Máglyatűz 16 csillagozás

A háború peremén
David Autere: Máglyatűz

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is!”
Mihai Tudose, Románia miniszterelnöke (2017–2018)

Úgy tűnik, egy székelyföldi tisztáson rakott hatalmas máglya mellett kezdődik az egész – de már évek óta zajlanak az előkészületek a világ különböző pontjain, a legnagyobb titokban. Furcsa dolgok történnek a Kárpát-medencében és környékén, a virtuális és a való világban egyaránt. Felizzik a történelem, fegyverek dörögnek a Budai-hegységben, Marosvásárhely főterén tízezrek éneklik a rohamrendőrök gyűrűjében: „Egy vérből valók vagyunk!”

A Máglyatűz nem csak egy regény, hanem titkosszolgálati, katonai technikák, történelmi és geopolitikai tények gyűjteménye. Megmutatja, hogy nem csak erkölcstelen döntés volt más államok fennhatósága alá kényszeríteni több millió magyart, hanem veszélyes is.

>!
Reakció, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150012735

Enciklopédia 4

Helyszínek népszerűség szerint

Oroszország


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 44

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
linokumiko
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Elsőként le kell szögeznem, hogy a regény valós problémákat dolgoz fel és teljes mértékben átérzem a helyzetet. Voltak olyan részek, amiknél teljes felháborodással vagy épp szomorúsággal olvastam a sorokat.
Kicsit hosszúnak találtam. Általában fel se tűnik, ha egy könyv ilyen vaskos. Ennél a regénynél viszont… Sok-sok leíró résszel és viszonylag kevés párbeszéddel örvendeztetett meg az író. A cselekmény hipp-hopp megtörtént, nem volt meg a feszültség, amit egy thrillernél várnál. Bár ez még annyira nem is volt baj. Inkább az zavart – itt azért el kell mondanom, hogy nem nagyon olvasok politikai indíttatású könyveket –, hogy rettentő sok leírás, elmélkedés, visszaemlékezés volt benne. Az író előtt minden tiszteletem, amiért ennyi mindennek utána nézett és ekkora tudást halmozott fel nem csak a politikai viszonylatokban. Teljesen hiteles leírása volt a helyszíneknek, szervezeteknek, állam apparátusoknak és a felhasznált fegyvereknek is. Sőt mi több, teljesen pontos és részletes. És ez az, ami személy szerint nekem megfeküdte a gyomrom. A fegyverek részletes leírása engem eléggé untatott, akit érdekel az ilyesmi azt persze nem. De nekem egy RPG működési elve, hatótávolsága vagy, hogy miből készül elég magas téma. Épphogy tudom mi az az RPG.
Azonban a történet mesélős volt. Az író nagyon szépen fogalmaz, ez ellensúlyozta ezeket. Az is látszik, hogy van itt tapasztalat politikai téren. A szerkesztés remek, egy elütés vagy logikai ellentmondás sincs benne. Minden gondosan felépített és alapos munka eredménye. A karakterek gondosan felépített személyiséggel rendelkeznek, szépen kiépített háttérrel.spoiler
Összességében tetszett, de azért elviseltem volna több akciót. ;)

>!
Reakció, Budapest, 2018
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150012735
>!
floretit97
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Először is nagyon szépen köszönöm a kiadónak, hogy részt vehettem a nyereményjátékukon, és megnyerhettem a könyvet.
A könyv egy ötödéig jutottam el, de még is félbe kell hagynom. Ennek a könyvnek nem akkor kell neki fogni, amikor a vizsgák előtt van az ember. :)
Amit eddig elolvastam nagyon teszett és meg vagyok elégedve. Lebilincselő olvasmány. Olvastatja magát a könyv.
Folytatás következik majd még a vizsgáim után.

>!
Nokimaki P
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nehéz olvasmány volt, de nehéz is volt letenni minden egyes alkalommal. Hamar rájöttem, hogy ezt a regényt nem egy kétéves mellett kell olvasni. A sok szereplő, a sok szál miatt nagyon oda kell figyelni, mert könnyen átsiklik az ember egy fontosabb utalás felett, akkor aztán lapozhat vissza. De épp ezért szerettem. Végre egy „okos” könyv, ami nemcsak szórakoztatni akar. Politikai, háborús, történelmi, és mégis lekötött, és teljesen beszippantott egy „otthon ülő kismamát”. Jöhetne a folytatás…

