Az ​ébredő Erő (Star Wars: Jedi-növendék 1.) 52 csillagozás

Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A tizenkét éves Obi-van Kenobi minden vágya hogy Jedi-lovag lehessen.
A Templomban töltött évek során megismerte a fénykard, és az Erő hatalmát. Azonban önnön haragját és félelmét képtelen volt kordába tartani. Emiatt Qui-gon Jinn Jedi-mester nem fogadja őt padavanjává.
Obi-van most találkozik először az eredendő gonoszsággal. Váratlan ellenségekkel kerül szembe – és le kell győznie saját sötét vágyait.
Csak ezután kezdheti meg Jedi-tanulmányait.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 1999
128 oldal · ISBN: 9636273537 · Fordította: Nemes Judit

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Yoda · Qui-Gon Jinn · Mace Windu · Bruck Chun


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
csartak MP
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

A SW univerzumból eddig csak a Darth Maulos könyvet olvastam, (a film alapján készült könyveken kívül) Az nem volt rossz. Ez egy ifjúsági sorozatnak az első része.
A Jedi palotában élő Obi-Van lelke még hófehér, mit sem tud a nagy világról, ahol gonosz huttok tolnak ki az emberekkel nap mint nap. Qui-gon viszont már bejárta a galaxis magját, meg a peremét is. Megtudhatjuk, hogyan lett Obi-Van Qui-gon padavanja, gondoltam az elején. De nem, ez csak a kezdete a Nagy Közös Sztorinak. Lesz itt még sok minden, mert Qui-gon nem adja be könnyen a derekát…

12 hozzászólás
>!
Kiss_Melinda_Éva P
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Egyszerű történetvezetés. Rövid és könnyen érthető cselekményeket olvashatunk a könyvben. Nem kapunk sok mindenre választ, de valahogy nem éreztem, hogy most azonnal szeretném a folytatást olvasni. Obi-Wan Kenobi és Qui-Gon Jinn kapcsolatának alakulása még nagyon hosszan elnyúlik és remélem nem rétestészta lesz a történet folytatása, mert nem szeretnék könyveken keresztül csak egy-két plusz információt olvasni a Jedik fejlődéséről.

>!
Doria09
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Gyerekkoromban olvastam utoljára, szóval már nem nagyon emlékeztem a történetre. Kár, hogy ilyen rövid, izgalmas volt, plusz a két kedvenc karakterem mellett néhány más szereplőt is megkedveltem. :)

>!
Hippoforaccus
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Na ezt már szeretem! Rövid, velős, izgalmas könyv. Nincs mellébeszélés meg ilyesmi, Éppen annyira ismerjük meg a karaktereket, amennyire kell, nem merül bele túlzottan az egyes személyek lelkivilágába. Szóval nekem tetszik, ajánlom minden SW rajongónak.

2 hozzászólás
>!
cinemabrigi
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Nem tudok nem elfogult lenni ezzel a könyvvel, Qui-gon és Obi-van párosának minden percét imádtam.

