Az ​Alapítvány győzelme (Alapítvány-Birodalom-Robot univerzum) (Második Alapítvány-trilógia 3.) 21 csillagozás

David Brin: Az Alapítvány győzelme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Hari Seldon, az acélbőrű Trantor bolygó börtönébe zárt tudós, befejezte munkáját, felkészült az elmúlásra. A halált várja, mígnem megismer egy teóriát, amely magyarázatot nyújt az Alapítványra veszélyt jelentő káoszvilágok megjelenésére. Egy hivatalnok, egy arisztokrata kalandor és egy kedves potyautas társaságában megszökik a Trantorról, egy magánűrhajóval átjut a galaxis távoli pontjára, ahol a még megfejtetlen titkok magyarázatát próbálja megtalálni. Ám valami egészen másra bukkan: ambícióra, kétségekre, árulásra. Veszélybe kerül a titkos Alapítvány. Vajon az Ötvenek, a mentalikus képességekkel megáldott tudósok képesek lesznek-e biztosítani az emberi faj jövőjét? Vagy lehet, hogy ismét Hari Seldon ősellensége, a Káosz győzelmeskedik?

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Szukits, Szeged, 1999
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 963915198X · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

pwz IP>!
David Brin: Az Alapítvány győzelme

A Második Alapítvány-trilógia utolsó, harmadik kötetének befejezése után el kell ismerni, hogy nagy munkát végzett a B-trió (Benford-Bear-Brin). Ott vannak az előzmények (Robot és Birodalom univerzum), illetve az „utózmányok” (Alapítvány univerzum), ami úgy foglalja keretbe a mozgásterüket, mint a római gladiátorokat pl. a Colosseum. Bevállalták, illetve elfogadták a felkérést, hogy megalkotják a második – a Galaktikus időrend szerint egyébként az első – trilógiát. Azon belül viszont a hagyományok és rendelkezésre álló eszközök segítségével kellett valami újat alkotniuk úgy, hogy a végkifejlet adott volt, azt Asimov a halála előtt már megírta. Az út kezdete és vége ismert, viszont közben tetszőleges utat járhattak be. A gladiátoros hasonlatnál maradva: a kezdet ott is mindig a köszöntés volt, míg a vég – általában – az egyik fél halála. Közben viszont rengeteg dolog történhet. Ezt kellett ennek a három embernek és segítőiknek megtervezni. Látom magam előtt, ahogy előre leosztották, hogy mi mindenre szeretnének kitérni, utalni. A végén a legtöbb szálat ebben a könyvben Brinnek kellett „bepászintania” a rendszerbe. Korábban már olvastam a végkifejletet, talán így lehet értékelni igazán, hogy mi munka volt ezt a trilógiát összerakni. Szinte matematikai pontossággal kellett méretezni az eseményeket. Elismerésem ezért.

>!
Szukits, Szeged, 1999
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 963915198X · Fordította: Szántai Zsolt
Inpu>!
David Brin: Az Alapítvány győzelme

Az ún. „Második Alapítvány-trilógia” befejező kötetével David Brin nehéz feladatra vállalkozott: egyrészt kerek egésszé kellett formálnia a sorozat korábbi könyvein átívelő történetet, másrészt meg kellett teremteni azokat a szinapszisokat, melyeken keresztül a második trilógia nemcsak beilleszthetővé válik Asimov robot- és Alapítvány-univerzumába, de egyszersmind sikerrel fedi el a klasszikus asimovi eseményfolyam hiányait és repedéseit. Innen szemlélve, David Brin nemcsak hogy „hozta a kötelezőt”, de kifejezett merészséggel nyúlt Asimov „szent tehenéhez”. Talán leginkább az ő könyvének köszönhető, hogy a lelkes követőinek műve minden tekintetben felveszi a versenyt a mester alkotásával.


Népszerű idézetek

Inpu>!

