Heaven's ​Reach (The Uplift Cycle 6.) 2 csillagozás

David Brin: Heaven's Reach David Brin: Heaven's Reach David Brin: Heaven's Reach David Brin: Heaven's Reach

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Winner ​of the Nebula and Hugo Awards, David Brin brings his bestselling Uplift series to a magnificent conclusion with his most imaginative and powerful novel to date – the shattering epic of a universe poised on the brink of revelation…or annihilation.
The brutal enemy that has relentlessly pursued them for centuries has arrived. Now the fugitive settlers of Jijo – both human and alien – brace for a final confrontation. The Jijoans' only hope is the Earthship Streaker, crewed by uplifted dolphins and commanded by an untested human.
Yet more than just the fate of Jijo hangs in the balance. For Streaker carries a cargo of ancient artifacts that may unlock the secret of those who first brought intelligent life to the Galaxies. Many believe a dire prophecy has come to pass: an age of terrifying changes that could end Galactic civilization.
As dozens of white dwarf stars stand ready to explode, the survival of sentient life in the universe rests on the most… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Orbit, London, 2011
590 oldal · ASIN: B0062QWU5E
>!
Recorded Books, Prince Frederick, 2010
ASIN: B0039OZFWM · Felolvasta: George K. Wilson
>!
Spectra, New York, 1999
576 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780553574739

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Noro >!
David Brin: Heaven's Reach

Bajban vagyok, mert egy szerzőtől mindig csak egy könyvet kedvencelek, de az Uplift-sorozatban kettő vagy három zseniális rész is akad :)
A Csillagdagályból ismert Streaker, a delfinek űrhajója, végül elmenekül az illegálisan betelepített Jijo bolygóról. Néhány ottani telepes – mindhárom Koolhan testvér, egymás tudtán kívül, na meg Alvinék, a földi kultúráért rajongó földönkívüli srácok – szintén a világűrben találja magát. Egy újonnan behozott történetszálon pedig megismerhetünk egy Galaktikus űrállomást, most először a történet folyamán előítéletektől mentes nézőpontból.
Ahogy a Streaker három hosszú év után végre a Föld felé veszi az irányt, az Öt Galaxisban Könyvtár-emlékezet óta nem látott katasztrófa készülődik, és az idegen fajokon úrrá lesz a pánik. Egyesek a lenézett Föld kultúrájához fordulnak, és „primitív” vallásokban keresnek vigaszt. Mások rohannak a neutroncsillagokhoz „transzcendens” fajjá változni, vagyis az ősi galaktikus megváltásban reménykednek – de transzcendecia ezen útjával kapcsolatban is kétségek merülnek fel: talán mindez csak egy milliárd éves összeesküvés, hogy kivonják az elöregedett fajokat a forgalomból?
Az utolsó Uplift könyv szó szerint túllép önmagán: kiderül, hogy az Öt Galaxis fennhéjázó kultúrája korántsem az univerzum alfája és omegája. Megismerjük a hidrogén-légzőket, a gépi fajokat, a memetikus univerzumot, és még a transzcendens kultúrák titkait is, ahogy a Streaker hazavezető útján egyre jobban belekeveredik a galaxisokat elborító káoszba, és az ezt kihasználni próbáló szuperfajok hálójába. A memetikus, azaz fogalom-lények különösen zseniális ötlet: egy olyan dimenzió szülöttei, ahol a gondolatnak nincs szüksége kigondolóra, mert önmagában is képes testet ölteni.
A könyv a kedvenc sci-fi típusomba tartozik: reális történet egy irreális univerzumban. Brin lazán dobja be a fizikailag legképtelenebb ötleteket, a pszí-fegyverektől az univerzum kvantált törésvonalain való szörfölésig, de minderre egy nagyon is hihető és emberi történetet épít fel.
Ha mindez nem lenne elég, a sztori roppantul izgalmas, üresjáratok alig akadnak benne, a nézőpont-karakterek pedig mind érdekesek és egyediek, a delfinektől az embereken át a konszenzus-tudatú jophur/traeki-ig, ugyanakkor a történetet is mindegyikük előreviszi, egy sincs köztük, akinek ne lenne jól megkomponált, saját szerepe a könyvben.
Még szokásos kifogásomat sem tudom felhozni, hogy tudniillik túl hosszú lett volna a sorozat. Sőt, ha akadna még egy-két új rész, azokat sem hagynám ki.
Csak egyetlen kifogásom van Brinnel szemben: időnként úgy dönt, hogy egyes szálakat félbehagy. Ahogy a Csillagdagály végén otthagyott egy mentőcsónakot a Kithrup bolygón, most a Jijo-n maradtak (és az utolsó pillanatban oda visszatérők) sorsa marad kétséges.


Népszerű idézetek

Noro >!

* When the great gods,
* In their puissance,
* Start believing,
* Their own slogans—

* Or their wisdom,
* Omniscient,
* Or their power,
* Invincible—

* That's when nature,
* Wise and patient,
* Teaches deities,
* A lesson—

* That's when nature,
* Keen and knowing,
* Shows each god its
* Limitations—

* Great Dreamers must
* Ride Tsunami!
* For Transcendents?
* Supernova! *

page 455. [dolphin-trinary]

Noro >!

Once sapiency is achieved, life must be about more than mere self-gene-ego continuation. Long ago, the Progenitors taught that our highest purpose is to seek a sense of purpose. For existence to have meaning, we need a goal.

page 270.

Noro >!

In the Civilization of Five Galaxies, it was commonly said that nothing ever really happened until it was logged by the Great Library. A planet might explode before your eyes, but it wasn't a certified fact without the rayed spiral glyph, flashing in a corner of a readout screen.

page 114.


A sorozat következő kötete

David Brin: Uplift The Complete Original Trilogy

The Uplift Cycle sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: Ender's Game
Frank Herbert: Dune (angol)
Peter F. Hamilton: The Reality Dysfunction
Peter F. Hamilton: Judas Unchained
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Peter F. Hamilton: The Evolutionary Void
Dan Simmons: Ilium
James S. A. Corey: Caliban's War
David Weber: On Basilisk Station
Karen Traviss: Bloodlines