>!
Sabine
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Élvezetes és felejthető- szerintem ez a két legjobb jelző erre a könyvre.
Kenobi-fanként kíváncsi voltam, hogyan van ábrázolva a még gyerek Obi-wan, és Qui-gon Jinnből is többet szerettem volna, mint ami a filmekben volt bemutatva, így ha valaki hasonló cipőben jár, mint én, tudom ajánlani ezt a könyvet, szerintem érdemes lehet kipróbálni. A könyv bár az ifjú Kenobira koncentrál, Jinn mesterből is kapunk épp eleget. Itt egyáltalán nem olyan, mint ahogy az első részből megismertük, de nem zavart, megvan erre a jó oka- igaz, ez már a Legendák részét képezi, de ha valakit ez nem foglalkoztat, akkor ismét csak hajrá. Obi-wan belső vívódásai tetszettek, néhol tényleg meghatóan vagy magával ragadóan volt ábrázolva az Erővel való kapcsolata és az elszántsága, hogy az elesettek és az igazság védelmezője, igazi Jedi lovag lehessen. Ha valaki kellően nyílt, mindenki számára ez átélhető lehet, de azt hiszem, a fiatalabb olvasók számára lesz a legélvezetesebb, a lelkesedés és a korbeli hasonlóság még inkább hozzáadhat az élményhez.
Maga a történet teljesen lekötött mialatt olvastam, nem voltak üresjáratok, könnyű sodrású, rövidke könyv volt, tökéletes a kikapcsolódáshoz. A szereplők belső vívódásai melletti fő konfliktus nem volt „egetrengető”, de elég volt ahhoz, hogy egy olyan alapot adjon, ami érdekelni tud. Sőt, a bemutatott arkónai fajt, és egyik kiemelt szerepű képviselőjüket, Si Treembát kifejezetten megkedveltem.
Az egyetlen nagyobb bajom, hogy amolyan egyszer olvasós az egész, és nagy valószínűséggel hónapok múltán már nemigen fogok rá, a szereplőire vagy a cselekményére gondolni, (kivéve az arkónaiakra) de persze ez egyéni ízlés dolga. :) Ettől függetlenül a könyv bár egy egészként lett lezárva, került egy olyan függővég a végére, ami miatt muszáj elolvasnom a következő részt. :D Amíg tart az élmény és a kíváncsiság, kihozom ebből a történetfolyamból a legtöbbet.

>!
Csimutka P
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Őszintén szólva rettenetesen elfogult vagyok ezzel a könyvvel kapcsolatban. Sokakhoz hasonlóan az első Star Wars könyvem volt több, mint egy évtizede, és akkor nagyon szerettem. Így felnőtt fejjel újraolvasva már nem jelentett akkora élményt, és több idegesítő kis hibát is felfedeztem benne, amúgy nem rossz, és persze óriási pozitívuma a szememben, hogy Qui-gon és Obi-van a főszereplői, akikért odáig vagyok.

>!
calmovato P
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Valahogy jobbra számítottam. Nem bántam meg hogy a kezembe vettem, de nem maradandó olvasmány.

>!
Venku501
Dave Wolverton: Az ébredő Erő

Ifjúsági sorozatról lévén szó , nagyon kellemesen csalódtam. Sokkal többet kaptam mint vártam. A jó kis izgalmas történet mellett legjobban Obi-van Kenobi és Qui-gon Jinn lassú lelki egymásra találása és egymásra hangolódása tetszett, meg persze a fiatal Kenobi gyötrődése, megfelelni akarása.


Népszerű idézetek

>!
Saileach P

Qui-gon látta a fiú szemében a változást. Obi-van megértette, hogy a döntése végleges. Akár örülhetett is volna ennek, hiszen a fiú nem haragudott rá többet. De valami más is megszűnt. Az ifjú jövőbe vetett hite is szertefoszlott.
Qui-gon nézte, ahogy Obi-van elfordul, és a ruhája ujjával megtörli az arcát. Vajon sírt? Ennyire mélyen érintette volna?
Amikor azonban Obi-van visszafordult, csak az izzadtság tűnt el az arcáról. Nem látta a könnyek árulkodónyomait. A teljes megsemmisülést látta helyette.
A lelkiismerete belemart. Azután, hogy ő beszélt az ellenség szívének megnyeréséről, rájött, hogy épp most törte össze egy fiú szívet, aki csupán a társa akart lenni.

