Szökevények 40 csillagozás

Dave Wolverton: Szökevények

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az új Köztársaság nehéz idők elébe néz. A széthullóban lévő Birodalom katonai ereje még mindig számottevő és az endori győzők körében sem teljes az egység. Leia Organa hercegnő a nyugalom érdekében kész érdekházasságra lépni egy ingadozó bolygórendszer urával, a koréliai kalózfejedelmek véréből való Han Solo azonban más nézeteket vall az érzelmekről, a nagypolitikáról, saját kezébe veszi az ügyek intézését, – és ezzel nem csupán kettejük életét, de a galaxis békéjét is kockára teszi….

Eredeti mű: Dave Wolverton: The Courtship of Princess Leia

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Valhalla Sciene Fiction

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1994
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353473 · Fordította: Szántai Zsolt

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Han Solo · Luke Skywalker · Leia Organa · Chewbacca · C-3PO · Barukka · Isolder · Ta'a Chume · Teneniel Djo · Zsinj


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Leonidas
Dave Wolverton: Szökevények

Valószínűleg velem volt az Erő, amikor úgy gondoltam, hogy talán érdemes lenne ezt a könyvet beszerezni. :D
Pillanatnyilag úgy érzem ez a regény a legjobb SW könyv, amit eddig olvastam. Pedig akad benne pár dolog, amit nem igazán tudtam beilleszteni a világba. De a zavaró tényezőkért bőven kárpótolt a rendkívül izgalmas történet. Akadtak részek, amikor képtelen voltam letenni a könyvet. A nemrég olvasott Luceno regénnyel ellentétben, itt remek csataleírások találhatók. Egy pillanatig sem unatkoztam. Nagyon tetszettek a Luke-ról szóló fejezetek. Ahogy az író leírta a gondolatait, és ahogy minden nehézségek ellenére jediként próbált cselekedni. Megfelelően sikerült ábrázolnia a klasszikus trilógia hőseit, talán egyedül Han Solo karaktere volt kivétel. Néhol kifejezetten idétlenül viselkedett.
Kellemes meglepetést okozó, izgalmas akciókban bővelkedő történet. Minden megvan benne, amit én egy SW regénytől elvárok.

>!
Saille P
Dave Wolverton: Szökevények

Kicsit furcsa volt ez a kaland, kicsit fantasy-s tényleg…már a kiindulópont is (ki a fenék ezek a hapanok?!), aztán, hogy Leia ott őrlődött két pasi közt (tisztára mai YA regény!).
Dathomir feltűnése érdekes volt, és fontos volt a Chu'unthor nevű Jedi hajó felfedezése is, amely típusú hajókról pl. A Jedi útja c. könyvben olvashatunk részletesen. Kár, hogy az Éjnővérekről sokat nem tudtunk meg, azon kívül, hogy juj, de csúnyák. Viszont a matriarchátusban élő boszorkányokat és a rankorokat is új szemszögből ismerhettük meg. És akkor még nem beszéltünk világszép Isolderről és a barbár, ámde Erő-érzékeny Tenenielről, aki hol Luke-ot, hol Isoldert akarta leteperni. :) Persze azért a végén minden elrendeződik, mindenki megkapja méltó párját és/vagy méltó büntetését.

Egy kicsit kevés volt benne a humor, egy kalandnak elment, de annyira nem voltam oda tőle. A helyesirás hibák pedig ismét kiborítóak voltak: masszívan „kilóméter”-nek írva a kilométert azért egy idő után fárasztó! Szerintem érik, hogy ezeket a régebbi regényeket is kiadják korrektúrázva, újrafordítva. Lenne rá igény!

1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Dave Wolverton: Szökevények

Han Solo izgalmas kalandok közepette próbálja meg visszanyerni Leia szívét. Luke a Jedik tudása után kutat, Leia pedig az Új Köztársaság céljait előrelendítő házasságot fontolgatja. Úgy vettem észre, hogy ebben inkább a fantasy elemek domináltak a Dathomirnak köszönhetően, holott a ’90-es évek regényeire inkább a sci-fi vonal volt jellemzőbb szerintem.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/cC8ifTaoYWM

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Razor SMP
Dave Wolverton: Szökevények

A borító nem kicsit félrevezető (nem hiába kapott egy másikat kint a második kiadás), hisz ránézésre valami romantikus regénynek tűnik SW környezetben. Mint tudjuk, a látszat néha csal, és ezúttal sincs másképp, hisz egy kalandos regényről van szó. Űrcsaták terén kissé szegényesebb, mint a szokásos Star Wars regények, cserébe viszont olyan új elemekkel bővítette a mitológiát (pl. a Dathomir vagy az Éjnővérek), amihez máig visszanyúlnak (gondolok itt pl. A Klónok Háborúja sorozatra). A regény legvége természetesen borítékolható volt, de ez semmit nem von le az érdemeiből, nem bántam meg, hogy elolvastam.
Vicces tény: A regény folyamán futó említés történik egy korábbi eseményről. Ebből a futó említésből nőtt aztán ki 14 évvel később Matthew Stover regénye, a Luke Skywalker és a Mindor árnyai.

