Máglyatűz 20 csillagozás

A háború peremén
David Autere: Máglyatűz

Egy ​székelyföldi tisztáson elszabadulnak az indulatok.
Egy amerikai magyar milliárdos elhatározza, hogy történelmet ír.
A Moszkva melletti Novo Ogarjevóban összeülnek Oroszország urai, hogy döntsenek Magyarország és Közép-Európa sorsáról.
Hirtelen felizzik a száz éve feszülő ellentét Kolozsvártól Pozsonyig. A magyar titkosszolgálat konvoját támadás éri Budapesten, fegyverek dörögnek a Pilisben, Marosvásárhely főterén pedig tízezer magyar énekli a román rohamrendőrök gyűrűjében: „Egy vérből valók vagyunk!”

„A közép-európai Trónok harca az eredetinél is húzósabb. David Autere bitang jól ír.” (Alfahír)

„Az év könyve.” (Azonnali.hu)

„Lépten-nyomon meglepetéseket okoz, a végkifejlet pedig még az utolsó negyedbe lépve sem megjósolható.” (Demokrata)

„Meggyőzően mutat be a színfalak mögött zajló politikai, diplomáciai, titkosszolgálati és katonai folyamatokat, döntési mechanizmusokat.” (Heti Válasz)

„Az olvasó úgy érezheti,… (tovább)

>!
Reakció, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150012735

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Oroszország


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 61

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
linokumiko 
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Elsőként le kell szögeznem, hogy a regény valós problémákat dolgoz fel és teljes mértékben átérzem a helyzetet. Voltak olyan részek, amiknél teljes felháborodással vagy épp szomorúsággal olvastam a sorokat.
Kicsit hosszúnak találtam. Általában fel se tűnik, ha egy könyv ilyen vaskos. Ennél a regénynél viszont… Sok-sok leíró résszel és viszonylag kevés párbeszéddel örvendeztetett meg az író. A cselekmény hipp-hopp megtörtént, nem volt meg a feszültség, amit egy thrillernél várnál. Bár ez még annyira nem is volt baj. Inkább az zavart – itt azért el kell mondanom, hogy nem nagyon olvasok politikai indíttatású könyveket –, hogy rettentő sok leírás, elmélkedés, visszaemlékezés volt benne. Az író előtt minden tiszteletem, amiért ennyi mindennek utána nézett és ekkora tudást halmozott fel nem csak a politikai viszonylatokban. Teljesen hiteles leírása volt a helyszíneknek, szervezeteknek, állam apparátusoknak és a felhasznált fegyvereknek is. Sőt mi több, teljesen pontos és részletes. És ez az, ami személy szerint nekem megfeküdte a gyomrom. A fegyverek részletes leírása engem eléggé untatott, akit érdekel az ilyesmi azt persze nem. De nekem egy RPG működési elve, hatótávolsága vagy, hogy miből készül elég magas téma. Épphogy tudom mi az az RPG.
Azonban a történet mesélős volt. Az író nagyon szépen fogalmaz, ez ellensúlyozta ezeket. Az is látszik, hogy van itt tapasztalat politikai téren. A szerkesztés remek, egy elütés vagy logikai ellentmondás sincs benne. Minden gondosan felépített és alapos munka eredménye. A karakterek gondosan felépített személyiséggel rendelkeznek, szépen kiépített háttérrel.spoiler
Összességében tetszett, de azért elviseltem volna több akciót. ;)

>!
Reakció, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150012735
>!
floretit97
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Először is nagyon szépen köszönöm a kiadónak, hogy részt vehettem a nyereményjátékukon, és megnyerhettem a könyvet.
A könyv egy ötödéig jutottam el, de még is félbe kell hagynom. Ennek a könyvnek nem akkor kell neki fogni, amikor a vizsgák előtt van az ember. :)
Amit eddig elolvastam nagyon teszett és meg vagyok elégedve. Lebilincselő olvasmány. Olvastatja magát a könyv.
Folytatás következik majd még a vizsgáim után.

