Egy ​élet a bolygónkon 150 csillagozás

A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.

Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.

Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.

Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2020
308 oldal · ISBN: 9789633557013 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 2020
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin

Enciklopédia 32

Helyszínek népszerűség szerint

Pripjaty


Kedvencelte 27

Most olvassa 26

Várólistára tette 209

Kívánságlistára tette 308

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

David Attenborough és Jonnie Hughes rendező-producer közös könyve ez, mely a hasonló című Netflix film kísérőkönyve.
A kötet első fele bemutatja Attenborough karrierjének legfontosabb mozzanatait 1937-től napjainkig, valamint a vadon élő állatok csökkenését és a szén-dioxid-kibocsátás növekedését. Minden fejezet három statisztikával kezdődik a korszakról: a Föld népességéről, a légkör szén-dioxid tartalmáról és a megmaradt vadonról.
A könyv második része a globális felmelegedésről és a fajok pusztulásáról szól, amely folytatódik és felgyorsul, ha az emberi viselkedés változatlan marad a jövőben is. Attenborough leírja, hogy mi lenne 10-20-30 és 80 év múlva, ha az emberi tevékenység változatlanul folytatódna: az amazóniai esőerdők szavannává degradálódhatnak, az Északi-sarki-óceánon beköszönthet az első jégmentes nyár, a Föld korallzátonyainak 90%-a megsemmisülhet, a talaj túlzott használata élelmiszer-válságot okozhat, stb.
A harmadik és egyben utolsó rész részletezi azokat az intézkedéseket, amelyek a katasztrófa elkerülése és a fenntartható élet érdekében meghozhatók. Hogyan vadítsuk vissza a világot? Hogyan használjuk megújuló energiákat? Mit tehetnek az államfők?
A kötetben kapunk jópár színes fotót és rajzos illusztrációt, valamint egy kislexikont is, amiből a kötetben használt kifejezésekről részletesebb magyarázatokat is kapunk.
Lenyűgöző mindaz a tudás, világlátás és bölcsesség, amivel a 94 éves szerző rendelkezik. Az állandó tenniakarás, a jobbító szándék, a Föld jövőjébe vetett feltétlen bizalma átsüt a könyv lapjain. Csak ajánlani tudom minden Földlakónak! Érdekesség még a könyvben hozott párhuzam a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiürített város, Pripjaty és a Föld állapota között. Ez foglalja egyébként keretbe ezt a remekművet. Kihagyhatatlan!

>!
Park, Budapest, 2020
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin
17 hozzászólás
Bunney P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kíváncsian kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert szeretem a természetet, az állatokat, mindigis érdekeltek ezek a dolgok hová vezet a bolygónk felélése.

Tök jól indult a „kapcsolatunk” :) A bevezető, Csernobilra kitérve már megfogott. Majd egy kis gyerekkori említés után, hogyan hajtotta a tudniakarás, jött egy „kis” erős visszaesés nálam :/ Azt vettem észre, mintha egy szakdolgozatot vagy töri tankönyvet olvasnék off a gazdaságról. Oké lehetséges, hogy az alapoktól jobb kiindulni, de mégis engem ez nagyon lehúzott.
Majd a természetfilmek dokumentálásának fejlődése, hogyan „vándorolt” egyik műsorból a másikba. Nem mondanám, hogy még ez is az volt, amiről olvasni akartam.
Aztan mikor lett egy kitérése, és olvashattam az élménybeszámolóját a gorillákról, milyen volt a közelükben lennie, akkor azért bedobbant a szívem, ezazzzzz, mert erre vártam. off Nyilván nem erről szól a könyv, de mégis én a „szemtanú” szó alatt, azokra lettem volna kíváncsi, ő miket tapasztalt ezekből a változásokból az útjai során.
De az említett szárazabbnak ható részek miatt nagyon hullámzott az érdeklődésem.

