Hologram ​a királynak 18 csillagozás

Dave Eggers: Hologram a királynak

Dave ​Eggers már első könyvével világszerte ismertté vált – alig húszévesen egy éven belül elveszítette mindkét szülőjét. Erről írott dokumentumregényét 2000-ben Pulitzer-díjra jelölték, és további kötetei is díjak sokaságát nyerték el. A kezünkben tartott regény, amelynek filmváltozatát Tom Hanks főszereplésével idén fogják bemutatni, 2012-ben került fel a Nemzeti könyvdíjra jelölt művek rövid listájára.

Alan Clay, az amerikai kommunikációs nagyvállalat üzletkötője prezentációval készült. A kis csoport Abdullah Király épülő Gazdasági Városába utazott, és várják, mikor mutathatják be hologramos távközlési megoldásukat.

Alan kiégett, nem találja a helyét, kicsúsznak a kezéből a problémái. Ül a sivatagban, és emészti magát otthoni ügyei miatt. A szomszédja öngyilkos lett, nincs pénze lánya egyetemi tandíjára, feleségétől rég elvált, de még mindig bántja, amiket az asszony mondott. Egyedül érzi magát Szaúd-Arábiában. Ráadásul a tarkóján, mintegy élete főműve gyanánt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Európa, Budapest, 2015
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052227 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 12

Helyszínek népszerűség szerint

Föld


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Dave Eggers: Hologram a királynak

Elcseszett mindennapok hőse kerestetik. Önbizalom hiánnyal küzdő, állhatatlan, és meglehetősen élhetetlen, ám nagy szívű és hobbi falépítő. Haszontalanságokon merengő, alkoholmámorban leveleket író, majd kidobó, szerencsétlen flótás, akinek emlékét valamire jó lesz alapon zsebes szívbillentyűnkbe gyűrjük, ottfelejtünk néhány évre és összehasonlításként használjuk egyéb lúzer karakterek esetén. Szóval tetszett!

>!
Nuwiel SP
Dave Eggers: Hologram a királynak

A modern Willy Loman az arab Godot-ra vár a sivatagban. Nagyjából ennyiben összefoglalható a könyv története és mondanivalója, emellett még az nyújt valami érdekeset a könyvben, ahogy a nyugati ember rácsodálkozik Szaúd-Arábia működésére, a társadalom ellentmondásaira és időnként konfliktusba kerül velük.

>!
Batus
Dave Eggers: Hologram a királynak

Ez a könyv a nyomasztóságnak épp abban a sávjában mozog, ami számomra teljesen érdektelen. A középosztálybeli fehér amerikainak válságban az élete: az olcsóbb munkaerő miatt tönkremennek a vállalatok és Kína uralja a piacot, a középosztálybeli fehér amerikainknak pedig emiatt veszélyben a munkája, el kell adni a házat, a gyereke tandíját nem tudja fizetni és a többi. Szaúd-Arábiában beüthetne a biznisz, de a kis töketlennek itt is mindenki keresztbe tesz. Kalandozik egy kicsit, ismerkedik és vár.

Ami nagyon jól átjön az egész könyvben, az a frusztrált várakozás érzése. A szereplők várnak, hogy történjen valami és ez a feszültség végigköveti az egész cselekményt. Emiatt a tehetetlenség miatt lesz olyan nyomasztó, és ha a téma egyébként számomra érdektelen is volt, a hangulata nagyon betalál.

>!
SignorFormica
Dave Eggers: Hologram a királynak

Eggers kissé túlhájpolt könyve. Krízisregény. A főhős magánéleti válságából a sivatagba megy. Minden lecsupaszodik, minden lelassul körülőtte, hogy csak létezése válságával foglalkozzon: Kérdéseket tegyen fel magának. A szaúdi sivatag azonban nem Thomas Mann Varázshegye, bár a homokból is nehéz visszatérni. De minden igyekezete ellenére, a sivatagi lélek absztrakt teréből hiányzik az igazi tét. Hogy akkor most miért is van értelme végignyomni vele ezt a sivatagi várakozást? Én nem tudom. Vagy de, de olvastam már másoknál, jobban, sokkal jobban megírva..

>!
diko58
Dave Eggers: Hologram a királynak

Ajánlanám a könyv olvasása után Kafkának A kastély című remekét is.

>!
Barbár 
Dave Eggers: Hologram a királynak

Érdekes történet a csetlő-botló, mindent elszúró üzletkötőről és Szaúd-Arábiáról, amely korántsem olyan, mint amilyen kép él róla tudatunkban hallomásaink alapján. Nem sok minden történik, „állni látszék az idő”, de a jelen eseményei és az állandóan önvádtól szenvedő Alan visszaemlékezései korábbi balsikereire sűrűn váltakoztatva és rövid fejezetekre tagolva megfelelő ritmust adnak a cselekménynek. Alan jól kidolgozott karakter, és emellett szerethető figura. A szellemes befejezés szinte adja magát.