>!
Valhalla Páholy, Budapest, 1994
380 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638353473 · Fordította: Szántai Zsolt
2 hozzászólás
>!
sika
Dave Wolverton: Szökevények

Nekem tetszett, sok a nagyon rossz sw regény sajos, de ez nekem üdítő színfolt.

>!
Ebe_Endocott
Dave Wolverton: Szökevények

Hmm, hát érdekes kis könyv volt, kaland és izgalom volt bőven, az tuti. Mondjuk Han és Thripio viszonya eléggé bökte a szemem, sőt Han karaktere úgy cakkumpakk. És ez az egész boszorkány mágia is elég furcsán hatott volna, ha nem ismertem volna már alaposan a klónok háborúja meséből, így viszont jó volt látni, hogy meghonosult a dolog a Kánonban is. És talán nem nagy baj, hogy a hapanokra ez már nem lett igaz. A Csatasárkány hajók koncepciója viszont nagyon tetszett, szívesen megnézném őket filmben is!

1 hozzászólás
>!
HiPPoNaX
Dave Wolverton: Szökevények

Alapvetoen izgalmas tortenet, mindig szivesen olvasom ujra, bar a Zsinj szal kicsit logikatlan az X-szarnyuak sorozat tukreben.

>!
Hippoforaccus P
Dave Wolverton: Szökevények

Ez egy nagyon jó történet. Esemény- és akciódús, bár ahoz képest, hogy Han Solo az egyik főszereplő igencsak humortalan könyv. Annyit mondjuk meg kell jegyeznem, hogy elég sok helyesírási hiba van benne és a tördelőnek sem ártott volna még egy-két év nyelvtan korrepetálás, mert a sor végi szótagelválasztások sok helyen égbekiáltóan hib-
ásak.

>!
Paulina_Sándorné
Dave Wolverton: Szökevények

Szeretem úgy olvasni a történetet, hogy az írója is azt a folytatást gondolta ki, amit én is szeretném, ha megvalósulna. Imádom Han és Leia kettősét. Örültem a történetüknek. Imádtam, ahogy Luke leállította Thripio-t. Tetszett az író stílusa, a történet teljes egészében is. Örülök a kedvenceimnek.

>!
Norbert_Francz
Dave Wolverton: Szökevények

A magyar kiadás egyszerűen borzalmas, jelentősen rontva az olvasás élményét. Borzalmas helyesírás, tördelés, tipográfiai bakik, és jó néhány helyen gyanús félrefordítások. A méltán kimúlt Valhalla Páholy állatorvosi lova.


Népszerű idézetek

>!
Razor SMP

Leia összeráncolta a homlokát, és Hanra nézett.
– Valamit én sem értek – mondta. – Zsinj nagyon akar téged, Han. Személyesen idejön? Hajlandó rá, hogy egyezkedjen az Éjnővérekkel? Egyáltalán mi baja van veled?
Han bosszankodva megvakarta az állát. A rankor hátán ülő Csubakka bátorítóan leordított neki, hogy feleljen. Luke előre érezte, hogy rossz híreket fog hallani.
– Hát… Tudjátok, miután szétlőttem a szuper-csillagrombolóját… akkor egy kicsit… Szóval felhívtam a holoviden… Beszélgettünk, és közben… Hmmm… Felbosszantottam.
– Felbosszantottad? – kérdezte Leia. – Ezt meg hogy érted?
– Én… Hmmm… Nem emlékszem rá pontosan, hogy mit mondtam neki… De személyesen magamra vállaltam a csillagrombolója felrobbantását, és… És valami olyasmit mondtam, hogy „Csókold meg a vukimat!”
Csubakka mély hangon felröhögött, és vidáman bólogatni kezdett.
– Azt hiszem, valamit nem értettem jól – mondta Isolder. – Maga azt mondta a galaxis leghatalmasabb hadurának, hogy „Csókold meg a vukimat”?
– Jól van, jól! – mondta Han, és leült az egyik generátorra. – Sajnálom! Nem kell erről ennyit beszélni… Rendben, feldühítettem egy kicsit, de csak… Örömömben tettem.
Isolder hátba vágta Hant.
– Hé, barátom, te még annál is ostobább vagy, mint amilyennek hittelek… A fenébe, te hülyébb vagy, mint bárki gondolta volna… De… De bárcsak én is ott lehettem volna!
Luke meglepődött. Isolder „barátomnak” szólította Hant!
– Igen – mondta Leia. – Én is sajnálom, hogy lemaradtam róla. Han, jegyeket kellett volna árulnod az előadásra!
Han mélyen Isolder szemeibe nézett.
– Most komolyan beszél… beszélsz? Te, látnod kellett volna Zsinj arcát! Tudod, olyan kis kövérkés, vörös arca van. Csorgott a szájából a nyál, és remegett az orra, meg égnek állt a haja! Óriási volt! Te tudtad, hogy az a fickó egy lángész? Hatvan nyelven tud folyékonyan káromkodni! Annak idején már hallottam egy-két trágárságot, de ennek az embernek külön tehetsége van az ilyesmihez.
– Ó, igen. – Isolder elmosolyodott. – De azt tudod-e, hogy tálcára fogja rakatni a fejed? És az alapján, amit eddig Zsinjről hallottam… Lehet, hogy még meg is fogja enni!
– Igen, ez képes lenne rá – mondta Han. – De éppen az ilyen dolgok teszik érdekessé az életet.

