My ​Name is Mina (Skellig 0,5) 10 csillagozás

David Almond: My Name is Mina David Almond: My Name is Mina David Almond: My Name is Mina

„There's ​an empty notebook lying on the table in the moonlight. It's been there for an age. I keep on saying that I'll write a journal. So I'll start right here, right now. I open the book and write the very first words: My name is Mina and I love the night. Then what shall I write? I can't just write that this happened then this happened then this happened to boring infinitum. I'll let my journal grow just like the mind does, just like a tree or a beast does, just like life does. Why should a book tell a tale in a dull straight line?”

And so Mina writes and writes in her notebook, and through her stories, thoughts, lessons and dreams, Mina's journal and mind grow into something extraordinary.

In this stunning book, David Almond revisits Mina before she has met Michael, before she has met Skellig, in what is a thought-provoking and extraordinary prequel to his best-selling debut novel, Skellig – winner of the Carnegie Medal and the Whitbread Children's Book Award.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Hodder Children's Books, London, 2013
300 oldal · ISBN: 9780340997260
>!
Hachette, London, 2010
304 oldal · ISBN: 9780340997253

Kedvencelte 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Bíró_Júlia P
David Almond: My Name is Mina

Mikor fogják fel végre, hogy a gyerek nem vak, nem hülye, nem cukiskodik indokolatlanul, ellenben legalább olyan sokfelé kalandozik az elméje, mint akármelyik felnőttnek? Szabadon?!
Meg kellene értetni már valahogy.

/Dühös jegyzet D. A. noteszéből/

Minden értelemben gyönyörű könyv, csodásan kusza gondolatgomolyag attól a Minától, aki esetleg már a Skellig óta nyugtalanítja az embert a különös gondolataival, szokatlan elméleteivel és az agyagmodelljeivel, de önmagában is tökéletes… történet? szöveg… találkozás. Mert akkor ezután fészkeli be magát a fejedbe, borzolja a hajad és a tollaid, irányozza a gondolataid a szélrózsa minden iránya felé (Mina határtalan játékossággal, Almond gondosan szerkesztve és pontosan jelölve az átlépett határokat, hogy érezd, mekkorára nyílik benned az égbolt).
Jó lesz.

>!
Aurore 
David Almond: My Name is Mina

Vannak sikerült és kevésbé sikerült találkozások, emberekkel, könyvekkel egyaránt. Attól tartok, a találkozásom ezzel a könyvvel akkor lett volna maradéktalanul sikeres, ha kb. 9-10 évesen, magyarul olvasom. Sajnos, ennek az esélye nulla, mert ahhoz is 2000-ben kellett volna születnem, hogy angolul olvashassam 10 évesen. (Magyarul meg még mindig nincs, szóval a magyarhoz tíz éve kellett volna születnem, ha az idén megjelenne. Ha.)

Azt hiszem, imádtam volna azonosulni evvel a 9 éves különc kislánnyal, aki jobban szeret egyedül lenni, költő és a madarak a mindene. (A madarak is költenek, igen. Elnézést.) De hát kénytelen vagyok szomorúan konstatálni, hogy már felnőttem, megkérgesedtem és felszínesebben olvasok. Nehezen vagyok képes olyan könyvet találni, amely bemászik a bőröm alá, pedig valaha… *legyint*. Türelmetlen leszek, ha valaki ennyit csapong, meg ennyire lelkesedik vagy ennyire elutasít, na. Régen megértettem volna Minát, jobban. Ez inkább az én veszteségem, nem az övé. Sajnálom, Mina.

6 hozzászólás
>!
imma A+P
David Almond: My Name is Mina

Nem tudok rá, csak öt csillagot adni, mert a többi nem illik hozzá.
Kerek 300 oldal. Arany betűk vannak a borítón, és ha felrakom a polcra, csillog a gerince, mert az is aranyból van. Igenis számít. A végén pedig négy tökéletesen üres oldal. Csak úgy levezetésképp. Olyan jólesett.
Én meg ugye lehetek Mina is, Anya is, vagy akár Grace is. Ami tetszik éppen.
A stílusa is, persze, csodásan szeretnivaló. Lehet, hogy jobban szeretek angolul olvasni?
Az elég komoly baj lenne.

4 hozzászólás
>!
Hanna IP
David Almond: My Name is Mina

Szokatlan, gyönyörű könyv, egy áradó gondolatfolyam egy különleges gyerek elméjéből… A Skellig nélkül is tökéletesen élvezhető, sőt, nekem jobban is tetszik, főleg a határtalan, szabályok nélküli csapongás miatt, aminek ugyanakkor mégis van valamiféle medre, mert mindennek helye van, minden Mina.
Csak papírkönyvként van értelme beszerezni, majd meglátjátok, miért.

