Konzum 23 csillagozás

David Cronenberg: Konzum

Bréking: ​a párizsi rendőrség az ünnepelt francia professzorasszony, Célestine Arosteguy megcsonkított holttestére annak otthonában bukkan rá. A gyilkos feltehetően evett a bal melléből. A kannibalizmus gyanúja a férjre, Aristide Arosteguy filozófusra terelődik.
Hihetetlen: a házastársak észak-koreai kapcsolatai miatt a krimiszál kémregénnyé… (spoiler-veszély!)
Durva: Az emlőeltávolításban és illegális szervkereskedelemben utazó sarlatánt meglátogatja budapesti zugklinikáján egy fotóriporter. Nathan Math összeszed Budán Dr. Molnár mellrákos páciensétől egy rég legyőzöttnek hitt nemi betegséget. A különös vírussal megfertőzi újságíró barátnőjét is, aki az országhatárokon átívelő Arosteguy-ügy nyomába ered.
Videó: Célestine Arosteguy egy felvételen a fényképezője kezelési útmutatóját olvassa: „A jelenkor irodalmi csúcsteljesítménye a használati utasítás.” A virális virtualitás végigfertőzi a regényt, és már semmi sem az, aminek látszik…

David Cronenberg,… (tovább)

Eredeti cím: Consumed

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Európa, Budapest, 2014
388 oldal · ISBN: 9789630797290 · Fordította: Hegyi Pál

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 15

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dr_Benway>!
David Cronenberg: Konzum

Beteg egy könyv ez, akárcsak a szereplői akik a legkülönfélébb egzotikus kórokban és szindrómákban szenvednek. A könyv nagy részét ezeknek, illetve a technika legújabb vívmányainak leírása teszi ki. Közben egy filozófiai indíttatású csonkítós kannibálgyilkosság utáni nyomozás folyik gőzerővel, aminek szálai Budapesttől egészen Phenjanig vezetnek. Hemzsegnek benne a groteszk karakterek és az abszurd jelenetek, szerintem végtelenül szórakoztató bár kell hozzá gyomor az biztos. A stílusa engem néhol Ellisre, néhol Burroughsra emlékeztetett. Kicsit zavart hogy a vége olyan akár egy jó X-akták epizódé, nem derül ki semmi, sőt a megoldástól csak még távolabb kerülünk. Akinek bejönnek Cronenberg korai filmjei az ebben a könyvben is örömét leli majd.

1 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
David Cronenberg: Konzum

A Konzum az utóbbi idők legvisszataszítóbb, legőrültebb és legkellemetlenebb könyve volt számomra – nem tudom ezt máshogy mondani, egyszerűen jeleneteinek többsége zavarba ejtett, meghökkentett és állandósult undort váltott ki belőlem. Félreértés ne essék: valószínűleg ez volt Cronenberg célja is. Könyvét pillanatok alatt megutáljuk, szereplőit legszívesebben örökre elfelednénk, a bemutatott cselekménynek köszönhetően pedig folyamatos ellenszenvvel szemléljük a saját világunkat is.
Borzasztóan megterhelő könyv: visszataszító témája bár az emberi testiség legmélyére visz, mégsem örülünk annak, hogy ezt olvashatjuk. Jobban örültünk volna annak, ha mindezt sosem veti papírra senki.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-12-27+…

2 hozzászólás
lizardking I>!
David Cronenberg: Konzum

Végre elolvastam (majdnem másodszor, ugyanis elsőre kivégeztem a 3/4-ét, de aztán nem tudtam egyszerűen tovább olvasni, magánjellegű problémák miatt)! Nagy rajongója vagyok Cronenberg korai munkásságának, a Videodrome és a Meztelen ebéd zseniális alkotások. Én szeretem az ilyen szélsőséges közlési módszert, önkifejezést. Megvan a könyvben az az összetéveszthetetlen „Cronenberg-érzés”, ami nálam azt jelenti, hogy olyan dolgokra világít és kérdez rá, amik érdekelnek és megkockáztatom; fontosak, mindezt viszont olyan csomagolásban tálalja, ami szélsőségesen gyomorforgató és ösztönösen undorító a legtöbb ember számára. Engem is elképeszt, de amilyen taszító, annyira érdekes és különleges is számomra. Ilyenek az emberi testnek a tabuba tartozó elváltozásai, legyenek azok fiktívek (melyek attól még intelligensen vannak előadva), vagy valósak. De, ide tartoznak még a mindenféle aberrációk és egyebek is, amik gyakran túlzóan és szürreálisan, irracionálisan nagy mennyiségben vannak jelen egy-egy művében. Mégis mindezek a torz témák a való életre reflektálnak. És ezt a szélsőséges közlési formát, és tartalmat valaki vagy elbírja, vagy nem. Teljesen megértem, ha az utóbbi esete áll fent. Na, hát ez a regény megidézi korai filmjei legdurvább és legbetegebb pillanatait. Én alig tudtam letenni, a hangulata az félelmetesen lebilincselő, még ha egy sötét, kifordult és elképesztően idegen világba is kalauzolja olvasóját. Ebben a történetben mindenki betegségben szenved (mentális, vagy fizikai, esetleg mindkettő), perverz és kellemetlen figura. Az egészet átitatja ráadásul a technokrata társadalom kritikája, de ugyanakkor a technika csodálata is. Részletes leírásokat kapunk a műszaki cikkek működéséről; a betegségek egész tárházáról, pontos tüneteiről; filozófusokról és eszméikről és még sok minden másról. A vége nekem nem igazán tetszett, egy kémregénybe illő befejezést kapunk, ami nekem eléggé félvállról vett, mintha hirtelen elege lett volna az írónak a sok rémálomba illő eseményből és csak pikk-pakk lezárná, hogy legyen már vége. Valami katartikus végkifejletet vártam, ami sokkal elszálltabb, nem ilyen földhöz ragadt, realista dolog. Nem illik a regény hangulatához. Hogy pontosan mit is akar velünk az író közölni a már említett technika-függő emberiség bírálatán és a fogyasztói társadalom kritikáján kívül, azt nem igazán tudom. Nálam okosabb és összetettebben gondolkodó társaim talán tudják. Annyi biztos, hogy akik kedvelik Cronenberget, azok essenek neki a regénynek, megkapják az adagjukat, keményen :) Szépirodalmat kedvelők és gyenge idegzetűek messze kerüljék el!