293-294. oldal, Huszonegyedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Chewbacca · Éjnővérek · Han Solo · Isolder · Leia Organa · Luke Skywalker · Zsinj
>!
PAVideoStudio

– Várj! – kiáltotta Luke. – Nem tehetitek rabszolgákká a férfiakat csak azért, hogy akkor közösüljetek velük, amikor akartok!

174. oldal, 14. fejezet – Szökevények (Valhalla Páholy, 1994)

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
4 hozzászólás
>!
Saille P

– Tudom – mondta Teneniel. – De akkor nem láttam, hogy az Erő világos oldala erősebb, mint a sötét.
– Én sohasem mondtam, hogy erősebb – felelte Luke. – Ha erőt, hatalmat akarsz, azt mind a két oldalon megtalálod. De nézz csak rá az Éjnőverekre! Nézd meg őket és lásd, hogy mit kínál a sötét oldal! Félelmet szeretet helyett, erőszakot béke helyett, korlátozott hatalmat, és elegedettség helyett kielégíthetetlen mohóságot. Ha könnyen megszerezhető hatalom után sóvárogsz, az Erő sötét oldalától megkaphatod. De cserébe mindazt kéri tőled, ami értékes számodra.

302-303. oldal

>!
Saille P

Luke szíve izgatottan dörömbölt. Egy Jedi akadémia! Hirtelen mindent megértett. Negyven bolygót átkutattam, de még nyomát sem találtam. Érthető, mert a Jedi iskola a csillagok közt volt…."

172. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker
>!
Saille P

Barukka felnézett Luke-ra. Az arca tele volt bíborszínű hegekkel.
– De mi lesz velem? – kiáltotta. – Mikor fognak begyógyulni a sebeim?
Luke megérintette a nő arcát.
– Azok, akik gyakran használják az Erő sötét oldalát, és másoknak ártanak a segítségével, sokszor önmagukban tesznek kárt – mondta szelíden.

257. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő sötét oldala · Barukka · Luke Skywalker
>!
Saille P

Reezen egyszer, meg kamaszkorában, az apjával együtt végignézett egy katonai parádét a Coruscanton. A felvonulás közben Darth Vader, a Sith fekete lovagja egészen közel ment el mellette. Vagyis….Lord Vader megállította a menetet, megállt, ránézett a kis Reezenre, és megpaskolta a fejét. Reezen még mindig emlékezett rá, milyen érzés volt látni saját rémült arcának a Sötét Úr sisakjáról visszaverödő tükörképét.; emlékezett a jeges rémületre, ami akkor áradt szét benne, amikor a páncélos kéz megérintette a fejét. Vader azonban csak ennyit mondott:
– A Birodalom szolgálata közben hagyatkozz a megérzéseidre!
Aztán továbbment.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Darth Vader
>!
Saille P

– Ez az ember az utolsó Jedi. Te is hallottad, hogy mit mondott azokról a bizonyos értékes dokumentumokról. Nos, ugye nem akarjuk, hogy a Jedik kikeljenek a sírjaikból? Már az első bandájuk is éppen elég sok bajt kevert. Nem fogom hagyni, hogy a mi utódaink az ő leszármazottaik előtt hajlongjanak, és a kanálhajlítók meg az aura-látnokok oligarchiájában éljenek.

128. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jedi · Ta'a Chume
>!
Razor SMP

– Gyerünk! Gyerünk, fiúk! – mondta Han. – Hajtsunk végre egy szervezett visszavonulást!
– Rendben – mondta Thripio. – Ön szervez, én pedig közben visszavonulok.

149. oldal, Tizenkettedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: C-3PO · Han Solo
>!
Razor SMP

– Valamikor az egész galaxisban ezek a régi koréliai szállítók voltak a legnépszerűbb hajók – mondta Han. – Még most sem találtok ezeknél masszívabb hajót.
Isolder is lehúzta a fejéről a sisakot, és mélyet lélegzett a friss levegőből.
– Úgy érti, hogy ezeknél otrombább hajót – mondta.
– Az majdnem ugyanaz – felelte Han.

278. oldal, Huszadik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Han Solo · Isolder

Hasonló könyvek címkék alapján

Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Isaac Asimov: Második Alapítvány
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Vének háborúja
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
John Jackson Miller: Kenobi
Dan Simmons: Ílion
James Luceno: Darth Plagueis
Dan Simmons: Endymion
Frederik Pohl: Átjáró