Egy ​élet a bolygónkon 501 csillagozás

A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.

Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.

Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.

Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2023
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636331245 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 2022
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633558720 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 2020
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin

1 további kiadás


Enciklopédia 40

Helyszínek népszerűség szerint

Pripjaty


Kedvencelte 87

Most olvassa 29

Várólistára tette 329

Kívánságlistára tette 378

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

David Attenborough és Jonnie Hughes rendező-producer közös könyve ez, mely a hasonló című Netflix film kísérőkönyve.
A kötet első fele bemutatja Attenborough karrierjének legfontosabb mozzanatait 1937-től napjainkig, valamint a vadon élő állatok csökkenését és a szén-dioxid-kibocsátás növekedését. Minden fejezet három statisztikával kezdődik a korszakról: a Föld népességéről, a légkör szén-dioxid tartalmáról és a megmaradt vadonról.
A könyv második része a globális felmelegedésről és a fajok pusztulásáról szól, amely folytatódik és felgyorsul, ha az emberi viselkedés változatlan marad a jövőben is. Attenborough leírja, hogy mi lenne 10-20-30 és 80 év múlva, ha az emberi tevékenység változatlanul folytatódna: az amazóniai esőerdők szavannává degradálódhatnak, az Északi-sarki-óceánon beköszönthet az első jégmentes nyár, a Föld korallzátonyainak 90%-a megsemmisülhet, a talaj túlzott használata élelmiszer-válságot okozhat, stb.
A harmadik és egyben utolsó rész részletezi azokat az intézkedéseket, amelyek a katasztrófa elkerülése és a fenntartható élet érdekében meghozhatók. Hogyan vadítsuk vissza a világot? Hogyan használjuk megújuló energiákat? Mit tehetnek az államfők?
A kötetben kapunk jópár színes fotót és rajzos illusztrációt, valamint egy kislexikont is, amiből a kötetben használt kifejezésekről részletesebb magyarázatokat is kapunk.
Lenyűgöző mindaz a tudás, világlátás és bölcsesség, amivel a 94 éves szerző rendelkezik. Az állandó tenniakarás, a jobbító szándék, a Föld jövőjébe vetett feltétlen bizalma átsüt a könyv lapjain. Csak ajánlani tudom minden Földlakónak! Érdekesség még a könyvben hozott párhuzam a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiürített város, Pripjaty és a Föld állapota között. Ez foglalja egyébként keretbe ezt a remekművet. Kihagyhatatlan!

>!
Park, Budapest, 2020
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin
17 hozzászólás
Dóri_Margit>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

„Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat.”

Elgondolkodtató, borzalmas ugyanakkor reményt keltő.
off

Olvasva a könyvet az jutott eszembe, hogy ez egy jó elvonó lehetne. Három nagyobb részre van osztva:
– az elején a múltból a napjainkig elmeséli, hogyan fejlődött bolygónk, vagy éppen hanyatlott, ez lenne a függőség, amit kezeltetni kéne.
– a középső szakaszban kiemeli a hibákat, rámutat a legfontosabb eszmére, még pedig a mértékletességre, a biodiverzitás fontosságára, mely maga a felismerés és a felelősség vállalás tetteinkért lenne, ha függők lennénk.
– végül megmutatja az apróbb sikereket, a lehetőségeket és reményt kelt, hogy van még jövő, tenni kell érte. Na, itt már lehet jelentkezni a kezelésre.

Sokakhoz el kéne jusson ez a könyv és a mondandója. Becsületre méltó David Attenborough munkássága. Arcul kéne csapjon mindenkit!

Talán jobb lenne nem megismerni a környezetünket, mert bár elismerésre méltó életek munkája van e mögött, mégis azt érzem az emberiség nem áll erre készen. Hiszen mindennemű mértékletesség elvét felülírja az önzőségünk. A tudásból, amit pedig kapunk, mindenki lecsippent a saját önző céljaira egy keveset, nem nézve a teljes egészet, mit okoz ezzel. A fenntarthatóság eszméje nem kap elég figyelmet a tudatunkban.

