Senki ​földje (John Puller 4.) 12 csillagozás

David Baldacci: Senki földje

Az ​amerikai haderők különleges ügynöke, John Puller épphogy tisztázta testvérét a hazaárulás vádja alól, amikor újabb kihívás elé kell néznie. Édesapját, a hadsereg egykor csodált és rettegett parancsnokát ugyanis azzal vádolják, hogy harminc évvel ezelőtt meggyilkolta a feleségét. Az ügynök úgy érzi, kötelessége
megvédeni magatehetetlen apja becsületét.
Ehhez azonban gyermekkorának legfájdalmasabb emlékeivel kénytelen szembenézni. Választ keres a nyugtalanító kérdésre: volt bármi szerepe az apjának az anyja eltűnésében? Ám nem Puller az egyetlen, aki múltja nyomasztó árnyait kergeti. Paul Rogers tíz börtönben töltött év után kész arra, hogy megbüntesse a felelősöket sorsának alakulásáért. Mindkettejük útja a Fort Monroe katonai bázis Q épületéhez vezet, ahol a kormány egykor szigorúan titkos kísérleteket folytatott. Talán nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt egy sorozatgyilkos is ezen a környéken szedte az áldozatait…
Ki a rejtélyes szupererővel rendelkező támadó,… (tovább)

Eredeti mű: David Baldacci: No Man's Land

>!
General Press, Budapest, 2018
420 oldal · ISBN: 9789634521143 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2018
420 oldal · ISBN: 9789634521150 · Fordította: Szabó István

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
David Baldacci: Senki földje

Nem vagyok sci-fi rajongó! Sőt… Majdnem politikai sci-fi-thriller, paranoiásoknak. spoiler Demencia, emberi kísérletek, összeesküvés elméletek. Két ember harca /Paul Rogers:”alfa-kutya” és John Puller: különleges ügynök/ a „démonok” ellen, mint „két elszabadult tehervonat”. (Ez így jól hangzik, ugye: H. G. Wells.) Meg kell mondanom, nehéz az ítélkezés. Az emberiség történelmének valamennyi politikai vezetője arról ábrándozott, hogy egyszer csak olyan tökéletes katonák (esetleg civil bérgyilkosok) fognak a rendelkezésére állni, akik nem kérdeznek, nem szólnak vissza, (nem tagjai a szakszervezetnek:)) csak parancsokat teljesítenek. Baldacci története egy elég érdekes, talán kicsit valószerűtlen (ezért „csak” a négy csillag), de mindenképpen félelmetes alapszituációt ír le. A modern világ rémálma, hogy a megtévesztés hihetetlen fokra fejlődött technikái mindenki elől képesek lesznek eltakarni az igazságot. Lidércnyomásokkal küszködő, bizonytalan elméjű (majdnem) átlagember, aki egyre jobban hiszi: történt vele valami olyan sötét dolog, amiről még az emlékeit is kitörölték – valamikor. John Puller katonai nyomozó nincs felkészülve az édesanyja harminc évvel ezelőtti eltűnésének igazságára. A két szálon futó kirakós játék darabjai egyenként is rémisztőek, de együtt a huszonegyedik század rémlátomásává állnak össze. Robert E. Lee tábornok egyszer ezt mondta. „Tudnunk kell, hogy a technológia és a humanizmus néha ütközik." Aki rajong a sci-fi thriller témakörre építkező történetekért, annak mindenféleképpen csemegének számít Baldacci története, amelyben nem egy „egyszerű sablon” szerint rémtetteket elkövető gyilkossal állunk szemben, hanem rendkívül összetett bűnügyekbe csöppenünk bele.

>!
bokrichard
David Baldacci: Senki földje

Elsőként egy könyvről mindig nagy felelősség értékelést írni. Nehéz továbbá elvonatkoztatnom a szerzőtől is: Baldacci egy nagyság számomra. A könyvei olvasásakor egyfajta elfogódottság van bennem, és ennél is így volt. Ezért is tetszett, amit olvastam.
Pullerben és a többi karakterben változás állt fenn: érzelmeik lettek. Az ok egyszerű: a Puller anyuka halála minden kétséget kizáróan nagyon mélyen érinti a családot. (Igaz, hogy eddigi kötetek is a 2.-tól elég család centrikusak lettek, de ez egy begyógyulatlan seb.) Természetesen ez nem lenne elég egy teljes könyvhöz: a megoldásig vezető út rengeteg gonoszon, államtitkon, Marvel-es, sci-fis fordulaton keresztül vezet. Ez utóbbi talán kicsit elrugaszkodott gondolat lehet, de ijesztő jövőképeket vethet fel, ha jobban belenézünk. Rengeteg halott, erőszak, vér az oldalakon, ami nagyon jót tesz a sztorinak, ami amúgy „nem annyira” (sok idézőjellel, hisz a viszonytáshoz képest nézem) izgalmas, viszont kellően pörgősre sikerült. Igen, és itt nem jutott eszembe Reacher neve (annyiszor)!
Szóval a változtatás és a vélemény jogát fenntartva nekem ezt is nagy örömmel olvastam, és a következőket is ugyanekkora lelkesedéssel fogom.

