A ​19. feleség 52 csillagozás

David Ebershoff: A 19. feleség David Ebershoff: A 19. feleség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

David ​Ebershoff 2008-as regényét, A 19. feleséget kézbe véve sem a krimi műfaját kedvelők, sem a történelem iránt rajongók nem fognak csalódni. A regényben két szál fut párhuzamosan – az egyik egy napjainkban játszódó, izgalmas bűnügyi nyomozás, míg a másik egy XIX. században élt asszony, Ann Eliza Young életének története. A két fonalat egy amerikai egyházi közösség, a mormon egyház története kapcsolja össze. Valóban BeckyLyn végzett férjével házuk pincéjében? A húszéves Jordan Scott – akit egyháza hat évvel korábban kiközösített – visszatér szülővárosába, hogy izgalmas, veszélyes nyomozás során, új barátokat szerezve kiderítse, édesanyja valóban gyilkos-e. És milyen asszony volt Ann Eliza Young, a hírhedt tizenkilencedik feleség, aki egy elzártan élő közösség tagjaként egyszer csak rádöbbent, hogy képtelen tovább élni egyháza tanait követve? A mormonok prófétájának tizenkilencedik felesége bátran szembeszállt hitbéli közösségével, annak vezetőjével, és addigi életét hátrahagyva… (tovább)

Eredeti mű: David Ebershoff: The 19th Wife

>!
I.P.C., Budapest, 2016
570 oldal · ISBN: 9789636355807
>!
I.P.C., Budapest, 2009
570 oldal · ISBN: 9789636353506 · Fordította: Fazekas Eszter

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 34

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
klaratakacs +SP
David Ebershoff: A 19. feleség

Ez a könyv elsősorban nem krimi, csak egy mai életben játszódó gyilkosság ad keretet Ann Eliza Young életrajzának és vele együtt a régi és mai mormon egyház egy ágának megismertetéséhez, akik elfogadják, űzik, sőt az üdvözülés feltételeként kezelik a poligámia elfogadását. Mármint a nők részére ez a fő magyarázat, hogy miért kell ebbe belenyugodniuk, sőt támogatniuk. A magyarázat forrása természetesen az egyházi vezető férfi, százötven éve ezt hajtogatva. Aki ebben nő fel és lehetősége sincs mást megismerni valószínűleg megkérdőjelezhetetlen tan ez. Ismét a vallás egy olyan oldala, ami miatt szerintem tilos lenne bármilyen „Képzelt barát hobbicsoportot” támogatni, pláne oktatásba, mindennapi életbe belevinni.
A történet tehát két szálon fut, az egyik szál Jordan spoiler nyomozása, akinek anyját 19. feleségként férje megölésével gyanúsítják, a másik pedig Ann Eliza élete az 1870-es években, majd annak szökése és válásért való küzdelme. Érdekes, mindketten 19. feleségek spoiler.
Jordan nyomozása nagyon pörgős, remek mellékszereplőkkel, mint Tom és Johnny, meg a két kutya, Ann Eliza története sokkal részletesebb, lassabb, igen, sokszor unalmasabb.
David Ebershoff kicsit eljátszott a tényanyagokkal, Ann Eliza életének utána olvasva a valóságtól eléggé eltért, a válás utáni évek tekintetében.

>!
Nikolett_Tóth_7
David Ebershoff: A 19. feleség

Nagyon féltem ettől a könyvtől, annyi rossz véleményt látok, de szerencsére pozitívan csalódtam. Nagyon jól felépített regény, rendkívüli nagy háttérmunkával.
Nem azt mondom természetesen, hogy egyetértek a vallás ilyen vak és sajnos néhol álszent megjelenésével, de engem érdekelt, hogy hogy gondolkodnak az ilyen emberek, és nem utolsó sorban szerintem egy nagyon összetett, és izgalmas történet kerekedett ki belőle.

