Találj ​ki! (Találj ki! 1.) 59 csillagozás

Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Hogy lesz egy unalmasnak ígérkező osztálykirándulásból félelmetesen izgalmas szabadulós játék? Úgy, hogy az osztály nyolc különc tagja mondvacsinált vagy valós indokkal lemarad az éjszakai túráról. A lepukkant kastélyszállóban töltik az éjszakát, ahol hamar a bogaras gondnok mesterien őrült játékának szereplőivé válnak. Ők nyolcan véletlenül lettek egy csapat, de hajnalig – ha szeretnék, ha nem – össze kell tartaniuk, mielőtt a többiek visszaérnek.

Különleges könyv született: a könyv nyolc főszereplőjét megszólaltató nyolc író közös munkája. Ők nyolcan nem véletlenül lettek egy csapat, szívvel-lélekkel írták ezt a könyvet.

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Betűtészta, 2019
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587344 · Illusztrálta: Orosz Annabella

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Kitti · Vilma


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

„(…) én egyáltalán nem nézem le az embereket, ha hülyék. Egyszerűen csak érzékelem a bennük levő mélységes, tompa sötétséget, és az efölött érzett bánatom kiül az arcomra.”

Azt hiszem, az ilyen élmények miatt szerettem anno bele az olvasásba.

Egyszerűen imádtam, az első sorától az utolsóig.
Nyolc tehetséges író munkáját olvashattam, volt akitől már volt szerencsém olvasni és van, akit csak most ismertem meg, de a lényegen nem változtat, egy fantasztikus történetet alkottak.

A karakterek változatosak, mindenkinek megvan a maga bája, fájdalma, félelmei.
Minden kis lélek kitudott bontakozni, feltudta vállalni a gyengeségét és ezáltal a legbátrabb tettek mezejére léptek, melyeken sok felnőtt elbukik.
Tehát nem csak fejlődtek, de megmutatták a szellemi „virgoncságukat” is.
Imádtam ezt a sok színes léggömböt, melyben egy egy szereplő megbújt.
Árnyaltak voltak, és esendőek, de csodálatos volt látni mind a fejlődést, mind pedig az egymáshoz való viszonyulásukat.

Azt kell írjam a cselekményszál nagyon pörgős lett, tele kalanddal és izgalommal.
Tele élettel és érzelmekkel.

Ez a könyv nem csak szórakoztat, de tanít is.
Megtanítja olvasóját, hogy a közösségben való lét nem csak fájdalom, vagy színház.
Hanem érték, mert nem minden az aminek látszik, vagy akinek.

Nagyon sokat kacagtam, boldoggá tett, hogy olvashattam.
És bizony voltak részek ahol szomorú voltam, de megértettem, mi miért történik úgy ahogy.
Na és a „kedves” öreg, a legokosabb, bár tény kissé meredek a gondolkozása.

Azt hiszem idei olvasásom egyik ékkövét tartottam a kezemben.

Olvassátok!
Tini vagy, esetleg felnőtt?
De ott a kalandra vágyás a lelkedben?
Mersz az érzések mezejére lépni?
Ha csak egyre is igen a feleleted, vágj bele a kalandba, hidd el nem fogod megbánni!

Én imádom, és máris megyek az írók könyvei közé mazsolázni…mert kell még ilyen történet…máris hiányzik.

Ne feledjétek!

„Que les regards des ancétres protégent tes pas!”

Hatalmas kedvenc! ♥

6 hozzászólás
kratas P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Nagyon aranyos volt és nagyon tetszik az ötlet, hogy minden egyes szereplő más-más író által került „megteremtésre”. Ez tipikusan egy olyan könyv, ahol a szereplők velem maradnak jó darabig még az olvasás lezárása után is. Szívemhez nőttek mind, főleg Karcsi bá :D
Remélem, hogy találkozhatok még a csapattal :)

