Egy ​ifjú természettudós történetei 9 csillagozás

Állatkerti gyűjtőutak
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

1954-ben ​az ifjú David Attenborough-nak káprázatos alkalmat kínált az élet: világ körüli útra indulhatott, hogy ritka és különleges állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, és minderről filmeket készítsen – a BBC új, Állatkerti gyűjtőutak című sorozatát.
Ez a könyv három ilyen utazás története. Társaival a helybeli őslakosokkal együtt kutatott az akkori Brit Guyanában óriáshangyászok, Indonéziában komodói sárkányok és Paraguayban tatuk után. Volt dolguk pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal. Megküzdöttek a komisz terepviszonyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék e távoli vidékek hihetetlen szépségeit és mesésen változatos élővilágát. Módszereik ma már idejétmúltnak tűnnek, de az állatok, növények, helybeli emberek és a környezet iránti csodálatuk és tiszteletük még mindig példamutató.
A szerzőre oly jellemző szellemességgel és bájjal megírt történetek nemcsak az emlékezetes kalandokról szólnak, hanem arról az… (tovább)

Eredeti mű: David Attenborough: Adventures of a Young Naturalist

>!
Park, Budapest, 2019
376 oldal · ISBN: 9789633555552 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 2019
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633554456 · Fordította: Makovecz Benjamin

Kedvencelte 1

Most olvassa 8

Várólistára tette 53

Kívánságlistára tette 111

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
_Nikki P
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

"Az Egy ifjú természettudós történetei három könyvből épül fel, amely egy-egy ilyen gyűjtőútját meséli el Attenboroughnak és társainak. Mindegyik út fő célja az adott ország jellegzetes állatainak begyűjtése volt, Guyanában például a lajhár, a tamandua és a lamantin, az Indonéz-szigetvilágban a komodói sárkánygyík és Paraguayban a tatu.
Ami számomra teljességgel meglepő és újdonság volt tehát (feltehetően azért, mert még nem olvastam korábban semmit Attenboroughtól) az a történetek regényessége. Alapvetően ugyanis egy képes albumszerű, száraz adatokkal teli könyvre számítottam, de cserébe kaptam egy izgalmas és humoros, teljes mértékig igaz történetet, ami bármikor megállná a helyét fikcióként is.

A körülmények okozta kalandok és a különleges fajok felkutatása mellett nagy hangsúly helyeződik a könyvben helyi kultúrák bemutatására is, ami persze elkerülhetetlen a közös munka végett. A sorok mögül viszont egyértelműen átsejlik Attenborough személyisége, a szenvedélyes szeretete az élővilág irányába, a nyitottsága, elkötelezettsége és nem utolsó sorban jó humora. Az írásmódja is olvasmányos, így senkinek nem kell attól tartania, hogy száraz szakszövegen kell majd végigrágnia magát."

Bővebben»https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/03/david…

>!
Mpattus P
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

Az Egy ifjú természettudós történetei egészen különleges olvasmánnyá nőtte ki magát, noha sokáig nagyon idegennek éreztem az elbeszélést. A szerző, bár viszonylag gyorsan a történetek elmesélésébe kezd, s gyakran szól ki az olvasóhoz, mégis sokáig tartózkodónak, távolságtartónak tűnt. Ez számomra kezdetben kicsit rideggé és tárgyilagossá tette az elbeszélést, de ezt egyébként okozhatta az is, hogy a témában kevésbé vagyok jártas, így valamivel lassabban és nehezebben fogadtam be a „környezetet”. Összességében viszont hihetetlenül izgalmas volt végigkövetni ezt a sok-sok egymásra ható tényezőt, ami nem csupán egy televíziós műfaj, vagy egy állatkert életét befolyásolta. A kötet által megismerhetjük, hogy az elmúlt évszázad közepén mekkora rálátása volt/lehetett az embereknek az élővilágra – és milyen siker övezte, hogy addig ismeretlen tájakkal találkozhatnak egy természettudós kamerája által; hogy mekkora súlya és hatalma volt a televíziózásnak, s megmutatja, hogy a média mennyi klassz dolgot vihet véghez akár az állatvédelem, akár a növényvédelem, a felfedezések terén. A kérdés az, hogy mit kezdünk mindezzel a 21. században.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.com/2019/03/david-attenborou…

>!
L_Reggie
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

Szinte az első pár oldaltól tudtam hogy erre a könyvre 5 csillagot fogok adni, és ezentúl ott lesz a kedvenc olvasmányaim között. David Attenborough egy rendkívüli ember volt, és még ma is az. Az amit ő véghez vitt, és amivel ő hozzá járult a bolygó jobbá tételéhez, az egyedülálló, és ilyen ember a mai napig alig akad. Nagyon jól átjön a szeretet amivel az állatokhoz és a természethez viszonyul, és mindez hatalmas szaktudással párosul. Jó volt olyanról/olyantól olvasni aki ennyire szereti amit csinál, és igazi szenvedéllyel teszi a munkáját. A könyv remek humorral is operál, és teljes mértékben úgy éreztem, mintha én is ott lettem volna az utakon. Lehet hogy manapság a sok álszent ember elítélné azt amit csináltak, az állatok befogását, de gondoljuk már végig egy pillanatra: Ha akkor ezeket nem teszik meg, sokkal kevesebbet tudnánk ezekről az állatokról, és a megvédésükről is. Az állatkerteknek, és az ott dolgozóknak ma már hatalmas szerepük van a fajok fennmaradásában, szaporításában. Úgy vélem rengeteg olyan állatfaj van amelyek ma már sajnos nem lennének sehol, az állatkertek fajmegőrző programja nélkül. Végezetül csak annyit hogy minden tiszteletem Sir Attenborough-é, mert amit ő az életében eddig véghez vitt az páratlan, és remélem sokan tanulnak tőle hogyan kell együtt élni, és megvédeni a Föld állatvilágát.

