Borotvaélen 10 csillagozás

Freddie Mercury története
David Bret: Borotvaélen David Bret: Borotvaélen

„Van úgy, hogy mindenünk megvan a világon, és még sincs nálunk magányosabb ember – ez a magány legbizarabb formája. A siker sok millió fontot hozott számomra, és tömegek bálványa lettem általa, viszont éppen attól fosztott meg, amire mindenkinek a legnagyobb szüksége van: a szeretettel teli, tartós kapcsolattól.” – Freddie Mercury

Eredeti cím: Living on the Edge

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tartalomjegyzék

>!
Pannon Lapok Társasága, Veszprém, 2001
250 oldal · ISBN: 9630085445 · Fordította: Sóskuthy György

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Freddie Mercury


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
diamondfox P
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Megírom az értékelésemet, amíg friss az élmény, mert szinte biztos vagyok benne, hogy holnap már teljesen mást írnék.
Ugyebár a szerelem november óta tart Freddievel (akik figyelnek tapasztalhatják, hogy mennyire magas szinten űzöm), ennek apropóján olvasom a könyveket erről a remek emberről. Ez az egyik legrégebben megjelent válogatás, amit nem igazán neveznék egyébként életrajznak, mert ahhoz szerintem túl általános és elnagyolt. Természetesen nem tudunk csak Mercuryról beszélni, hiszen a Queen miatta volt az, ami. A legfontosabb: volt benne néhány infó, amire rácsodálkoztam, a korábban olvasott Bohém rapszódiához képest. Amíg előbbi könyv inkább arra hajtott, hogy egy teljes körű élettörténetet vázoljon fel Freddienek, addig ez inkább a szakmaiságra fektette a hangsúlyt. Többet mesélt a dalok, albumok háttérmunkáiról, mint Freddie életéről – ami szerintem szintén dicsérendő, mert ettől függetlenül ugyanúgy élvezhető az egész.

Sokan úgy tartják, hogy „halottakról jót, vagy semmit”. Picit úgyéreztem sokszor, hogy már-már szentté avatta a Bohém rapszódia Freddie-t és Ők is anno inkább azt a képet akarták eladni magukról – miközben szinte mindenki tisztában volt vele, hogy drogoznak, ahogy az orrokunk átfér és isznak amíg bírja a májuk. Rocksztárok, ezzel mondhatni, nincs is baj. Csak picit képmutatásnak tartom, hogy ilyenkor sokszor már kozmetikázzák ezeket a történeteket, itt viszont volt egy jelenet, amikor Freddie leszállt volna a repülőtéren Angliában és talált a táskájában fél gramm kokót és inkább felszippantotta, minthogy elvegyék Tőle. És el kell ismerni, hogy ez is Ő volt, azon felül, hogy egy zseni.

Féltem, hogy a magyar koncert nem lesz megemlítve, ehhez képest egy az egyben kimásolnám szívem szerint azt a két és fél oldalt, amit összeszedett róla az író, mert remek kis válogatás, hogy mi minden történt itt velük és hogy a magyarok már akkor is poénosak voltak ("$@!% Brigád").
Örülök, hogy tudtam tartani magam egyébként és ennek a végén nem sírtam (buszon kissé furán vette volna ki magát), és örülök, hogy ezt a könyvet is olvashattam. A csillaglevonás a szerkesztés miatt jár, két helyen is találtam benne elgépelést és hiányolok belőle fényképeket, nem is színesben, csak úgy, fekete-fehérben. (U.I.: keresem azt a képet, amin Freddie egy csilláron himbálózik :D)

>!
Pannon Lapok Társasága, Veszprém, 2001
250 oldal · ISBN: 9630085445 · Fordította: Sóskuthy György
>!
katalins
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Egy utazás volt olvasni ezt a könyvet. Nagyon tetszett, hogy Freddie életét úgy mutatta be, hogy közben részletesen leírta az egyes albumok, klipek keletkezését. Közben megkerestem, és megnéztem őket a neten, így teljes volt az élmény. A könyv vége nagyon felkavaró és elszomorító volt.

>!
StAngela
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Tökéletes könyv az együttesről!
Bemutatja a zenekar pályáját a kezdetektől a végig, közben pedig Freddy életét is megismerhetjük gyermekkorától egészen haláláig.
Engem teljesen magával ragadott! Sokszor azon kaptam magam, hogy a kedvenc Queen dalaimat dudorászom olvasás közben. :D
Sokszor azt kívántam bárcsak ismerhettem volna személyesen, de így is megtisztelve érzem magam hogy a dalait hallgathatom.
Kivételesen tehetséges és bátor ember volt, aki nagyon tudott szeretni és ezt még a homofóbok sem vitathatják el tőle!
A könyv kedvenccé vált, ahogy anno gyerekkoromban a dalaik is.

