Végső ​fázis (Amos Decker 2.) 41 csillagozás

David Baldacci: Végső fázis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​szülei meggyilkolásáért halálra ítélt Melvin Marsnak alig pár órája van hátra a kivégzésig, amikor az ítélet végrehajtását váratlanul felfüggesztik. Egy másik férfi ugyanis beismerte a gyilkosságok elkövetését.

Amos Decker épp az új munkahelyére, az FBI quanticói központjába tart, amikor a rádióból értesül erről a hírről. Azonnal felkelti az érdeklődését a férfi ügye, mivel az sok hasonlóságot mutat a saját életével. Ő és Melvin Mars is ígéretes futballkarrier előtt álltak, amelyet egy tragédia tört ketté. Mindkettejük családját kegyetlenül meggyilkolták. És évekkel később mindkét esetben felbukkant valaki, aki beismerő vallomást tett. Egy gyanúsított, aki vagy elkövette a gyilkosságokat, vagy nem.

A váratlan beismerő vallomás szabad emberré teheti Melvin Marst, akár bűnös, akár nem. Vajon kinek áll érdekében, hogy a férfi kikerüljön a börtönből? És miért éppen most? Ahogy Decker egyre közelebb kerül a kérdések megválaszolásához, úgy válik mind nyilvánvalóbbá,… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634521744 · Fordította: Pejkov Boján
>!
General Press, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634521730 · Fordította: Pejkov Boján

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
mate55
David Baldacci: Végső fázis

Mindannyian hallottunk már fotografikus memóriáról, meg arról is, hogy az emberi agy lehetséges kapacitásának csak a töredékét használjuk ki. Baldacci erre a tudásra alapozva építi fel regényének ravaszul egyszerű világképét, ahol az emberi tényező fontosabb az adatok feldolgozásában, mint a szuperszámítógépek. Mert egy ilyen „szerkezetben” valóban kevés dolog romolhat el. Magán a koncepción nem sokat változtatott az író. A cselekményszálak ugyanúgy futnak, mint az első részben, talán csak a sztoriba fűzött több drámaiság az, ami igazán feltűnő. Felvetődik megannyi lehetőség a tettes vagy tettesek személyére. Felvázolja az összes lehetséges elméletet, rengeteg információt olvashatunk, bőségesen ellát minket teóriákkal, indítékokkal, bemutatja, hogy milyen kapcsolatban álltak egymással a lehetséges elkövető(k). Összességében nem mondható el, hogy meglepett volna minket vagy az újdonság varázsával hatott volna. De valahol pont ez az erőssége. Megkapunk mindent, ami miatt igazán szerethető ez a thriller. Azonban bármennyire is hasonlít elődjére, Baldacci nem esett abba hibába, hogy ismételje önmagát vagy egy az egyben lekopírozza az első részt. Persze vannak aspektusok, melyek megmaradtak. Az „ami egyszer működött, azon ne változtass” recept itt is bevált, a hozzávalókat azonban kicsit másképp adagolja. Ha arra törekedett volna, hogy valami egészen újat prezentáljon, jó eséllyel kiirtotta volna azt, amitől Decker igazán Decker.

7 hozzászólás
>!
bokrichard
David Baldacci: Végső fázis

Amos Decker második történetét is nagyon vártam, mint eddig mindegyik Baldacci könyvet, amióta az író rabja lettem. Kétségtelen, hogy hangvételében, stílusában már nem a régi, keményvonalas, nagybetűs politikai krimi határai között mozog. Sokan emiatt már az újabb köteteket annyira nem is kedvelik, mert sok szempontból elrugaszkodott a szeretett elemektől, a hitelességtől. De Decker ügynök számomra egy újabb potenciális sikerforrás volt rögtön az első kötetben különleges, egyedi karakterével, furcsa, kívülálló viselkedésétől elütő szerethetőségével, különcségével. Ám az első kötet nem ütött akkorát, hogy az elvárásaim szerint a kedvenc legyen. Ezen – az én nézetem szerint – javított most az író.

A második kötet olyan, mintha az első lenne: kellő felvezetések, a narráció feleleveníti az első kötetben megismerteket. És ott folytatja, ahol elkezdte: ismételten nagybetűs múltbeli tragédiák vezette igazságszolgáltatás, amit az oldalakon látunk. Sok a hasonlóság ügynökünk és a bűnös/áldozat esete között, így ismét csak kapunk egy eléggé érzelmekkel fűtött, kellően tempós hajszát, mely a személyes drámáktól (sokak szerint a nyavalygásoktól) nem mentes. Az első felében sok a felvezetés: minden a zokni szintig részletezve van, ez volt az előzőben is a fő probléma talán. Ám a második felében Baldacci kapcsolt egyet a váltón, és jött az izgalom, a lendület ami kellett, némi szennyes amcsi politikával, rasszizmussal, szegregációval megbolondítva, ami mostanában elég sok olvasásomban előkerül, mint fő téma. Azokhoz képest ez csak a lokális betegségeket tárja fel, nem megváltó célzat, inkább rávilágít, hogy ilyen motivációk is közre játszanak egy ártatlan ember halálra ítélésében.

