Egy ​élet a bolygónkon 248 csillagozás

A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Kilencvennégy ​éves vagyok. Rendkívüli élet jutott osztályrészemül; csak most kezdem felismerni, hogy mennyire rendkívüli.

Fiatalkoromban úgy éreztem, hogy odakint a szabadban az érintetlen, őseredeti természet vesz körül – ez azonban nem volt egyéb, mint illúzió. Korunk nagy tragédiája – az érintetlen természeti környezet folyamatos zsugorodása és a biológiai sokféleség, a biodiverzitás csökkenése – alig észrevehetően nap mint nap itt zajlik körülöttünk.

Tanúja voltam ennek a hanyatlásnak. Az Egy élet a bolygónkon a tanúvallomásom, egyben a látomásom is. Történet arról, miként követtük el a leghatalmasabb tévedésünket, és annak felvázolása, hogy ha haladéktalanul cselekszünk, hogyan tudjuk helyrehozni ezt a tévedést.

Ma még – utoljára – van esélyünk arra, hogy tökéletes otthont teremtsünk magunknak, és helyreállítsuk az épségét annak a csodálatos világnak, amelyet örököltünk.

Csak akarnunk kell.

Földünkön az élővilággal osztozunk, mely az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2020
306 oldal · ISBN: 9789633557013 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 2020
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin

Enciklopédia 32

Helyszínek népszerűség szerint

Pripjaty


Kedvencelte 41

Most olvassa 40

Várólistára tette 255

Kívánságlistára tette 340

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

David Attenborough és Jonnie Hughes rendező-producer közös könyve ez, mely a hasonló című Netflix film kísérőkönyve.
A kötet első fele bemutatja Attenborough karrierjének legfontosabb mozzanatait 1937-től napjainkig, valamint a vadon élő állatok csökkenését és a szén-dioxid-kibocsátás növekedését. Minden fejezet három statisztikával kezdődik a korszakról: a Föld népességéről, a légkör szén-dioxid tartalmáról és a megmaradt vadonról.
A könyv második része a globális felmelegedésről és a fajok pusztulásáról szól, amely folytatódik és felgyorsul, ha az emberi viselkedés változatlan marad a jövőben is. Attenborough leírja, hogy mi lenne 10-20-30 és 80 év múlva, ha az emberi tevékenység változatlanul folytatódna: az amazóniai esőerdők szavannává degradálódhatnak, az Északi-sarki-óceánon beköszönthet az első jégmentes nyár, a Föld korallzátonyainak 90%-a megsemmisülhet, a talaj túlzott használata élelmiszer-válságot okozhat, stb.
A harmadik és egyben utolsó rész részletezi azokat az intézkedéseket, amelyek a katasztrófa elkerülése és a fenntartható élet érdekében meghozhatók. Hogyan vadítsuk vissza a világot? Hogyan használjuk megújuló energiákat? Mit tehetnek az államfők?
A kötetben kapunk jópár színes fotót és rajzos illusztrációt, valamint egy kislexikont is, amiből a kötetben használt kifejezésekről részletesebb magyarázatokat is kapunk.
Lenyűgöző mindaz a tudás, világlátás és bölcsesség, amivel a 94 éves szerző rendelkezik. Az állandó tenniakarás, a jobbító szándék, a Föld jövőjébe vetett feltétlen bizalma átsüt a könyv lapjain. Csak ajánlani tudom minden Földlakónak! Érdekesség még a könyvben hozott párhuzam a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiürített város, Pripjaty és a Föld állapota között. Ez foglalja egyébként keretbe ezt a remekművet. Kihagyhatatlan!

>!
Park, Budapest, 2020
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633557006 · Fordította: Makovecz Benjamin
17 hozzászólás
Linszyy P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia. Mégpedig azért, mert David Attenborough 94 éve alatt sok dolgot megfigyelt, és hihetünk neki, mikor azt mondja, ez nem mehet így tovább.

A könyv az író életével, csodás utazásaink összegyűjtött tapasztalataival indít, hogy mindezek után megjósolja, mi fog történni a Földdel 2100-ig. Rémisztő a kép, amit lefest. Az állatok, a növényvilág, az egész bolygó meg tudja újítani magát (lásd Pripjaty), de az emberiség ki fog halni, ha nem tesz valamit azonnal.