>!
keccsu
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Nagyon kedveltem Freddie Mercury munkásságát, életfilozófiáját, emberségét.Ezért is választottam ezt a könyvet, tudván, hogy a szerző közeli barátja volt Freddie-nek.
Tetszett a könyv.Egy valós képet kapunk Freddie Mercury személyiségéről, munkájának körülményeiről és néhány emberről akik valamilyen szinten hatással voltak rá.
Queen rajongóknak kötelező olvasmány!

>!
FarkasKa06
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Ismét egy könyv Freddyről. Csak most egy másik ember tollából, egy másik szemszögből.
Néhol bulvárlapba beillő oldalakkal, történésekkel. Freddie élte az életét, úgy ahogy ő akarta, ahogy jónak látta. Miért kell a „másságát” többször is bizonygatni, leírni, izekre szedni??
Ez csak rá tartozott….. lehet, hogy csak ezért irta meg a könyvet David Bret? Vagy igy könnyebben eladható lett??
Érdekes….. összehasonlítva az előző könyvvel….. néhány helyen mintha másképp emlékezne a történtekre….

>!
Kitty_Szilágyi
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Mindig érdekes új Queen/Freddie Mercury könyveket olvasni, mert mindegyik más-más nézőpontból meséli el a történeteket. Érdekes összehasonlítani ki hogy emlékszik, és hogy az újabb kiadványok megcáfolják vagy éppen megerősítik a régebbi könyveket.
A Borotvaélen is egy régebbi kiadás, így lehet, hogy voltak benne olyan részek, amit ma már tudjuk, hogy nem feltétlenül így van.
És persze ott vannak azok a dolgok is, amiket sose tudjuk meg, hogy valóban hogy voltak, mert ha az egyik könyv x-et mond, a másik y-t, akkor biztos találunk egy harmadikat ami pedig z-t.
Jobban kedvelem azokat a könyveket, amit olyanok írtak akik valóban ismerték a személyt, akiről írnak, és bár David Bret nem tudom, hogy ilyen ember-e (máshol még nem találkoztam vele megemlítés szintjén), mégis jó volt olvasni a könyvet, és újra találkozni azokkal az emberekkel, akiktől/akikről már olvastam korábban, és tudom, hogy ők hogy álltak az adott eseményhez.
Igen vicces a korabeli sajtó megnyilvánulást olvasni a Queenről és a tagjairól, arról, hogy sosem lesznek legendás zenekar…és lásd jó pár évvel később :D
Sajnos negatív érzésem is van a könyvvel kapcsolatban: úgy éreztem, hogy eléggé negatívan és előítéletesen áll Jim Hutton-höz (ugyanezt éreztem egyébként a rendkívül jól megírt Bohém Rapszódia c. könyvben Mary Austinnal kapcsolatban). Nagyon kiemelték Jim negatív dolgait, viszont a pozitívakat elég könnyelműen kezelték.
Nem szeretnék és nincs is jogom belefolyni a sokszor felhangzó Mary vs. Jim versenybe, amit máig folytatnak rajongók. Én csupán hálás vagyok, hogy volt két olyan ember, akik így szerették Freddie-t.

>!
Anark
David Bret: Borotvaélen

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

A könyv és szerzője a Queen együttes történetén keresztül mutatja be Freddie Mercury színpadi és személyes énjének változásait, fejlődését, rengeteg apró sztorival, érdekes háttérinfókkal fűszerezve a koncertturnék és a lemezfelvételek állandó körforgását. Az egyik legjobb könyv, amit valaha olvastam az együttesről és Mercuryról.


Népszerű idézetek

>!
diamondfox P

Van úgy, hogy mindenünk megvan a világon, és még sincs nálunk magányosabb ember – ez a magány legbizarabb formája.

(első mondat)

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
>!
diamondfox P

A klip egyébként része volt a Days of Our Lives című televíziós dokumentumfilmnek is, amely az ifjabb rajongókat ismertette meg a Queen történetével. Freddie csalódottan vette tudomásul, hogy a film narrátora Axl Rose lesz, a Guns 'N' Roses nevű heavy metal együttes énekese. Rose az előző néhány évben többször is rendkívül goromba hangvételű, melegellenes és rasszista nyilatkozatokat tett közzé a sajtóban, s Freddie régóta vágyott arra, hogy találkozzon vele, és szemen köpje.

223. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

>!
diamondfox P

Ami pedig Freddie megjelenését illeti, nos, a koncertek végén olyan öltözékben fogadta a rajongók tapsát, amelyet sokan valódi királyi dísznek véltek. A hermelines palástot, a csillogó kövekkel díszített koronát, a jogart és az országalmát az egyik barátja, Diana Mosley tervezte, s amikor magára öltötte ezeket, Freddie úgy festett, mint a Queen királya.

153. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

>!
diamondfox P

A Queen kifejezetten jó élő zenét csinál. Freddie Mercury valószínűleg a rock történetének egyik legnagyszerűbb énekese és frontembere. Igaz, hogy mániákus ripacs – de átkozottul jól csinálja.

159. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

>!
diamondfox P

(…) Néhány hónappal korábban azt mondta, hogy a világon csak két teremtmény viszonozta azt a szeretet, amit tőle kapott: Mary Austin, valamint Jerry, a macska.

167. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

>!
Qwerf

A rikító külsőségek szinte megszokottá váltak, amikor a Queen Nagy-Britanniába visszatérve újabb turnéra indult, amelyet két, londoni Earls Courtban rendezett előadással zártak le június 6-án és 7-én. Az épület homlokzatára hatalmas zászlót függesztettek „QUEEN IN CONCERT” (KIRÁLYNŐ A KONCERTEN) felirattal, ami nevetséges vitát robbantott ki a városrész polgármestere és John Reid között. A polgármester a lobogó alapján azt hitte, hogy a királynő is megtiszteli jelenlétével a negyed jubileumi ünnepségeit, és valaki elfelejtette erről értesíteni őt! Ami ezt követte, az azonban még nevetségesebb volt, mivel a polgármesteri hivatal egyik tisztviselője felvette a kapcsolatot a Buckingham-palotával és magyarázatot követelt. Amikor aztán a polgármester megtudta az igazat, még nagyobb bolondot csinált magából: felhívta John Reidet, és azt követelte, vegyék le a plakátot, mivel az megtévesztheti a nagyközönséget. Reid nevében azonban Freddie válaszolt, a következőképpen: „Mondd meg neki, drágám, hogy én magam fogom levenni, és meg is fojtom vele azt az ostoba emberkét!”

4. Suttogás a csillaghajszán (85-86. oldal)

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

>!
diamondfox P

Az év vége felé a Queen-rajongók Klubja kiadta első, az együttes tagjairól szóló „életrajzát”. A vékony kis füzet tartalmazott néhány remekbe sikerült fényképet, négy nagyszerű portrét a tagokról, az addigi díjaik és fellépéseik teljes jegyzékét, valamint az egyes tagokkal kitöltetett kérdőívek válaszait. (…)
Freddie válaszainak némelyike természetesen a tőle elvárhatóan botrányos volt:
* Hajad/szemed színe: éjfekete/érzéki barna.
* Kedvenc filmed: bármi, amiben Mae West szerepel.
* Kedvenc ételed: nektár.
* Kedvenc italod: pezsgő, üvegcipellőből.
* Mi voltál, mielőtt hivatásos zenész lettél? Kensingtoni pózőr.
* Mi az álmod? Hogy megmaradjak annak a pazar, isteni teremtménynek, ami vagyok.
* Különleges tehetséged a zene mellett: selyemfiúskodás.

80. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

>!
diamondfox P

Nekem csak annyi a dolgom, hogy ide-oda vonaglok a színpadon!

144. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története

Kapcsolódó szócikkek: Freddie Mercury
>!
diamondfox P

Azt est fénypontjaként a színpadról négy hatalmas, héliummal töltött, az együttes tagjai ábrázoló bábut bocsátottak fel. Háromnak nem sikerült kijutnia a stadionból: a tömeg megkaparintotta őket, darabokra szaggatta, s még a foszlányokért is úgy verekedtek, mintha azok becses harci trófeák lettek volna. „Freddie” viszont csak másnap reggel került elő… egy chelmsfordi kertből.

154. oldal

David Bret: Borotvaélen Freddie Mercury története


Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Eglinton: James Hetfield
Steven Tyler – David Dalton: Nem zavar a zaj a fejemben?
Jim Hutton – Tim Wapshott: Mercury és én
Neil Strauss: Mötley Crüe – The Dirt
Ben Myers: Muse – Az Univerzum lüktetése
Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János: A Rock története 1.
Joel McIver: Queens Of The Stone Age
Joel McIver: Rage Against the Machine
Anthony Kiedis – Larry Sloman: Scar Tissue
Jake Brown: Motörhead