Kb a könyv egyharmadától végre megkaptam amire vártam. Itt kezdett el kitérni az óceánok és a tengerek élővilágára. Ezen kívül is több mindenre, és nagyon jól megmagyarázza hogyan károsítja, befolyásolja a légszennyezés és társai a bolygónkat. Tényleg igazi csodálattal olvastam ahogyan a vízben lévő élőlényekről írt. ♥

Majd jött egy újjabb fejezet, ami a 2100-as évekig levezeti, hogy kb 10-20 évente milyen változások várhatók a bolygónkon. Csak kapkodtam a fejem és azt mondogattam magamban.. De durva,
De durva. Ezt kell majd megélnie a ma születő gyerekeknek meg unokáknak. :(

A könyv további részében pedig azt kaptam, miket kellene tennie az emberiségnek, hogy megállítsuk ezt a szörnyű folyamatot.
Nos itt is nagyon kellett figyelnem, mert a tankönyv érzés és a száraz rész sok helyen nálam itt is betalált. De egyébként meg kell hagyni, hogy tényleg érthetően le vannak írva a dolgok.

Egy szóval úgy tudnám ezt a könyvet jellemezni, hogy hasznos. Olyan dolgokba enged belátást, amikről nem hallunk nap mint nap, mert ezekről nem beszélnek. Azt nem tudom, hogy mi, a kis emberek ezen mennyit tudunk gyökeresen változtatni, de ami Tőle telt, azt megtette, és ami Tőlünk tellik, azt nekünk is meg kellene tenni.
Egyszer mindenképp érdemes elolvasni, de legyen meg hozzá a hangulatod :) ☀️

26 hozzászólás
cintiatekla P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Sosem voltam megrögzött környezetvédő – megteszem, amit tudok a saját komfortzónában – ám ez a könyv hiába hittem, hogy nekik szól, pozitívan csalódtam, ugyanis pont azokat szólítja meg, akik csak annyit hallanak, hogy klímakatasztrófa, baj van, vagy hogy az unokáinknak már nem lesz hol élni.

Attenborough elmeséli adatokkal és képekkel, hogy milyen volt a Föld akkoriban, amikor ő gyerek volt, és hogyan változott az évek során, hol tartunk most, és milyen kilátásaink vannak a közeli és távoli jövőre nézve.

Nos, jó hír, a Föld regenerálja önmagát, azonban ehhez a teljes kihalás szükséges – az embereké is. A könyv erről szól, hogy ha szeretnénk magunkat és az élővilágot megmenteni abban a formában, ahogyan ma ismerjük, akkor bizony el kell kezdeni cselekedni, mert talán még nincs késő.

Olvasmányos és közérthető szöveg, a stílus pedig olyan, mintha a szerző épp teázás közben mesélné el az életét és a tapasztalatait, amiből bizony nem kevés van. Leginkább azoknak ajánlanám, akikhez csak a rémisztgetések jutnak el, de nem tudják, hogy pontosan miért is kellene összekapni magunkat, mert nagyon szépen le van vezetve, no és természetesen mindenki másnak is hasznos és fontos olvasmány. Talán kényelmetlen, talán szorongató, de ez lehet az utolsó lehetőségünk az ébresztőre.

Gnocchi7 I>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Ha van egy könyv, amit jelenleg szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, akkor ez az.

Nagyon nehéz összefoglalni az érzéseket, amiket olvasás során tapasztaltam. Tisztában voltam vele, hogy kihasználjuk a bolygónkat és tönkretesszük, de azt nem tudtam, hogy ennyire az utolsó cseppeket csepegtetjük a pohárba.
Az Our Planet Netflix sorozaton is bőgtem, pedig az aztán szép dolgokat mutogatott, ez a kötet pedig olyan egzisztenciális krízist okozott, hogy húha.
Az első fele lehangoló. Lehangoló, hogy az emberek ennyire csak a pénzt tartják gyakorlatilag szem előtt, és az fel sem tűnik, hogy közben az utolsókat rúgja a Föld. A második fele a kötetnek ad némi reményt. Nem sokat, de valamennyit ad. Van még remény, de nagyon gyorsan kellene cselekednie a teljes emberiségnek, együtt. Amennyiben nem teszünk semmit (illetve többet), már a 2030-as években sokkal komolyabb következmények jönnek. (És 2021 van, 2030 nincs olyan messze, gyakorlatilag a szomszédban várakozik, hogy robbantsa a bombát.)
Van még esélyünk visszafordítani a folyamatot, amit elindítottunk. spoiler Azt nem tudom, hogy képesek leszünk-e ténylegesen cselekedni, de azért bizakodom, hogy igen.