A problémák érthetően vannak felvázolva, a biodiverzitás a legfontosabb, amelyet nem szabad leépítenünk, vigyáznunk kell rá. Nagy a szennyezettség, itt a globális felmelegedés, de ezt mind mi is erősen érezzük már. Túlzottan kiaknázzuk az óceánokat, a földeket, nem hagyunk időt a természetnek és az állatoknak, hogy visszatermeljék, amit elvettünk. És akkor következik a könyv utolsó része, amelyben Attenborough megmondja, mint kell tennünk. Itt félő, olyan dolgokat fog elvárni az emberiségtől, amik miatt lejjebb kell adni az életszínvonalon, mint hogy ne járjunk autóval, ne együnk egyáltalán húst, ne vágjunk ki egyetlen fát sem. De erről szó sincs. Bár a változás rugalmasságot és kompromisszumot kíván, de megvalósítható. Nem kell például megszabni minden országban, hogy csakis egy gyermek születhet egy családban, nincs szükség efféle radikális változásokra.

HA még most cselekszünk. Később már csakis kemény korlátozásokkal vagy azzal sem tudjuk visszafordítani, amit elrontottunk. Szóval olvassátok el ezt a könyvet, és tudom, sok dologban nem az átlagember tud változást hozni, de ezzel a tudással esetleg körültekintően választhatjuk meg azokat a vezetőket, akik aztán tehetnek a bolygónkért.
https://youtu.be/w05ljOH7rJ8…

Bunney P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kíváncsian kezdtem bele ebbe a könyvbe, mert szeretem a természetet, az állatokat, mindigis érdekeltek ezek a dolgok hová vezet a bolygónk felélése.

Tök jól indult a „kapcsolatunk” :) A bevezető, Csernobilra kitérve már megfogott. Majd egy kis gyerekkori említés után, hogyan hajtotta a tudniakarás, jött egy „kis” erős visszaesés nálam :/ Azt vettem észre, mintha egy szakdolgozatot vagy töri tankönyvet olvasnék off a gazdaságról. Oké lehetséges, hogy az alapoktól jobb kiindulni, de mégis engem ez nagyon lehúzott.
Majd a természetfilmek dokumentálásának fejlődése, hogyan „vándorolt” egyik műsorból a másikba. Nem mondanám, hogy még ez is az volt, amiről olvasni akartam.
Aztan mikor lett egy kitérése, és olvashattam az élménybeszámolóját a gorillákról, milyen volt a közelükben lennie, akkor azért bedobbant a szívem, ezazzzzz, mert erre vártam. off Nyilván nem erről szól a könyv, de mégis én a „szemtanú” szó alatt, azokra lettem volna kíváncsi, ő miket tapasztalt ezekből a változásokból az útjai során.
De az említett szárazabbnak ható részek miatt nagyon hullámzott az érdeklődésem.

Kb a könyv egyharmadától végre megkaptam amire vártam. Itt kezdett el kitérni az óceánok és a tengerek élővilágára. Ezen kívül is több mindenre, és nagyon jól megmagyarázza hogyan károsítja, befolyásolja a légszennyezés és társai a bolygónkat. Tényleg igazi csodálattal olvastam ahogyan a vízben lévő élőlényekről írt. ♥

Majd jött egy újjabb fejezet, ami a 2100-as évekig levezeti, hogy kb 10-20 évente milyen változások várhatók a bolygónkon. Csak kapkodtam a fejem és azt mondogattam magamban.. De durva,
De durva. Ezt kell majd megélnie a ma születő gyerekeknek meg unokáknak. :(

A könyv további részében pedig azt kaptam, miket kellene tennie az emberiségnek, hogy megállítsuk ezt a szörnyű folyamatot.
Nos itt is nagyon kellett figyelnem, mert a tankönyv érzés és a száraz rész sok helyen nálam itt is betalált. De egyébként meg kell hagyni, hogy tényleg érthetően le vannak írva a dolgok.

Egy szóval úgy tudnám ezt a könyvet jellemezni, hogy hasznos. Olyan dolgokba enged belátást, amikről nem hallunk nap mint nap, mert ezekről nem beszélnek. Azt nem tudom, hogy mi, a kis emberek ezen mennyit tudunk gyökeresen változtatni, de ami Tőle telt, azt megtette, és ami Tőlünk tellik, azt nekünk is meg kellene tenni.
Egyszer mindenképp érdemes elolvasni, de legyen meg hozzá a hangulatod :) ☀️

26 hozzászólás
cintiatekla P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Sosem voltam megrögzött környezetvédő – megteszem, amit tudok a saját komfortzónában – ám ez a könyv hiába hittem, hogy nekik szól, pozitívan csalódtam, ugyanis pont azokat szólítja meg, akik csak annyit hallanak, hogy klímakatasztrófa, baj van, vagy hogy az unokáinknak már nem lesz hol élni.