moonsugar>!
David Cronenberg: Konzum

úgy vettem le a polcról, hogy csak gyorsan elolvasok valamit, időkitöltésként. szóval nem vártam tőle semmit, ehhez képest nagyon bejött a modern, de mégsem kommersz stílusa, az elborult ötletek és karakterek, furcsa diagnózisok. tényleg kicsit B.E. Ellis-es, de az sosem hátrány.

5 hozzászólás
MetalMurphy I>!
David Cronenberg: Konzum

A magam részéről díjaztam a rengeteg regénybe ültetett ötletet, még ha egyik-másik eléggé erőltetettnek tűnt; viszont mint koncepcionális regény, nekem kicsit sok, túl szerteágazó, túl komplex volt. Túlontúl sok mindent akart elmesélni, magyarázni, szerepeltetni – a kevesebb néha több elve itt például maximálisan érvényesült volna. Mindenesetre Cronenberg-rajongóknak ajánlott olvasmány!

Bővebben: http://www.cinegore.net/2015/05/04/consumed-2014-konzum…

Nibela I>!
David Cronenberg: Konzum

Mélységes katasztrófa és wtf. Túladagolt fényképészeti szakzsargon és márkadömping, érdektelen, lelketlen karakterek. Amit gusztustalanra szántak az belőlem szánalmat váltott ki, amit perverzre hangoltak az nevetségesbe fordult. Sem feszültséget, sem érdeklődést nem csiholt bennem, dramaturgiailag katasztrófa.


Népszerű idézetek

LuPuS_007 P>!

– Gyors- és gépírás, vagy gondolkodnom is kell? – A „gyors- és gépírás” privát szlengjükben azt jelentette, hogy ahelyett, hogy fejüket használnák, lustaságból gyorsan begépelik a problémát jelentő kulcsszót a Google kereseőmotorjába.

98. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szleng
4 hozzászólás
Dr_Benway>!

Dr. Molnár elkapta a fotós pillantását. – Dunja mindent tud rólam – nyugtatta meg. – Orvosi tanulmányaimat Kelet-Európa meglehetősen zavaros történelmi korszakában végeztem. Akkoriban… az abszurd volt a normális. Észak-Amerikából ezt nem lehet megérteni – tette hozzá.

27. oldal

paranoidandroid>!

Hiszen a műalkotás hitelességét sem az adja, hogy valóságként érzékeljük építőelemeit, hanem hogy szerves létezése olyan igazságot hordoz, mely szinte fizikai módon burkolja be és szívja magába befogadóját.

287. oldal

paranoidandroid>!

Célestine földrengés volt. Célestine LSD-utazás volt. Mint amikor bekapsz egy bélyeget egy brooklyni csemegében, és a színek hirtelen eltolódnak a skála zöld tartománya felé, a szemed halszemoptikává válik, látásod torzul, a hangok plasztikussá válnak, az idő nyúlósan tágul és zsugorodik. Végül megérted, hogy a valóság csupán neurológia, soha sem abszolút.

287. oldal

moonsugar>!

– Mennyire szánalmas- mondta mogorván.- Milyen szomorú és közhelyes. Az ember rajonghat a filmművészetért, lehet a világirodalom remekeinek szerelmese, de amikor eljátszana egy klasszikus jelenetet, elmarad a katarzis, eltűnik a varázs. Az egész egyszerűen… csak szánalmas.

LNB >!

A végzetes lövés a férfi szájából egyenesen az agyába hatolt: felmutatta műveletlenségét, felszínességét, tudatlanságát. Juki bezzeg szinte kérkedett tájékozatlanságával, a csilli-villi csomagolásról bármikor elhitette, hogy az maga a lényeg, hogy a felszínben ott rejlik a mélység. Juki egész generációja így szocializálódott, mert ha túl sokat tudsz, ha túl művelt vagy, akkor érzékennyé, sérülékennyé válsz rengeteg olyan kínzó szorongással szemben, melyek addig egyszerűen nem voltak jelen az életedben. És ami még ennél is rosszabb, többé már nem leszel laza, sem menő.


Hasonló könyvek címkék alapján

Thomas Harris: A bárányok hallgatnak
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Stephen King: Bilincsben
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Dennis Lehane: Viharsziget
Michael Crichton: Ködsárkányok
Michael Crichton: A 13. harcos
Andy Baron: Kárhozottak városa
Jeff Lindsay: Dexter dicsfényben
Michael Crichton: Kongó