Azoknak különösen ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, akik azt mondják, hogy egyszer élünk következmények nélkül, vagy akik mókuskerékben élnek és kilátástalan jövőre gondolva struccpolitikát folytatnak.
Rengeteg lehetőség áll az emberiség előtt, hogy megtartsa, jobbá és fenntarthatóvá tegye otthonát. Nem kibúvókat keresni, nem mutogatni a másikra, hanem egyénenként menni előre. Remélem, hogy az emberiség felülemelkedik a szarságain és elindul végre a cselekvő tudatos mértékletesség mezején.

Én várom a döntést, mely biztosan nehéz lesz, és rengeteg lemondással jár majd, ugyanakkor felemelő érzés lesz a részese lenni.
Ha már elolvassa ezt valaki és kicsit is tesz a saját ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében az már egy lépés egy jobb jövő felé.♥️

5 hozzászólás
nicosia P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

David Attenborough valószínűleg a világ 8. csodája. Nem tudok róla elfogulatlanul beszélni, mert elképesztő az életműve, a tenni akarása, az, ahogy a természet nagyköveteként minden fórumon felszólal a környezet védelme érdekében és az meg főként, hogy mindezt kilencvenen túl is felvállalja.
Nem tudom mennyire volt előrejelzés vagy jóslat, de a 2020-ban kiadott „Egy élet a bolygónkon” című könyv bekezdése az ukrajnai Pripjaty városáról szól, és lám most Ukrajnában újra bizonyítja az emberiség hogy milyen keveset ér a természet, a hatalom, a vagyon és a politikai erő ellenében. Hogy olyan szempontokról, mint az emberi élet védelme már ne is beszéljek. Újra és újra bebizonyosodik hogy a világ legkártékonyabb élőénye az ember.
A két legfontosabb gondolat, amit ebből a könyvből tanultam az meg a biodiverzitás fontossága és a környezetért való kollektív felelősség volt. Ugyan mindkettőről hallottam már korábban mégis itt értettem meg igazán, hogy miért rendkívül fontos a az élőhelyek sokszínűsége, és hogy valójában mindenkin múlik az, hogy a Földön az ember meddig fog élni. Az író szerint (szerintem is) a Föld meg fogja oldani nélkülünk is a fennmaradását, mi viszont nem igazán fogjuk túlélni önmagunkat, önmagunk hatásait.
Döbbenetes, hogy Attenborough még 94 évesen is könyvet ír és filmet készít a fajok fennmaradásáról, miközben a korai utódok arra sem képesek, hogy ne dobják el a saját szemetüket az utcán. Azt, hogy esetleg másét felszedjék már nem is várja el senki.
A kötet három nagy egységből áll. Az első részben a szerző saját élettörténete alapján veszi végig a természeti környezet változásait. 1937-től 2020-ig a népesség robbanásszerű növekedése 31 %-al csökkentette a Földön az érintetlen területeket, és kb 150 milliomodrésszel növelte a (durván másfélszeresére) a légkör széndioxid tartalmát. 63 év alatt 5,5 milliárddal több ember lett a bolygón, nemrég pedig megszületett a 8 miliárdodik gyermek is. Ha belegondolunk egy embernyi életidő alatt elképesztő változások történtek, és a természeti egyensúly napjainkra végképp felborulni látszik.
Minden időbeni mérföldkő egy-egy természetvédelmi téma is. Attenborough szót ejt a túlhalászatról, az esőerdők letarolásáról, a bálnavadászatról, a pálmaültetvényekről, és a felmelegedésről is. Az okok és természeti bűntények végül szépen felvezetik a második részben évtizedekre bontott jövőképet. Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy az olvasó pontosan tudja vizualizálni a rá váró jövőt a könyvben felsorakoztatott tények alapján. Kevés időnk van, mielőtt bekövetkezik a hatodik tömeges kihalás.
Végül a harmadik részben a megoldások kerülnek előtérbe, és bár fontos az újrahasznosítás, és a kreatív megoldások, valójában egyszerű döntéseket kell meghoznunk, és egyszerű lépéseket kell megtennünk. Kevesebb húst enni, napenergiát használni, helyit vásárolni, növényt termeszteni (igen még erkélyen is), és végül ültetni, ültetni, ültetni. Teret adni a természetnek, ha vízszintesen nem megy, akkor függőlegesen.
Végtelenül fontosnak érzem ezt a könyvet, sajnos tudom, hogy jelenleg az oktatás- és általában a gazdaságpolitika nem feltétlenül kedvez annak, hogy a természetvédelemről azon a szinten beszéljünk ahogy Attenborough teszi, de minden szülőnek ismernie kellene ezt a könyvet és a gyermekeit eszerint kellene felnevelni, mert nekik már nem lesz jövőjük a Földön, ha az életünket így folytatjuk.
Bár a könyv sok negatív tényt sorol fel, Attenborough azért optimista az emberiséggel kapcsolatban. Szerzőtársával Jonnie Hughes-el csodálatos hangnemben, végig érdekesen, szinte ítélkezés nélkül ír a környezet állapotáról és védelméről, és elérik, hogy a könyv minden mondata fontos legyen.