Attenborough elmeséli adatokkal és képekkel, hogy milyen volt a Föld akkoriban, amikor ő gyerek volt, és hogyan változott az évek során, hol tartunk most, és milyen kilátásaink vannak a közeli és távoli jövőre nézve.

Nos, jó hír, a Föld regenerálja önmagát, azonban ehhez a teljes kihalás szükséges – az embereké is. A könyv erről szól, hogy ha szeretnénk magunkat és az élővilágot megmenteni abban a formában, ahogyan ma ismerjük, akkor bizony el kell kezdeni cselekedni, mert talán még nincs késő.

Olvasmányos és közérthető szöveg, a stílus pedig olyan, mintha a szerző épp teázás közben mesélné el az életét és a tapasztalatait, amiből bizony nem kevés van. Leginkább azoknak ajánlanám, akikhez csak a rémisztgetések jutnak el, de nem tudják, hogy pontosan miért is kellene összekapni magunkat, mert nagyon szépen le van vezetve, no és természetesen mindenki másnak is hasznos és fontos olvasmány. Talán kényelmetlen, talán szorongató, de ez lehet az utolsó lehetőségünk az ébresztőre.

Gnocchi7 I>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Ha van egy könyv, amit jelenleg szerintem mindenkinek el kellene olvasnia, akkor ez az.

Nagyon nehéz összefoglalni az érzéseket, amiket olvasás során tapasztaltam. Tisztában voltam vele, hogy kihasználjuk a bolygónkat és tönkretesszük, de azt nem tudtam, hogy ennyire az utolsó cseppeket csepegtetjük a pohárba.
Az Our Planet Netflix sorozaton is bőgtem, pedig az aztán szép dolgokat mutogatott, ez a kötet pedig olyan egzisztenciális krízist okozott, hogy húha.
Az első fele lehangoló. Lehangoló, hogy az emberek ennyire csak a pénzt tartják gyakorlatilag szem előtt, és az fel sem tűnik, hogy közben az utolsókat rúgja a Föld. A második fele a kötetnek ad némi reményt. Nem sokat, de valamennyit ad. Van még remény, de nagyon gyorsan kellene cselekednie a teljes emberiségnek, együtt. Amennyiben nem teszünk semmit (illetve többet), már a 2030-as években sokkal komolyabb következmények jönnek. (És 2021 van, 2030 nincs olyan messze, gyakorlatilag a szomszédban várakozik, hogy robbantsa a bombát.)
Van még esélyünk visszafordítani a folyamatot, amit elindítottunk. spoiler Azt nem tudom, hogy képesek leszünk-e ténylegesen cselekedni, de azért bizakodom, hogy igen.

Ez a csodálatos bolygó adott lehetőséget arra, hogy azokká váljunk, akik vagyunk. A legkevesebb az lenne, ha cserébe nem pusztítanánk el.

Sippancs P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kicsi a valószínűsége annak, hogy ennél értékesebb és fontosabb könyvet idén még a kezembe veszek. Eddig is tudtam, hogy nagy a baj, és ha lehet, akkor még most kell lépni, de szembesülni a számadatokkal, a konkrét tényekkel, a szerző által tapasztaltakkal… döbbenetes és fájdalmas.
Vajon mikor ébredünk fel, és mikor jut el a tudatunkig, hogy saját magunk ellenségei vagyunk? Mikor lesz elég a kényelemből, az önzőségből, a kizsákmányolásból?
Hiába van B terv, és hiába vázolja fel Attenborough a kiutat, ha a többség számára ez még mindig egy szükséges rossz, vagy ismeretlen. Én a magam részéről viszont – ha kis lépésekben is, de – elkezdtem változtatni. És próbálom a környezetemben élőknek is ezt továbbadni.

Pandalány P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

David Attenborough legújabb könyvét úgy gondolom, hogy nagyon fontos lenne mindenkinek elolvasnia. Ebben a kötetében nem korábbi utazásairól mesél, pontosabban elsősorban nem azokról, hanem a világunkat érintő problémákat mutatja be kellő részletességgel ahhoz, hogy realizálni tudjuk a klímaváltozás és környezetvédelem sürgető fontosságát.
Ez a kötet pedig tudományos, mégis bárki számára érthető módon tárja elénk a bolygó azon változásait és ok-okozati összefüggéseit, melyek mindegyike az emberiség tevékenységéhez köthető.

