Élet ​a Földön (Élet) 112 csillagozás

A természet története
David Attenborough: Élet a Földön David Attenborough: Élet a Földön

A BBC televíziós sorozatához hasonlóan, amelyen alapul, a kötet nem hagyományos természetrajzot nyújt, hanem inkább a természet történetét kísérli meg bemutatni. Az élet egész színes kavalkádját felvonultatja, lehetőleg a ma élő állatokra és növényekre építve, s drámájának szereplőit a mai földi élet teljes skálájából válogatva eleveníti meg színpadán 3500 millió év történetét.
David Attenborough mind a könyvvel, mind a televíziós sorozattal világsikert aratott. A kötet maradandó emléket állít az egyik legnagyratörőbb vállalkozásnak az angol televíziózás egész történetében, s egyben alapvető bevezetés a természet világának megismeréséhez.

Eredeti megjelenés éve: 1979

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2021
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556221 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 1994
326 oldal · keménytáblás · ISBN: 963822780X · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Novotrade, Budapest, 1992
326 oldal · ISBN: 9637737111 · Fordította: Szilágyi Tibor

3 további kiadás


Enciklopédia 52

Helyszínek népszerűség szerint

Föld · Ausztrália · Nagy-korallzátony


Kedvencelte 15

Most olvassa 15

Várólistára tette 99

Kívánságlistára tette 125

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

bratan P>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Bár alapvetően könyv-film relációban nálam elsődlegesen a könyv a nyerő műfaj, Attenborough tudományos ismeretterjesztése legalább egy nagyságrenddel jobban élvezhető filmen, mint nyomtatva. Nem panaszkodhatom, hiszen az általam olvasott mű több, mint 30%-a színes kép volt, de ezzel együtt is szerencsésebb narrációként hallani a szöveget és közben látni a megnevezett állatkákat, amiket a legjobb szándék mellett sem lehet megjeleníteni a szöveggel párhuzamosan kielégítő módon. Szerintem inkább a filmet nézzétek meg!

Bogi_könyveskuckója>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

David Attenborough egy igazi élő példakép lehet minden természettudós és laikus ember számára is. Lenyűgöző a mai napig tartó aktív tevékenysége és az egész élettörténete is. Ha csak a negyedében részesülnék annak, amit Ő élt át és tud….boldogan halnék meg.
Ez a csodálatos kötet felér egy biológia tankönyvvel. Az olvasása alatt felidéződtek bennem az egyetemi zoológia, geológia és botanika óráim.
A kötet logikus felosztásban az egyedek filogenézisén keresztül vezeti végig az olvasót. Végigkövethetjük az evolúció egyes állomásait a kezdetektől egészen napjainkig.
Biológia szakos tanárként nagyon sok mindent tudtam már az egyes témákkal kapcsolatban, voltak azonban olyan érdekességek, amiket még nem tudtam. Nagyon sok új információval gazdagodtam a már meglévő ismereteimhez.
A kötetben található fotók is csodálatosak!
Amit picit zavaró volt számomra, hogy a képek tömbösítve voltak. Lehet előnyösebb lett volna minden egyes fejezet után tenni az adott témával kapcsolatos galériát. Így rögtön meg is tudtad volna tekinteni. Bár ez csak az én véleményem, gondolom meg volt az oka annak, hogy ilyen módon oldották meg. Ez abszolút nem von le a könyv értékéből.
Akit érdekel a természettudomány vagy a biológia vagy ha csak az ismereteit szeretné kiegészíteni, bátran ajánlom ezt a kötetet.