>!
Nokimaki P
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nehéz olvasmány volt, de nehéz is volt letenni minden egyes alkalommal. Hamar rájöttem, hogy ezt a regényt nem egy kétéves mellett kell olvasni. A sok szereplő, a sok szál miatt nagyon oda kell figyelni, mert könnyen átsiklik az ember egy fontosabb utalás felett, akkor aztán lapozhat vissza. De épp ezért szerettem. Végre egy „okos” könyv, ami nemcsak szórakoztatni akar. Politikai, háborús, történelmi, és mégis lekötött, és teljesen beszippantott egy „otthon ülő kismamát”. Jöhetne a folytatás…

2 hozzászólás
>!
Uwalla
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nagyapám a székely himnuszt tanította nekem, mert a soproni egyetemre járt, s ott nekik ez szokás volt. Nekem már nem jelentett annyit, de életem első nagy szerelmének mégis azt dúdoltam. Aztán szobatársam lett egy gyergyószentmiklósi srác, aki kivitt Erdélybe, akkor, amikor még 10 órát vártunk a határon, mert se a magyar, se a román határőr nem akart dolgozni. 15 éve. Időnk volt, hát sokat beszélgettünk, vele is, meg az ingázó erdélyiekkel is a buszon. Valahol a szívünk mélyén mindannyian magunkban hordozzuk ezt a tragédiát, és igen, ez egy remek felütése a könyvnek. Az eleje egy kicsit vontatott talán, de amikor beindul a cselekmény, akkor.. Akkor ott akarsz lenni, akkor amerikai ügynök/magyar nemzetbiztonságis/beépült orosz kém akarsz lenni, hogy részese legyél a nagy dolgoknak. És ez a könyv nagyon szépen leírja a nagyhatalmi játszmákat. Itt-ott kicsit ponyva, de belefér. A Balkán lőporos hordója mi lettünk. Mindenképpen olvasásra ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmet, akik szeretik látni az összefüggéseket, vagy egyszerűen csak szeretik az izgalmas olvasmányokat.

>!
Barbár 
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Rendhagyó, főleg az elején nehezen olvasható regény sok szereplővel, gyakori váltásokkal térben és időben. Nehéz kibogozni, hogy ki ki ellen harcol, és miért. Sok elmélkedés, de sok akció is van benne. És politika, sőt geopolitika rengeteg eredeti gondolattal fűszerezve. A világpolitikát szakavatottan mutatja be, tanulhatunk belőle rengeteget. Kiválóan gondolkodik Putyin fejével, nem véletlen a címlap. Mégsem Putyin a főszereplő, bár ő a legnagyobb manipulátor, de csak egy a sok közül, akik a kicsi, elnyomott népek szabadságharcát, a felhorgadt nemzeti érzést próbálják kihasználni.
Inkább disztópia mint kalandregény, de erős valóságalapja van, ezért igencsak elgondolkodtató.

>!
Nagy_Atilla_Tas
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Ez bizony annyira fasza kis könyv, hogy az eredeti után a fordítását is el akarom olvasni! Nálam nem kérdés hogy megszületett az első minőségi szó szerint hazai kémregény olyan amilyen még nem volt, gondosan elkerülve a pártoskodást, vagy a nagyhatalmak felé törekvő ülep és önfényező, igazoló törleszkedést. Egyáltalán nem könnyű olvasmány, bármit is sugalljon a burkolat és a küllem! Emellett Fontos, pontos, tisztességes nem szakad bele egyik pártba se, se keleten se nyugaton se otthon. A Trónok Harcával csak annyiban cseng össze ami a szerkezeti felépítését jellemzi, ahogy a sok kis apró összerakósjáték darabkája egybeforr az valóban emlékeztet a Hét Királysági mesterműre, illetve ahogy a szereplők nevei jeleznek majd' minden fejezetcímet, ám ezen túlmenően senki se képzelje, hogy egy korunkra átadaptált kopipészt Westeros saga epigonról lenne szó, Olyannyira nem, hogy a méretében is a Martini regényfolyamra emlékeztető könyvmonstrum, nem szerviense a TH-nak, noha említésre kerül Autere regényében, amit én tisztelgésnek veszek GRRM előtt, ahogy egy másik legenda a Csillagok Háborúja előtt is, ámbár az összecsengés olykor tagadhatatlan, mégis eredetien üdítő…