Monumentális, az egész világra kiterjedő változtatásokra van szükség ahhoz, hogy a Földet, a természetet és az élővilágát is meg tudjuk védeni és ne okozzunk még több kárt benne. Ehhez azonban a világ vezetőinek egyöntetűen rá kellene bólintania olyan döntésekre, melyek az egész világra, mindennapi életünkre hatással lesznek. Legyen szó a gazdaságról, állami érdekekről, pénzről, a változtatásokkal hosszú távon csak nyerhetünk. És ami a legfontosabb: a természet mindezt meg fogja hálálni.
A kötetnek keret ad az, hogy bevezetőként és lezárásként a csernobili 1986-os tragédia helyszínéről beszél Attenborough. Ott, ahol az ember által okozott egyik legnagyobb tragédia történt, ma a természet visszafoglalta, ami az övé. Az épületeket benőtték a növények, fák, bokrok, állatok jelentek meg a környéken, köztük már kihalófélben lévő egyedek is. Ez pedig reményre ad okot nekünk, hiszen ha egy ekkora tragédia után képes a természet megújulni, akkor a segítségünkkel talán az okozott károk egy részét helyrehozhatjuk, vagyis: van remény.
Csodálatra méltó, ahogy a természetben minden apró részlet mennyire tökéletesen része egy óriási rendszernek, és ezáltal az emberiség bárminemű közbeavatkozása felborítja az egyensúlyt és máris teljesen másképp működik a rendszer.
Bővebben: https://pandalanyolvas.blogspot.com/2021/03/blogturne-d…

theodora >!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Az egyik nyári – júliusi tervem volt, hogy olvassak David Attenboroughtól – a Poket zsebnaptár is megerősített ebben (konkrétan ezt ajánlotta szialidia).
Az egy élet a bolygónkon egy friss vissza- és előretekintés a 94 éves természetfilmestől, amihez készült egy Netflix dokumentumfilm is (ezt is tervezem megnézni).
Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, aki kicsit is érdeklődik a természet iránt. Jobban megismerheti – rendszerben láthatja, hogyan is működik a bolygónk, mit kellene elkerülni – mi felé kellene haladni. Még ha konkrétan nem is rajtunk múlik, de a felhasznált kutatások alapján képet kaphatunk a helyes iránykor, amikor mondjuk szavazni kell.
A könyv mérete ne ijesszen meg senkit – nagy margós – nagy betűs és sok fotót tartalmazó kiadványról van szó.
Bővebben a blogon

Valcsa P>!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

„Egy társadalom akkor válik naggyá, mikor az öregek fákat ültetnek, melyek árnyékában, tudják, sosem fognak megpihenni!” (Görög közmondás)

Folyamatosan ez a mondat motoszkált a fejemben, miközben olvastam a könyvet. A 94 éves David Attenborough szavait, aki még ennyi idős korában is a Föld jövőjével foglalkozik, fáradhatatlanul buzdít és tanít minket, megoldásokon gondolkodik – holott legyinthetne is… Hisz neki valószínűleg semmiféle anyagi vagy bármilyen más haszna nem származna abból, ha hirtelen elkezdenénk a jobb irányba haladni – szemben a világ vezetőivel, akiknek érdeke fűződne hozzá, de még a 40-50es éveikben járva is vígan legyintenek, hogy őket nem érdekli, mit is foglalkozzanak vele, az igazi nagy katasztrófa (ha szerencséjük van) úgyis majd csak a haláluk után köszönt be, az utókor meg kit érdekel…
Attenborough szavainak ezért is van súlya.
A könyv első és középső része igazán érdekes volt, mikor összehasonlította Attenborough a régi kort a mostanival, hogy mennyire nagyfokú volt a biodiverzitás, és érdekes volt látni, hogy az ő élete során hogyan alakult a Föld népességének lélekszáma (és mindez mit vont maga után…). Utána kicsit túl „tudományos” volt nekem (vagy nem is tudom, lehet, hogy csak én voltam rosszabb passzban…), de sokszor elkalandoztam, a fél csillagot is ezért vontam le, helyenként nehéz volt követni, és még nehezebb elképzelni a dolgokat (ez a rész filmen biztosan sokkal érthetőbb és megfoghatóbb lesz nekem, emiatt is szeretném a filmet is mielőbb beiktatni). A könyvet is biztosan újra fogom még olvasni, és igyekszem minél több gondolatát foganatosítani magamban is: a „zöld életmód”, a környezetünk megóvásának lehetőségei közül sokat ismertem és használtam már eddig is, viszont némely tekintetben meg épp ez a könyv gondolkodtatott el (hús- és halfogyasztás, pl), hogy igen, e téren is lehetne még mit tenni, „kicsiben” is. Mert rajtunk is múlik.
Alapvetően egy jól megírt, hasznos és elgondolkodtató könyv, remélem, sok-sok emberhez fog még eljutni.

