Szárnyak ​titka 74 csillagozás

David Almond: Szárnyak titka

Michael egyáltalán nem erre számított. Azt ígérték, minden csodálatos lesz, s ehelyett egy elhanyagolt, öreg házba költöztek. Ráadásul a húga is beteg, mindenki a kicsi körül nyüzsög. Michael egyedül marad. Beveszi magát a ház burjánzó, elvadult kertjébe, s felfedezi a düledező, szinte életveszélyes fészert…

Vajon mi rejtőzik a por és piszok alatt, a pókhálók között? Ember? Vagy egy rejtélyes, furcsa, ismeretlen lény?

Michael csak egyetlen emberben bízik; Minában, a különös, vad és szabad kislányban. És együtt elhatározzák, kiderítik az idegen csodálatos titkát…

A regény Nagy-Britanniában 1998-ban elnyerte az év legjobb gyermekregényének járó Whitbread-díjat.

Skellig címmel is megjelent.

Eredeti mű: David Almond: Skellig (angol)

Eredeti megjelenés éve: 1998

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2000
162 oldal · ISBN: 9636274991 · Fordította: Jászay Gabriella

Kedvencelte 15

Most olvassa 5

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 28

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Felixa P
David Almond: Szárnyak titka

Elgondolkodtam azon, hogy vajon mi ihlette az írót ennek a történek a megírására. Talán valamiféle rejtély, vagy esetleg egy váratlan esemény?
Számomra ez nem teljesen tökéletes könyv. Fura volt, kissé döcögősen vettem fel a fonalat. Többször kérdőjelek röpködtek előttem, és bizarrnak is gondoltam. Ráadásul mondhatnám azt is, hogy „nem jött át” igazán. Értem a lényegét, de a katarzis nálam elmaradt.
Ami leginkább foglalkoztatott, az Skelling kiléte…

>!
Polaris
David Almond: Szárnyak titka

Biztosan túlértékeltem a könyvet, ez nem is kétséges. Mégis, számomra hatalmas eszmei értéke van, ugyanis ez volt az első könyv, ami annyira felkeltette a kíváncsiságom, hogy kivettem a könyvtárból. Még egészen picike voltam, szóval nem túlzottan emlékszem a hogyanjára. Ellenben arra igen, hogy ez a mű indított el a „könyvmolykodás útján”, és azóta is csak mély elfogódottsággal tudok visszagondolni rá.:) Rettentő jó érzés néha újraolvasni és elnosztalgiázni a lapok fölött, egyre újabb és újabb értékeket véve észre a betűrengetegben. Jut is eszembe, épp itt lenne az ideje újra a kezembe venni…^^

>!
Sweetyke
David Almond: Szárnyak titka

Egy kihívás miatt ismerkedtem meg ezzel a könyvvel. Aranyos volt és megható.

>!
csartak MP
David Almond: Szárnyak titka

Én viszont minden gyerek (és felnőtt) kezébe adnám, mert nagyon szép és tiszta történet a testvéri szeretetről és a barátságról. Plusz még jó, hogy sokat utalnak egyik kedvenc költőmre, William Blake-re benne. :) A Pongrác kiadós változatot olvastam (Skelling), ami gyönyörű kivitelezésű könyvecske.
Most tudtam meg, hogy forgattak már filmet belőle, lehet megnézem azt is. ;)

>!
Takács
David Almond: Szárnyak titka

Bizarrsága ellenére is kiváló könyvnek tartom.:)

>!
Lahara ISP
David Almond: Szárnyak titka

Kár, hogy a cím meg a borító egészt mást takar, mint amiről a könyv szól. Ezt sem a borító vagy a cím miatt olvastam el, ha az alapján választottam volna, soha nem ismerném.

>!
Papusz SP
David Almond: Szárnyak titka

Nagyon szeretem, jópárszor a kezembe került már…

>!
sinnovea
David Almond: Szárnyak titka

nagyon szeretem. sokat tanultam a könyvből.szerintem érdemes elolvasni. ez a könyv is vmilyen szinten kiszélesítette a látókörömet.