Ez a csodálatos bolygó adott lehetőséget arra, hogy azokká váljunk, akik vagyunk. A legkevesebb az lenne, ha cserébe nem pusztítanánk el.

Pandalány >!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

David Attenborough legújabb könyvét úgy gondolom, hogy nagyon fontos lenne mindenkinek elolvasnia. Ebben a kötetében nem korábbi utazásairól mesél, pontosabban elsősorban nem azokról, hanem a világunkat érintő problémákat mutatja be kellő részletességgel ahhoz, hogy realizálni tudjuk a klímaváltozás és környezetvédelem sürgető fontosságát.
Ez a kötet pedig tudományos, mégis bárki számára érthető módon tárja elénk a bolygó azon változásait és ok-okozati összefüggéseit, melyek mindegyike az emberiség tevékenységéhez köthető.

Monumentális, az egész világra kiterjedő változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a Földet, a természetet és az élővilágát is meg tudjuk védeni és ne okozzunk még több kárt benne. Ehhez azonban a világ vezetőinek egyöntetűen rá kellene bólintania olyan döntésekre, melyek az egész világra, mindennapi életünkre hatással lesznek. Legyen szó a gazdaságról, állami érdekekről, pénzről, a változtatásokkal hosszú távon csak nyerhetünk. És ami a legfontosabb: a természet mindezt meg fogja hálálni.
A kötetnek keret ad az, hogy bevezetőként és lezárásként a csernobili 1986-os tragédia helyszínéről beszél Attenborough. Ott, ahol az ember által okozott egyik legnagyobb tragédia történt, ma a természet visszafoglalta, ami az övé. Az épületeket benőtték a növények, fák, bokrok, állatok jelentek meg a környéken, köztük már kihalófélben lévő egyedek is. Ez pedig reményre ad okot nekünk, hiszen ha egy ekkora tragédia után képes a természet megújulni, akkor a segítségünkkel talán az okozott károk egy részét helyrehozhatjuk, vagyis: van remény.
Csodálatra méltó, ahogy a természetben minden apró részlet mennyire tökéletesen része egy óriási rendszernek, és ezáltal az emberiség bárminemű közbeavatkozása felborítja az egyensúlyt és máris teljesen másképp működik a rendszer.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2021/03/blogturne-d…

theodora P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Az egyik nyári – júliusi tervem volt, hogy olvassak David Attenboroughtól – a Poket zsebnaptár is megerősített ebben (konkrétan ezt ajánlotta szialidia).
Az egy élet a bolygónkon egy friss vissza- és előretekintés a 94 éves természetfilmestől, amihez készült egy Netflix dokumentumfilm is (ezt is tervezem megnézni).
Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki kicsit is érdeklődik a természet iránt. Jobban megismerheti – rendszerben láthatja, hogyan is működik a bolygónk, mit kellene elkerülni – mi felé kellene haladni. Még ha konkrétan nem is rajtunk múlik, de a felhasznált kutatások alapján képet kaphatunk a helyes iránykor, amikor mondjuk szavazni kell.
A könyv mérete ne ijesszen meg senkit – nagy margós – nagy betűs és sok fotót tartalmazó kiadványról van szó.
Bővebben a blogon

Sister>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Szívem szerint mindenkinek a kezébe nyomnám, különösen azokéba, akiknek a hangja messzire elhallatszik és – jobb esetben – meghallgatásra is talál.

Mindig lenyűgözve nézem Sir David Attenborough filmjeit, mert lebilincselő, ahogy a természetről, az állatokról mesél. Biztos vagyok benne, hogy akik az ő filmjein nőttek fel, egészen másképp tekintenek az élővilágra, és talán jobban meg is becsülik. Épp ezért volt szívbemarkoló azokat a részeket olvasni, melyek a környezetünkben bekövetkezett mértéktelen és érthetetlen pusztításról szóltak: a kivágott erdőkről, a kihalt állatfajokról, az elpusztult korallzátonyokról, a szükségtelen bálnavadászatról…

Már a filmben is nagyon tetszett az a keretes szerkezet, ami rávilágított arra, hogy a bolygónk képes felépülni és regenerálódni – elég csak a csernobili katrasztrófára gondolni. És bár az első fele borzasztóan nyomasztó és elkeserítő, mégis a tenni akarás és a remény kerekedik felül: létezik megoldás! Ráadásul még csak nem is elérhetetlen, elvégre ez tényleg egy olyan ügy, ami mindannyiunkat érint. Kivétel nélkül.