>!
RandomSky 
David Almond: My Name is Mina

Nem gondoltam, hogy szükség lenne előzményt (vagy akár folytatást) írni a Skellig-hez, nem is vall David Almond-ra. De az igaz, hogy Mina nagyon érdekes szereplő volt, és persze, hogy kíváncsi voltam jobban is rá. Úgyhogy örülök, hogy Almond mégis elmeséli, mi történt Minával a Skellig előtt, és hogy rátaláltam egy londoni könyvesboltban, és annak is örülök, hogy ilyen jó. Nem mintha Almondtól mást vártam volna.
Kicsit Jostein Gaarder (pl. Sofie világa) light, szóval filózós, iskola-utálós, tipikus Almond könyv, szeretem.
Bővebben: http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-04…

>!
Szivecskedo P
David Almond: My Name is Mina

Na, ennek is sikerült a végére érnem. Nem mintha rossz lett volna, csak olyan kevés maradt már hátra, amiről tudtam is nagyjából, mi lesz benne, illetve elég nehéz időszak volt most a babóval.
Volt, hogy 3,5 csillagot akartam rá adni, mert egy kicsit néha nekem erőltetett volt, sok volt a kiemelés, az extraordinary activity. Meg hát nekem az aranyos, fura lány az Anne Shirley. De azért szerettem, tetszett Mina, ez a modern kori aranyos, fura lány. Örülnék, ha a mai tizenévesek, kiskamaszok ilyen könyveket olvasnának. Talán én is jobban beleszerettem volna, ha ennyi idősen olvasom, meg ha magyarul. Elég jól követhető az angolja, de azért a szókincsem ehhez nem elég. És bár átjön a lényeg, az élvezethez ennyi nem elég – akkor csak rövidítetteket olvasnék. Szóval szókincsfejlesztésre fel! :)
Ja, és az arany borító azért valóban hozzáad az olvasási élményhez!

>!
CsN
David Almond: My Name is Mina

Különleges elme- és lelkiállapot kell ahhoz, hogy ennek a könyvnek minden üzenete üljön…


Népszerű idézetek

>!
Életveszélyes_és_Tilos

“Picasso loved Klee’s work,” Mum says. “He said it took years to learn how to paint like a master, and a lifetime to learn to paint like a child.”

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Some say that you should turn your face from the light of the moon. They say it makes you mad.

I turn my face towards it and I laugh.

Make me mad, I whisper. Go on, make Mina mad.

I laugh again.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

“When you grow up,” I said, “do you ever stop feeling little and weak?”

“No,” she says. “There’s always a little frail and tiny thing inside, no matter how grown-up you are.”

“Like a baby?” I say.

“Yes. Or like a tiny bird, right at the heart of you,” she says. “It’s not really weak at all. If we forget it’s there, we’re in deep trouble.”

>!
Életveszélyes_és_Tilos

  * A strange thought. Maybe trying to remember when you are young is very like trying to remember when you are old. When he looked out into the street, Ernie Myers probably felt like I did when I was trying to look back into the past. So the young and the old are in some ways very alike.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

The archaeopteryx was a dinosaur, a dinosaur with wings and feathers. It could fly. Probably not as well as birds can now. It was a bony thing, and probably just made short sharp clumsy flights. But it didn’t die out. It was the only dinosaur that survived, and it’s the ancestor of all the birds that exist in the world today.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

She was just nine years old. She was very skinny and very small and she had jet-black hair and a pale pale face and shining eyes. Some folks said she was weird. Her mum said she was brave. Sometimes she seemed very old for her age, and sometimes she seemed just like a little girl. All those things were true. She felt so strong and bold, lonely and lost, and the world seemed very big and she seemed very small.

>!
Aurore 

There’s a parade of small shops outside. A hairdresser named Kurl Up ’n’ Dye, a Chinese takeaway named Wok This Way, and Pani’s Pizza & Pasta Place.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Some pages will be like a sky with a single bird in it. Some will be like a sky with a swirling swarm of starlings in it. My sentences will be a clutch, a collection, a pattern, a swarm, a shoal, a mosaic. They will be a circus, a menagerie, a tree, a nest. Because my mind is not in order. My mind is not straight lines. My mind is a clutter and a mess. It is my mind, but it is also very like other minds. And like all minds, like every mind that there has ever been and every mind that there will ever be, it is a place of wonder.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

And I’ve been thinking: if the human race manages to destroy itself, as it often seems to want to do, or if some great disaster comes, as it did for the dinosaurs, then the birds will still manage to survive. When our gardens and fields and farms and woods have turned wild, when the park at the end of Falconer Road has turned into a wilderness, when our cities are in ruins, the birds will go on flying and singing and making their nests and laying their eggs and raising their young. It could be that the birds will exist forever and forever until the earth itself comes to an end, no matter what might happen to the other creatures. They’ll sing until the end of time.

>!
Életveszélyes_és_Tilos

Mooched about some more. Went to my bedroom and mooched through my bookshelves. Pulled out three books, three of the extraordinariest books in the world: Where the Wild Things Are, We’re Going on a Bear Hunt and Dogger! Lay on my bed and read them and looked at them just like I did when I was a little girl. And danced the dance of the Wild Things with Max, and tiptoed into the bear’s cave with the family, and felt really sad with Dave about his lost toy, Dogger, and really happy with him when he found it again.


A sorozat következő kötete

Skellig sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Kriszta: Málna mesék
Pacskovszky Zsolt – Rigler Ilona: Hogyan élheted túl a szüleid válását?
Victoria Ryan: Ha meghal a nagyszülő
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Molnár Krisztina Rita: A víz ösvénye
Gerzsényi Melinda: Mézike okosodik
Oscar Brenifier: Az élet, az vajon mi?
Håkon Øvreås: Barni, a szuperhős
Monostori Mária: Kettévált világ
Amotáné Benkő Noémi: A szeretet üzenete