2 hozzászólás
>!
Uwalla
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nagyapám a székely himnuszt tanította nekem, mert a soproni egyetemre járt, s ott nekik ez szokás volt. Nekem már nem jelentett annyit, de életem első nagy szerelmének mégis azt dúdoltam. Aztán szobatársam lett egy gyergyószentmiklósi srác, aki kivitt Erdélybe, akkor, amikor még 10 órát vártunk a határon, mert se a magyar, se a román határőr nem akart dolgozni. 15 éve. Időnk volt, hát sokat beszélgettünk, vele is, meg az ingázó erdélyiekkel is a buszon. Valahol a szívünk mélyén mindannyian magunkban hordozzuk ezt a tragédiát, és igen, ez egy remek felütése a könyvnek. Az eleje egy kicsit vontatott talán, de amikor beindul a cselekmény, akkor.. Akkor ott akarsz lenni, akkor amerikai ügynök/magyar nemzetbiztonságis/beépült orosz kém akarsz lenni, hogy részese legyél a nagy dolgoknak. És ez a könyv nagyon szépen leírja a nagyhatalmi játszmákat. Itt-ott kicsit ponyva, de belefér. A Balkán lőporos hordója mi lettünk. Mindenképpen olvasásra ajánlom azoknak, akik szeretik a történelmet, akik szeretik látni az összefüggéseket, vagy egyszerűen csak szeretik az izgalmas olvasmányokat.

>!
Barbár
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Rendhagyó, főleg az elején nehezen olvasható regény sok szereplővel, gyakori váltásokkal térben és időben. Nehéz kibogozni, hogy ki ki ellen harcol, és miért. Sok elmélkedés, de sok akció is van benne. És politika, sőt geopolitika rengeteg eredeti gondolattal fűszerezve. A világpolitikát szakavatottan mutatja be, tanulhatunk belőle rengeteget. Kiválóan gondolkodik Putyin fejével, nem véletlen a címlap. Mégsem Putyin a főszereplő, bár ő a legnagyobb manipulátor, de csak egy a sok közül, akik a kicsi, elnyomott népek szabadságharcát, a felhorgadt nemzeti érzést próbálják kihasználni.
Inkább disztópia mint kalandregény, de erős valóságalapja van, ezért igencsak elgondolkodtató.

>!
Traum1
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Miként profitálhat egy nagyhatalom abból a területi szétszakítottságból, amelyben a magyarság immár száz éve kénytelen élni? Hogyan néz ki egy-egy világpolitikai szereplő szövevényes érzelem- és érdekvezérelt motívumrendszere? Mik az érdekérvényesítés titkosszolgálati, hadászati, technológiai eszközei a XXI. században? Milyen háttéralkuk árnyékolják be egy-egy nemzetközileg is jelentős döntés meghozatalát? Milyen irányba fejlődik Oroszország és a Nyugat viszonya? Milyen jövőképpel számolhatnak a külhoni magyarok?

Többek között ezekre a kérdésekre próbál választ adni David Autere idén márciusában megjelent, debütáló regénye, a Máglyatűz. A regény eddigi sajtóvisszhangja túlnyomó részben pozitív volt, és ez nem véletlen: A Máglyatűznek ugyanis jóval több szerethető vonása van, mint amennyi gyengesége. De miért is érdemes a kezünkbe vennünk?

Gazdag ismeretanyag

Ahogy több internetes portál is megemlíti, a Máglyatűz egyik elvitathatatlan érdeme, hogy rendkívül gazdag és hiteles geopolitikai ismeretanyagot oszt meg olvasójával. Teszi ezt úgy, hogy a sok adat nem hátráltatja a cselekmény elbeszélését, hanem életszerűvé teszi azt. Egy kis fegyverbiznisz itt, egy kis merénylet amott – olyan természetességgel elmesélve, mintha csak a hétvégi bevásárlásról lenne szó. A fegyverek, a hadsereg, és a titkosszolgálatok világának bemutatása hamar a szakavatott elbeszélő benyomását kelti, amit az identitását időközben felfedő Autere karrierútja meg is erősít.

Szórakoztató és olvasmányos, apróbb szépséghibákkal

Egyes olvasók szerint a könyv erényei a fent említett gazdag ismeretanyag felvillantásával ki is merülnek. Így vélekedik az indexes Kolozsi Ádám is, aki mérsékelt irodalmi értéket tulajdonít Autere regényének. Talán túl szigorúan minősíti mindazt, amit Autere felmutat; mert az adatokon túl bőven van (az irodalmi értékét tekintve is) értékelhető mozzanat: az időbeli és térbeli cselekménymozaikok szerves egésszé való összeállása, intertextuális utalások, a regény végéig előkerülő meglepő fordulatok.