Úgyhogy a magam részéről továbbra is azon az úton fogok járni, amit kitűztem magam elé, és próbálok mindig kicsit többet tenni a környezetért. Mert szeretnék egy olyan jövőben élni, ahol a David által lefestett kép nem csupán vágyálom, hanem egy ígéretes új szakasz kezdete is.

Belle_Maundrell>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Nincs is jobb annál, mint David Attenborough-val kezdeni az új évet. Igazán kimaxoltam a dolgot, ugyanis hajnalban véletlenül elcsíptem az egyik filmjét a tévében (totál idegesítő szinkronnal a szokásos helyett, az agyamra ment), aztán hirtelen felindulásból megnéztem az Egy élet a bolygónkont, amit amúgy is meg akartam tenni a könyv előtt, Innentől pedig evidens volt, hogy ez lesz az idei első olvasmányom.
Le kell szögeznem – már megint –, hogy én mennyire imádom Attenborough bácsit. Szörnyű belegondolni, hogy ő sem él örökké, és hogy mennyivel szegényebb hely lesz nélküle a világ. De remélhetőleg még sok évig köztünk lesz, hogy felhívja a hülye emberiség figyelmét arra, hogy nem dughatjuk homokba a fejünket, miközben kinyírjuk a bolygót.
Örülök, hogy rögtön egymás után néztem meg a filmet és olvastam el a könyvet, mert szerintem a kettő együtt ad egy teljes, letaglózó élményt. Elképesztően gondolatébresztő volt és nagy hatással volt rám. Ha van olyan, hogy pozitív értelemben megrázó, akkor ez az.
Szomorú volt szembesülni vele az első részben, hogy mennyit változott a Föld David élete alatt. Borzasztó lehet, amikor visszatérve a fiatalon bejárt, akkor még érintetlen területekre csak kiirtott erdőket és ültetvényeket talál, vagy látni, hogy a tengerben lassan több a szemét, mint a hal. Én is letargiába süllyedek, ha megnézek egy olyan természetfilmet, ami a születésem előtt készült a sarkvidékről, meg egy mait, és csak olvadó jeget, szomorú jegesmedvéket meg halott rozmárokat látni, pedig csak huszonöt éves vagyok; akkor milyen rossz lehet annak, aki közel száz év alatt meg is tapasztalta azt a sok gyönyörűséget, amit jól elcsesztünk.
Egészen apokaliptikus képet fest a jövőről, ami felé tartunk, de nagyon kellett ez a mélységesen felkavaró rész, hogy jól felrázzon minket. És egyáltalán nem is tűnik elrugaszkodottnak, hiszen minden alá van támasztva tanulmányokkal. Ennek ellenére mégsem hat reménytelennek, ugyanis Attenborough megoldást is kínál arra, hogyan menthetjük meg a bolygónkat, méghozzá teljesen ésszerű és megvalósítható dolgokat. Bárcsak meghallanák azok, akiknek kell.
Ez a rész és az élhetőbb jövő elképzelései viszont igazán reményteli hangulatba hoztak, nagyon jó és inspiráló volt a pozitív példákról és sikerekről olvasni. Ó, és ki ne hagyjam a drága bálnákat, na meg a csodálatos környezetvédőket, akik szembeszálltak a csúnya gonosz bálnavadászokkal az érdekükben. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy röhejesnek vagy meghatónak érzem, hogy a hülye embereknek addig nem esett le, hogy talán nem szép dolog halomra gyilkolni szerencsétlen állatokat, amíg meg nem hallották, hogy énekelnek, de legalább végre észbe kaptak. Ha lenne bakancslistám, akkor biztos rajta lenne egy random bálnás találkozás. Te jó ég, sosem érnék a végére, annyi eszményi találkozás és gyönyörű hely lenne rajta :P
Attenborough bácsi stílusát rendületlenül imádom, szóban és írásban is. Olyan közvetlen és őszinte, mintha csak együtt ücsörögnénk és beszélgetnénk az élet nagy dolgairól. Közben pedig mindig annyira inspiráló, hogy úgy érzem, muszáj valami világmegváltó dolgot tennem. Nekem az is tetszett, hogy nem volt mindig tárgyilagos, hanem a saját érzései és emlékei is nagy szerepet kaptak, így sokkal szívhezszólóbb volt az egész. és ki más tudná jobban bemutatni a Földön bekövetkezett változásokat, mint az, aki tényleg a szemtanúja volt?
Szóval én nagyon szerettem ezt a könyvet, tökéletes évkezdés volt. Olyan jó lenne, ha David Attenborough régebbi könyveit is újra megjelentetné a Park kiadó, én biztos lecsapnék rájuk. Belőle soha nem elég. :)

