Háromszék ​nem alkuszik 2 csillagozás

Dávid Antal Iván: Háromszék nem alkuszik Dávid Antal Iván: Háromszék nem alkuszik Dávid Antal Iván: Háromszék nem alkuszik

„A nép megszülte a kor hőseit, s ők furfanggal, szorgalommal, haraggal és szenvedéllyel formálták a történelmet. A világ egy ideig bámulja a szabadságért küzdő népet, aztán elfelejti. Késői hódolat ez a könyv a szülőföld és hősei iránt” – írta a szerző a könyv első, 1973-as megjelenésekor. A nagy sikerű, de ma már nehezen fellelhető könyvet azoknak ajánljuk, akik emlékezni tudnak. Háromszék, „a megyényi ország” harcaira és az intelligens „erdélyi gondolat”-ra.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Történelmi regények Kriterion

>!
Kriterion, Kolozsvár, 2018
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789732612064
>!
Argumentum, Budapest, 2005
356 oldal · ISBN: 963446341X
>!
Móra, Budapest, 1973
424 oldal

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

czenegabi>!
Dávid Antal Iván: Háromszék nem alkuszik

Miért szeretem ezt a könyvet? Mert kisebb részekből áll, amelyek végigvezetnek bennünket a történeten. Mert a szereplők többsége olyan szerethető. Mert olvasása közben elhiszem, hogy vannak még csodák. Egész egyszerűen csak olvasni kell.

1 hozzászólás
Melodía>!
Dávid Antal Iván: Háromszék nem alkuszik

Őszintén bevallom, mikor kaptam az ajánlást elég szkeptikus voltam, hogy azzal a korral mennyire fogok tudni azonosulni, és a fülszöveg sem tett biztosabbá, aztán elkezdtem olvasni és…
Egyszerűen imádtam! Együtt lázadtam, izgultam, örültem, szomorkodtam a szereplőkkel. 413 oldalban még ennyi érzelmet semmi nem váltott ki belőlem. Többször még sírni is tudtam volna, ebben csak az tartott vissza, hogy iskolában olvastam és jó eséllyel kinevettek volna vagy szimplán nem értik mi bajom.
Nekem, mint egy felvidéki diáknak példaképem lett Háromszék bátorsága és kitartása.
Csak azt sajnálom, hogy a történet véget a történelem írta. Annyira megérdemelték volna a szereplők, hogy elérjék a szabadságot. Ettől függetlenül egy szép és egyszerű lezárást kapott a könyv, bár előtte alig fél oldallal még nagyon zavaros volt.
A nyelvezetével akadt gondom, még a régi magyart vagy a mostani székelyt sem mindig értem, nemhogy a régi székelyt. De talán ezért is tetszett, mert néha azt sem tudtam mit beszélnek a szereplők. Szórakoztam magamon. Jókat mosolyogtam amikor egy-egy szónak tudtam a jelentését.
Zavarosabb volt amikor már más nyelvek is belekeveredtek egy-egy mondat szó erejéig.
Mikor Besztercét említették ledöbbentem, hogy mégis hogy jön ide a Felvidék, aztán leesett, hogy ott is hívhatnak így egy várost, az itteni amúgy is hivatalosan tartalmaz még egy „bánya” tagot.
Rengeteg tanultam belőle, nem hittem volna, hogy ennyire imádni fogom, tekintve, hogy több, mint száz éve teljesen más világ volt. Mégis bejött. Rengeteg részlete akár a mostanra is teljesen ráillik.
Az Erdély témára is teljesen rápörögtem miatta :D

>!
Móra, Budapest, 1973
424 oldal

Népszerű idézetek

Melodía>!

Nemcsak a testvériség kapott lángra Erdélyben és Magyarországon, hanem azt is tudták, hogy a nagy vállalkozáshoz egész nép kell.

98. oldal

Melodía>!

Később egy diák Kölcsey Himnuszára tanította őket, majd háromszínű szalagot húzott elő és meglobogtatta.
– Ez pedig a zászló!
Felálltak és éljeneztek.

101. oldal

Melodía>!

Elnézte a havas földeket s a távolban fénylő hegykoszorút. Vajon mi vár erre a földre, amit úgy szeretett, hogy soha nem kívánkozott másfélé?

298. oldal

Melodía>!

Amikor hallották, hogy a Generalkommando szemtelennek nevezi Háromszéket, s feltétlen meghódolást követel, valaki közbekiáltott:
– Háromszék nem alkuszik!

187. oldal

Melodía>!

Az őrmester egy három esztendős fiúcskát ölbe kapott, fejébe tette a csákót, s úgy rakta a táncot. Csodálkoztak, hogy milyen ügyes kicsi huszár a nagy ölében.
– Mondd meg, kinek a katonája vagy, öcsém!
– Hát a Kossuthé!
Az asszonynép könnyezett, hogy mégis szép dolog magyarnak lenni.

157. oldal

Melodía>!

A dolgok összefüggése kegyetlen valóság. A szív és a szolgálat kettőssége eddig magyarságot és engedelmességet követelt. De nem elég a rabszolgán meglazítani a láncot. Nem elég olajjal kenni a felsebzett csuklót, hogy tovább tudja hordani a bilincset. Valami nagy és egyetemes cselekvés kell, mert nyilvánvaló, hogy a határőrség egy roppant nagy börtönrendszer. Döntenie kell.

43. oldal

Melodía>!

– Erős lehet – szólt csúfondárosan.
– Kipróbáljuk-e? Úgy megverem kendet, hogy kalendárium lesz a testéből.
– Az milyen?
– Az olyan, hogy megérzi az időváltozást – mondta András.

256. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Pusztai Andrea: A zöld szemű kígyó
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Bán Mór: A Holló háborúja
Trux Béla: Az inkvizítor
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Kapa Mátyás: Harangszótól harangszóig