3 hozzászólás
GytAnett>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Szintén a Merítés-díj egyik jelöltje ez a mű.
Az első gondolatom a könyvvel kapcsolatban, hogy mennyire nehéz lehetett nyolc írónak együtt dolgozni. Azt értem, hogy mindenki megírta a maga részét, a saját fejezeteit, de ennél a könyvnél aztán különösen figyelni kellett arra, hogy minden egyes részlet pontosan passzoljon.
Egyetlen egy dolog nem tetszett, az pedig a horror vonal. Komolyan mondom, ha ez film lett volna és nem könyv, néhányszor eltakartam volna a szemem, pedig bőven nem én vagyok a megcélzott korosztály. Bár úgy tapasztalom, hogy a legtöbb gyereknek már jóval magasabban van az ingerküszöbe, úgyhogy lehetséges, hogy ez egyáltalán nem is vészes, csak az én ártatlan lelkem gondolja így. :)
Érdekes a gondolat, hogy a diákok egyedül maradnak egy kiránduláson a szálláson, ennek ellenére nem borzadtam el rajta, mivel ez egy fikció. Sőt, mit több, biztosan sokan reménykedtünk benne gyerekként, hogy a tanárok egy kicsit felszívódnak vagy éppen nagyon mélyen alszanak.
A szabaduló szoba ötlet nagyon tetszett. Nem találkoztam még ilyen alap történettel, így ezzel teljesen levett a lábamról. Az pedig egészen hihetetlen volt, hogy a gondnok milyen kreatívan használta fel a hely adottságait.
A főszereplők sokszínűek voltak, nem volt két ugyanolyan karakter. Mindenkinek lehetősége volt kibontakozni, az olvasó egészen jól megismerhette őket, egy kicsit mélyebbre hatolva. Mindenkinek megvolt a maga erőssége, gyengesége, egy-egy szereplő egészen másban tudott segítséget nyújtani a társainak. Lehet okulni a könyvből, hiszen ha ezek a gyerekek nem fogtak volna össze, ki tudja, hogy mi lett volna az éjszaka eredménye!
Határozottan ajánlom a könyvet olvasásra!

Molymacska P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Alapvetően meglepődtem rajta, hogy mennyire tetszett ez a kötet. A betűtészta kiadó hasonló (sokkezes, kiszabadulós) kötetét olvastam, így azt hittem, nagyjából azt a színvonalat fogja hozni. Ez a kötet viszont megugrotta azt, és valami sokkal többet adott.
A történet szerint osztálykiránduláson vagyunk, és amíg nagyon sokan az éjszakai túrát választják, addig néhányan (lógás és betegség ürügyén) a táborban maradnak, egy kastélyban. Miután az ofő eltűnt, egy hihetetlen kaland veszi kezdetét, amiben hangszereket kell megtalálni, hogy hajnalban a legtökéletesebb bulit tudják csapni.
Kezdjük a negatívumokkal, abból kevés van, viszont nagyon erőteljes, mégpedig a felnőtt szereplők. Értem én, hogy egy ifi könyvben nagyon nehéz jól leírni a felnőtteket, de itt valami katasztrofális volt. Az ofőt gyűlöltem minden mozzanatában, segédofő detto, Karcsi bá már kicsit normálisabb volt, viszont valahogy a rejtélyek elkezdése, a motivációk, és a miért történik mindez rajta is kifogott. Én elég sokszor kérdőjeleztem volna meg Karcsi bácsi motivációját is, meg a gyerekekét is. Ilyen szempontból szerintem egy pici finomítás elkélt volna benne.
Ami viszont nagyon jó volt, az a sztori. Váltott szemszögeken keresztül kell rejtélyvényeket megoldani. Maguk a rejtvények nagyjából közepesen nehezek voltak, nekem a legtöbb nem okozott problémát (aminél előre láthattam, hogy mi fog történni) és a szöveg is nagyon jól segít, próbálja az olvasót is rávenni, hogy gondolkozzon.
A könyv nagy vonzereje a karakterek. Vannak okosak, és kevésbé okosak (rejtvényfejtés miatt ez amúgy nagyon fontos). Vannak köztük szerelmesek, és szingli arcok, vannak lányok és fiúk, és minden igazán nagyon más. A srácok élnek, van történetük, tudjuk a hobbijukat, mit csinálnak általában, miben jók. Szerintem ebben a kötetben mindenki megtalálja azt a karaktert, akivel igazán tud azonosulni, és kicsit fel is néz (a képzeletbeli) szereplőkre, hogy milyen izgalmas dolgok történtek velük (nem a rejtvényfejtés, hanem amúgy…) Inspiráló olyan szempontból, hogy életutakat láthatunk, akik utaztak, akik elértek valamit, és akiknek ettől függetlenül vannak problémáik.
Alapvetően nagyon tetszetős, pörgős a sztori, folyamatosan történnek dolgok, és mindig kicsit többb mindenkit ismerünk meg. Ami még egy pici negatívum lehet, hogy a végén van egy szemszög, aminél éreztem, hogy csak azért került bele, mert kellett még egy szemszöget írni az egyenlőség miatt, de amúgy az a spoiler nem kellett volna hozzá. Így is érdekes lett, de nekem anélkül kerekebb lett volna.
Imádtam. Hogyha valakit szeretnétek olvasásra buzdítani EZT a kötetet adjátok a kezébe. Felső tagozat vége, középiskola eleje szerintem a tökéletes korosztály, de én felnőttként is izgultam a sztorikon, szóval idősebbeknek is bőven ajánlom. Zseniális kötet, majdnem tökéletes, de csak majdnem.