>!
robinson P
David Baldacci: Senki földje

Baldacci igazi akcióthrillere meglepően sok érzelmi szálat is mozgat. Ez drámai mélységet ad a történéseknek.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2018/04/david-baldacci-se…

>!
jaspi
David Baldacci: Senki földje

A Senki földje ott kezdődik, ahol a Szökés befejeződött. A Puller család becsületét ismét veszély fenyegeti, azonban John sem a hadseregre, sem helyszínelő tudására nem számíthat. A harminc évvel ezelőtti bűntény helyszíne ismeretlen, és vélhetően már nem is őriz nyomokat. És ha mindez nem lenne elég, az is kiderül, hogy sokan vannak, akik szerint ezt az egész ügyet nem szabad bolygatni.
Az eltűnt édesanyja után kutató John Puller mocskos hatalmi harcok, önző személyes érdekek, a pénz és politika erőterében hamarosan közvetlen életveszélybe kerül.
A végig feszült, izgalmas történetnek épp úgy része „high-tech” katonai kutatás, mint az akciójelenetek vagy a drámai érzelmek.
Véleményem szerint Baldacci szisztematikusan építkezve kellően egyedivé tette a John Puller sorozatot, így már bátran ajánlhatom az akció krimik kedvelőinek. A Senki földjén már nem tekinthető Jack Reacher klónnak.

>!
nyolcadikutas
David Baldacci: Senki földje

A volt már ennél jobb is tipikus esete. Gyakorlatilag semmivel sem világlik ki sehonnan. Amolyan tizenkettő egy tucat és Baldacci azon művei közé tartozik, amik átlag nívón tendálnak, de érződik rajtuk a megélhetési írás, vagy a beígért kézirat leadási határidő.
Félre értés ne essék! Nem rossz ez. De nekem még is kevés. Ami leginkább fáj, az a néhány banális mondat, amely itt-ott felüti a fejét és biztos nem a fordítás hibája.
Már-már hállivúdi mese ez, amivel nincs is baj, csak túl kiszámítható. Ha meg mese, maradok Benedek Eleknél, a Ludas Matyinál, vagy a Macskafogó első részénél.

>!
Barbár
David Baldacci: Senki földje

Superman és Pókember egybegyúrásának eredménye Paul Rogers, aki bosszúhadjáratba kezd létrehozója ellen. Ezzel párhuzamosan fut a már korábban megismert John Puller nyomozása anyja halála ügyében. A két szál összeér, és kiderül, hogy mit tud kezdeni a két főhős egymással. Erős kezdés után is jól pörög a cselekmény. A vége pedig olyan jól le van kerekítve, hogy Pullerrel talán már nem is találkozunk többé.

>!
briggg
David Baldacci: Senki földje

Baldacciban soha nem lehet csalódni.Legalábbis nekem még nem sikerült. Remekül megírt történet, amiben a főhős nem egy robot, hanem egy mélyen érző lélek.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

— (…) Ez az ára, ha szeretünk valakit: az ember megtörik, amikor elveszíti.

1 hozzászólás
>!
mate55

Az emberek gyakran úgy alakítják az emlékeiket, ahogy a múltat szeretnék látni, és ennek sokszor semmi köze a valósághoz.

107. oldal

>!
mate55

Az ember a zászlóért, az országért harcol, az eszméért, amit képvisel. De igazából mégiscsak azért, aki mellette van.

139. oldal

>!
robinson P

– Ha katona vagy, akkor nincs magánélet. Csakis a hadsereg létezik.

>!
mate55 

– Muszáj innom egy kávét. Neked is hozzak?

278. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 

A közvélemény ítélőszéke elé állni gyakran sokkal rosszabb, mint az igazi bíróság elé, ahol legalább kaphat az ember egy ítéletet, akár ilyet, akár olyat.

52. oldal

>!
robinson P

Megállt a közepén, és a gyermekkorára gondolt.
Idekint játszott, baseballkesztyű és -labda volt nála.
A bátyja nem volt otthon, valószínűleg a könyvtárban ült, és olvasott.

>!
bokrichard

Mindannyian jobbnak akarunk látszani, mint amilyenek valójában vagyunk.

142. oldal, 23. fejezet

>!
robinson P

A nő gyengéden megcsókolta, viszonzásképpen a férfi megfogta a fenekét.
Ilyen az élet, gondolta Rogers. Mars és Vénusz, ha találkoznak…

2 hozzászólás
>!
robinson P

Százkilencvenhárom centijével jócskán a két férfi fölé magasodott. Az apjától örökölte a termetét. Az anyjától meg a nyugodt stílusát.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Sikíts értem
J. D. Robb: Halálos híresség
Nalini Singh: Vonzódás
Janet Evanovich: A négy fejvadász
Janet Evanovich – Lee Goldberg: A nagy hajsza
Jeffery Deaver: A Koporsótáncos
Rachel Vincent: Rogue – Latrok
Richard Castle: Frozen Heat – Dermesztő hőség
Michael Connelly: Az Echo Park titka
Harlan Coben: Az erdő