>!
adanel
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Jól megírt, valóságszagú könyv – ha egy mondatot írnék róla, ez lenne…
Ha pedig többet, akkor azt mondanám, nagy ritkaság ez a könyv, tele olyan tudásanyaggal és részletességgel, ami már önmagában is érdekessé tenné. Olvastam pár kritikát, ami az irodalmiságot hiányolja belőle – szerintem ez egyáltalán nem igaz. Szereplőihez nem csak a tudáson keresztül, hanem azzal az intuícióval is nyúl, ami egy jó író sajátja. Mindig izgalmas dolog létező történelmi / politikai személyek személyiségleírásával kísérletezni – ahogy Autere megvalósítja, úgy elhiszem neki. Nincs benne túlzás, ha pár évtized múlva memoárokban olvasnám ugyanezt, azt mondanám; Autere már mindezt leírta, tudta.
A nyilvánvaló személyes és történelmi drámákat úgy tudja kezelni, leírni, hogy abban túlzás nincs. A személyes sorsokat meghatározza, irányba állítja az, hogy hova születnek. A magyarságról (is) szól, mégsem kirekesztő. Szempontokat vonultat fel és megérteti különböző politikai hatalmak, országok, csoportok különböző érdekeit – „egy országnak sincs barátja. Érdekeik vannak.”
Izgalmassá teszi az író személye is – pár hónapja kiderült, kit rejt az álnév. Ahogy gondolni lehetett, saját ismeretanyagát is beleépíthette a könyvbe az író, amit elsőkézből szerzett.
Évekre visszamenőleg az egyik legnagyobb könyvélményem. Főleg szeretem ezt kimondani úgy, hogy magyar íróról / könyvről van szó – személyesen sajnos kevés hasonló élményem van magyar szerzőktől. (Témájában nem teljesen, műfajában talán még ide sorolnám Kerékgyártó – A Rendszerváltó c. könyvét. Minőségileg is kiváló. A terjedelme viszont fájt – túl rövid. )
Általában ha elolvasok egy könyvet, eldöntöm magamban, hogy „egyszer olvasós”, vagy sem. A „sem” a ritkább. Ha egyszerolvasós, tovább adok rajta, nem sajnálom. Tudom, úgysem veszem többet a kezembe. Ez a könyv viszont bizony ott marad a könyvespolcomon…
Úgy sajnáltam, hogy a könyvnek, a történetnek vége kellett érjen, mint egy gyerek, aki nem szereti, hogy vége van a mesének. Szívesen hallgatnék a szerzőtől egy rendszeres, valósidejű kommentárt / történetmesélést korunkról és a mindennapok eseményeiről.

>!
Traum1
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Miként profitálhat egy nagyhatalom abból a területi szétszakítottságból, amelyben a magyarság immár száz éve kénytelen élni? Hogyan néz ki egy-egy világpolitikai szereplő szövevényes érzelem- és érdekvezérelt motívumrendszere? Mik az érdekérvényesítés titkosszolgálati, hadászati, technológiai eszközei a XXI. században? Milyen háttéralkuk árnyékolják be egy-egy nemzetközileg is jelentős döntés meghozatalát? Milyen irányba fejlődik Oroszország és a Nyugat viszonya? Milyen jövőképpel számolhatnak a külhoni magyarok?

Többek között ezekre a kérdésekre próbál választ adni David Autere idén márciusában megjelent, debütáló regénye, a Máglyatűz. A regény eddigi sajtóvisszhangja túlnyomó részben pozitív volt, és ez nem véletlen: A Máglyatűznek ugyanis jóval több szerethető vonása van, mint amennyi gyengesége. De miért is érdemes a kezünkbe vennünk?