Jobban tetszett, mint az előző, de a régiekkel még ez sem veszi fel a versenyt számomra. Ám a könnyed, kikapcsolós szórakozás, az izgalmak garantáltak. Érdemes elolvasni, az első után ez mindenképp jobb élmény lesz.

4 hozzászólás
>!
robinson P
David Baldacci: Végső fázis

Baldacci ismét a legjobb hagyományait követve a cselekmény gyors, pörgős, és ami nem mellékes, humoros, szórakoztató! Jó volt olvasni
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/10/vegso-fazis.html

>!
PRicsmond
David Baldacci: Végső fázis

Olvasás előtt azt mondtam magamnak ha csak annyira jó lesz, mint az első rész volt akkor már nagyon elégedett leszek, de Baldaccinak sikerült túlszárnyalnia az első rész izgalmait is.
Amos Decker visszatér ezúttal már az FBI tanácsadójaként, miközben új munkahelyére autózik a rádióban meghallja, hogy a halálraítélt Melvin Mars kivégzése elmarad, mert egy másik rab magára vállalta Mars szüleinek meggyilkolását. Decker szerint ez nem lehet véletlen és meggyőzi a csoportot, hogy derítsék ki az igazságot, a 20 évvel ezelőtti Mars család meggyilkolása ügyében. Még izgalmasabb lett, mint az első rész, még több feszültséget, rejtélyt és nyomozást sikerült a lapokra varázsolnia Baldaccinak, miközben az előző részben megismert szereplőket még közelebb hozza az olvasóhoz.
Amos Decker karaktere már az előző részben is szépen meg lett alapozva, itt még többet tudhatunk meg róla, miközben a igazságot keresi.
Megannyi nyomozati szál, és fordulat után jutunk el a múlt bűntényeinek felgöngyölítéséig, remélem az író már a következő részen dolgozik, mert nagyon szívesen olvasnék már egy újabb Amos Decker történetet.

>!
General Press, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634521744 · Fordította: Pejkov Boján
>!
jaspi
David Baldacci: Végső fázis

Az első kötet nekem sem igazán tetszett, ezért a Végső fázis esetében a fő kérdés számomra az volt, hogy kiköszörüli-e az író a megszokott magas színvonalon esett korábbi csorbát. Nos, örömmel mondom, hogy újra remek regényt olvastam.
A sorozat kiindulópontján az ifjú Amos Decker sportkarrierje egyetlen pillanat alatt omlik össze: egy mérkőzésen kis híján az életét veszti egy balesetben. A szervezete sosem lesz már a régi, megváltozott agyműködése miatt ugyanis semmit sem felejt el, amit valaha érzékelt. Rendkívüli képességeit a bűnüldözés szolgálatába állítja. Rendőrként, magánnyomozóként tevékenykedik, majd az első kötetben megoldott eset után felkérik, hogy dolgozzon az FBI munkatársaként.
A Végső fázisban több utalás is található az első kötetre, de önálló műként is jól megállja a helyét.
Ebben a regényben nagyon tetszett az „erős kezdés”. Azonnal magával ragadott, képes volt a végéig fenntartani a figyelmem és elérni, hogy izguljak a szereplőkért, agyaljak az „ügy” megoldásán. Tetszett, hogy a főszereplő kivételes képessége ellenére sem egyedül oldja meg a problémákat. Jól működött a csapatmunka, jól kiegészítették egymást. Mindettől reálisabb, hihetőbb lett a történet. Nem utolsó az sem, hogy történet feszessége, folyamatos feszültsége mellett jutott hely egy csipetnyi humornak is.
Úgy vélem, ezt a Baldacci sorozatot is érdemes elolvasni és követni.