>!
coni11
Dave Eggers: Hologram a királynak

Bevallom elég nehezen sikerült a végére érni. Mikor Alan először megműtötte magát jó pár hónapra félre is tettem a könyvet. Aztán nemrég ismét a kezembe akadt úgyhogy megint nekigyürkőztem, gondoltam adok neki egy második lehetőséget. Igazából elég nyomott hangulata van az egész történetnek, így csak azoknak ajánlom akik szeretnének elmerülni egy középkorú férfi önsajnálatának és lelki válságának mocsarában jó pár órára. Én nem láttam a könyvben mást csak egy férfit, aki folyton elmereng, visszaemlékezik és azt próbálja kitalálni hogy is jutott oda az élete ahol tart és kétségbeesetten próbál valamit tenni, hogy értelmet találjon neki. Ha nincsenek benne az emlékek, Juszuf, a sivatag közepén felépülő komplexum vagy a hologram valószínűleg soha nem értem volna a könyv végére…

>!
Csilla_Repei
Dave Eggers: Hologram a királynak

Hát… Barangolás a férfilélek rejtelmeiben… :) Valami ilyesmi… középkorú férfi krízisben, csődtömegnek érezve magát ül a sivatagban… várja a sorsa jobbra fordulását… az érdekes az volt, hogy élveztem végig a könyv olvasását, bár az első fele többet adott, mint a második, szórakoztatóbb is volt… végeredményben tetszett, a stílus az kifejezetten, jópárszor meg is mosolyogtatott, a sztori, az talán picit kevésbé, de érdekesek voltak a szaud-arábiai karakterek, meg ahogy ez az amerikai rácsodálkozik egy-két dologra náluk… Picit lehet, hogy többre számítottam a beharangozója miatt, de érdekes olvasmány volt, az tagadhatatlan. :)


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Fontos tudnod, hogy a felnőttek hiába alakulnak folyamatosan, nem mindig fejlődnek. Változnak, de nem feltétlenül előnyükre.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés · felnőtt · változás
>!
Batus

[…] ha az ember elég sokáig él, mindenkinek csalódást okoz.

199. oldal

>!
Bélabá

Egy gyerek felnevelése olyan, akár a székesegyház felépítése. Nem lehet spórolni.

>!
Bélabá

Kit, tudod, mi a kulcsa annak, hogy megértsd a szüleidet? A megbocsátás. Amikor a gyerekekből kamaszok, aztán felnőttek lesznek, kinövik a megbocsátást. A tökéletességen kívül minden más szánalmasnak tűnik. A gyerekek úgy ítélkeznek, akár az Ótestamentum. Minden hiba megbocsáthatatlan, mintha a tökéletességre szóló szerződést szegték volna meg. És ha a szülő is ugyanolyan kegyelmet, ugyanolyan empátiát kapna, mint más emberek? A gyerekekbe több kellene Jézusból.

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · megbocsátás
>!
Chöpp 

A Föld olyan állat, ami lerázza magáról azt a bolhát, amelyik túl mélyre ás, és túl erősen mar. Csak megmoccan, és a városaink összedőlnek; sóhajt, és a partjainkat elönti az ár. Nem is lenne szabad itt lennünk.

112-113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cunami · Föld · földrengés
>!
Chöpp 

A legtöbb ember nem akar döntést hozni. És akik tudnának dönteni, azok közül túl sokan döntöttek úgy, hogy a gépekre hagyják.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés
>!
Bélabá

Egyszer rendelt egy makettet. Már a gondolattól is belesajdult a sajnálat. A budapesti gyár ötlete nem benne fogant meg, de rávetette magát a feladatra, mert úgy gondolta, nagyobb dolgok felé vezető lépés.
Csakhogy egy szovjet időkből maradt gyárat átalakítani, hogy a Schwinn hatékony kapitalista modelljének megfeleljen – őrült ötlet volt. Elküldték Magyarországra, hogy vezesse a projektet, hogy az amerikai kerékpárgyártást meghonosítsa Kelet-Európában, hogy egy új kontinenst nyisson meg a Schwinn előtt. Alan rendelt egy méretarányos makettet, nagy felhajtással megnyitót rendezett, mindenki nagy várakozással nézett a dolog elébe. Talán Európán kívül is forgalmazhatnák
a magyar bicikliket. Talán még otthon az USA-ban is. Olcsó munkaerő, nagy hozzáértés. Ebből indultak ki. De belebuktak. A gyárból nem tudták kihozni a teljes kapacitását, a munkásokat képtelenek voltak betanítani, és a Schwinn nem rendelkezett annyi tőkével, hogy modernizálja a gépeket. Kolosszális bukás lett, és Alan napjai a Schwinn-nél, mint olyan emberé, aki el tud intézni dolgokat, meg voltak számlálva.

>!
Bélabá

Alan ősei Írországból érkeztek az éhínség idején. Három testvér hagyta ott Cork megyét, és szállt partra Bostonban 1850-ben. Elkezdtek rézgombokat gyártani, aztán a gombokból kinőtték magukat egy öntödéig Boston déli részén, ahol sok mindent készítettek: csöveket, szelepeket, kazánokat és fűtőtesteket. Felvettek még munkásokat, íreket, aztán németeket, lengyeleket és olaszokat. Az üzlet virágzott. Mindhárom testvér épített magának még egy házat a tengerparton. Házitanítót fogadtak a gyerekeik mellé, a gyerekek latinul és görögül tanultak. A nevük ott állt mindenféle épületeken egész Bostonban. Templomokon és kórházi szárnyakon. Aztán jött a gazdasági válság, és mindenki kezdhette nulláról.

>!
Bélabá

Lakásban tartott macskák nemzete lettünk, mondta a magáét a férfi. Kételkedők, aggodalmaskodók, túlkombinálók nemzete. Hála istennek, hogy nem ilyen amerikaiak telepítették be ezt az országot. Azok aztán nem voltak ilyen nyámnyilák! Ők fakerekű szekereken szelték át az országot! Útközben sokan feldobták a bakancsot, és éppen csak megálltak miattuk. Akkoriban eltemették a holtakat, aztán mentek tovább.

>!
Batus

Az ember legnagyobb haszna megint csak az, hogy hasznos.

192. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

David Gates: Preston Falls
Jean Sasson: A fátyol mögött
Howard Blum: Exodus aranya
Fazliddin Muhammadijev: Utazás a másik világba
Germanus Gyula: Kelet fényei felé
Patrick Robinson: Űzött vad
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek
Chuck Palahniuk: Altató
Keszi Bálint: Banánrevolver