7 hozzászólás
Boglinc P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Olyan nehéz szavakba önteni mindazt, ami a lapokon fogadott, mert az az igazság, hogy önmagáért beszél. Mindannyian tudjuk, hogy baj van, hogy ideje tennünk valamit a bolygónkért, mert az, ahogyan jelenleg élünk, fenntarthatatlan…

David nem finomkodik, elénk tárja minden hibánkat, mi mindent tettünk tönkre néhány évtized alatt, és azt is, hogy ilyen hozzáállással mi vár ránk a következő 80 évben.

Írása nem ijesztgetés, vagy szemrehányás, szimplán tényeket közöl, de azt is felvázolja, mennyi mindennel tehetnénk azért, hogy minden megváltozzon.

Nagyon szerettem, és tök jó lenne, ha minél többen elolvasnák / megnéznék a filmet, hogy legyen esélyünk.

Bővebben itt írtam róla:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2021/03/david-at…

>!
Park, Budapest, 2020
300 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin
aurorakönyvmoly P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Elgondolkodtató, nyomasztó, mégis tettekre buzdító. Sok jót hallottam a könyvről és bár eredetileg nem terveztem ilyen gyorsan olvasni a megvásárlás után, mégis úgy éreztem, hogy mikor, ha nem most? És cseppet sem bántam meg.

Az első fejezetben egy, szerintem nagyon találó gondolatmenettel indít, bár ennek háttere cseppet sem kellemes, a gondolat maga elkeserítő és elgondolkodtató, szinte látatja az emberrel a piros vészjelzőt. A biodiverzitás hanyatlása, mintha Pripjaty-i lakosok lennénk. Szörnyű és megdöbbentő végignézni az évszámok alatti adatokat, ahogy a népesség növekedésével arányosan nő a légköri szén-dioxid kibocsájtás, míg az érintetlen területek száma rohamosan csökkenő tendenciát mutat. Az évek alatt bepillantást kapunk Attenborough munkásságába is, jól ismert sorozatok kerülnek elő, valamint az ezekhez kapcsolódó forgatási kulisszatitkok sorozata. A másik számomra – sok más mellett- leginkább elgondolkodtató momentum az Apollo 8 Földről küldött képei kapcsán a két mondat: _Egyedülálló és pótolhatatlan.(…) Mindannyian felismertük, hogy otthonunk nem határtalan; hogy létezésünknek korlátai vannak.

A második részben a jövőt festi le, tényekre alapozva, amitől az embernek szintén görcsbe rándul a gyomra: a gazdasági érdekeket előtérbe helyező országok; a fogyasztó, pazarló társadalom; a föld kizsigerelésékénes folyamata…
A harmadik rész ezzel szemben bizakodó hangvételű, megoldási javaslatok, jó példák sorozatát mutatja be. Ugyan lehetőségeket ajánl, de egyre valószínűbb, hogy a kutatásokra, a tudósok véleményére alapozva ezek a járható utakat az egyetlenek ahhoz, hogy a helyzet ne romoljon tovább.