Belle_Maundrell >!
David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Nincs is jobb annál, mint David Attenborough-val kezdeni az új évet. Igazán kimaxoltam a dolgot, ugyanis hajnalban véletlenül elcsíptem az egyik filmjét a tévében (totál idegesítő szinkronnal a szokásos helyett, az agyamra ment), aztán hirtelen felindulásból megnéztem az Egy élet a bolygónkont, amit amúgy is meg akartam tenni a könyv előtt, Innentől pedig evidens volt, hogy ez lesz az idei első olvasmányom.
Le kell szögeznem – már megint –, hogy én mennyire imádom Attenborough bácsit. Szörnyű belegondolni, hogy ő sem él örökké, és hogy mennyivel szegényebb hely lesz nélküle a világ. De remélhetőleg még sok évig köztünk lesz, hogy felhívja a hülye emberiség figyelmét arra, hogy nem dughatjuk homokba a fejünket, miközben kinyírjuk a bolygót.
Örülök, hogy rögtön egymás után néztem meg a filmet és olvastam el a könyvet, mert szerintem a kettő együtt ad egy teljes, letaglózó élményt. Elképesztően gondolatébresztő volt és nagy hatással volt rám. Ha van olyan, hogy pozitív értelemben megrázó, akkor ez az.
Szomorú volt szembesülni vele az első részben, hogy mennyit változott a Föld David élete alatt. Borzasztó lehet, amikor visszatérve a fiatalon bejárt, akkor még érintetlen területekre csak kiirtott erdőket és ültetvényeket talál, vagy látni, hogy a tengerben lassan több a szemét, mint a hal. Én is letargiába süllyedek, ha megnézek egy olyan természetfilmet, ami a születésem előtt készült a sarkvidékről, meg egy mait, és csak olvadó jeget, szomorú jegesmedvéket meg halott rozmárokat látni, pedig csak huszonöt éves vagyok; akkor milyen rossz lehet annak, aki közel száz év alatt meg is tapasztalta azt a sok gyönyörűséget, amit jól elcsesztünk.
Egészen apokaliptikus képet fest a jövőről, ami felé tartunk, de nagyon kellett ez a mélységesen felkavaró rész, hogy jól felrázzon minket. És egyáltalán nem is tűnik elrugaszkodottnak, hiszen minden alá van támasztva tanulmányokkal. Ennek ellenére mégsem hat reménytelennek, ugyanis Attenborough megoldást is kínál arra, hogyan menthetjük meg a bolygónkat, méghozzá teljesen ésszerű és megvalósítható dolgokat. Bárcsak meghallanák azok, akiknek kell.
Ez a rész és az élhetőbb jövő elképzelései viszont igazán reményteli hangulatba hoztak, nagyon jó és inspiráló volt a pozitív példákról és sikerekről olvasni. Ó, és ki ne hagyjam a drága bálnákat, na meg a csodálatos környezetvédőket, akik szembeszálltak a csúnya gonosz bálnavadászokkal az érdekükben. Egyelőre nem tudom eldönteni, hogy röhejesnek vagy meghatónak érzem, hogy a hülye embereknek addig nem esett le, hogy talán nem szép dolog halomra gyilkolni szerencsétlen állatokat, amíg meg nem hallották, hogy énekelnek, de legalább végre észbe kaptak. Ha lenne bakancslistám, akkor biztos rajta lenne egy random bálnás találkozás. Te jó ég, sosem érnék a végére, annyi eszményi találkozás és gyönyörű hely lenne rajta :P
Attenborough bácsi stílusát rendületlenül imádom, szóban és írásban is. Olyan közvetlen és őszinte, mintha csak együtt ücsörögnénk és beszélgetnénk az élet nagy dolgairól. Közben pedig mindig annyira inspiráló, hogy úgy érzem, muszáj valami világmegváltó dolgot tennem. Nekem az is tetszett, hogy nem volt mindig tárgyilagos, hanem a saját érzései és emlékei is nagy szerepet kaptak, így sokkal szívhezszólóbb volt az egész. és ki más tudná jobban bemutatni a Földön bekövetkezett változásokat, mint az, aki tényleg a szemtanúja volt?
Szóval én nagyon szerettem ezt a könyvet, tökéletes évkezdés volt. Olyan jó lenne, ha David Attenborough régebbi könyveit is újra megjelentetné a Park kiadó, én biztos lecsapnék rájuk. Belőle soha nem elég. :)

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

Gnocchi7 I>!

