Az ​élő bolygó (Élet) 119 csillagozás

A Föld mai arculata
David Attenborough: Az élő bolygó David Attenborough: Az élő bolygó

Bolygónkon ​nincs olyan hely, ahol ne lenne élet. Éghajlatának szélsőséges és élőhelyeinek szinte végtelen változatossága mindenütt otthont nyújt a növényeknek, az állatoknak és az embernek. Igaz, vannak dúsan termő területek, ahol élőlények tömegei élnek, másutt kevés képviselőjük éppen csak életben marad. Az egyes fajok, de sokszor egész életközösségek is képesek úgy alkalmazkodni környezetükhöz, hogy a lehető legjobban kiaknázhassák a jégtakaró vagy a tundra, az erdő vagy a síkság, a sivatag vagy az óceán, de még a tűzhányó adta feltételeket is. Alkalmazkodásuk néha egészen rendkívüli: vannak halak, amelyek járnak, vagy a szárazföldön, levelekre rakják le ikráikat: kígyók, amelyek repülnek, és madarak, amelyek nem tudnak repülni, de úgy legelésznek, mint az őz; és vannak medvék, melyeknek szőr nő a talpukon.
David Attenborough televíziós sorozata nyomán készült könyvében az Élő bolygóban, a kutató szemével, fáradhatatlan kíváncsiságával és ragályos lelkesedésével világítja… (tovább)

Eredeti cím: The Living Planet

Eredeti megjelenés éve: 1984

Tartalomjegyzék

>!
Park, Budapest, 2022
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633558553 · Fordította: Makovecz Benjamin
>!
Park, Budapest, 1995
324 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635300077 · Fordította: Szilágyi Tibor
>!
Park, Budapest, 1994
324 oldal · ISBN: 963530031x · Fordította: Szilágyi Tibor

3 további kiadás


Enciklopédia 7

Helyszínek népszerűség szerint

Mauritius · Bajkál-tó


Kedvencelte 18

Most olvassa 5

Várólistára tette 104

Kívánságlistára tette 104

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szürke_Medve >!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Attenborough egy fogalom a természettudományos ismeretterjesztés terén. A sorozatai és abból született könyvei szerintem egy egész generáció világképét határozták meg a 20. szazad végén.
Ez a könyv élőhelyekől élőhelyekre haladva veszi sorra a Föld élővilágát, elsősorban a élőlények egymással és környezetükkel való kapcsolatát középpontba állítva. Számomra egy lenyűgöző és sordó lendületű könyv volt, a nehezen letehető információbomba formájában. Van valami benne ami függőséget okoz, és újabb és újabb oldalakra, fejezetekre, kötetekre vesz rá. Határozottan addiktív…

Angele>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Attenborough minden könyve olyan, mintha regényt olvasnál. Érdekes és izgalmas. Mindenkinek ajánlom, Gyereknek, fiatalnak, öregnek egyaránt.

3 hozzászólás
Lunemorte P>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Vegyük kezünkbe David Attenborough: Az élő bolygó könyvét és induljunk el képzeletben egy világkörüli utazásra, ahol David Attenborough a kalauzunk. Távcsőt se felejts el magadnál tartani, de kivételesen az sem baj, ha épp nincs, ugyanis a tájakat, állatokat egész nagyban fogod látni még ha csak a könyv lapjain keresztül is…Gyerekeknek, serdülőknek, de igazából mindenkinek ajánlom, aki egy kis pihenésre és álmodozásra vágyik!

Gyöngyi0309>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Apukám nagy rajongója volt az általa készített természetfilmeknek, úgyhogy akaratlanul is Szersén Gyula hangjával nőttem fel a csodálatos állatokról készített felvételeken. A véletlen úgy hozta, hogy férjem is nagy rajongója, úgyhogy ez folytatódott, annyi különbséggel, hogy már Végvári Tamás narrál és egy-egy filmet a technika fejlődése miatt 3D-ben néztük. Ez a könyv apunak is megvolt, gyerekként imádtam lapozgatni és a gyönyörű fotókat nézegetni benne.De el nem olvastam.
Most egy véletlen folytán férjem példánya akadt a kezembe, elolvastam.
Olvasás közben beutaztam a Földet, íróként sem bukott el a szerző. Finom humorával, magával ragadó stílusával olyan volt, mintha filmet néztem volna. Noha nem mai darab a könyv, most is megállja a helyét, talán csak a legutolsó fejezet avult el kissé.
Sajnos önhibámon kívül a biológia tudásom hézagos, de ez nem akadályozott olvasás közben, mert érthetően és érdekesen tanít. Sok állatról, növényről már sokat hallottam, mivel a filmekben is megjelennek, de ettől sem vált unalmassá. Érdekes, félelmetes és lenyűgöző bolygó a Föld, jobban kellene becsülnünk.
Ajánlom mindenkinek, a fiataloknak is, engem maximálisan kikapcsolt.