>!
gizad
David Baldacci: Végső fázis

Melvin Mars húsz éve ül a siralomházban, kivégzésére várva, mikor váratlanul valaki magára vállalja a gyilkosságokat, ami miatt elítélték. Hasonlít az eset az előző kötetben történtekhez, és egy kis emlékeztetőt is kapunk Amos Decker esetét illetően. Azonban a sztori hasonlósága itt véget is ér. Decker nem hagyományos figura, végre egy olyan főszereplő, aki nem a szépfiú, vagy az egyszemélyes kommandós szerepében tetszeleg, illetve nem elhanyagolhatóan tökéletes memóriával rendelkezik. Az előző kötet végén felkérik, hogy csatlakozzon az FBI-hoz, és itt indul a történet. Ezúttal csapatmunkában próbálják felgöngyölíteni az igazságot a több évtizedes bűntények kapcsán. Baldaccitól már szinte megszoktam, hogy elképesztően csavaros, sok elméletet felvonultató, igazán pörgős krimit kapok, a végét pedig még csak sejteni sem lehet. Ezt az élményt most is megkaptam. Az oldalak úgy pörögnek, hogy szinte észrevétlenül a végére értem a könyvnek. Van még mit bepótolnom az írótól, mivel nem olyan régóta ismerkedem vele, talán ez az ötödik könyve, ha jól számolom, de eddig még nem csalódtam. Ez pedig talán még jobban is tetszett, mint az előző része.

>!
Barbár
David Baldacci: Végső fázis

Minden igényt kielégítő, kellő sebességgel pörgő agyafúrt történet. Baldacci ereje teljében van.

>!
dpart P
David Baldacci: Végső fázis

Sajnos hibáztam, és az Amos Decker sorozat második kötetével kezdtem, így az első részt másabb lesz biztosan olvasni.
Egy szerethető, de az érzéseit nehezen kifejező nyomozó, egy halálra ítélt tehetséges focistával. Érdekes párosítás. De a maximumot ki tudja hozni belőle újra Baldacci.
Decker már már szupertehetséggel megáldott hősként jelenik meg az oldalakon, de imádtam.

>!
V_rita
David Baldacci: Végső fázis

Melvin Marsot szülei meggyilkolásáért halálra ítélik. Kivégzés előtt pár órával felfüggesztik az ítéletet.Egy másik férfi beismeri a gyilkosságot. Amos Decker a rádióból értesül a hírről.Felkelti az érdeklődését a férfi ügye, mivel az sok hasonlóságot mutat a saját életével.ígéretes futballkarrier előtt álltak, amelyet egy tragédia tört ketté. Mindkettejük családját kegyetlenül meggyilkolták.Egy gyanúsított, aki vagy elkövette a gyilkosságokat, vagy nem.Okos történet ,szórakoztató és fordulatos.Jó volt olvasni, követni a nyomozás szálait. Megkegyelmezni egy gyilkosnak, avagy mennyit ér húsz év az ember életéből?

>!
briggg
David Baldacci: Végső fázis

Baldaccival nem lehet melléfogni. :) Nekem jobban tetszett, mint az első Decker történet. Remélem lesz folytatás és a folytatásban viszontlátjuk majd Mars-ot is, mert nagyon megkedveltem a figuráját.


Népszerű idézetek

>!
PRicsmond

Az igazság.
Néha ez tűnik a legmegfoghatatlanabbnak a világon.

>!
mate55

Tapasztalatom szerint, amikor az ember bűnözők után kutat, mélyen bele kell ásnia magát a szarba, mert ott laknak.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szar
>!
robinson P

– Türelmesnek kell lennie, Mr. Mars.
– Már húsz éve türelmes vagyok

>!
robinson P

Decker nem hitt sem a sorsban, sem a kistestvérében, a
véletlenben.

>!
robinson P

Óvadék.
Egy meghatározott összeg, amelynek a fejében a gyanúsított megőrizheti szabadságát.
Egy darabig.

>!
bokrichard

– Ha közelről fejbe lőnek valakit sörétes puskával, az mindig végzetes – mondta Milligan, és megvonta a vállát. – Műfaji sajátosság.

91. oldal, 15. fejezet

>!
PRicsmond

– Maga túl kövér ahhoz, hogy az FBI-nál dolgozzon.
– Kivételt tettek velem.
– Ugyan miért?
– Mert szeretek a végére járni a dolgoknak.

>!
PRicsmond

– Ha megtudjuk az igazságot, néha jobban fáj, mintha nem ismernénk.

>!
robinson P

– Lehet, hogy meglepődik rajta, de az emberek többségének nem a futball körül forog az élete.


A sorozat következő kötete

Amos Decker sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

C. J. Roberts: Seduced in the Dark – Megigézve a sötétben
J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Stephen King: A halálsoron
Don Winslow: A kartell
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Sikíts értem
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.
Gregg Hurwitz: Kíméletlen
J. D. Robb: Halálos híresség
Brenda Joyce: Halálos ölelés