Bukottak (Amos Decker 4.) 54 csillagozás

David Baldacci: Bukottak

Amos Decker és FBI-os kolléganője, Alex Jamison épp a nő testvérét látogatják meg Baronville-ben. A rozsdaövezetben fekvő egykori bányászváros barátságtalan hely: hatalmas a munkanélküliség, és a reményvesztett lakosok nagy része a kábítószerben keres menedéket. Decker mindössze négy órát tölt a városban, amikor egy rémisztő kettős gyilkosság színhelyén találja magát. Csakhamar kiderül, hogy az elmúlt hetekben négy másik, bizarr emberölés is történt, így nyilvánvalóvá válik számára: valami baljós folyik Baronville-ben, amivel a rendőrség nem tud vagy nem akar mit kezdeni.
Decker beleveti magát a nyomozásba, és hamarosan rájön, hogy a gyilkosságok egy sokkal nagyobb összeesküvés apró darabkái, egy olyan összeesküvésé, amely immár a hozzá közel állók életét is fenyegeti… Ráadásul ezúttal mintha a csalhatatlannak hitt memóriája is cserben hagyná.

Eredeti megjelenés éve: 2018

>!
General Press, Budapest, 2020
440 oldal · ISBN: 9789634523901 · Fordította: Kiss Ádám
>!
General Press, Budapest, 2020
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523895 · Fordította: Kiss Ádám

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

mate55>!
David Baldacci: Bukottak

Kiváló óda Amerika kisvárosaihoz. Baldacci a története segítségével emeli ki az olyan kisvárosokban, mint például Baronville-ben (egykori malom és bányászváros, omladozó gazdasággal) jelentkező problémákat, amelyek szerte az Egyesült Államokban fellelhetők. A gyártás és a termelés visszaesése jelentős munkahelyek megszűnését eredményezi ezekben a városokban. Az úgynevezett szellemvárosok közül sok táptalajt ad a kellemetlen tevékenységek kirobbanásához. Baronville esetében a foglalkoztatási hiány a kábítószer-kereskedelem hatalmas növekedését eredményezte. A kábítószer-kereskedelem növekedésével a feltételek termékeny táptalajt adnak más negatív tevékenységekre, mint például a gyilkosságokra, a kábítószer függőségre. Baldacci ezt szakszerűen összekapcsolja regényében, jól megvilágítva egy országos problémát. Főszereplőjének, Deckernek az agya úgy működik, mint egy biztonsági kamera, korlátlan számú merevlemez-területtel a video adatok tárolására. Mindent magába fogad, és szükség esetén teljes tisztasággal újrajátssza az eseményeket és a „rögzített képeket” az elméjében. Nyilvánvaló, hogy ez egy értékes tulajdonság az FBI számára, akik felbérelték, hogy egyedülálló képességeit felhasználja a nagy horderejű bűncselekmények megoldására. És bár állapota lehetővé teszi számára, hogy sikeres legyen új karrierjében, Decker képtelen felejteni is. A rossz emlékek, fájdalmas pillanatok a múltjában, azok a dolgok, amiket az emberek el akarnak nyomni, majd tovább akarnak lépni, még mindig frissen élnek az elméjében. A Teve Klub című regénysorozatának stílusát utánozva bemutatja, miért érdemes megmenteni ezeket a kisvárosokat. Ez egy olyan téma, amelyet korábban is feltárt, de még mindig megvan az ereje és jelentősége.

robinson P>!
David Baldacci: Bukottak

Baldacci csodálatos mesemondó, és igazán tökéletes karaktereket épít be a néhol zavarba hozóan szívszorító újabb összeesküvésbe. A tempó fokozatosan felgyorsul, amíg az elkerülhetetlen és meghökkentő befejezésig érünk. Jutott hely Decker fanyar humorának, és most az érzelmek is nagyobb teret kaptak.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/03/bukottak.html

bokrichard>!
David Baldacci: Bukottak

Üdítő látni, hogy Baldacci azért elő tud valami mással is rukkolni, mindamellett, hogy hozza csípőből a kötelezőt. Tény, és való, hogy a korábbi sorozatai olyan magasságokban vannak, hogy a mostanság íródott új kötetek, és új szereplők nem a lehető legmaxosabban kiválóak, de Amos Decker, az X-menek Jack Reachere mostanra lett a legszimpatikusabb, és ezzel a kötettel lesz a sorozat talán kissé kiegyensúlyozottabb is. Nyomozónk szabadsága is akció dúsra sikerül. Egyre divatosabb helyszín a kisváros, mely méretével fordítottan arányosan tartogatja a brutalitást, és a korrupciót. Decker legemberibb pillanatai is most jönnek el, mely meglepő, de talán a legjobb eleme a könyvnek, valahogy közelebb engedi az olvasót. Kezdetben elég lassú, de később igazán beinduló, érzelmes krimit olvashattam. Már most várom a folytatást!