1 hozzászólás
ÁrnyékVirág P>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Tudod, hogy mi az a rózsaszín hó? Vagy hogy milyen bonyolult vegyi háborút folytatnak a lárvák az őket megenni próbáló hangyák ellen? Hogy milyen gondos anya a bölcsőszájú hal? Hogy a mélytengeri állatok baktériumlámpással világítanak? Hogy nem csak az ember tenyészt haszonállatokat, hanem a hangya is? Hogy hogyan vadászik a sebes sodrású patakmederben a vizirigó? Hogy hogyan alkalmazkodott az ember a szélsőséges éghajlati körülményekhez? Vagy az állatok a nagyvárosokhoz?
Megannyi kérdés, amire választ kapunk ebből a csodálatos könyvből, amely nem kisebb feladatra vállalkozott, mint néhány száz oldalon bemutatni az élővilág fantasztikus változatosságát és alkalmazkodóképességét, a leghidegebb sarkköri jégmezőktől a perzselő sivatagokig és az óceánok mélyéig. Mégis sikerült egy átfogó képet adni róla. Közérthető, olvasmányos, de ha valakit komolyabban érdekel valamelyik rész, van latin neves tárgymutató is, utána lehet nézni a különböző megemlített állat- és növényfajoknak.
Valódi élmény ezt a könyvet olvasni és a csodálatos fényképeket nézegetni. Ott a helye minden természet és élővilág iránt érdeklődő polcán.

Hiranneth>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Amikor kicsi voltam, általában kétféle típusú filmet néztem a tévében. A Walt Disney meséket, és David Attenborough sorozatait. Imádtam őket. Lehet, hogy ezért is lettem később biológus, ki tudja? De azokat a nyugis délutánokat hozta vissza, amikor még tágra nyílt szemekkel csodálkoztam rá a világ tájaira. Ezért duplán volt számomra élmény ezt a könyvet olvasni. Egyrészt emlékeket idézett, másrészt pedig érdekes információkat tudtam meg, még úgyis, hogy elvileg 3 éve ilyenekről tanulok :D.

KergeLina P>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Nem is értem, miért halogattam eddig, hogy David Attenborough könyvet olvassak. A lényeg, hogy megtettem és nagy felüdülés, kikapcsolódás volt számomra. Remek volt kiszakadni a hétköznapokból és a világ csodás tájaira elkalandozni, belefeledkezni az élővilág mágikus rejtelmeibe egy fantasztikus kalauz – és persze a sok kép – segítségével.
Ihletet is kaptam, hogy a tv sorozatot is megnézzem megint. :)

puporka_bianka>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Aki szereti Attenborough természetfilmeit, annak ez a könyv se fog csalódást okozni. Ugyan az a minőség, információ tartalom és élvezhetőség jellemzi. Igyekszem majd több könyvet is olvasni még tőle, mivel sajnos kevés könyvet fogyasztok ebben a műfajban, viszont ez annyira jól van megfogalmazva, hogy egyáltalán nem volt szakkönyvszerű. Szerintem gyerekeknek is lehet kisebb részeket felolvasni belőle.

padamak>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Az évmilliókkal dobálózást nem szeretem, de ahogy ez a könyv elkezdi bemutatni és átlátni a teremtettséget, az valóban zseniális. Minden természetszeretőnek ajánlom.

4 hozzászólás
Catherinne>!
David Attenborough: Az élő bolygó

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Olvasmányos, az illusztrációk az átdolgozott kiadásban gyönyörűek. Egy percig nem éreztem úgy, hogy ismeretterjesztőt olvasnék. Attenborough szeretete és elhivatottsága a természet iránt minden sorban, minden mondatban átjön, és ragadós :)
Nagyon szerettem ezt a könyvét is.


Népszerű idézetek

ClariceS>!

A tündérrózsa szirmai délután lassan bezárulnak, és foglyul ejtik a lakomázó rovarokat, egészen másnapig a csapdában rekednek, amikor a szirmok újra kinyílnak.
Ám addigra a bogarakat már vadonatúj virágporkabát borítja, és amikor elrepülnek, hogy egy másik növényen folytassák a táplálkozást, ezt magukkal viszik.
A virág pedig a megtermékenyítés után lassan bíborszínűvé válik és elpusztul.