CsakSimánDorka P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Nekem nagyon tetszett ez a regény! Fiatalokról íródott fiataloknak, ami szerintem teljesen méterekben sikerült is.
A cselekmény pörgős, a sok szereplőnek köszönhetően egy kicsit sem unatkoztam olvasás közben, mert mindig történt valakivel valami. Maga a történet nagyon tetszett, hogy a merőben különböző fiataloknak össze kell fogniuk, mindezt úgy, hogy nincs mellettük igazából semmilyen segítség egymáson kívül.
A karakterek közül valamiért Vilma került hozzám a legközelebb, talán a kockasága miatt. spoiler
Viszont mivel rengeteg szereplő van, szám szerint nyolc, biztos vagyok benne, hogy mindenki talál olyat, akihez közel tudja magát érezni.
Összességében együtt gondolkoztam a gyerekkel minden egyes feladaton, és izgultam végig az esetét, hogy mindent sikeresen teljesítenek.

Gelso P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Már egy hete elolvastam a könyvet, de még mindig nem tudtam eldönteni, hogy inkább tetszett vagy nem…
És ennek az okára akkor jöttem rá, amikor olvastam @Sicc értékelésében ezt: „néha úgy éreztem, hogy nem döntötték el teljesen, hogy legyen a határ az ijesztgetés és a humor között” – hát valahogy én is meg tudom ezt erősíteni – bár a könyv, annak ellenére, hogy nyolc író is írta, nagyon összeállt, nem húz szét, mégis érezhető, hogy bár a végére egyben van, de valahogy az az érzésem volt, hogy hiányzott a szabadulást követően a felszabadulás.
Aki ismer, és olvasott már rőlem értékeléseket ifjúsági, vagy gyerek témában, az tudja, hogy a felnőttek ábrázolásmódja a vesszőparipám, és igen kényes vagyok arra, ha felelőtlen, pipogya, gyerekellenes, közömbös, nyers, bizalmatlan, zsarnok, ellenséges, koncepciótlan, következetlen stb. felnőttábrázolásokba ütközök.
És ha már ilyennel találkozom, akkor számomra a könyv minden érdemét csorbítják az abban ábrázolt felnőttek defektjei.
A menekülőszobába átmenő kastély helyszín nem rossz, igazi kalandos elképzelés, jó kiindulópont, és az is, hogy nem a „leg-gyerekek” lettek kiválogatva az osztályból. Nekem viszont bántotta a szememet, és igen hibásnak tartom a tanári ábrázolásokat – nem értem, miért kell ilyen fals-képet adni a gyerekeinkre vigyázó, felügyelő felnőttekre, azokra, akikre a gyeremekeinket rá merjük bízni egy vagy akár több napra is (itt: Dóra néni és Szlopák) – miért lehet cél ez felelős szerzőktől is??? Felnőttként és félig pedagógusként nem köszönöm ezt a hamisan kialakított képet – a tanárok (még ha a felnőttek között is akad olyan) azért nem ilyen felelőtlenek, nem ilyen meggondolatlanok, természetesen vannak helyzetetek, amikor ad hoc kell dönteni, de olyan sosem történik meg (remélem), hogy egyedül, felügyelet nélkül hagyjanak egy csapat (=8 főből álló) gyereket. Még akkor sem, ha van egy házmester, vagy gondnok (aki történetesen ebben a regényben gyerekgyűlölő, gonosz, magányos, félelmetkeltő öregnek van elénk téve).
(Ami igaz, igaz, ez a leírás róla mégiscsak sántít, mertha a másik oldalról nézzük, akkor meg egy ötletes, emlékeihez, értékeihez ragaszkodó, abból profitáló valaki, aki másokat is szórakoztatni szeretne azzal, ami az agyában megszületett…)
Szóval az olvasásom és az azt követő hét egy alapos hezitálás alapján, nem hiszem, hogy javaslom a 2019-es top10-be.
Maga az ötlet, mármint az osztálykiránduláson egy logikán, talpraesettségen és ügyességen alapuló szabadulószoba teljesítése egy vegyes összetételű, de akár egy véletlenül lúzer, félénk, magányos, visszahúzódó és egyéb démonokkal küzdő gyerekekből összeálló csapatnak nagyon jó, de az, hogy felnőttek nélkül történik ez, az nem tetszett egyáltalán.
A másik gondom, az az, ha egy ötlet hasonlít egy másik könyvben már alkalmazott és felhasznált ötletre – természetesen nem a szabadulószoba, de a csoport magában, a feladványok teljesítése félelemből/félelemben igen emlékeztetett Wéber Anikó: El fogsz tűnni c. könyvére, aminek emlékétől mind a mai napig ráz a hideg.