>!
olvasoterem
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

Az Egy ifjú természettudós történetei három olyan állatkerti gyűjtőút leírását tartalmazza, amelyek az 1950-es években születtek és angolul korábban már külön-külön olvashatóak voltak. Nagyon értékes írások; nem csak azért, mert a szerző egy-egy korai expedícióját örökítik meg az utókornak, hanem azért is, mert egy közelmúltbéli, mégis mára már letűnt világ lenyomatát őrzik.

A teljes ajánló: https://olvasoterem.com/blog/2019/04/11/david-attenboro…

>!
Smici
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

Egész kicsi koromtól fogva követem nyomon és álmélkodom Attenborough munkásságán. Mindig is az ilyen elhivatottság vonzott, és bár ez nem jött össze végül, mégis rettentően hálás vagyok neki, hogy ennyire el tudta terelni az érdeklődésem a biológia világába. Már régen szerettem volna elolvasni tőle egy könyvet is, sajnos az utóbbi időben valahogy egy kiadó sem szánta rá magát, hogy (újra) kiadja a kiváló természettudós műveit.
Szerencsére ez most megváltozott, és jelen kötetet remélhetőleg a többi, vagy legalábbis több is követni fogja.
Attenborough ezzel a – mondhatni – útinaplóval nagyszerűen bizonyítja, hogy nem csak a televíziós prezentációhoz ért, hanem az íráshoz, a „meséléshez” is. A kötetben szereplő három állatkerti beszerző út rendkívül sok információ tartalmaz és nagyon olvasmányos.
Nagyszerű képet kapunk az egyes területek élővilágáról, a távoli vidékek sokszínűségéről. Rengeteg állat- és növényfajt ismerhetünk meg, az ismert fajoktól kezdve a legkülönlegesebb teremtményekig. Emellett nagyon sok antropológiai információhoz is juthatunk, ha követjük a szerzőt a ma már talán elképzelhetetlen kalandozásokon.
Az utazások óta eltelt mintegy 60 év alatt sajnos nagyon sokat változott a világ, az élővilág és a bolygó jövője kétséges. Messze nem olyan idilli már minden, mint volt akkor, amikor Attenborough és társai még a szinte érintetlen környezetben csodálkozhattak. Számos faj a kihalás szélére sodródott, de minimum megtizedelődött állománnyal próbál fennmaradni.
Szerencsére állatkerti beszerzőutak nincsenek már, de ez a „fejlemény” még önmagában kevés.
A kötet gondolatébresztő, az igazi természetbúvároknak, mint nekem is, kiváló csemege. A kezdőknek pedig szuper „táptalaj”, jó kiindulópont, hiszen jó párszor utána lehet nézni az interneten pár különös élőlénynek. A kiadás igényes, szép a borítója, azonnal odaszegezi az ember szemét. Kellő mennyiségű kép is helyet kapott a könyvben, bár túlnyomó részük fekete-fehér. Kár, hogy nem Sir David Attenborough szerepel a szerző megnevezésnél, a királyi kitüntetés lemaradt, de ez nem is igazán fontos.

>!
Fejes_Valentin
David Attenborough: Egy ifjú természettudós történetei

„A szerző aligha szorul bemutatásra, hiszen neve bizonyára mindenkinek ismerősen cseng. Sir David Attenborough, a természet örök barátja, milliók kedves tanítója a mai napig töretlen lelkesedéssel és nem kevés szenvedéllyel végzi példaértékű munkáját. Mivel ezt megelőzően inkább dokumentumfilmjei alapján szerezhettem tudomást eddigi munkásságáról, ezért izgatottan vettem kézbe az életre szóló kalandjának kezdeteit részletező könyvet.”

A könyvbemutató teljes hosszában a linkre kattintva érhető el: https://smokingbarrels.blog.hu/2019/03/13/konyvkritika_…


Hasonló könyvek címkék alapján

Jen Green: Óceánok 30 másodpercben
Bajor-Lampert Rita – Bajor Zoltán: Természetismereti tanösvények Budapesten
Emma Speare – Leslie Colvin: Az élővilág kisenciklopédiája
Schmidt Egon – Veres László: Nádasok élővilága
Angela Weinhold: Földünk
Barry Ambrose: Kerti virágok
Françoise Vibert-Guigue: Első Larousse könyvem a Földről
Az óceán világa
Veres László: Sarkvidékek élővilága
Martyn Bramwell – Steve Parker: Kis növényevők