Tény azonban, hogy valóban akad néhány egyszerűen megoldott helyzetleírás vagy karakterjellemzés, de a karakterek/helyzetek irodalmi kidolgozottsága általában korrelál azok történetben betöltött szerepével, súlyával. Míg a nagyhatalmú Cárnak minden lélekrezdülését, gondolatát ismerjük, addig egyes női karaktereknél nem vacakolt túl sokat a szerző a jellemzéssel, és megelégedett néhány paraméterrel (magasság, mellbőség, hajszín). A cselekménybe itt-ott belépő, tömören bemutatott női szereplők, többnyire egy célra vannak determinálva: hogy gondolatban vagy valóságban jól megdugja őket valamelyik másik karakter. Egy idézet a kedvenceim közül:

„Vladimirescunak eszébe jutott fiatal szeretője, akit iskoláslány ruhában, copfosan, 16 évesre sminkelve már az ajtóban várja, és bekapott egy Viagrát. Fantáziájában keveredni kezdett a nemzeti és a szexuális dicsőség. De gyorsan visszatért az előbbihez.” (207).

Az itt-ott megmosolyogtató intermezzók után azonban pillanatok alatt visszatérünk az események fő sodrába.

Pillanatképet ad a magyarság helyzetéről

Egy válasz.hu-n megjelent interjúból kiderül, Autere könyve megírásának nyíltan deklarált célja is volt:

„Kiabálás nélkül nem megy; ez a könyv is egy kiáltás. Remélem, amerikai, brit, német és francia körökben megértik, hogy közös NATO- és EU-érdek a magyar kérdés megnyugtató rendezése. És azt is, hogy ami most van, az nem korrekt rendezés. De nincs túl sok illúzióm. Az igazság, a méltányosság nem mérce a nemzetközi politikában. Az érdek, az erő számít. A kárpátaljai vélhető orosz aktivitásra talán már felfigyelnek.”

A fent említett cél mellett a Máglyatűz legalább annyira fontos eszköz lehet arra, hogy a magyarországi magyarok jobban rálássanak határon túli honfitársaik helyzetére, hogy ne kerüljenek ismét olyan szégyenbe, mint a 2004-es népszavazás után. Hogy lássák, hogy a határon túli magyarság milyen küzdelmet folytat az őt érő vegzálások, a lassú, de biztosnak tűnő erózió ellen.

Összességében a Máglyatüzet egy jól eltalált, izgalmas debütáló regénynek tartom, amit jó szívvel ajánlok bárkinek. Remélhetőleg Autere nem írt még ki magából mindent, és egyszer jelentkezik még a Máglyatűz II-vel, vagy netán a Cár nevű spinoffal.

>!
kati1984
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Szuper, izgalmas olvasmány, nagyszerűen megírva!

>!
bedezso
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

A harmadánál tartok s alig lehet letenni! Lebilincselő; a helyszín-leírások megelevenítően üdék s precízek, a pontos, valószerű események megjelenítése a geopolitikai aktualitások ismeretében életszerűvé válnak, a feszültség egyre nő. Izgiii!

8 hozzászólás
>!
Uhtred
David Autere: Máglyatűz

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Nagy élmény volt ez a könyv. Nagyon elgondolkodtatóak voltak a helyzet elemzései és persze az is ahogy elindítja a fiktív szálakat. Jó lenne egy második rész ami tovább viszi a szálakat.


Népszerű idézetek

>!
Nokimaki P

Egy országnak sincsenek barátai. Csak érdekei.

356. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
David_Autere

„Nem lesz béke Közép-Európában, ha utólag kiderül, Magyarország igényei jogosak, és egész magyar közösségeket úgy adtak át Csehszlovákiának és Romániának, mint egy marhacsordát.”
LLOYD GEORGE, NAGY-BRITANNIA MINISZTERELNÖKE (1916–1922)

„A NATO és az EU ugyan baráti megegyezésre kényszerítette Magyarországot, Romániát és Szlovákiát, de ez nem igazi barátság, ellenkezőleg. (…) A konfliktus oka a trianoni szerződés (…) a magyar háromszög (Magyarország, Szlovákia és Románia) Európa következő gyújtópontjává alakulhat. Jelen pillanatban a szikra még nem került a máglya közelébe, de a rakás ott áll.”
RICHARD HOLBROOKE, AMERIKAI DIPLOMATA, A BOSZNIAI BÉKE ATYJA

