Máglyatűz 7 csillagozás

A háború peremén
David Autere: Máglyatűz

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is!”
Mihai Tudose, Románia miniszterelnöke (2017–2018)

Úgy tűnik, egy székelyföldi tisztáson rakott hatalmas máglya mellett kezdődik az egész – de már évek óta zajlanak az előkészületek a világ különböző pontjain, a legnagyobb titokban. Furcsa dolgok történnek a Kárpát-medencében és környékén, a virtuális és a való világban egyaránt. Felizzik a történelem, fegyverek dörögnek a Budai-hegységben, Marosvásárhely főterén tízezrek éneklik a rohamrendőrök gyűrűjében: „Egy vérből valók vagyunk!”

A Máglyatűz nem csak egy regény, hanem titkosszolgálati, katonai technikák, történelmi és geopolitikai tények gyűjteménye. Megmutatja, hogy nem csak erkölcstelen döntés volt más államok fennhatósága alá kényszeríteni több millió magyart, hanem veszélyes is.

>!
Reakció, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150012735

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Oroszország


Most olvassa 1

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 32


Kiemelt értékelések

>!
linokumiko
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Elsőként le kell szögeznem, hogy a regény valós problémákat dolgoz fel és teljes mértékben átérzem a helyzetet. Voltak olyan részek, amiknél teljes felháborodással vagy épp szomorúsággal olvastam a sorokat.
Kicsit hosszúnak találtam. Általában fel se tűnik, ha egy könyv ilyen vaskos. Ennél a regénynél viszont… Sok-sok leíró résszel és viszonylag kevés párbeszéddel örvendeztetett meg az író. A cselekmény hipp-hopp megtörtént, nem volt meg a feszültség, amit egy thrillernél várnál. Bár ez még annyira nem is volt baj. Inkább az zavart – itt azért el kell mondanom, hogy nem nagyon olvasok politikai indíttatású könyveket –, hogy rettentő sok leírás, elmélkedés, visszaemlékezés volt benne. Az író előtt minden tiszteletem, amiért ennyi mindennek utána nézett és ekkora tudást halmozott fel nem csak a politikai viszonylatokban. Teljesen hiteles leírása volt a helyszíneknek, szervezeteknek, állam apparátusoknak és a felhasznált fegyvereknek is. Sőt mi több, teljesen pontos és részletes. És ez az, ami személy szerint nekem megfeküdte a gyomrom. A fegyverek részletes leírása engem eléggé untatott, akit érdekel az ilyesmi azt persze nem. De nekem egy RPG működési elve, hatótávolsága vagy, hogy miből készül elég magas téma. Épphogy tudom mi az az RPG.
Azonban a történet mesélős volt. Az író nagyon szépen fogalmaz, ez ellensúlyozta ezeket. Az is látszik, hogy van itt tapasztalat politikai téren. A szerkesztés remek, egy elütés vagy logikai ellentmondás sincs benne. Minden gondosan felépített és alapos munka eredménye. A karakterek gondosan felépített személyiséggel rendelkeznek, szépen kiépített háttérrel.spoiler
Összességében tetszett, de azért elviseltem volna több akciót. ;)

>!
Reakció, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150012735
>!
floretit97
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Először is nagyon szépen köszönöm a kiadónak, hogy részt vehettem a nyereményjátékukon, és megnyerhettem a könyvet.
A könyv egy ötödéig jutottam el, de még is félbe kell hagynom. Ennek a könyvnek nem akkor kell neki fogni, amikor a vizsgák előtt van az ember. :)
Amit eddig elolvastam nagyon teszett és meg vagyok elégedve. Lebilincselő olvasmány. Olvastatja magát a könyv.
Folytatás következik majd még a vizsgáim után.

>!
bedezso
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

A harmadánál tartok s alig lehet letenni! Lebilincselő; a helyszín-leírások megelevenítően üdék s precízek, a pontos, valószerű események megjelenítése a geopolitikai aktualitások ismeretében életszerűvé válnak, a feszültség egyre nő. Izgiii!