>!
Park, Budapest, 2021
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556221 · Fordította: Makovecz Benjamin
Belle_Maundrell >!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Szerintem többet tanultam ebből a könyvből, mint amennyit az általános iskolás és a gimis biológiaórákon együttvéve. De hogy sokkal élvezetesebb volt, az biztos.
Nagyon örülök, hogy újra kiadták, nem csak azért, mert beszerezhetetlen volt a régi, hanem azért is, mert a békás borító tökéletesen alkalmas volt arra, hogy távol tartson tőle. Igen, annyira nem bírom a borítékot, hogy még David Attenborough sem tudott rávenni, hogy közelebbről megismerkedjek egy egyébként engem érdeklő könyvvel, amin ott nézelődik egy kis zöld békuci. Azért az arany oroszlánmajmocska sokkal hívogatóbb.
Azt kicsit sajnálom, hogy nem illik a többi Park kiadós Attenborough-könyvhöz, mert olyan szépek együtt, de tulajdonképpen ezzel a puha borítós verzióval sincs semmi baj, csak a harmónia miatt lehetett vona keményfedeles és azonos méretű. De ilyesmiken nem akadunk fenn, inkább remélem, hogy előbb-utóbb minden művét megjelentetik – akármilyen formában –, jó lenne mindegyiket a polcomon tudni.
Attenborough bácsi egyszerűen utánozhatatlan, tökéletesen élvezetesen, laikusok számára is érthetően, mégis alaposan mutatja be a földi élet kialakulását, az állatok és a növények sokféleségét. A képek természetesen nagyon szépek, és tényleg sokat adnak az élményhez Jó, hogy az újabb kiadás „korszerűsítve” lett, így minden információ megállja a helyét ma is. Nem tudom, hogy a régi verzióban ez mennyire volt hangsúlyos, de így nagyon átjött a környezetvédelem és a veszélyeztetett fajok megóvásának fontossága. És sajnos az is, hogy az emberiség mennyi mindent elrontott.
Tökéletes időzítéssel David Attenborough 95. születésnapján kezdtem el ezt a könyvet, és nagyon remélem, hogy még sok ilyen szülinapi olvasást tarthatok. Esetleg valaki feltalálhatná a halhatatlanságot, mert a világ hihetetlenül szegényebb lenne egy ilyen pótolhatatlan, csodálatos ember nélkül.

2 hozzászólás
Flora_The_Sweaterist>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

A Park Könyvkiadónak hála David Attenborough egyik alapműve, az Élet a Földön végre ismét elérhető a könyvesboltokban, mégpedig gyönyörű, hívogató új kiadásban. A könyv korábbi megjelenése óta szerzett természettudományos ismeretek és kutatások fényében átdolgozott és kiegészített kötetben az élővilág történetét ismerhetik meg olvasók, a kezdettől egészen napjainkig.

David Attenborough minden írásának és filmjének az az erőssége, hogy nem csupán tudást ad át: egyszerűen árad belőle a természet iránti végtelen tisztelet és szeretet. Az csodás felvételek mellett az Attenborough-t átjáró lelkesedés az, ami megnyeri az olvasót vagy a nézőt; az ő személyének varázsa és hitelessége az, ami miatt gondolkodás nélkül is tudja az ember, hogy érdemes elolvasni egy újabb kötetét vagy megnézni egy frissen megjelent filmjét.

Bővebben: https://florathesweaterist.wordpress.com/2021/05/30/btk…

StJust I>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

A húgomat mindig a borneói koboldmakival ijesztgettem :D

4 hozzászólás
Boglinc P>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Egyszerűen zseniális. Élveztem minden egyes sorát, az összes apró információt, érdekességet, amit összegyűjtött, és már most biztos vagyok benne, hogy nem utoljára emeltem le a polcról.

Ugyan a kevesebb több elvét követte, és csak a leglényegesebb dolgokat szedte össze, mégis hihetetlenül sok minden került bele. Persze a földi élet kialakulásának és fejlődésének évmillióit követjük nyomon, ennyi idő alatt meg aztán bőven van miről beszélni. :)

Olyan közérthető, hogy gyerkőcökkel is nyugodtan neki lehet állni, ha érdekli őket a természet és az egyedfejlődés.

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/05/david-at…

>!
Park, Budapest, 2021
434 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633556221 · Fordította: Makovecz Benjamin
zia P>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Nagyon tetszett. Érdekes és informatív. Néha olyan érzésem volt, mintha egy biológia könyvet olvasnék, de off sokkal fogyaszthatóbban megírva. A képek nagyon jó kiegészítése a könyvnek.

Smici>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Nagyon vártam már az Élet a Földön újra megjelenését, hiszen ahogy Attenborough számos egyéb kötetét, úgy ezt a könyvet sem lehetett már több, mint 20 éve kapni. Számomra Attenborough testesíti meg mindazt, amit úgy hívunk, hogy ismeretterjesztés. Páratlan élete során megannyi filmben, sorozatban hozta közel a bolygót és az élővilágot a természetet kedvelők számára.

Az Élet a Földön egy nagyszerű, lebilincselő utazás. Az olvasó örömmel vetheti bele magát ebbe a kalandba, mert ez a mi történetünk is. Az egész élővilág, így az emberek történelme, sűrítve, de tudományosan kellő mértékben megalapozva, és következetesen tálalva. Mivel részei vagyunk a nagy egésznek, illő megismerni, honnan jöttünk, melyek azok a szerencsés, vagy éppen szerencsétlen véletlenek, melyek közrejátszottak abban, hogy egész egyszerű egysejtűektől elérkezzünk odáig, hogy egy olyan jelentéktelen porszem, mint én is, itt üljek egy laptopnak nevezett kütyü előtt, és legépeljem véleményemet.