>!
Ananiila
David Ebershoff: A 19. feleség

Bevallom irigylem azokat akik mélyen hisznek valamiben és ki is tudnak tartanak mellette egy egész életen át. Én, magam vagyok az örök kételkedő, kereső és talán pont ezért nagyon érdekelnek az ilyen történetek.
Nem mondanám, hogy túl sokat tudok a mormonokról vagy a poligámiáról, ismereteim nagy része a Hármastársak (Big Love) című tv-sorozatból származik, aminek gondolom sok köze nincs a valósághoz. Pár éve láttam pár percet A 19. feleség filmváltozatából és annak hatására került fel a várólistámra a könyv.
Érdekes volt, nem csak a témája miatt, hanem a felépítése miatt is. Tulajdonképpen ez két könyv, az egyik az 1800-as évek második felében játszódik és egy olyan asszony életét mutatja be, aki fellépett a poligámia ellen, és mint az utószóból kiderült ő egy valóságos személy volt. Néha bizony kicsit száraz, a szereplők szinte mind ellenszenvesek (még Ann Eliza is), ebben a részben van egy-két unalmas oldal.
A másik szál a 2000-es években játszódik és egy gyilkosság felgöngyölítéséről szól, egy fiatal sráccal a főszerepben. Ez az izgalmasabb, érdekesebb vonal számomra.
A kettő között az összekötő kapocs a poligámia.
Érdekes és nehéz téma, felbolygatja az ember lelkivilágát az biztos.
Sajnos maga a történet nem 100 %-os, hagyott bennem hiányérzetet viszont most még kíváncsibb lettem a filmre.

Filmről:spoiler veszély!!!
Nyomokban fellelhető benne a könyv története. Ann Eliza szála kb. 5 percet kapott a filmben, Jordanból heteroszexuálist csináltak, szerelmes Queenie-be aki főszereplővé nőtte ki magát a filmben. Így aztán nincs sem Tom sem Johnny és ami teljesen megengedhetetlen Electra sem!
Szóval csináltak az egészből egy halivúdi sztorit, melynek a végén a két szerelemes elszáguld a naplementében.
Egyetlen pozitívum volt a filmben: Matt Czuchry. (Szívek szállodája: Logen)

>!
Anó P
David Ebershoff: A 19. feleség

Körülbelül a feléig igazàn élveztem a könyvet. Figyerlmemet ébren tartotta a történet két szàla, régebbi korok mormonjainak élete és Jordané meg az édesanyjàé. Aztàn úgy a hàromnegyedéhez közeledve fokozatosan belefàradtam. (Igaz, vàltva olvastam Wass Albert Kard és kaszàjànak első kötetével, ami talàn nem volt együtt a legjobb vàlasztàs). Mindenesetre Jordant megkedveltem, szurkoltam neki, hogy ne essék baja és kiszabadítsa az anyjàt- Ann Eliza bàtorsàgàt pedig csodàltam. Nem szívesen lennék X-edik mormon feleség!

>!
mazsoka MP
David Ebershoff: A 19. feleség

Egyszerre volt döbbenetes és izgalmas. Egy teljesen más kultúra /vallás/ kulisszatitkaiba enged bepillantást. A cselekmény két szálon fut – szeretem az ilyen regényeket – az 1800-as években és napjainkban. A közös a két számban a lázadó 19. feleség és a mormon egyház. Persze, mint minden regényben a titkok itt is kitudódnak, a szálakat elvarrják. :-)

>!
nigel727
David Ebershoff: A 19. feleség

A film néhány hónappal ezelőtti megtekintése után, a könyvhöz csak pár napja hozzáfogva, máris kijelenthetem h jóval túlvagyok a felén. Friss lelkesedésemben felkeresve a Moly-adatlapját, eléggé meglep, hogy sokaknak nem tetszett, mivel azt kell mondjam, hogy én magam alig tudom félretenni.
Ugyanakkor, belegondolva h a Moly regisztrált tagjainak nagy többsége nő – így a véleményt írók között is ők kerülnek többségbe –, meg tudom érteni hogy szemükkel a téma minden csak nem kellemes. Nem mintha én pártolnám a poligámiát, a nőkre nézve meglehetősen megalázó intézményt…