8 hozzászólás
>!
Uwalla
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nagyapám a székely himnuszt tanította nekem, mert a soproni egyetemre járt, s ott nekik ez szokás volt. Nekem már nem jelentett annyit, de életem első nagy szerelmének mégis azt dúdoltam. Aztán szobatársam lett egy gyergyószentmiklósi srác, aki kivitt Erdélybe, akkor, amikor még 10 órát vártunk a határon, mert se a magyar, se a román határőr nem akart dolgozni. 15 éve. Időnk volt, hát sokat beszélgettünk, vele is, meg az ingázó erdélyiekkel is a buszon. Valahol a szívünk mélyén mindannyian magunkban hordozzuk ezt a tragédiát, és igen, ez egy remek felütése a könyvnek. Az eleje egy kicsit vontatott talán, de amikor beindul a cselekmény, akkor.. Akkor ott akarsz lenni, akkor amerikai ügynök/magyar nemzetbiztonságis/beépült orosz kém akarsz lenni, hogy részese legyél a nagy dolgoknak. És ez a könyv nagyon szépen leírja a nagyhatalmi játszmákat. Itt-ott kicsit ponyva, de belefér. A Balkán lőporos hordója mi lettünk. Mindenképpen olvasásra ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmet, akik szeretik látni az összefüggéseket, vagy egyszerűen csak szeretik az izgalmas olvasmányokat.


Népszerű idézetek

>!
David_Autere

„Nem lesz béke Közép-Európában, ha utólag kiderül, Magyarország igényei jogosak, és egész magyar közösségeket úgy adtak át Csehszlovákiának és Romániának, mint egy marhacsordát.”
LLOYD GEORGE, NAGY-BRITANNIA MINISZTERELNÖKE (1916–1922)

„A NATO és az EU ugyan baráti megegyezésre kényszerítette Magyarországot, Romániát és Szlovákiát, de ez nem igazi barátság, ellenkezőleg. (…) A konfliktus oka a trianoni szerződés (…) a magyar háromszög (Magyarország, Szlovákia és Románia) Európa következő gyújtópontjává alakulhat. Jelen pillanatban a szikra még nem került a máglya közelébe, de a rakás ott áll.”
RICHARD HOLBROOKE, AMERIKAI DIPLOMATA, A BOSZNIAI BÉKE ATYJA

„Ha valaki újra felül akarja vizsgálni a II. világháború utáni rendezés eredményeit, nos, vitassuk meg a kérdést! De ne csak Kalinyingrádot vitassuk meg! (…) Ott van Magyarország és Románia is. Ha valaki ki akarja nyitni Pandora szelencéjét, kezdjen dolgozni rajta, gyerünk!”
VLAGYIMIR VLAGYIMIROVICS PUTYIN, OROSZORSZÁG ELNÖKE

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

1 hozzászólás
>!
linokumiko

Az SZVR ölt már meg úgy disszidenst, hogy méreggel átitatott útlevelet adtak át neki. Oroszországban tudják, hogy a legártatlanabb dolog is gyilkolhat. A paranoia életforma.

239. oldal (Reakció, 2018)

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság · méreg · Oroszország · paranoia
>!
Reakció KU

Madernek két vágya volt az életben. Az álom, ami megvalósíthatatlannak tűnt, nem önmagáról szólt. Túlmutatott rajta, nem vagyont, sikert, hírnevet akart, hanem, mint annyi közép-európai vagy éppen ír emigráns, megváltást annak a földnek, ahonnan jött.

41. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Berkesi András: A gyűrű
Nemere István: Az utolsó esély
Frei Tamás: Agrárbárók
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
A. Mitta – J. Dunszkij – V. Frid: Ragyogj, ragyogj csillagom
Ivan Vazov: Iga alatt
Ivan Vazov: Rabigában
Mihail Kamjanyicin: Darabont