Attenborough erre a kalandra hív el minket, és bámulatos példákkal, vitathatatlan evolúciós tényekkel, és káprázatos képekkel próbál oktatni, nevelni és rácsodálkoztatni mindenkit, aki hisz a tudományban és aki ugyanolyan erős szívvel szereti szülőbolygóját, mint ő maga. Bemutatja, sokszor mennyire ingatag lábakon áll az egyedfejlődés, milyen törékeny az ökoszisztéma, mennyire nem természetes dolog az, hogy minden, ami körülöttünk van, az csak úgy van, és kiapadhatatlan, kimeríthetetlen. Mi sem jobb példa erre – ahogy Attenborough is leírja – minthogy pár tízezer évvel ezelőtt az emberi faj is ritka volt, mai környezetvédelmi nyelven, veszélyeztetettnek minősült.

A kötet 13 fejezetből áll, ahogy a belőle készült fantasztikus sorozat is 13 részes. Az élet kialakulásától az ember térhódításáig követhetjük nyomon bolygónk, a Föld évmillióit. A könyv eredetileg 1979-ben jelent meg, azóta természetesen a tudomány rengeteget fejlődött. A mostani, 2021-ben kiadott mű már egy átdolgozott, és a legújabb tudományos eredményeket felvonultató remekmű. Az evolúció egy-egy pillanata még érdekesebb és követhetőbb lesz azáltal, hogy Attenborough jelenünk állat- és növényvilágából támasztja alá, színesíti mondanivalóját. Ezek a példák persze arra is gyönyörűen rávilágítanak, milyen fantasztikus is az élővilág, és hogy tényleg minden mindennel összefüggésben áll.

A könyv 13 fejezeten keresztül halad a kezdetektől napjainkig, és rávilágít, mennyire „olajozottan”, természetesen haladt és halad most is a törzsfejlődés. Az olvasó rácsodálkozik, elámul a sok hihetetlennek tűnő tény olvastán.
Mindezek után azonban elérkezünk az Epilógushoz, ahol Attenborough szembesíti az emberiséget azokkal a szörnyűségekkel, melyek a mi lelkünkön száradnak: a történelem során kiirtott állatok képével, a pusztítással és a környezetszennyezéssel. Az intelem pedig egyértelmű: a 24. órában vagyunk, cselekedni kell…

A kötet igényes, szép, a könyvben található két képmelléklet színes fotói gyönyörűek és szépen, kronológikusan követik a fejezeteket és a leírtakat. Reménykedtem, hogy az Élet a Földön is hasonló kiadású lesz, mint az előző Attenborough megjelenések, de így, puhatáblásan sincs vele igazából semmi gond. Mivel az előző kiadást nem ismerem, így nem tudom megítélni, hogy a képek újak-e, de ez nem is számít, mert semmi negatívumot nem lehet elmondani róluk. Ahogy a könyv összképéről sem. Csak reménykedni tudok, hogy Sir David Attenborough régen kiadott többi kötetei is követni fogják a mostanában újra megjelenteket.

DzsDzs88 P>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Egészen kislány voltam még, mikor először találkoztam DA nevével és munkásságával.
Az ő könyvei és filmjei által ismerhettük meg a nővéremmel a világot, azt a részét, melyet nem láthattunk, de mindig csodásnak tartottunk.
A nagyapámnak köszönhető ez, hozzá csatolom ezeket az emlékeket, és az általuk szerzett tudást is, mert az ő polcán voltak ott ezek a könyvek, és az ő tévéjén sokkal hamarabb bejöttek azok a csatornák, amin leadták ezek a filmeket . :-)
Bár ő már nagyon régen nincs velünk, úgy érzem, olyan alapokat kaptam tőle, amikre büszkén építkezhetek, és amik a legjobb oldalamat formálták.
És úgy gondolom, DA szintén ilyen ember. Akitől, nem csak én, hanem a világ és az egész emberiség jó alapokat kapott, és aki a legjobb oldalunkat hozhatná felszínre. Akinek a hangját érdemes meghallani, és meg is hallgatni.
És az, aki nem csak beszélni, hanem hallgatni is tud, az képes tanulni. Nem lenne szabad elmulasztani ezt a tudást, ha van, aki átadja számunkra.

1 hozzászólás
Lexen P>!
David Attenborough: Élet a Földön

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Mivel ennek a könyvnek rengeteg értékelése van, úgy döntöttem, nem fogom itt csépelni a szót, csupán két dologra fogok kitérni. Egyébként röviden összefoglalva: nagyon tetszett.