A katasztrófa akkor következik be, amikor a Föld a fejünkre olvassa mohóságunkat.

223. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell menteni a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kell véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább.

252. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

KisPingin>!

Ezen a bolygón egyedül mi, emberek vagyunk képesek arra, hogy világokat teremtsünk, és aztán elpusztítsuk ezeket a világokat.

9. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Boglinc P>!

És van még valamink – az egész bolygón talán egyedül mi rendelkezünk ezzel a képességgel –: el tudjuk képzelni a jövőt, és képesek vagyunk munkálkodni is érte.

254. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Belle_Maundrell >!

Gyakran beszélünk arról, hogy meg kell mentenünk a bolygónkat, de a helyzet az, hogy mindezt a magunk megmentése érdekében kelll véghez vinnünk. A természet – velünk vagy nélkülünk – megújult erővel él majd tovább. Erről legékesszólóbban a csernobili atomerőmű felrobbanása miatt kiűrített mintaváros, Pripjaty maradványai beszélnek. Ha az ember kilép az elhagyott lakóépületek üres és sötét folyosóiról, a legelképesztőbb látvány tárul a szeme elé. A kiürítés óta eltelt 34 év alatt az erdő vette át az uralmat a város fölött. A cserjék feltörték a burkolatot, a téglákat szétfeszítette a borostyán. A tetők megroskadtak a rajtuk burjánzó növényzet súlya alatt, a nyárfák áttörték a járdák aszfaltburkolatát. A kerteket, parkokat és sugárutakat ma 7 méter magasba nyúló tölgyek, fenyők és juharfák árnyékolják be, alattuk gondozatlan rózsabokrok ls gyümölcsfák különös, hátborzongató sűsűsége burjánzik. A futballpályán, ahol 34 évvel ezelőtt a lakosságot evakuáló helikopterek szálltak le és fel, fiatal fácskák sűrű erdeje zöldell. A természet visszavette, ami az övé.

252. oldal, Összefoglalás - A legnagyszerűbb lehetőségünk

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

1 hozzászólás
shadowhunter1975 P>!

Az evolúciós biológus számára a kultúra kifejezés azt az információt jelenti, amit az adott faj egyik egyede tanítás vagy példamutatás útján ad át a másiknak.

23. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

AMacska>!

Ma mindannyian pripjatyiak vagyunk. Kényelmesen, elégedetten éldegélünk a magunk àltal magunkra idézett katasztrófa árnyèkában.

11. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

shadowhunter1975 P>!

A helyzetet bármikor súlyosbíthatja egy új járvány kitörése. Csak most kezdjük megérteni, hogy összefüggés áll fenn a vírusok hirtelen megjelenése és a bolygó élővilágának hanyatlása között.

134. oldal, A 2080-as évek

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: járvány · vírus
Szelén>!

A természet világa sem nem végtelen, sem nem sebezhetetlen. Kíméletre és védelemre van szüksége.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről

Kapcsolódó szócikkek: természet
aurorakönyvmoly P>!

Minden nemzedék azt tekinti normális alapállapotnak, amit megtapasztal.

98. oldal

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon A szemtanú vallomása – és látomás a Föld jövőjéről


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

A Goodreadsen a tudomány és technológia könyvek kategóriában a 2020-as év legjobbjának választották az olvasók.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon

Hasonló könyvek címkék alapján

Gerald Durrell: Életem értelme
Rachel Carson: Néma tavasz
Lawrence Anthony – Graham Spence: Babilon bárkája
Valentina Giannella: Greta vagyok
Gerald Durrell: Vadállatok bolondja
Andrea Mertiny: A természet felfedezése és védelme
Helen Fewster: Az ökológia nagykönyve
Carl Sagan: Milliárdok és milliárdok
Al Gore: Mérlegen a Föld
Bea Johnson: Zero waste otthon