Ezek a „guruk” jól megszervezték…tudatlanságban, lelki nyomorban tartani sok(tízezer) embert totalitárius, patriarchális közösségekben, hogy Istenre hivatkozva kiélhessék állatias vágyaikat. (A férfiaknak jól kellett érezniük magukat, nehogy továbbálljanak, és hát nagyon kellettek azok a fránya segélyek is.)
Furcsa, de szerintem ilyesmit nem lehet tartósan és ennyire hatásosan csinálni anélkül hogy az elkövetők ne hazudnának saját maguknak is. Kellett, hogy valamennyire higgyenek benne, éppen csak közben egy pár „kapcsolót” jó alaposan kikapcsoltak magukon/ban…

Elítélem a (nép)butításnak a könyvben leírt összes formáját, mégis azt kell mondjam, a Ebershoff műve több ponton is eltalált. Mintha a bennem is megbúvó sötét oldalra mutatna rá. És egészen sok helyen kínosan éreztem magam, a könyvben szereplő férfiak helyett…

[Személyes OFF:
A könyveket nem az alapján szoktam megítélni hogy hogyan érzem magamat utána. Egy film sem attól jön be, hogy megtekintése után több lett-e a pozitív energiám, hanem hogy megérintett-e. Ha teljesen padlóra kerülök, attól még lehet életem egyik legjobb filmje.
Általában is szeretem az ún. szektás könyveket és mozit, ahogyan a posztapokaliptikusakat is. Valószínűleg az a téma foglalkoztat ennyire, hogy miket is tenne meg az ember(iség), ha egy ponton leomlanának a törvény szabta korlátok, ha az ember mindent szabadjára engedhetne. De sosem szokott jó kedvem lenni tőle…]

3 hozzászólás
>!
szilva81
David Ebershoff: A 19. feleség

Rendkivül erdekes temat dolgozott fel az író, mivel eddig meg nem volt szerencsem a mormonok eletviteleröl olvasni, valamint az Elsökröl, no meg a keletkezesükröl. Habar a törtenet kitalalt, azert van benne törtenelmi alap is. Mennyire igaz es ijesztö, hogy egy szonok, egy ember, aki jol banik a szavakkal a sajat hitere mennyi követöt talal, akik vakon hisznek benne, es kepesek olyan dolgokat is csinalni, ami szamukra nem jo. A könyv közeppontjaban a poligamia all, es kitünik a törtenetböl, hogy a ferfiak többsege ugyanugy szenved ettöl az intezmenytöl, mint a felesegek. Ket cselekmeny fut parhuzamosan, az egyik az alapitas idejeböl, a masik a mai korbol, mindkettö erdekes es izgalmas volt.

Öt csillagot akartam adni, de a veget nagyon elhuzza a levelezesek bemutatasaval, ezert a fel csillag levonas.

2 hozzászólás
>!
Tilikum
David Ebershoff: A 19. feleség

Újabb, számomra eddig nem túlzottan ismert témában merülhettem el. Voltak bôven meglepô dolgok benne! Tetszett az idôben való ingázás és a karakterek. A nagy leleplezés nem okozott nagy élményt :( A vége mintha el lett volna kapkodva. A téma és a háttértörténet miatt viszont megkapja a 4 csillagot.

>!
Szencsike MP
David Ebershoff: A 19. feleség

Elég vegyes érzéseim vannak. Könyvként érdekes témát dolgoz fel, jól is tálalja, még az időugrások, a nézőpontváltások sem zavartak, de voltak olyan részek, amik nem kötöttek le. Mint történet, izgalmas volt betekinteni egy számomra ismeretlen világba, de akármilyen is volt az igazi Ann Eliza, talán jobbá tette egy kicsit a világot a harcával.