Az egyik dolog, amit fontosnak tartok megdicsérni, az az elbeszélés módja. Az egész úgy volt megírva, mint egy nagy történet. A denevér kifejleszt egy képességet, na, erre a szúnyog is kifejleszt egy képességet. Egy virágnál kialakul egy jellemző, na, erre a méhecskénél is, ami összefügg más valamivel, amire reagál megint más valami. Azt hiszem, ez a fajta írásmód azoknak is sokat segíthet a környezet megértésében, akik egyébként tudják, mi az az evolúció, alapvetően szeretik a biológiát, és nincs problémájuk ezeknek az átlátásával. Itt ugyanis az összefüggések világosodnak meg, az apróságok, a minimális változások, és az, hogy egy-egy dolog mi mindennel kapcsolódik össze, a hálózatosság, az összefüggésrendszer. A természetet a maga bonyolultságában írja le Attenborough, és ez szerintem még annak is nagyon informatív, aki úgy gondolja, átlátja a témát. Az emberben kialakul egy teljességkép olvasás közben.

A másik fontos dolog ehhez kapcsolódik, és maga a szerző tartotta lényegesnek hangsúlyozni az előszóban, én pedig azt tartom dicséretesnek, hogy ezt megtette. Szóval végig egyfajta elbeszélői hangot üt meg. A könnyed érthetőség kedvéért úgy ír a növényekről és az állatokról, mintha azok szándékosan vennének részt az evolúcióban – ez az az írásmód, amit fent dicsértem –, de az előszóban leszögezi, hogy ezt csak az olvasmányosság kedvéért teszi, és valójában az élőlényeknek semmilyen szándékuk nincs az evolúcióra vonatkozólag, illetőleg az evolúciónak nincs célja, nem törekszik semmi felé. Nagyon jó, hogy ezt hangsúlyozza.

Dicsekvés: Attenborough a mai napig nem használja a modern kommunikációs technikákat, és a tesómnak van két kézzel írt (válasz)levele tőle.


Népszerű idézetek

Boglinc P>!

A hím pingvin különösen bájos módszerrel puhatolja ki, amit hozzá teljesen hasonló külsejű társáról tudni akar. Csőrébe vesz egy kavicsot, odatotyog egy magányosan álldogáló madárhoz, és nagy komolyan lehelyezi előtt a földre. Ha a megkörnyékezett pingvin mérgesen megcsípi és harcias magatartást tanúsít, akkor sajnálatos tévedés történt – hím az illető. Ha teljes közöny fogadja az ajándékot, olyan nőstényre akadt, aki vagy nem áll még készen a párosodásra, vagy már elkötelezte magát. Ha azonban a megajándékozott mély meghajlással elfogadja a kavicsot, akkor az udvarló megtalálta az Igazit; ő is mélyen meghajlik, aztán kinyújtott nyakkal nászi kórusban kürtölik világgá az örömhírt.

232. oldal

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Kapcsolódó szócikkek: pingvin
Boglinc P>!

Mi vagyunk a legnagyobb hatalmú faj, amely valaha is élt ezen a Földön, de ez a a hatalom felelősséget is jelent. A mi feladatunk, hogy gondját viseljük a bolygónak és a rajta élő minden teremtménynek.

402. oldal

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Boglinc P>!

A támadó cápa nem is képes hirtelen megállni, csak elfordulni, és nem tud hátrafelé úszni sem. Ráadásul, ha abbahagyja az úszást, lesüllyed.

140. oldal

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Kapcsolódó szócikkek: cápa
Boglinc P>!

Egyetlen más teremtmény sem képes olyan távolságokra, olyan gyorsan és olyan sokáig repülni, mint a madarak. Egy ázsiai sarlósfecskefaj állandó magasságban repülve 170 kilométert tesz meg óránként, és napi 900 kilométert is repül egyedüli táplálékára, repülő rovarokra vadászva.
[…] A költési időszakok között nem is szállnak le, vagyis legalább kilenc hónapot töltenek folyamatosan a levegőben. Még ők sem versenyezhetnek azonban a füstös csérrel; ezt a madarat a szülői fészek elhagyása után még soha nem látták leszállni sem a szárazföldön, sem a vízre, amíg három-négy évvel később ivaréretté nem válik és fészket nem rak.

224. oldal

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Boglinc P>!

A kontinens hatalmas központi sivatagában élő népek szerint a világot egy óriási kígyószellem, a szivárványkígyó teremtette, és az ő hétszínű farka tűnik fel az égen a viharok után.

386. oldal

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Belle_Maundrell >!

