aki nő (főleg, ha transz/interszex nő), akkor a férfiakhoz kell vonzódnia és punktum! Pedig egy férfitestben élő nő is tud nővel nőként szeretkezni, ha a nőkhöz (is) vonzódik. Hiszen állítólag a feleségét mint nőt is szerette (valamennyire) Einárként, Liliként viszont már nem. (Az író szerint…)
Mindezen hibák és problémák ellenére egyszer el lehet olvasni, mert érdekes. Ámbár, ha tudom, hogy csak a szereplők valósak ([mondjuk Gerda se amerikai a valóságban] és nagy vonalakban a történet), nem biztos, hogy belekezdtem volna. A filmhez éppen ezért nem hozta meg a kedvemet.

5 hozzászólás
>!
Nikymeria P
David Ebershoff: A dán lány

Borzasztóan kíváncsi voltam Einar/Lili történetére de sajnos az írónak nem sikerült úgy megírnia a könyvet, hogy ez jó legyen. Figyelembe véve azt is, hogy ez egy igaz történet.
Mindenesetre örültem, hogy bepillantást nyerhettem, milyen lehetősége volt Einarnak. Szurkoltam neki. Grétával pedig egy darabig együttéreztem, aztán ez átfordult egyfajta ellenszenvbe. Nem kedveltem meg.
A filmet még sorra kell kerítenem, már csak Eddie miatt is. :)

1 hozzászólás
>!
konnyufanni
David Ebershoff: A dán lány

Ez a könyv annyira felkavarta az érzéseimet, gondolataimat az adott témáról. Abban a tudatban kezdtem el olvasni a könyvet, hogy igaz történet alapján van.
Így nehéz volt feldolgoznom, hogy ilyen is történt a mi világunkban!
Én Lili feleségeként nem tudtam volna, túl könnyen elengedni azt a partneremet akit nagyon szerettem a világon.
De tiszletetre méltó volt, hogy teljes mértékben támogatta abban hogy önmaga legyen, és mindenben segített neki.
Ez egy olyan könyv, amit nem mindenkinek ajánlott. Ezt a könyvet csak azoknak ajánlott, akik tényleg meg akarják változtatni a gondolatukat az emberekről, szeretetről.
Engem nagyon kifogott ez a történet.
De viszont az írás stílusa nagyon nem tudtam azonosulni.

>!
pillangovirag
David Ebershoff: A dán lány

Egy regény az önismertröl, a vágyaink, álmaink megvalósitásáról. Einar összezavarodott majd kezdte megimerni önön magát vágyait, határait, céljait, nemi identitását, mert nagyot álmodni, és meg is valózitotta azt. Igaz segitségére volt élete párja aki maga is művész és ö is álmodik, de egy asszony hűségét nehéz felül múlni, igy volt ezzel Gerda is aki mindenben támasza volt az ő Einarjának, akinek vágyai nem voltak szokványosak és az akkori idöben 1930évek elején még szokatlan és idegen volt. Mivel akkor a taranszneműségröl még nem tudtak semmit vagy vajmi kevesett, s akkoriban féltek ezektöl az emberektöl és kirekesztették öket.

http://pillangovirag-vilaga.blogspot.ro/2016/06/david-e…

>!
Röfipingvin MP
David Ebershoff: A dán lány

Le a kalappal Greta előtt!
Bár sokszor volt számomra ellentmondásos, ám még is csak valahol ezt az önzetlenséget hívják szerelemnek. Meg tudjátok, van az az agyoncsépelt mondat, hogy ha igazán szeretsz, akkor tudsz elengedni, meg, hogy nem követelsz, meg nem sajátítod ki a másikat és mellette állsz mindenben és támogatod.
Hát ha valami, akkor ez tuti benne van ebben a történetben.


Népszerű idézetek

>!
K_A_Hikari P

A világon az a legrosszabb, ha az ember feladja!

215. oldal

>!
K_A_Hikari P

Vannak olyan dolgok, amiket az embernek egyedül kell elintéznie.

324. oldal

>!
Morpheus

Einar az, ami. Nem igaz? Hogyan is vonhatnánk felelősségre azért, hogy az, ami?

303. oldal (I.P.C. 2012)

>!
K_A_Hikari P

(…) végső soron mindenki változik. Mindenkiből, folyamatosan valaki más lesz, nem igaz?

226. oldal

>!
Foximaxi

A házasság tágas barlang, amelyben sok dolgot ki lehet mondani, de az elhangzottak többsége szerencsére nem valósul meg, ott marad a levegőben, vagy a barlang falához tapadva, fejjel lefelé és ártalmatlanul lóg, akár egy alvó denevér.

>!
Odilia P

Én úgy látom, hogy Einar, Lili és Greta történetének középpontjában nem a nemváltoztatás áll, hanem az az intim tér, amelyet a házaspár megteremtett magának. Szerelmesek voltak egymásba több éven keresztül, még akkor is, amikor úgy éltek együtt, mint két nő. Milyen lehet az a kapcsolat, amely még egy ilyen komoly váltást is kibír? Ha még egyszerűbben akarunk fogalmazni, eljutunk ahhoz a kérdéshez, amelyet újra és újra felteszünk magunknak: mi a szerelem?

453. oldal, "Beszélgetés David Ebershoff-fal"

>!
Whatsername

„Az álmainkat nem kell megosztanunk másokkal”

57. oldal

>!
Szédültnapraforgó

Az irathalom tetején béka formájú, bronz papírnehezékek gubbasztottak.

202. oldal

5 hozzászólás
>!
Fay 

Mikor fogod már végre abbahagyni az aggódást amiatt, amit mások gondolnak?

15. oldal

Kapcsolódó szócikkek: aggódás · Gerda Wegener
>!
Fannii_J

Nyilvánvaló, hogy a legtöbben nem teszünk drasztikus lépéseket annak érdekében, hogy megbékéljünk magunkkal, hogy elfogadjuk azt a személyt, aki vagyunk, de ennek ellenére valamennyien átérezhetjük Einar identitással kapcsolatos gondolkodásmódjának univerzalitását: ne a testemet nézd, hanem a lelkemet.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiss Tibor Noé: Inkognitó
Jill Mansell: Az első az utolsó?
Charity Norman: Luke Livingstone titkos élete
Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek
Emmanuelle Pagano: Holdszivárvány
Rakovszky Zsuzsa: VS
Susan Faludi: Előhívás
Kútvölgyi Bea: Holnaptól nő leszek
Dallos Sándor: Aranyecset
Irving Stone: Michelangelo