PRicsmond>!
David Baldacci: Bukottak

Szokásos Baldacci, amit szinte bármikor csuklóból megír. Nem akarom elvenni a könyv értékét, de volt már ennél jobb is, de azért mégis tudott hozzátenni annyit, hogy kiemelkedjen az átlagból, amire szükség is volt az előző kötet miatt, a Kiút-nál valami félre ment, de a Bukottak szerencsére a régi színvonal felé irányítják ismét ezt a sorozatot.
Decker a szabadságát se tudja nyugodtan tölteni, rögtön két holttestbe botlik, amivel megindul a nyomozás és hőseink is csatlakoznak hozzájuk. Aztán jön a szokásos Baldacci féle történet mesélés jó sok esemény szállal, amik egyszer csak elkezdenek kapcsolódni egymáshoz, közben Decker és Jamison élete többször is veszélybe kerül, szóval az izgalmak sem maradnak el.
Összességében nem egy rossz könyv ez, sokat lendít a csillagozáson Amos emberi oldalának bemutatása. Ahogy már előttem jó páran leírták, főhősünk itt tudott legjobban megnyílni ami sokat hozzá is tesz a történethez, amire szükség is van, mert nekem kb a két harmadánál kicsit erőltetettnek hatott a sok történetszál és az ezek között lévő kapcsolatok bemutatása. Volt már ennél jobb könyve is Davidnak meg rosszabb is szóval ez a kettő között van, de akinek tetszik az író stílusa és ez a sorozat, plusz kikapcsolódni is akar, az bátran olvassa el.

BBetti86 >!
David Baldacci: Bukottak

Amos Decker negyedszer tér vissza, és Baldacci most kicsit más környezetbe helyezi el a karakterét. Nem a személyes története, nem az FBI nyomozása, hanem egy ügy, amibe a vakáció alatt botlik bele. Nem egyszer volt is olyan érzésem, hogy ez nem is igazán David Baldacci és Amos Decker, hanem szinte egy Lee Child és Jack Reacher történet.

Maga Baldacci is írt már ilyen lerobbant, vidéki városkáról, ahol a bűn burjánzik. Hiába új a nyomozás, és hiába hozza a formáját ez a Baldacci hős is, visszatérő déjá vu érzésem volt.

Kriminek nagyon korrekt, az ellenérzéseim ellenére is. Szinte azonnal belecsöppenünk az ügybe, és Decker nagy lendülettel halad a megoldás felé. Itt a teljes arzenál, amit egy nyomozásban várunk. Decker sokakkal beszél, adatokat gyűjt, bizonyítékot elemez és elméleteket állít fel. Némi akció is van közben, és Baldacci nem fukarkodik a kanyarokkal sem a történetben. Van pl. egy olyan szereplő, akinek a halála teljesen váratlanul ért. Abba lehet csak belekötni, hogy Decker nagyon szólóban nyomja. Hiába van most itt Alex is, egy ponton Baldacci ki is veszi a nyomozásból, és a hőse egyedül ered az igazság nyomába. (Még valami, amiért Jack Reacher felrémlik lelki szemeim előtt.)

Tetszett az is, hogy csavargatja, mi van az esetek hátterében. Rendőr korrupció, a drogvilág, és a Baron család története is megjelenik. Az már szinte kalandregényes, ahogy egy elrejtett családi kincs legendája is a képbe kerül. Baldacci ráadásul nem árul zsákbamacskát – sok mindent előkészít, és nem a semmiből hozza be a szálakat. Vannak utalások korábban sok mindenre, de csak a tények ismeretében értjük meg, miért volt fontos egy-egy jelenet. (Pl. a kirándulás a Baron birtokon és a kriptában.)

A Baron család az, ami legjobban megfogott a történetben. Amos annyira magát hozza, hogy nem először egy mellékszereplő fog meg annyira, hogy miatta lesz emlékezetes a kötet. Ebben a sorozatban különben is sok olyan karaktert mozgat a szerző, akik sokkal többet érdemelnének, mint ami jutott nekik. A fekete fiú, akinek profi sportolónak kellett volna lenni, helyette ártatlanul börtönbe került. John Baron, aki minden tini filmben a gimi királya és a lányok álma lett volna, itt egész életében szemétnek és gyűlölt alaknak kellett, hogy érezze magát. Együttéreztem vele, és Baron karaktere nem rokkant ebbe bele. Bírtam a humorát, a küzdőszellemét. Drukkoltam is, ne ő legyen a gyilkos!

A nyelvezet és a stílus pedig pont olyan, ahogy megszokhattuk. Baldacci cselekményközpontú író, aki pörgeti a leírásokat és a párbeszédeket is. Most díjaztam a fordító munkáját, mert Baron cinikus, de előkelőbb stílusát nagyon sikerült elkapnia. Azt hiszem, nekem szinte teljesen John Baron adta el ezt a részt.