Az armadillók, vagyis a tatuk rovarokat és más gerincteleneket, dögöt és mindenféle apró gerincest, például gyíkot esznek, vagyis nagyjából bármit, amit meg tudnak fogni. Elsősorban ásással keresik a táplálékukat. Nagyszerű a szaglásuk, és ha kiszimatolnak a talajban valami ehetőt, rögtön lázasan ásni kezdenek, csak úgy repülnek a rögök a hátuk mögé, az orrukat meg mindvégig mélyen a földbe dugják, mintha attól tartanának, hogy elvesztik a szagot – minden porcikájuk reszket a mohóságtól, hogy végre bekaphassák a zsákmányt. Az ember nem is érti, hogy közben miként vesznek lélegzetet – nos, nem vesznek. Kivételes képességük, hogy akár hat percig is visszatartsák a légzésüket még akkor is, amikor dühödten ásnak. Ez teszi hihetővé a mókás kis történetet, amit Paraguayban mesélgetnek róluk: az armadilló a folyóhoz megy; leüget a partra, aztán be a vízbe, a páncélja súlya alatt szép nyugodtan végigballag a fenéken, és úgy jön ki a túlsó parton, mint aki csak sétált egy kicsit.

286-287. oldal, 10. Téma és variációk (Park, 2021)

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Kapcsolódó szócikkek: Paraguay · tatu
Belle_Maundrell >!

A hatalmas bálnák is használnak hangjelzéseket. A sziláscetek egyik faja, a hosszúszárnyú bálnák minden tavasszal összegyűlnek Hawaii közelében, hogy világra hozzák kicsinyeiket, és párosodjanak. Némelyikük ilyenkor énekel is. A bálnák éneke éles vakkantások, morgások, visítások, csikordulások és hosszan elnyújtott morajlások órákon át tartó, méltóságteljesen előadott sorozata. Tartalmaznak állandó dallamszakaszokat is, amiket témának nevezünk. A témák gyakran megismétlődnek, az ismétlések száma változó, de a témák sorrendje az egyes párzási időszakokban változatlan. Egy teljes dal általában körülbelül tízpercnyi hosszúságú, de a kutatók rögzítettek már fél órán át tartó dalokat is, és ezeket a bálnák akár egy napnál is hosszabb időn át ismételgetik. Minden példánynak megvan a maga jellegzetesen saját, de az egész hawaii bálnaközösség által használt témákból összeállított éneke.

303-304. oldal, 10. Téma és variációk (Park, 2021)

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Kapcsolódó szócikkek: bálna · Hawaii
Lexen P>!

A kontinens [Ausztrália] hatalmas központi sivatagában élő népek szerint a világot egy óriási kígyószellem, a szivárványkígyó teremtette, és az ő hétszínű farka tűnik fel az égen a viharok után. A vének azt beszélik, hogy a szivárványkígyó a törzsi terület szívében, egy roppant homokkőszikla alatti üregben él; még soha senki sem látta, pedig néha nyomokat hagy a homokban, amerre elhalad. Sok nemzedékkel ezelőtt ezek az emberek felfestették a kígyósten képét egy sziklára; óriási, hullámzó, fehéres okker görbét vörös kontúrokkal.

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Belle_Maundrell >!

A példakövetés és a társak eredményeiből való tanulás képessége a közösségekben a tapasztalatok és a tudás megosztásához, a dolgok közösen és hasonlóképpen való végzéséhez, röviden: a kultúra megszületéséhez vezet. Ezt a szót természetesen általában az emberi közösségek és társadalmak összefüggésében használjuk, ám itt, a kosimai makákóknál valamiképpen mégis a kultúra megszületésének tanúi vagyunk.

352. oldal, 12. Élet az ágak között (Park, 2021)

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Belle_Maundrell >!

A mai könyvtárak – az agyagtáblák kései utódai – egyfajta roppant, közös agynak is tekinthetők; emlékezettárnak, ahol több információ halmozódik fel, mint amennyit az emberi agy tárolni tud.

392. oldal, 13. A szenvedélyes beszélgetők (Park, 2021)

David Attenborough: Élet a Földön A természet története

Kapcsolódó szócikkek: könyvtár

Hasonló könyvek címkék alapján

Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Alan Weisman: A világ nélkülünk
Andrea Mertiny: A természet felfedezése és védelme
Peter Wohlleben: Erdei kalauz
Gerald Durrell: Vadászat felvevőgéppel
Lawrence Anthony – Graham Spence: Babilon bárkája
Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve
Jen Green: Óceánok 30 másodpercben
Catherine Barr: Az óceán világa egy teknős szemével
Dan Green: Energia