Kriszta_89 P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Zseniális! Olyannyira, hogy ma szaladok további két könyvéért is :)
Nagyon tetszett a könyv felépítése, ahogy kronologikusan mutatja be, ahogy a bolygónk lejjebb és lejjebb csúszik és mindezt összepárosítva azzal, hogy lehetne még megmenteni. Rengeteg hasznos adatot és információt tartalmaz úgy, hogy egy laikus ember ne értené meg, hanem olyan nyelven tálalva, hogy egy hétköznapi ember is értse és felkapja rá a fejét. Ezzel a könyvvel beutaztam most a világot, minden árnyoldalát megtapasztaltam, hogyan is tesszük tönkre és semmizzük ki az egyetlen helyet ahol élünk.
Úgy gondolom nélkülözhetetlen ez a téma a mai világban, és ha már elolvasunk egy ilyet és egy dolgot is teszünk utána, már közelebb vagyunk a célhoz.

7 hozzászólás
Linszyy P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia. Mégpedig azért, mert David Attenborough 94 éve alatt sok dolgot megfigyelt, és hihetünk neki, mikor azt mondja, ez nem mehet így tovább.

A könyv az író életével, csodás utazásaink összegyűjtött tapasztalataival indít, hogy mindezek után megjósolja, mi fog történni a Földdel 2100-ig. Rémisztő a kép, amit lefest. Az állatok, a növényvilág, az egész bolygó meg tudja újítani magát (lásd Pripjaty), de az emberiség ki fog halni, ha nem tesz valamit azonnal.

A problémák érthetően vannak felvázolva, a biodiverzitás a legfontosabb, amelyet nem szabad leépítenünk, vigyáznunk kell rá. Nagy a szennyezettség, itt a globális felmelegedés, de ezt mind mi is erősen érezzük már. Túlzottan kiaknázzuk az óceánokat, a földeket, nem hagyunk időt a természetnek és az állatoknak, hogy visszatermeljék, amit elvettünk. És akkor következik a könyv utolsó része, amelyben Attenborough megmondja, mint kell tennünk. Itt félő, olyan dolgokat fog elvárni az emberiségtől, amik miatt lejjebb kell adni az életszínvonalon, mint hogy ne járjunk autóval, ne együnk egyáltalán húst, ne vágjunk ki egyetlen fát sem. De erről szó sincs. Bár a változás rugalmasságot és kompromisszumot kíván, de megvalósítható. Nem kell például megszabni minden országban, hogy csakis egy gyermek születhet egy családban, nincs szükség efféle radikális változásokra.

HA még most cselekszünk. Később már csakis kemény korlátozásokkal vagy azzal sem tudjuk visszafordítani, amit elrontottunk. Szóval olvassátok el ezt a könyvet, és tudom, sok dologban nem az átlagember tud változást hozni, de ezzel a tudással esetleg körültekintően választhatjuk meg azokat a vezetőket, akik aztán tehetnek a bolygónkért.
https://youtu.be/w05ljOH7rJ8…

Bunney>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kíváncsian kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert szeretem a természetet, az állatokat, mindigis érdekeltek ezek a dolgok hová vezet a bolygónk felélése.

