Végső ​fázis (Amos Decker 2.) 59 csillagozás

David Baldacci: Végső fázis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​szülei meggyilkolásáért halálra ítélt Melvin Marsnak alig pár órája van hátra a kivégzésig, amikor az ítélet végrehajtását váratlanul felfüggesztik. Egy másik férfi ugyanis beismerte a gyilkosságok elkövetését.

Amos Decker épp az új munkahelyére, az FBI quanticói központjába tart, amikor a rádióból értesül erről a hírről. Azonnal felkelti az érdeklődését a férfi ügye, mivel az sok hasonlóságot mutat a saját életével. Ő és Melvin Mars is ígéretes futballkarrier előtt álltak, amelyet egy tragédia tört ketté. Mindkettejük családját kegyetlenül meggyilkolták. És évekkel később mindkét esetben felbukkant valaki, aki beismerő vallomást tett. Egy gyanúsított, aki vagy elkövette a gyilkosságokat, vagy nem.

A váratlan beismerő vallomás szabad emberré teheti Melvin Marst, akár bűnös, akár nem. Vajon kinek áll érdekében, hogy a férfi kikerüljön a börtönből? És miért éppen most? Ahogy Decker egyre közelebb kerül a kérdések megválaszolásához, úgy válik mind nyilvánvalóbbá,… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634521744 · Fordította: Pejkov Boján
>!
General Press, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634521730 · Fordította: Pejkov Boján

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
David Baldacci: Végső fázis

Mindannyian hallottunk már fotografikus memóriáról, meg arról is, hogy az emberi agy lehetséges kapacitásának csak a töredékét használjuk ki. Baldacci erre a tudásra alapozva építi fel regényének ravaszul egyszerű világképét, ahol az emberi tényező fontosabb az adatok feldolgozásában, mint a szuperszámítógépek. Mert egy ilyen „szerkezetben” valóban kevés dolog romolhat el. Magán a koncepción nem sokat változtatott az író. A cselekményszálak ugyanúgy futnak, mint az első részben, talán csak a sztoriba fűzött több drámaiság az, ami igazán feltűnő. Felvetődik megannyi lehetőség a tettes vagy tettesek személyére. Felvázolja az összes lehetséges elméletet, rengeteg információt olvashatunk, bőségesen ellát minket teóriákkal, indítékokkal, bemutatja, hogy milyen kapcsolatban álltak egymással a lehetséges elkövető(k). Összességében nem mondható el, hogy meglepett volna minket vagy az újdonság varázsával hatott volna. De valahol pont ez az erőssége. Megkapunk mindent, ami miatt igazán szerethető ez a thriller. Azonban bármennyire is hasonlít elődjére, Baldacci nem esett abba hibába, hogy ismételje önmagát vagy egy az egyben lekopírozza az első részt. Persze vannak aspektusok, melyek megmaradtak. Az „ami egyszer működött, azon ne változtass” recept itt is bevált, a hozzávalókat azonban kicsit másképp adagolja. Ha arra törekedett volna, hogy valami egészen újat prezentáljon, jó eséllyel kiirtotta volna azt, amitől Decker igazán Decker.

7 hozzászólás
bokrichard>!
David Baldacci: Végső fázis

Amos Decker második történetét is nagyon vártam, mint eddig mindegyik Baldacci könyvet, amióta az író rabja lettem. Kétségtelen, hogy hangvételében, stílusában már nem a régi, keményvonalas, nagybetűs politikai krimi határai között mozog. Sokan emiatt már az újabb köteteket annyira nem is kedvelik, mert sok szempontból elrugaszkodott a szeretett elemektől, a hitelességtől. De Decker ügynök számomra egy újabb potenciális sikerforrás volt rögtön az első kötetben különleges, egyedi karakterével, furcsa, kívülálló viselkedésétől elütő szerethetőségével, különcségével. Ám az első kötet nem ütött akkorát, hogy az elvárásaim szerint a kedvenc legyen. Ezen – az én nézetem szerint – javított most az író.

A második kötet olyan, mintha az első lenne: kellő felvezetések, a narráció feleleveníti az első kötetben megismerteket. És ott folytatja, ahol elkezdte: ismételten nagybetűs múltbeli tragédiák vezette igazságszolgáltatás, amit az oldalakon látunk. Sok a hasonlóság ügynökünk és a bűnös/áldozat esete között, így ismét csak kapunk egy eléggé érzelmekkel fűtött, kellően tempós hajszát, mely a személyes drámáktól (sokak szerint a nyavalygásoktól) nem mentes. Az első felében sok a felvezetés: minden a zokni szintig részletezve van, ez volt az előzőben is a fő probléma talán. Ám a második felében Baldacci kapcsolt egyet a váltón, és jött az izgalom, a lendület ami kellett, némi szennyes amcsi politikával, rasszizmussal, szegregációval megbolondítva, ami mostanában elég sok olvasásomban előkerül, mint fő téma. Azokhoz képest ez csak a lokális betegségeket tárja fel, nem megváltó célzat, inkább rávilágít, hogy ilyen motivációk is közre játszanak egy ártatlan ember halálra ítélésében.