„Ha valaki újra felül akarja vizsgálni a II. világháború utáni rendezés eredményeit, nos, vitassuk meg a kérdést! De ne csak Kalinyingrádot vitassuk meg! (…) Ott van Magyarország és Románia is. Ha valaki ki akarja nyitni Pandora szelencéjét, kezdjen dolgozni rajta, gyerünk!”
VLAGYIMIR VLAGYIMIROVICS PUTYIN, OROSZORSZÁG ELNÖKE

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

1 hozzászólás
>!
linokumiko

Az SZVR ölt már meg úgy disszidenst, hogy méreggel átitatott útlevelet adtak át neki. Oroszországban tudják, hogy a legártatlanabb dolog is gyilkolhat. A paranoia életforma.

239. oldal (Reakció, 2018)

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

Kapcsolódó szócikkek: gyilkosság · méreg · Oroszország · paranoia
>!
Barbár

Az első a menekültválságot taglalta. Gyönyörű művelet volt, azt meg kell hagyni. Rátettek egy lapáttal arra, ami amúgy is folyamatban volt, főként a Nyugat saját végtelen ostobaságának és elfajzott liberalizmusának köszönhetően. Nem értették, hogy saját sírjukat ássák. Hát segített nekik még mélyebbre ásni. Asszadot nem kellett sokat győzködni, hogy behívók özönét indítsa el Szíriában. Meg hogy ügynökeinek százai felfessék a svéd és német paradicsomot a török, libanoni és jordán menekülttáborokban sínylődők elé. Együtt, vállvetve dolgoztak a szír rezsim emberei a nyugati globalisták önkénteseivel, hogy elinduljon az áradat.
1000 euró segély fejenként…
Lakás a semmiért…
Könnyen kapható, mérhetetlenül feslett nők…
Mercedes, Audi, BMW és a Bayern München…
Nem volt nehéz dolguk.

88. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
Barbár

Nézte, ahogy előadják a szokásos számot: hogy a nacionalizmus, ajaj, a nemzeti türelmetlenség, mivé lesz Európa? Amanpour egyáltalán nem értette a lényeget. Hogy az emberek szeretnének hinni valamiben. Tartozni valahová. Küzdeni valamiért.
Csak ítélt, ítélt és ítélt, de megérteni nem akart. Hogy igenis számít az, hogy kik vagyunk, mi az anyanyelvünk. Az emberek lehetnek természettől fogva egyenlőek, de a kultúrák nem azok. Elkezdte mondani, hogy a magyarok oroszbérencek. Alterman próbálta árnyalni a dolgot, de nem sikerült neki.
Hát igen. Amanpour jobban tud mindent mindenkinél.
A helyzet az, Cristiane, hogy az oroszok legalább odafigyeltek arra, amit a magyarok mondanak, és persze kihasználják őket saját céljaikra. Amerika odafigyelt? Európa odafigyelt? Nem, kedves, csak ítélkezett, mint te…

488. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
Barbár

Minden trükk nélkül, demokratikusan megválasztották, nem úgy, mint Jelcint. Hiába utálkozott a Nyugat. Boriszt, az alkoholista, beteg bábot persze tenyerükön hordták. Mert gyengítette Oroszországot, olyan mélyre juttatta, mint még soha senki. Az ilyen vezetők népszerűek Washingtonban, teljesen mindegy, mekkora gazemberek. Elnézik nekik a választási csalást is, meg a végtelen korrupciót. Gyűlölte az amerikaiak képmutatását. Belőle viszont, aki rendbe rakta Oroszországot, démont faragtak. Új Sztálint. Vagy új Hitlert.

494. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén

>!
Reakció KU

Madernek két vágya volt az életben. Az álom, ami megvalósíthatatlannak tűnt, nem önmagáról szólt. Túlmutatott rajta, nem vagyont, sikert, hírnevet akart, hanem, mint annyi közép-európai vagy éppen ír emigráns, megváltást annak a földnek, ahonnan jött.

41. oldal

David Autere: Máglyatűz A háború peremén


Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Berkesi András: A gyűrű
Nemere István: Az utolsó esély
Frei Tamás: Agrárbárók
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
A. Mitta – J. Dunszkij – V. Frid: Ragyogj, ragyogj csillagom
Ivan Vazov: Iga alatt
Ivan Vazov: Rabigában
Mihail Kamjanyicin: Darabont