Gazdag ismeretanyag

Ahogy több internetes portál is megemlíti, a Máglyatűz egyik elvitathatatlan érdeme, hogy rendkívül gazdag és hiteles geopolitikai ismeretanyagot oszt meg olvasójával. Teszi ezt úgy, hogy a sok adat nem hátráltatja a cselekmény elbeszélését, hanem életszerűvé teszi azt. Egy kis fegyverbiznisz itt, egy kis merénylet amott – olyan természetességgel elmesélve, mintha csak a hétvégi bevásárlásról lenne szó. A fegyverek, a hadsereg, és a titkosszolgálatok világának bemutatása hamar a szakavatott elbeszélő benyomását kelti, amit az identitását időközben felfedő Autere karrierútja meg is erősít.

Szórakoztató és olvasmányos, apróbb szépséghibákkal

Egyes olvasók szerint a könyv erényei a fent említett gazdag ismeretanyag felvillantásával ki is merülnek. Így vélekedik az indexes Kolozsi Ádám is, aki mérsékelt irodalmi értéket tulajdonít Autere regényének. Talán túl szigorúan minősíti mindazt, amit Autere felmutat; mert az adatokon túl bőven van (az irodalmi értékét tekintve is) értékelhető mozzanat: az időbeli és térbeli cselekménymozaikok szerves egésszé való összeállása, intertextuális utalások, a regény végéig előkerülő meglepő fordulatok.

Tény azonban, hogy valóban akad néhány egyszerűen megoldott helyzetleírás vagy karakterjellemzés, de a karakterek/helyzetek irodalmi kidolgozottsága általában korrelál azok történetben betöltött szerepével, súlyával. Míg a nagyhatalmú Cárnak minden lélekrezdülését, gondolatát ismerjük, addig egyes női karaktereknél nem vacakolt túl sokat a szerző a jellemzéssel, és megelégedett néhány paraméterrel (magasság, mellbőség, hajszín). A cselekménybe itt-ott belépő, tömören bemutatott női szereplők, többnyire egy célra vannak determinálva: hogy gondolatban vagy valóságban jól megdugja őket valamelyik másik karakter. Egy idézet a kedvenceim közül:

„Vladimirescunak eszébe jutott fiatal szeretője, akit iskoláslány ruhában, copfosan, 16 évesre sminkelve már az ajtóban várja, és bekapott egy Viagrát. Fantáziájában keveredni kezdett a nemzeti és a szexuális dicsőség. De gyorsan visszatért az előbbihez.” (207).

Az itt-ott megmosolyogtató intermezzók után azonban pillanatok alatt visszatérünk az események fő sodrába.

Pillanatképet ad a magyarság helyzetéről

Egy válasz.hu-n megjelent interjúból kiderül, Autere könyve megírásának nyíltan deklarált célja is volt:

„Kiabálás nélkül nem megy; ez a könyv is egy kiáltás. Remélem, amerikai, brit, német és francia körökben megértik, hogy közös NATO- és EU-érdek a magyar kérdés megnyugtató rendezése. És azt is, hogy ami most van, az nem korrekt rendezés. De nincs túl sok illúzióm. Az igazság, a méltányosság nem mérce a nemzetközi politikában. Az érdek, az erő számít. A kárpátaljai vélhető orosz aktivitásra talán már felfigyelnek.”

A fent említett cél mellett a Máglyatűz legalább annyira fontos eszköz lehet arra, hogy a magyarországi magyarok jobban rálássanak határon túli honfitársaik helyzetére, hogy ne kerüljenek ismét olyan szégyenbe, mint a 2004-es népszavazás után. Hogy lássák, hogy a határon túli magyarság milyen küzdelmet folytat az őt érő vegzálások, a lassú, de biztosnak tűnő erózió ellen.

Összességében a Máglyatüzet egy jól eltalált, izgalmas debütáló regénynek tartom, amit jó szívvel ajánlok bárkinek. Remélhetőleg Autere nem írt még ki magából mindent, és egyszer jelentkezik még a Máglyatűz II-vel, vagy netán a Cár nevű spinoffal.