8. fejezet - Az édesvizek

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Kapcsolódó szócikkek: tündérrózsa
ClariceS>!

A lemezek legnagyobb része – mint a vaníliakrémen a hab – kontinenseket hordoz magán: Százhúsz millió évvel ezelőtt Afrika és Dél-Amerika még összefüggő szárazulat, szuperkontinens volt.

1. fejezet - A Föld kohói

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

ClariceS>!

A repülni nem tudó, szigetlakó madarak közül azonban talán az a madár volt a leghíresebb, amelyik Aldabra egyik távoli szomszédján, Mauritiuson élt az Indiai-óceánon.
Ez a galambszerű madár a földön keresgélte élelmét, és akkorára nőtt, mint egy nagy pulyka.
Testén puhák és pelyhesek lettek a tollak, szárnyai csökevényessé sorvadtak, aerodinamikailag valamikor jól működő legyezőfarka pedig felkunkorodó dísztollakká csökevényesedett.
A portugálok elkeresztelték doudonak, együgyűnek, mert annyira szelíd és bizakodó volt, hogy könnyen fejbe lehetett vágni, és meg lehetett ölni.
Előbb csak a legkülönbözőbb nációk tengerészei mészárolták le nagy számban a jóízű dodókat, aztán a szigetre betelepített sertések falták a tojásaikat is.
Az utolsó dodót a XVII. század végén pusztították el – nem egészen 200 évvel azután, hogy az utazók először beszámoltak róla.

10. fejezet - Különálló világok

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

ClariceS>!

A dodó és a remete galamb mellett Mauritiuson, Réunionon és a Rodriguez-szigeteken hatalmas teknősök is éltek, amelyek több mint egy méter hosszúra és 200 kilogramm súlyúra is megnőttek.
Ezek még a dodóknál is értékesebbek voltak a tengerészek számára, hiszen hetekig életben maradtak a hajófenéken, így még a trópusokon is friss hússal szolgáltak, sok-sok nappal azután, hogy a hajó kifutott a kikötőből.
Ezért aztán az óriásteknősök ugyanúgy jártak, mint a dodó és a remete galamb; a XIX. század végére az Indiai-óceánból minden óriásteknőst kiírtottak – kivéve az Aldabrán élőket.

10. fejezet - Különálló világok

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Kapcsolódó szócikkek: dodó · Mauritius · teknős
ClariceS>!

A Kali Gandaki a világ legmélyebb völgyén folyik keresztül.

(első mondat)

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

MissWenut>!

Márpedig a hideg öl. Ha annyira átjárja egy növény vagy állat testét, hogy sejtjeiben megfagy a folyadék, akkor a sejtek, igen ritka kivétellel, egyszerűen kipukkannak – ahogyan a házi vízvezetékben a fagy hatására csőrepedés keletkezik –, és a szövetek fizikailag elpusztulnak. De a hideg már jóval előbb elpusztíthatja az állatokat, mielőtt még keményre fagynának.

39. oldal (Park,1992)

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Kapcsolódó szócikkek: hideg
MissWenut>!

A harkályok erős csőrükkel fészküknek is lyukat vájnak a fa törzsében. Először egy csinos, vízszintes lyukat fúrnak belé, aztán körülbelül harminc centiméternyire lefelé vésnek, mélyítik – így vájják ki a kamrájukat. Gyakran halott fákat választanak a fészekhez, kétségkívül azért, mert a korhadó fa puhább, így sokkal könnyebb megmunkálni, mint az élőt.

78. oldal (Park, 1992)

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Kapcsolódó szócikkek: harkály
MissWenut>!

A Bajkál-tó a világ legmélyebb tava. A tófenék egyes helyeken 1,5 kilométernyire fekszik a felszín alatt. Az óceánokhoz viszonyítva ez ugyan nem rendkívüli mélység, de míg az óceánok nagy részét áramlatok járják át, a nagy édesvizű tavak zárt világát kevés áramlás zavarja meg.

217. oldal (Park, 1992)

David Attenborough: Az élő bolygó A Föld mai arculata

Kapcsolódó szócikkek: Bajkál-tó

Hasonló könyvek címkék alapján

Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne
Alan Weisman: A világ nélkülünk
Rachel Carson: Néma tavasz
Szigeti Cecília: Az ökológiai lábnyom határai
Carl Sagan: Milliárdok és milliárdok
Gera Pál: Ciánméreg és vidravédelem
Valentina Giannella: Greta vagyok
Dela Kienle: A világ műanyag nélkül
J. E. Lovelock: Gaia
Louise Spilsbury: Bolygónk védelme