Kissé talán filler ez az epizód, de jól összefogja, mit nyújt ebben a sorozatában Baldacci. Egy egyedi képességű nyomozót, aki segít azokon, akiket megbélyegeztek igaztalanul.

dpart>!
David Baldacci: Bukottak

Amos Decker egy kicsit megváltozik, de előnyére. Szerencsére a nyomozásban ez nem hátráltatja, sőt.
Több szálon fut újra az esemény, amiket nagyon összekuszál, majd kibogoz Baldacci.

_Katie_ P>!
David Baldacci: Bukottak

Amos újra nyomoz és annak ellenére, hogy a gyilkosságok nem voltak annyira hú de durvák, maga a nyomozás elég tekervényesre sikerült. :)
Amosnak eredetileg nyaralnia kellett volna Alexel, de persze ő holttestekbe „botlott”. Baronville és a lakói nagyon durvák voltak, ezeknek aztán nem volt határ! Kivételesen Amos kevesebb segítséget adott nekünk, de a végén a kis beszéde után minden értelmet nyert :))
Amos most kicsit más volt, emberibb lett, de hiányzott nekem a korábban megismert, szögletes énje.

Maryse>!
David Baldacci: Bukottak

Igazán kár lett volna kihagyni ezt a fordulatos, mozgalmas Baldacci művet. Ismét egy összetett, többrétegű cselekmény bontakozik ki előttünk sok szereplővel, sok különös gyilkossággal és szép lassan értelmet kap minden. Rejtélyes nyomokon kell haladni, hogy feltáruljon az igazság a helyi rendőrök és a szövetségiek előtt. Csak néhány részét olvastam a sorozatnak és azt látom, hogy az idő múlásával Amos Decker karaktere fejlődött, ebben a történetben megnyerő, kedves, gondoskodó és együttérző oldalát is megismerjük. Amos Deckernek és Alex Jamisonnal esélye sincs, hogy pihenjenek, ellazuljanak a pennsylvaniai kisvárosban, mert hamarosan belemerülnek egy gyilkossági nyomozásba, majd pedig versenyfutás kezdődik az idővel és jönnek az egyre megdöbbentőbbé váló Baronville kisvárossal kapcsolatos leleplezések. Úgy gondolom, hogy a szerző hitelesen mutatja be mindazokat a problémákat, nehézségeket, aktuális témákat – üzemek bezárása, munkanélküliség, kilátástalanság, drog – amelyek a Baronville- hez hasonló, valaha virágzó kisvárosokban előfordulnak. Irreleváns részletek miatt lett az eredeti négy csillagból 3,5.

colman>!
David Baldacci: Bukottak

Kicsit lassú témpóval indul, de a vége sokat javított rajta. Nekem változatlanul az első rész a kedvencem., de várom a folytatásokat. Jó lenne olvasni az író Will Robie sorozatát is. Az Európa kiadó anno már tervbe vette, de aztán nem lett belőle semmi. Kár érte.

6 hozzászólás
Kaktuszvirág>!
David Baldacci: Bukottak

Az első könyvem az írótól, de biztosan nem az utolsó. Nagyon tetszik, hogy a nyomozók nem lecsúszott alkoholisták. Persze itt is van némi trauma, de mégis kedvelhető! A szövegproblémák talán a fordítónak tudhatóak, de megbocsátható.
Nagyon jó kis olvasmány.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A kemény időkben az emberek is… keményebbek lesznek.

184. oldal

PRicsmond>!

A pletykák mindig gyorsan bejárják a kisvárosokat…

PRicsmond>!

– Te jó ég, olyan ez, mint egy horrorfilm!
– Sohasem találkoztam még olyan gyilkossággal, amiben akadtak volna szép részletek, Alex.

robinson P>!

Agyának változásával a személyisége is átalakult.

12. oldal

robinson P>!

A DEA nyolc főből álló csapata egy négyes erősségű hurrikán erejével érkezett a városba.

109. oldal

PRicsmond>!

– Mivel foglalkoznak az FBI-nál? – érdeklődött Curry.
– Olyan embereket kapunk el, akik másokat bántanak –
mondta Decker. – Ehhez hasonló esetekkel foglalkozunk.

PRicsmond>!

– Min gondolkodsz, Decker?
A férfi továbbra is kifelé bámult a sötétbe.
– Azon, hogy ki fog legközelebb meghalni.

robinson P>!

Az emberölés a súlyossága szerint is többféle lehet.

10. oldal


A sorozat következő kötete

Amos Decker sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Sikíts értem
Dot Hutchison: Pillangók kertje
J. D. Robb: Halhatatlan a halálban
Nora Roberts: Személyazonosság
Julie Garwood: Szívtipró
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Gillian Flynn: Éles tárgyak
Chris Carter: Egy gonosz elme
Jo Nesbø: Vérhold