>!
kati1984
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Szuper, izgalmas olvasmány, nagyszerűen megírva!

>!
Uhtred
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nagy élmény volt ez a könyv. Nagyon elgondolkodtatóak voltak a helyzet elemzései és persze az is ahogy elindítja a fiktív szálakat. Jó lenne egy második rész ami tovább viszi a szálakat.


Népszerű idézetek

>!
Nokimaki P

Egy országnak sincsenek barátai. Csak érdekei.

356. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
David_Autere

„Nem lesz béke Közép-Európában, ha utólag kiderül, Magyarország igényei jogosak, és egész magyar közösségeket úgy adtak át Csehszlovákiának és Romániának, mint egy marhacsordát.”
LLOYD GEORGE, NAGY-BRITANNIA MINISZTERELNÖKE (1916–1922)

„A NATO és az EU ugyan baráti megegyezésre kényszerítette Magyarországot, Romániát és Szlovákiát, de ez nem igazi barátság, ellenkezőleg. (…) A konfliktus oka a trianoni szerződés (…) a magyar háromszög (Magyarország, Szlovákia és Románia) Európa következő gyújtópontjává alakulhat. Jelen pillanatban a szikra még nem került a máglya közelébe, de a rakás ott áll.”
RICHARD HOLBROOKE, AMERIKAI DIPLOMATA, A BOSZNIAI BÉKE ATYJA

„Ha valaki újra felül akarja vizsgálni a II. világháború utáni rendezés eredményeit, nos, vitassuk meg a kérdést! De ne csak Kalinyingrádot vitassuk meg! (…) Ott van Magyarország és Románia is. Ha valaki ki akarja nyitni Pandora szelencéjét, kezdjen dolgozni rajta, gyerünk!”
VLAGYIMIR VLAGYIMIROVICS PUTYIN, OROSZORSZÁG ELNÖKE

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

1 hozzászólás
>!
linokumiko

Az SZVR ölt már meg úgy disszidenst, hogy méreggel átitatott útlevelet adtak át neki. Oroszországban tudják, hogy a legártatlanabb dolog is gyilkolhat. A paranoia életforma.

239. oldal (Reakció, 2018)

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság · méreg · Oroszország · paranoia
>!
Barbár 

Az első a menekültválságot taglalta. Gyönyörű művelet volt, azt meg kell hagyni. Rátettek egy lapáttal arra, ami amúgy is folyamatban volt, főként a Nyugat saját végtelen ostobaságának és elfajzott liberalizmusának köszönhetően. Nem értették, hogy saját sírjukat ássák. Hát segített nekik még mélyebbre ásni. Asszadot nem kellett sokat győzködni, hogy behívók özönét indítsa el Szíriában. Meg hogy ügynökeinek százai felfessék a svéd és német paradicsomot a török, libanoni és jordán menekülttáborokban sínylődők elé. Együtt, vállvetve dolgoztak a szír rezsim emberei a nyugati globalisták önkénteseivel, hogy elinduljon az áradat.
1000 euró segély fejenként…
Lakás a semmiért…
Könnyen kapható, mérhetetlenül feslett nők…
Mercedes, Audi, BMW és a Bayern München…
Nem volt nehéz dolguk.

88. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
Barbár 

Nézte, ahogy előadják a szokásos számot: hogy a nacionalizmus, ajaj, a nemzeti türelmetlenség, mivé lesz Európa? Amanpour egyáltalán nem értette a lényeget. Hogy az emberek szeretnének hinni valamiben. Tartozni valahová. Küzdeni valamiért.
Csak ítélt, ítélt és ítélt, de megérteni nem akart. Hogy igenis számít az, hogy kik vagyunk, mi az anyanyelvünk. Az emberek lehetnek természettől fogva egyenlőek, de a kultúrák nem azok. Elkezdte mondani, hogy a magyarok oroszbérencek. Alterman próbálta árnyalni a dolgot, de nem sikerült neki.
Hát igen. Amanpour jobban tud mindent mindenkinél.
A helyzet az, Cristiane, hogy az oroszok legalább odafigyeltek arra, amit a magyarok mondanak, és persze kihasználják őket saját céljaikra. Amerika odafigyelt? Európa odafigyelt? Nem, kedves, csak ítélkezett, mint te…

488. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
Barbár 

Minden trükk nélkül, demokratikusan megválasztották, nem úgy, mint Jelcint. Hiába utálkozott a Nyugat. Boriszt, az alkoholista, beteg bábot persze tenyerükön hordták. Mert gyengítette Oroszországot, olyan mélyre juttatta, mint még soha senki. Az ilyen vezetők népszerűek Washingtonban, teljesen mindegy, mekkora gazemberek. Elnézik nekik a választási csalást is, meg a végtelen korrupciót. Gyűlölte az amerikaiak képmutatását. Belőle viszont, aki rendbe rakta Oroszországot, démont faragtak. Új Sztálint. Vagy új Hitlert.

494. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
vacsek

-Igen, igen, a másik Dáma, Székelyföld, ígéretesebb. Ó, igen, sokkal ígéretesebb! – gondolta a Cár.
Egyrészt, mert tagadható. Eddig nem volt szinte semmi kapcsolat, ami a gagauzokról nem mondható el, a Dnyeszter-mellékről nem is beszélve! De ennél szebb a megoldás eleganciája. Mert az egyesülési folyamatot úgy a legkönnyebb megakadályozni, ha magát Romániát roppantják meg. Ha a románok káoszba, polgárháborúba zuhannak, hogyan lenne Nagy Egyesülés, hova menne Moldova? Ahogy az alezredest hallgatta, egyre jobban felpörögtek a gondolatai. Most már minden idegszálában érezte, hogy a magyarokban még több lehetőség van. Egy, a moldáv ügynél sokkal nagyobb játszmában tényleg ők az Ász. Egy ország, amely nem békélt meg az 1920-ban és 1945-ben rá mért elképesztően kegyetlen sorssal. Az európai demokráciák rosszabbul bántak velük, mint bárkivel a békék során, a náci Németországot is beleértve!
És persze ’45-ben a Szovjetunió is – vigyorodott el, de ezt most nem kell hangsúlyozni.

272. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
vacsek

Az apja arca elsötétült. Leültette a térdére, és felolvastatta vele a verset.

Ha nem születtem volna is magyarnak,
E néphez állanék ezennel én,
Mert elhagyott, mert a legelhagyatottabb
Minden népek közt e föld kerekén.

-Érted, hogy miről szól? – kérdezte, és ő szégyenkezve a fejét rázta. Az apja sokszor volt kemény, de hangja most nagyon lágy volt.
-Hiába vagyunk szászok, sokad-sokadíziglen, hiába anyanyelvünk a német, nem a vér számít. Hazugság, hogy a vér bármit is számít, hogy szőke vagy barna hajú, kék vagy fekete szemű vagy. Csak a döntés számít. Én gyerekként sok-sok éve úgy döntöttem, hogy magyar leszek. Akkor az könnyű sors volt, emelkedő sors. Ma a magyar itt nehéz sors, a német a könnyű sors, az emelkedő sors, és te dönthetsz így is, úgy is, akkor is szeretni foglak.
És ő döntött, akkor, aznap.

146. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
Reakció KU

Madernek két vágya volt az életben. Az álom, ami megvalósíthatatlannak tűnt, nem önmagáról szólt. Túlmutatott rajta, nem vagyont, sikert, hírnevet akart, hanem, mint annyi közép-európai vagy éppen ír emigráns, megváltást annak a földnek, ahonnan jött.

41. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén


Hasonló könyvek címkék alapján

Ewan McGregor – Charley Boorman: A hosszabb úton
Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Frei Tamás: A megmentő
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Berkesi András: A gyűrű
Nemere István: Az utolsó esély
A. Mitta – J. Dunszkij – V. Frid: Ragyogj, ragyogj csillagom
Ivan Vazov: Iga alatt
Ivan Vazov: Rabigában