Tök jól indult a „kapcsolatunk” :) A bevezető, Csernobilra kitérve már megfogott. Majd egy kis gyerekkori említés után, hogyan hajtotta a tudniakarás, jött egy „kis” erős visszaesés nálam :/ Azt vettem észre, mintha egy szakdolgozatot vagy töri tankönyvet olvasnék off a gazdaságról. Oké lehetséges, hogy az alapoktól jobb kiindulni, de mégis engem ez nagyon lehúzott.
Majd a természetfilmek dokumentálásának fejlődése, hogyan „vándorolt” egyik műsorból a másikba. Nem mondanám, hogy még ez is az volt, amiről olvasni akartam.
Aztan mikor lett egy kitérése, és olvashattam az élménybeszámolóját a gorillákról, milyen volt a közelükben lennie, akkor azért bedobbant a szívem, ezazzzzz, mert erre vártam. off Nyilván nem erről szól a könyv, de mégis én a „szemtanú” szó alatt, azokra lettem volna kíváncsi, ő miket tapasztalt ezekből a változásokból az útjai során.
De az említett szárazabbnak ható részek miatt nagyon hullámzott az érdeklődésem.

Kb a könyv egyharmadától végre megkaptam amire vártam. Itt kezdett el kitérni az óceánok és a tengerek élővilágára. Ezen kívül is több mindenre, és nagyon jól megmagyarázza hogyan károsítja, befolyásolja a légszennyezés és társai a bolygónkat. Tényleg igazi csodálattal olvastam ahogyan a vízben lévő élőlényekről írt. ♥

Majd jött egy újjabb fejezet, ami a 2100-as évekig levezeti, hogy kb 10-20 évente milyen változások várhatók a bolygónkon. Csak kapkodtam a fejem és azt mondogattam magamban.. De durva,
De durva. Ezt kell majd megélnie a ma születő gyerekeknek meg unokáknak. :(

A könyv további részében pedig arról írt, miket kellene tennie az emberiségnek, hogy megállítsuk ezt a szörnyű folyamatot.
Nos itt is nagyon kellett figyelnem, mert a tankönyv érzés és a száraz rész sok helyen nálam itt is betalált. De egyébként meg kell hagyni, hogy tényleg érthetően le vannak írva a dolgok.

Egy szóval úgy tudnám ezt a könyvet jellemezni, hogy hasznos. Olyan dolgokba enged belátást, amikről nem hallunk nap mint nap, mert ezekről nem beszélnek. Azt nem tudom, hogy mi, a kis emberek ezen mennyit tudunk gyökeresen változtatni, de ami Tőle telt, azt megtette, és ami Tőlünk tellik, azt nekünk is meg kellene tenni.
Egyszer mindenképp érdemes elolvasni, de legyen meg hozzá a hangulatod :) ☀️

26 hozzászólás
cintiatekla P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Sosem voltam megrögzött környezetvédő – megteszem, amit tudok a saját komfortzónában – ám ez a könyv hiába hittem, hogy nekik szól, pozitívan csalódtam, ugyanis pont azokat szólítja meg, akik csak annyit hallanak, hogy klímakatasztrófa, baj van, vagy hogy az unokáinknak már nem lesz hol élni.

Attenborough elmeséli adatokkal és képekkel, hogy milyen volt a Föld akkoriban, amikor ő gyerek volt, és hogyan változott az évek során, hol tartunk most, és milyen kilátásaink vannak a közeli és távoli jövőre nézve.

Nos, jó hír, a Föld regenerálja önmagát, azonban ehhez a teljes kihalás szükséges – az embereké is. A könyv erről szól, hogy ha szeretnénk magunkat és az élővilágot megmenteni abban a formában, ahogyan ma ismerjük, akkor bizony el kell kezdeni cselekedni, mert talán még nincs késő.