>!
Baba082 P
David Ebershoff: A 19. feleség

Na ebben a könyvben minden meg van, amit tudni akarunk egy zárt közösség életéről.Sajnos az is, amit nem! Főleg az, ami engem illet.
Hihetetlen erős a vallási fanatizmus, amit azt hiszem sokkal jobban kéne tiltani. Pláne ha az emberek életét teszi tönkre. Na de nem ítélünk, hogy ne ítéltessünk, viszont bár a könyvet jónak tartom, igaz kicsit kusza attól, hogy ugrál a mesélők szemszögei közt, de úgy érzem én az életben nem akarok többet hallani a poligámiáról és a mormon vallásról sem.

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
chibizso

A képzeletnek olyan ereje van, hogy képes irányítani az embert.

378. oldal

2 hozzászólás
>!
chibizso

A vallással az a helyzet, hogy magánügy, miben hisz az ember.

219. oldal

>!
chibizso

Látták már, hogyan kel fel a nap a utahi sivatag felett?
Olyan, mintha a pokol égő széndarabkái megvilágítanák a felhőket.

19. oldal

1 hozzászólás
>!
szilva81

Látod ezt, Isten? Egy meleg pár, amint éppen a kutyáikat sétáltatják! Csak az a bökkenő, hogy mi a poligámia fővárosában voltunk, ahol szabadon szaladgál egy gyilkos, a Próféta menekül, egy rakás feleség pedig megőrült. Ha nem magam éltem volna át az egészet, azt hittem volna, hogy egy jó vicc.

>!
ReniK P

„Óvatosnak kell lenni, nem szabad túl gyakran mondogatni, hogy 'szeretlek'! Ha nem gondolják komolyan, a szavak elveszítik jelentésüket. De ha komolyan gondolják, akár reggeltől estig ismételgethetik.”

356. oldal, XIV. Furcsa köz össég (I.P.C.,2009)

>!
ReniK P

„Hiszem, hogy az embereknek jogukban áll szabadon vitatkozni, feltéve, ha ezt a másik iránti tisztelettel teszik, visszafogottan. Nem hiszem, hogy jogomban áll bárkiről is elvakultan nyilatkozni, de abban igen, ha türelmes vagyok, és mindenkinek megadom a tiszteletet, amelyet én is megkapok, az embereket intelligenciájuk vezérli majd. Nem hiszek a vak engedelmességben, abban, hogy nem próbálhatom meggyőzni a másikat az igazamról. …”

495. oldal, XIX Brigham Young börtönnaplója (I.P.C. 2009)

>!
chibizso

– Ezek szerint érted, miről szól ez a házasság?
– Azt hiszem, igen. Egy férfi feleségül vesz egy nőt, aztán még egyet. Ez a lényege, nem igaz?
– De igen. Ezt nevezzük mennyben köttetett házasságnak.
– Valóban? Elég érdekes névvel illetitek a nők hajkurászását!

193. oldal

>!
chibizso

Minél kevesebb embert ismersz, annál kevesebb mocskosságról van tudomásod.

>!
chibizso

Ám a fejnek nem kell megfordulnia, és a szemnek nem kell visszanéznie ahhoz, hogy a szív hátramaradjon.

56. oldal

>!
Foximaxi

azt hiszem, elég sok lehet a papírmunka, ha az ember a világ végét várja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter Kirn: Ujjszopó
Carolyn Jessop – Laura Palmer: Menekülés
Zala Tamás: Az aranytáblák népe: a mormonok
Dan Brown: Angyalok és démonok
George R. R. Martin: Kardok vihara
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Stephen King: A halálsoron
Kathryn Stockett: A Segítség
John Grogan: Marley & Mi
Mario Puzo: A Keresztapa