Jobban tetszett, mint az előző, de a régiekkel még ez sem veszi fel a versenyt számomra. Ám a könnyed, kikapcsolós szórakozás, az izgalmak garantáltak. Érdemes elolvasni, az első után ez mindenképp jobb élmény lesz.

4 hozzászólás
robinson P>!
David Baldacci: Végső fázis

Baldacci ismét a legjobb hagyományait követve a cselekmény gyors, pörgős, és ami nem mellékes, humoros, szórakoztató! Jó volt olvasni
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/10/vegso-fazis.html

PRicsmond>!
David Baldacci: Végső fázis

Olvasás előtt azt mondtam magamnak ha csak annyira jó lesz, mint az első rész volt akkor már nagyon elégedett leszek, de Baldaccinak sikerült túlszárnyalnia az első rész izgalmait is.
Amos Decker visszatér ezúttal már az FBI tanácsadójaként, miközben új munkahelyére autózik a rádióban meghallja, hogy a halálraítélt Melvin Mars kivégzése elmarad, mert egy másik rab magára vállalta Mars szüleinek meggyilkolását. Decker szerint ez nem lehet véletlen és meggyőzi a csoportot, hogy derítsék ki az igazságot, a 20 évvel ezelőtti Mars család meggyilkolása ügyében. Még izgalmasabb lett, mint az első rész, még több feszültséget, rejtélyt és nyomozást sikerült a lapokra varázsolnia Baldaccinak, miközben az előző részben megismert szereplőket még közelebb hozza az olvasóhoz.
Amos Decker karaktere már az előző részben is szépen meg lett alapozva, itt még többet tudhatunk meg róla, miközben a igazságot keresi.
Megannyi nyomozati szál, és fordulat után jutunk el a múlt bűntényeinek felgöngyölítéséig, remélem az író már a következő részen dolgozik, mert nagyon szívesen olvasnék már egy újabb Amos Decker történetet.

>!
General Press, Budapest, 2018
432 oldal · ISBN: 9789634521744 · Fordította: Pejkov Boján
jaspi>!
David Baldacci: Végső fázis

Az első kötet nekem sem igazán tetszett, ezért a Végső fázis esetében a fő kérdés számomra az volt, hogy kiköszörüli-e az író a megszokott magas színvonalon esett korábbi csorbát. Nos, örömmel mondom, hogy újra remek regényt olvastam.
A sorozat kiindulópontján az ifjú Amos Decker sportkarrierje egyetlen pillanat alatt omlik össze: egy mérkőzésen kis híján az életét veszti egy balesetben. A szervezete sosem lesz már a régi, megváltozott agyműködése miatt ugyanis semmit sem felejt el, amit valaha érzékelt. Rendkívüli képességeit a bűnüldözés szolgálatába állítja. Rendőrként, magánnyomozóként tevékenykedik, majd az első kötetben megoldott eset után felkérik, hogy dolgozzon az FBI munkatársaként.
A Végső fázisban több utalás is található az első kötetre, de önálló műként is jól megállja a helyét.
Ebben a regényben nagyon tetszett az „erős kezdés”. Azonnal magával ragadott, képes volt a végéig fenntartani a figyelmem és elérni, hogy izguljak a szereplőkért, agyaljak az „ügy” megoldásán. Tetszett, hogy a főszereplő kivételes képessége ellenére sem egyedül oldja meg a problémákat. Jól működött a csapatmunka, jól kiegészítették egymást. Mindettől reálisabb, hihetőbb lett a történet. Nem utolsó az sem, hogy történet feszessége, folyamatos feszültsége mellett jutott hely egy csipetnyi humornak is.
Úgy vélem, ezt a Baldacci sorozatot is érdemes elolvasni és követni.