Azt gondolom, hogy Sir David Attenborough munkásságára, szavára mindenki hajlandó figyelni, míg a felhasznált kutatások, a sokaknak „száraz tények” másvalaki szájából/tollából elvesznének. Így egy embertől kapunk bepillantást a fenntartható fejlődésbe, egyszerűen, tényszerűen, mégis az „előadó” gondolataival átitatva. Nem arra hegyezi ki a könyvet, hogy érezzük, ahogy a tíz körmünkre csap, amiért úgy élünk, ahogy. Olyan, mintha tea mellett beszélgetnénk olvasás közben. Tükröt tart elénk, de megoldásokat is felvázol. Figyelmeztet, tanít. Mindeközben olvastatja magát a könyv minden sora.

Szemléletformáló stílusának hála azt gondolom, hogy mindenkinek el kellene olvasnia, ugyanis szerintem annak is befogadható a könyv mondandója, aki alapvetően sem a környezetvédelem, sem a tudományos/ismeretterjesztő könyvek olvasását nem preferálja. A fiatal, gimnazista korosztálynak egészen biztosan a kezébe nyomnám. A vasárnap esti mozi egészen biztos, hogy a Netflix film lesz.


Népszerű idézetek

Gnocchi7 I>!

A katasztrófa akkor következik be, amikor a Föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.

223. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

KisPingin>!

Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat.

9. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell menteni a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább.

252. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

És van még valamink – az egész bolygón talán egyedül mi rendelkezünk ezzel a képességgel –: el tudjuk képzelni a jövőt, és képesek vagyunk munkálkodni is érte.

254. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

shadowhunter1975 P>!

Az evolúciós biológus számára a kultúra kifejezés azt az információt jelenti, amit az adott faj egyik egyede tanítás vagy példamutatás útján ad át a másiknak.

23. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

shadowhunter1975 P>!

A helyzetet bármikor súlyosbíthatja egy új járvány kitörése. Csak most kezdjük megérteni, hogy összefüggés áll fenn a vírusok hirtelen megjelenése és a bolygó élővilágának hanyatlása között.

134. oldal, A 2080-as évek

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: járvány · vírus
Belle_Maundrell>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell mentenünk a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kelll véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább. Erről legékesszólóbban a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiűrített mintaváros, Pripjaty maradványai beszélnek. Ha az ember kilép az elhagyott lakóépületek üres és sötét folyosóiról, a legelképesztőbb látvány tárul a szeme elé. A kiürítés óta eltelt 34 év alatt az erdő vette át az uralmat a város fölött. A cserjék feltörték a burkolatot, a téglákat szétfeszítette a borostyán. A tetők megroskadtak a rajtuk burjánzó növényzet súlya alatt, a nyárfák áttörték a járdák aszfaltburkolatát. A kerteket, parkokat és sugárutakat ma 7 méter magasba nyúló tölgyek, fenyők és juharfák árnyékolják be, alattuk gondozatlan rózsabokrok ls gyümölcsfák különös, hátborzongató sűsűsége burjánzik. A futballpályán, ahol 34 évvel ezelőtt a lakosságot evakuáló helikopterek szálltak le és fel, fiatal fácskák sűrű erdeje zöldell. A természet visszavette, ami az övé.

252. oldal, Összefoglalás - A legnagyszerűbb lehetőségünk

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

1 hozzászólás
aurorakönyvmoly P>!

Minden nemzedék azt tekinti normális alapállapotnak, amit megtapasztal.

98. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

AMacska>!

Ma mindannyian pripjatyiak vagyunk. Kényelmesen, elégedetten éldegélünk a magunk àltal magunkra idézett katasztrófa árnyèkában.

11. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

aurorakönyvmoly P>!

A gyerekek szeretnek felfedezni. Már az is felfedezés, ha az ember felfordít egy követ, és szemügyre veszi az alatta talált állatokat.

17. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: felfedezés

Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A Goodreadsen a tudomány és technológia könyvek kategóriában a 2020-as év legjobbjának választották az olvasók.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: A lehorgonyzott bárka
Gerald Durrell: Életem értelme
Gerald Durrell: Aranydenevérek, rózsaszín galambok
Rachel Carson: Néma tavasz
Kovács Róbert: Klímaváltozás
Antal Z. László: Éghajlatváltozás és szociológia
Gerald Durrell: Korfu-trilógia
Gerald Durrell: Állatkert a poggyászomban
Gerald Durrell: Noé bárkáján
Yuval Noah Harari: Sapiens