Vilma és Kitti voltak akiket kedveltem, de Döme és Lilili is szerethető karakterek. De végül is minden karakterábrázolás jól sikerült. Ez a könyv másik érdeme.
„A látványtól mindenki bevadul. Az osztálytársaink csapatostul rohannak a táncparkettre, mi pedig úgy istenigazából belecsapunk a húrokba. Zeng az ének, visít a répa, a sütőtök, üresen kong a bambusz; az egész terem nem más, mint egy óriási, kavargó biomassza.”

A könyv címe egyébként jól sikerült, ötletes, frappáns választás – tetszett a magyar nyelv érdemeinek kiaknázása.

Utánanéztem Vilmácska által kedvelt hősnőnek, Aveline de Grandpré -nek – hát tényleg nagyon szép és bátor harcos amazon! "Az asszaszin rendbe tartozó hősnő, aki a rabszolgaság ellen küzd; francia és afrikai ősöktől származott. New Orleans környékén élt a 18. század közepe és a Francia-Indián háborúk vége felé. A rabszolga-kereskedelem titkait kutatja, Cég Ember-t keresi és a Prófécia lemez darabjait igyekszik összegyűjteni.
A kétkezes harcstílus jellemzi, Szabadfutónak lett kiképezve, három kosztümmel (asszaszin, rabszolga, arisztokrata) és hatodik érzékkel, azaz a saslátással rendelkezik. Az Aveline név hasonlít a latin Avis szóra, ami madarat jelent; az első női főszereplő, aki nem csuklyát visel, hanem kalapot; heg van a felső ajkán, a látványtervek zöld szemmel ábrázolják, azonban a játékban ez barnává változott."
„Láthatatlanul mozgok, és lecsapok, amikor a legkevésbé számítanak rá. (…) A szabadságot és a függetlenséget keresem, nem magamnak, hanem azoknak, akiktől ezeket az alapvető jogokat megtagadják. Én vagyok a pajzsuk, én vagyok a kardjuk, az egyetlen reményük. Az utak, melyeken utazom, sötétek, de közelebb hozzák a fényt.”
Forrás: https://assassinscreed.fandom.com/hu/wiki/Aveline_de_Gr…

Az értékelés megírása után a döntésem is megszületett a könyv pontozásával kapcsolatban.