_Katie_ P>!
David Baldacci: Végső fázis

Amos Decker a mi „számítógépünk” újra nyomoz. Ebben vele tart Bogart ügynök és Alex, na meg két új csapattag.
Amos még mindig darabos az emberi kapcsolatokban, de a csapat szerencsére pont jól ellensúlyozta az ő fura stílusát. Még mindig tetszik és érdekesnek találom azt, hogy minden egyes kis dologra emlékszik! Csoda, hogy az agya nem töltődött még túl ettől a sok információtól! :)
Amos az új FBI-os meló helyszíne felé tart, amikor meghallja a rádióban, hogy Melvin Mars kegyelmet kapott. Ráadásul az utolsó pillanatban. Az ügy kísértetiesen hasonlít az övéhez, befészkeli magát a gondolatai közé és a csapat beleássa magát az ügybe. A szálak szövevényesek, semminek nincs értelme egy ideig. Aztán ahogy a csapat egyre több mindent tud meg, még kevésbé :) Végül persze minden értelmet nyer és a nagy katyvaszból kikristályosodik mi miért is történt és sok mindenről lekerül a fátyol.

Barbár>!
David Baldacci: Végső fázis

Minden igényt kielégítő, kellő sebességgel pörgő agyafúrt történet. Baldacci ereje teljében van.

dpart>!
David Baldacci: Végső fázis

Sajnos hibáztam, és az Amos Decker sorozat második kötetével kezdtem, így az első részt másabb lesz biztosan olvasni.
Egy szerethető, de az érzéseit nehezen kifejező nyomozó, egy halálra ítélt tehetséges focistával. Érdekes párosítás. De a maximumot ki tudja hozni belőle újra Baldacci.
Decker már már szupertehetséggel megáldott hősként jelenik meg az oldalakon, de imádtam.

Varga_István_2>!
David Baldacci: Végső fázis

Nos, az első részt követően kár lenne azt állítani, hogy ez a könyv maga volt az innováció, mondhatnám azt is, hogy hozta a kötelezőt, egy kissé kusza szövevényes ki kivel is van lezárással. A vége kellett a kiadónak mint egy falat kenyér, vagy Baldachi volt csúszásban, mert nem oly jellemző módon nem csak Decker szemén át mutatta be a történetet. Tett egy kis kitérőt egy repülőre, más személyekkel, véleményem szerint csak azért, hogy a sztori gyorsabban érthető és lezárható legyen.
Nem mondom, hogy rossz volt, de az első rész színvonalát nem ütötte meg.

V_rita P>!
David Baldacci: Végső fázis

Melvin Marsot szülei meggyilkolásáért halálra ítélik. Kivégzés előtt pár órával felfüggesztik az ítéletet.Egy másik férfi beismeri a gyilkosságot. Amos Decker a rádióból értesül a hírről.Felkelti az érdeklődését a férfi ügye, mivel az sok hasonlóságot mutat a saját életével.ígéretes futballkarrier előtt álltak, amelyet egy tragédia tört ketté. Mindkettejük családját kegyetlenül meggyilkolták.Egy gyanúsított, aki vagy elkövette a gyilkosságokat, vagy nem.Okos történet ,szórakoztató és fordulatos.Jó volt olvasni, követni a nyomozás szálait. Megkegyelmezni egy gyilkosnak, avagy mennyit ér húsz év az ember életéből?


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Tapasztalatom szerint, amikor az ember bűnözők után kutat, mélyen bele kell ásnia magát a szarba, mert ott laknak.

228. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szar
PRicsmond>!

Az igazság.
Néha ez tűnik a legmegfoghatatlanabbnak a világon.

robinson P>!

– Türelmesnek kell lennie, Mr. Mars.
– Már húsz éve türelmes vagyok

PRicsmond>!

– Ha megtudjuk az igazságot, néha jobban fáj, mintha nem ismernénk.

robinson P>!

Decker nem hitt sem a sorsban, sem a kistestvérében, a
véletlenben.

robinson P>!

Óvadék.
Egy meghatározott összeg, amelynek a fejében a gyanúsított megőrizheti szabadságát.
Egy darabig.

bokrichard>!

– Ha közelről fejbe lőnek valakit sörétes puskával, az mindig végzetes – mondta Milligan, és megvonta a vállát. – Műfaji sajátosság.

91. oldal, 15. fejezet

PRicsmond>!

– Maga túl kövér ahhoz, hogy az FBI-nál dolgozzon.
– Kivételt tettek velem.
– Ugyan miért?
– Mert szeretek a végére járni a dolgoknak.

robinson P>!

– Lehet, hogy meglepődik rajta, de az emberek többségének nem a futball körül forog az élete.


A sorozat következő kötete

Amos Decker sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lois Duncan: Locked in Time – Időbe zárva
Stephen King: A halálsoron
Don Winslow: A kartell
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Gregg Hurwitz: Kíméletlen
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Greg Iles: Csontfa
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
Brenda Joyce: Halálos ölelés