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saileach P

-Akármi történjék is, a gyilkosság nem megoldás.
– De hiszen…te is öltél már korábban – jegyezte meg Obi-van tétován.
– Valóban – ismerte el Qui-gon –, amikor nem volt más választásom. Ám amikor öltem, csak apró győzelmet arattam. Apró, nagyon apró győzelmet. Ennél sokkal fontosabb küzdelmek is vannak…a szív küzdelmei. Néha türelemmel, ésszel és jó példa mutatásával többet értem el, mint a győzelem….az ellenségből barátot faragtam.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saileach P

A végén Windu felsóhajtott.
– Tehát van egy csalárd és egy ostoba fiúnk – mondta. Ránézett Yoda mesterre. – Mit tanácsolsz?
Yoda pislantott egyet.
– Mindkettőjüknek adjunk még egy esélyt, hogy elbukjanak – mondta végül.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mace Windu · Yoda
>!
Saileach P

Qui-gon felült a heverőjén. A szíve hevesen dobogott, izmai megfeszültek. Vajon miért?
Éppen aludt, amikor elöször érezte. Mintha veszély leselkedne a közelében, de nem ő lenne veszélyben….
Hirtelen rájött, mit érezhet. Már korábban is tapasztalta. A Jedik néha megérzik, ha eggy másik Jedi hozzájuk közel bajba kerül. Előfordul, hogy valami ködös képet is látnak arról, mi okozhatja a bajt. Qui-gon koncentrálni próbált, de nem látott semmit tisztán. Csak homályt.
– Obi-van – mormogta. – Biztos, hogya fiú az. – Qui-gon megpróbálta elfojtani az érzést. őrültség, abszurdum. A fiú nem az ő padavanja. Miért lenne ilyen erős a kötődés közöttük?
És mégis, van. Yoda elégedett lenne.
Qui-gon felnyögött. Ő nem volt az.

57. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn · Yoda
>!
Saileach P

A legnagyobb veszély közepette Qui-gon valami furcsát érzett: finom rebbenést az Erőben. Ahogy koncentrált, felerősödött. Valaki, egy Jedi hívta őt.
Obi-vannak szüksége van rám! – jött rá.
Döbbenetében még jobban odalapult a falhoz. Le kellett higgadnia, és gondolkozni. A fiú nem hívhatta őt. Nem volt a padavanja. Nem volt köztük semmilyen kötelék.

108. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saileach P

– Ügyes voltál – felelt Qui-hon.- Éreztem, hogy az Erő veled van.
– Az …csodálatos volt – mondta halkan Obi-van. – Korábban azt hittem, ismerem az erejét. Most tudom csak, hogy töredékét láttam csupan annak, hogy mire képes. Evekig úgy gondoltam, hogy méltó vagyok rá. Csak amikor beláttam a tökéletlenségemet, akkor kezdett igazán áthatni az Erő. – Obi-van odafordult Qui-gonhoz.Tekintete a mester arcát fürkészte. – Érted, mire gondolok?
Qui-gon elmosolyodott.
– Sokat tanultál. És igen, értem, mire gondolsz.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: az Erő · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
csartak MP

Obi-van egy teljes tál sült gorakmadarat evett alderáni mallalevelekkel. Si arkónai gombát választott daktillal, valamiféle sárga ammóniakristállyal. Az arkónai étel szaga… hát a gomba még éppen tűrhető volt, de a daktilnak leginkább méregszaga volt.

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
>!
csartak MP

Sejtette, mi történhetett. A kalózok gyakran elaknásították a hajózóútvonalakat. Amikor egy hajóaknára futott, a hiperhajtómű felrobbant, és a hajó kiesett a hiperűrből.

8 hozzászólás
>!
Nocharity

– Nem teszlek próbára, Obi-van. Az élet tesz próbára! Minden nap új alkalom a dicsőségre… vagy a bukásra. És ha átmész a próbán, attól még nem leszel Jedi. Csak ember leszel.

16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: ember, emberiség · Jedi · Obi-Wan Kenobi

A sorozat következő kötete

Star Wars: Jedi-növendék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Richard Paul Evans: Vadászat Jáde Sárkányra
Scott Westerfeld: Szépek
Ilsa J. Bick: Hamvak
Alexandra Bracken: Világok utazói
William Kotzwinkle: E. T. – A Zöld Bolygó könyve
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Patrick Ness: Soha nincs vége
Paolo Bacigalupi: Hajóbontók
J. Goldenlane: Napnak fénye