Chöpp P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Nem tudom, hogy célközönségnek nevezhetem-e magam csupán azáltal, hogy kijelentem tetszett:
– a könyv felépítése
– a karakterek kidolgozása és a beépített jellemfejlődés
– az alapgondolat kiváló kivitelezése
– a remekbeszabott összjáték (íróké és szereplőiké egyaránt)
– a letehetetlenül izgalmas cselekmény
– az, hogy legalább 4 klassz információval lettem gazdagabb általa
– az, hogy nem direkt tanít és nevel, hanem szórakoztatva
és még sorolhatnám. Szép munka volt, Hölgyeim és Uraim! Remélem Önök is élvezték, mert én nagyon!
Tudtam, ahogy először megláttam, hogy nekem való lesz. Így is volt. Tehát akkor célközönség vagyok?

Oláh_Zita P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Minden hibája és döcögőssége ellenére tetszett. Sokkal jobb volt, mint a plázás ámokfutás, bár a horror-vonal itt is felütötte a fejét, de itt inkább paródiának éreztem. Az osztálykirándulás során kialakuló őrült játék tartogat meglepetéseket, és sok-sok vicces elemet is, mint pl. a Vegetable Orchestra, amit nem hiszek el, most is őket hallgatom :D
No és persze előkerülnek a Helyszínelők és az Agymenők is. És ezek mellett fontosnak tartom, hogy a szereplők hús-vér emberek, jóval és hibával egyszerre, és a regényben nem hangsúlyosan, de szerepet kap, hogy fontos a másik előítélet-mentes megismerése, szerintem ez életkortól független küldetésünk is lehet, most a családtagjainkkal is.

h_orsi P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

A nyolc szerző nyolc különböző ifjú szemszögéből írja a történetet, mely egy egyszerű osztálykiránduláson kezdődött, és mely egyre inkább egy szellemekkel teli thrillerbe megy át. A nyolc gyerek egyedül marad egy éjszakára egy öreg kastélyban, melynek gondnoka feladatának tűzte ki azt, hogy megkeserítse ott tartózkodásuk minden egyes percét. Ahhoz, hogy társukat megmentsék a fiataloknak össze kell fognia és megtalálnia a kastélyban elrejtett hangszereket, majd egy rock-koncert keretében előadni az általuk megírt dalt.
Tetszett, hogy minden karakter máshogy gondolkozott, más problémáik és ötleteik voltak. A közös hangot néhol nehezen találták meg, de a rejtvények és az izgalmak mégis csak össze kovácsolták őket. Nagy veszekedésekben és kibékülésekben nem volt hiány, ahogy izgalomban sem. Néhol kicsit félelmetes és szürreális volt a történet, de éppen annyira csak amennyire kellett.

gab001 P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

Nagyon jókat hallottam erről a könyvről, így mindenképp olvasni akartam. Ráadásul nagyon tetszett az elképzelés, hogy minden nézőpontot más szerző írt. Sokuktól már olvastam is, így bíztam benne, hogy nem kell csalódnom. Nem kellett, mert nem csak az elgondolás volt jó, de a megvalósítás is. Minden szereplő nagyon egyedi, s a maga módján szerethető is. Miközben rejtvényeket oldanak meg a fiatalok, egyre jobban megismerik egymást is. Szívesen olvastam volna még egy fejezetet, ami egy pár héttel későbbi hétköznapjukról szól. Nagyon lendületes, fiatalos és csavaros.

>!
Betűtészta, 2019
290 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155587344 · Illusztrálta: Orosz Annabella

Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

(…) én egyáltalán nem nézem le az embereket, ha hülyék. Egyszerűen csak érzékelem a bennük levő mélységes, tompa sötétséget, és az efölött érzett bánatom kiül az arcomra.

125. oldal

Nikolett0907 P>!

Azt hiszed, a válasz a jelenre:
mindig a varázslatos jövő.
De hova tűnt a három közül
A lenézett múlt idő?

Azt javaslom, barátom,
te magad ne légy balga,
tekintsen a múlt ezer szemébe,
aki a kincset akarja!

94. oldal


A sorozat következő kötete

Találj ki! sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Vivien Holloway: Végtelen horizont
Csóti Lili: Hetedvérig
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Visszatérünk
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Amira Stone: Kitaszítottak
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
A. M. Aranth: Oculus
Martin Kay: Titkok útvesztője