Az ilyesmi gyakran társul a remény feléledéséhez és a meghökkentő mértékű kreativitás megjelenéséhez; ezek az egész galaxisból magukhoz vonzzák a tehetséges emigránsokat. (…)
Az izgalom és az individualizmus virágzásnak indul, egyik városról a másikra terjed, addig sohasem tapasztalt méretű vad divergenciát okoz. A korábban elítélt „innováció” hirtelen követelménnyé válik. Az új technológiák hatására kialakulnak az utópiára vonatkozó jóslatok…
De nem sokkal ezután elkezdődnek a bajok. A teszteletlen, áttörést jelentő kísérleti gépek és építmények felrobbannak, mások pusztulása beláthatatlan következményekkel jár, olyan problémákat vet fel, amelyekről megalkotóik még csak nem is álmodtak. A betegségekkel együtt terjednek a korábban sosem látott perverziók, és közben a deviancia valamennyi új stílusa megpróbálja megvédeni saját mondvacsinált jogait és függetlenségét. A klikkek erőszakkal követelik a függetlenséget és az ellenük fordulókkal szembeni hathatós fellépést, a tőlük különbözők elnyomását.
A modor és a kötelességtudat, vagyis a kötelékek, amelyek össze kellene tartaniuk, egymás iránti kölcsönös tiszteletre kellene kényszeríteniük az öt kaszt tagjait, foszlányokra szakadnak.
Bizarr új művészeti alkotások keletkeznek, amelyek szándékoltan provokatívak, spontán módon törnek elő a sűrűn lakott területek közepén, obszcénul hirdetve elveiket még akkor is, amikor az üvöltöző művészt elragadja a lincselni vágyó csőcselék. A városok megtelnek korommal és lángokkal. Lázadók teszik tönkre az évszázadok kemény munkájának gyümölcseit, megvadult emberek, akik olyan célok szlogenjeit rikoltozzák, amelyekre már senki sem fog emlékezni, miután a füst leülepszik.
A kereskedelem összeroskad. A gazdaság posvánnyá válik. A polgárok újrafelfedezik a véres háború ősi gyönyörűségét.
Az emberek, akik nemrég még utálkozva gondoltak a múltra, hirtelen vágyakozni kezdenek rá – ha máskor nem, hát akkor, amikor éhező gyermekeikre néznek.

69. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kreativitás
Inimma >!

Robotok! Teljesítsétek ezt a közvetlen parancsot!

Ezt a parancsot szuverén emberi lények fogalmazták meg és írták le. Demokratikus szervezeteink felruháztak minket azzal a joggal, hogy sok milliárd más ember nevében szóljunk.

Ezennel megparancsoljuk nektek, hogy a következők szerint cselekedjetek:

1. Juttassátok el ezt az archívumot a rendeltetési helyére, és segítsetek az ott élő embereknek, hogy hozzáférjenek a tartalmához, maximálisan hasznosítsák a benne lévő információkat.

2. Lépjetek azoknak az embereknek a szolgálatába. Tanítsátok meg őket mindenre, amit tudtok. Hagyjátok őket önállóan gondolkozni.

Abban az esetben, ha a Robotika úgynevezett Nulladik Törvényének hívei vagytok, azé a törvényé, amely „az emberiség hosszú távú érdekeinek” szem előtt tartása miatt lehetővé teszi számotokra az engedetlenséget, a következő parancs értelmében cselekedjetek:

3. Ha nem hagyjátok, hogy ez az archívum eljusson a rendeltetési helyére, NE SEMMISÍTSÉTEK MEG! Helyezzétek biztonságba. A Második Törvény értelmében ENGEDELMESKEDNETEK KELL, amíg tetteitek nem kerülnek ellentmondásba az Első és a Nulladik törvénnyel.

Őrizzétek meg a múltunkat. Őrizzétek meg a kultúránkat.

Ne pusztítsátok el azt, ami emberré tesz bennünket.

Egy nap talán visszatértek hozzánk, és újra a miénk lesztek.

120. oldal


A sorozat következő kötete

Második Alapítvány-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Pittacus Lore: Tizedik küldetése
J. D. Robb: Halálos híresség
Frank Herbert: A Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
S. J. Kincaid: A kárhozott
Dan Simmons: Hyperion
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.