Olvasmányos és közérthető szöveg, a stílus pedig olyan, mintha a szerző épp teázás közben mesélné el az életét és a tapasztalatait, amiből bizony nem kevés van. Leginkább azoknak ajánlanám, akikhez csak a rémisztgetések jutnak el, de nem tudják, hogy pontosan miért is kellene összekapni magunkat, mert nagyon szépen le van vezetve, no és természetesen mindenki másnak is hasznos és fontos olvasmány. Talán kényelmetlen, talán szorongató, de ez lehet az utolsó lehetőségünk az ébresztőre.

polimatilda I>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Ha van egy könyv, amit jelenleg szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, akkor ez az.

Nagyon nehéz összefoglalni az érzéseket, amiket olvasás során tapasztaltam. Tisztában voltam vele, hogy kihasználjuk a bolygónkat és tönkretesszük, de azt nem tudtam, hogy ennyire az utolsó cseppeket csepegtetjük a pohárba.
Az Our Planet Netflix sorozaton is bőgtem, pedig az aztán szép dolgokat mutogatott, ez a kötet pedig olyan egzisztenciális krízist okozott, hogy húha.
Az első fele lehangoló. Lehangoló, hogy az emberek ennyire csak a pénzt tartják gyakorlatilag szem előtt, és az fel sem tűnik, hogy közben az utolsókat rúgja a Föld. A második fele a kötetnek ad némi reményt. Nem sokat, de valamennyit ad. Van még remény, de nagyon gyorsan kellene cselekednie a teljes emberiségnek, együtt. Amennyiben nem teszünk semmit (illetve többet), már a 2030-as években sokkal komolyabb következmények jönnek. (És 2021 van, 2030 nincs olyan messze, gyakorlatilag a szomszédban várakozik, hogy robbantsa a bombát.)
Van még esélyünk visszafordítani a folyamatot, amit elindítottunk. spoiler Azt nem tudom, hogy képesek leszünk-e ténylegesen cselekedni, de azért bizakodom, hogy igen.

Ez a csodálatos bolygó adott lehetőséget arra, hogy azokká váljunk, akik vagyunk. A legkevesebb az lenne, ha cserébe nem pusztítanánk el.

Sippancs P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kicsi a valószínűsége annak, hogy ennél értékesebb és fontosabb könyvet idén még a kezembe veszek. Eddig is tudtam, hogy nagy a baj, és ha lehet, akkor még most kell lépni, de szembesülni a számadatokkal, a konkrét tényekkel, a szerző által tapasztaltakkal… döbbenetes és fájdalmas.
Vajon mikor ébredünk fel, és mikor jut el a tudatunkig, hogy saját magunk ellenségei vagyunk? Mikor lesz elég a kényelemből, az önzőségből, a kizsákmányolásból?
Hiába van B terv, és hiába vázolja fel Attenborough a kiutat, ha a többség számára ez még mindig egy szükséges rossz, vagy ismeretlen. Én a magam részéről viszont – ha kis lépésekben is, de – elkezdtem változtatni. És próbálom a környezetemben élőknek is ezt továbbadni.

Aoimomo P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Nem a könyv hibája, hogy elkap a harctéri ideg, ahányszor eszembe jut ez az olvasás. Jó, érdekes, informatív, a végén egy gyönyörű utópiával. Ma arra jutottam, hogy végülis, érthető. Ez az ember sokat tett azért, hogy széles körben megismerhessük a bolygót, amin élősködünk élünk, szívügye a megóvása és élete végén hinnie kell abban, hogy ez sikerülhet. Nem írhatja azt, hogy az emberek sötétek és ez a vonat már elment, mert sokkal kisebb dolgokban sem tudnak konszenzusra jutni, majd pont egy olyan megfoghatatlan valamiért fognak össze – anyagi kárukra is akár –, mint egy bolygó.
És tényleg le a kalappal minden olyan ország előtt, ahol a vezetők bevállalták, hogy álló nap csuklanak, ahol az emberek nem húzták ezeket a vezetőket az első lámpaoszlopra, hanem tűrtek… és ezzel tettek a jövőjükért, meg a mi jövőnkért, de legfőképpen azért a helyért, amit bár természetesnek veszünk, de lassan (vagyis, már nem is olyan lassan) kikopik alólunk.
Én nem vagyok ilyen derűlátó, sajnálom. Semmi jót nem nézek ki az emberiségből, ha a pénz és a környezetvédelem között kell választani.