>!
Veron P
David Almond: Szárnyak titka

Nagyon tetszett, bár tényleg kicsit szomorú és bizarr… azért nálam belefér az ifjúsági kategóriába, bár nagyon gyerek kezébe azért én se adnám….
viszont kb. 14 fölött ajánlom elolvasni:)

>!
Starman
David Almond: Szárnyak titka

Nem sokra emlékszem belőle, de tudom, hogy nagy benyomást tett rám és még a Nagy Könyvre is jelöltem. Lelki törést viszont aligha okozott. :)


Népszerű idézetek

>!
Lobo P

Néha azt hisszük mindent tudnunk kell. Pedig nem. Hagynunk kell, hogy csak azt lássuk, amit látnunk kell. A többit meg el kell képzelnünk.

98. oldal

>!
Maria_pillowbook P

Az írás gyakran nehéz dolog, de az ember néha úgy érzi, hogy elvarázsolták. Mindig biztos voltam benne, hogy a történetek a saját életüket élik, és hogy a világ legfontosabb dolgai közé tartoznak

>!
Bbee

– Elmegy – szólaltam meg végül.
Behunyta a szemét, bólintott.
– Hová megy? – kérdeztem.
Vállat vont, és kifelé mutatott az égre.
– Valahová.
Megérintettem száraz, hideg kezét.
– Kicsoda maga? – suttogtam.
Újra vállat vont.
– Valaki. Olyan, mint ti, olyan, mint egy állat, olyan, mint egy madár, olyan, mint egy angyal – nevetett. – Ilyesvalaki.
Mosolygott.

>!
Maria_pillowbook P

Kört alakítottunk és szorosan fogtuk egymást. Mélyen egymás szemébe néztünk. Forogni kezdtünk. A szívünk, a lélegzetünk egy ütemre mozgott. Forogtunk és forogtunk, míg a szellemszárnyak ki nem nyíltak Mina hátán és az enyémen, míg azt nem éreztük, hogy felemelkedünk, az üres levegőben forgunk és táncolunk.

>!
Lobo P

A garázsban bukkantam rá egy vasárnap délután.

(első mondat)

>!
Takács

A szeretet a gyermek, aki elkergeti a halált.

144. oldal

>!
Takács

Magamra emeltem a kicsit. Ívbe feszítette a hátát, mintha táncolni vagy repülni akarna. Kinyúlt és kicsi körmével megkarmolta az arcomat. Megfogta az ajkam, megérintette a nyelvem. Tejíze volt és sóíze és valami titokzatos, édes és savanyú íze. Nyöszörgött és gőgicsélt. Szorosan tartottam és sötét szeme egyenesen oda nézett, ahol az álmaim voltak, és mosolygott.

160. oldal

>!
Maria_pillowbook P

A kicsivel voltam. Ott bújtunk a feketerigó fészkében. Puha, meleg testét tollak borították. A feketerigó a háztetőn ült, szárnyait lebegtette, rikoltozott. MacNabola doktor és Halál doktor alattunk állt a kertben. Mellettünk egy asztalon kések, ollók és fűrészek. Halál doktor egy nagy fecskendőt tartott a markában.
– Hozd le! – kiabált. – Rendbe hozzuk! Jobb lesz, mint újkorában!
A kicsi sivalkodott és sivalkodott félelmében. Ott állt a fészek szélén, a szárnyait lebegtette, először próbált repülni. Láttam a szárnyán a nagy kopasz foltokat: még nem volt elég tolla, a szárnyai nem voltak elég erősek. Próbáltam utána nyúlni, de a karom kemény volt, merev, mint a kő.


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Pratchett: Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói
Philip Pullman: Északi fény
Neil Gaiman: A temető könyve
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Patrick Ness: Háború a békéért
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
Frances Hardinge: Hazugságok fája
Pat Walsh: Crowfield átka
Sally Gardner: A Hold legsötétebb oldala