Népszerű idézetek

polimatilda I>!

A katasztrófa akkor következik be, amikor a Föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.

223. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

KisPingin>!

Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat.

9. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell menteni a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább.

252. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

És van még valamink – az egész bolygón talán egyedül mi rendelkezünk ezzel a képességgel –: el tudjuk képzelni a jövőt, és képesek vagyunk munkálkodni is érte.

254. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

AMacska>!

Ma mindannyian pripjatyiak vagyunk. Kényelmesen, elégedetten éldegélünk a magunk àltal magunkra idézett katasztrófa árnyèkában.

11. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

shadowhunter1975 P>!

A helyzetet bármikor súlyosbíthatja egy új járvány kitörése. Csak most kezdjük megérteni, hogy összefüggés áll fenn a vírusok hirtelen megjelenése és a bolygó élővilágának hanyatlása között.

134. oldal, A 2080-as évek

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: járvány · vírus
Belle_Maundrell>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell mentenünk a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább. Erről legékesszólóbban a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiűrített mintaváros, Pripjaty maradványai beszélnek. Ha az ember kilép az elhagyott lakóépületek üres és sötét folyosóiról, a legelképesztőbb látvány tárul a szeme elé. A kiürítés óta eltelt 34 év alatt az erdő vette át az uralmat a város fölött. A cserjék feltörték a burkolatot, a téglákat szétfeszítette a borostyán. A tetők megroskadtak a rajtuk burjánzó növényzet súlya alatt, a nyárfák áttörték a járdák aszfaltburkolatát. A kerteket, parkokat és sugárutakat ma 7 méter magasba nyúló tölgyek, fenyők és juharfák árnyékolják be, alattuk gondozatlan rózsabokrok ls gyümölcsfák különös, hátborzongató sűrűsége burjánzik. A futballpályán, ahol 34 évvel ezelőtt a lakosságot evakuáló helikopterek szálltak le és fel, fiatal fácskák sűrű erdeje zöldell. A természet visszavette, ami az övé.

252. oldal, Összefoglalás - A legnagyszerűbb lehetőségünk

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

1 hozzászólás
Belle_Maundrell>!

A televízió 1968 karácsonyán ezzel az egyetlen képpel lehetővé tette, hogy az emberiség megértsen valamit, amit eddig soha nem hoztak ilyen megrázóan világos képi nyelven a tudomására; korunk talán legfontosabb igazságát – hogy bolygónk kicsi, magányos és sebezhető. Ez az egyetlen hely, amink van, és eddigi ismereteink szerint ez az egyetlen hely, amink van, és eddigi ismereteink szerint ez az egyetlen hely, ahol élet létezik. Egyedülálló és pótolhatatlan kincs.

53. oldal, Első rész - A szemtanú beszámolója

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: 1968
Szelén>!

A természet világa sem nem végtelen, sem nem sebezhetetlen. Kíméletre és védelemre van szüksége.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: természet
shadowhunter1975 P>!

Az evolúciós biológus számára a kultúra kifejezés azt az információt jelenti, amit az adott faj egyik egyede tanítás vagy példamutatás útján ad át a másiknak.

23. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A Goodreadsen a tudomány és technológia könyvek kategóriában a 2020-as év legjobbjának választották az olvasók.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Hasonló könyvek címkék alapján

Jane Goodall – Douglas Abrams: A remény könyve
Jane Goodall – Gail Hudson – Thane Maynard: Nálatok vannak még állatok?
Peter Wohlleben: A fák titkos élete
Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Jane Goodall – Phillip Berman: Amíg élek, remélek
Robert Macfarlane: Lennvilág
Elizabeth Kolbert: A hatodik kihalás
Kovács Róbert: Klímaváltozás
Peter Wohlleben: Ha a fák lélegzethez jutnának
Rachel Carson: Néma tavasz