Hologram ​a királynak 24 csillagozás

Dave Eggers: Hologram a királynak

Dave ​Eggers már első könyvével világszerte ismertté vált – alig húszévesen egy éven belül elveszítette mindkét szülőjét. Erről írott dokumentumregényét 2000-ben Pulitzer-díjra jelölték, és további kötetei is díjak sokaságát nyerték el. A kezünkben tartott regény, amelynek filmváltozatát Tom Hanks főszereplésével idén fogják bemutatni, 2012-ben került fel a Nemzeti könyvdíjra jelölt művek rövid listájára.

Alan Clay, az amerikai kommunikációs nagyvállalat üzletkötője prezentációval készült. A kis csoport Abdullah Király épülő Gazdasági Városába utazott, és várják, mikor mutathatják be hologramos távközlési megoldásukat.

Alan kiégett, nem találja a helyét, kicsúsznak a kezéből a problémái. Ül a sivatagban, és emészti magát otthoni ügyei miatt. A szomszédja öngyilkos lett, nincs pénze lánya egyetemi tandíjára, feleségétől rég elvált, de még mindig bántja, amiket az asszony mondott. Egyedül érzi magát Szaúd-Arábiában. Ráadásul a tarkóján, mintegy élete főműve gyanánt,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Európa, Budapest, 2015
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052227 · Fordította: Pék Zoltán

Enciklopédia 17


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Chöpp P>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Elcseszett mindennapok hőse kerestetik. Önbizalom hiánnyal küzdő, állhatatlan, és meglehetősen élhetetlen, ám nagy szívű és hobbi falépítő. Haszontalanságokon merengő, alkoholmámorban leveleket író, majd kidobó, szerencsétlen flótás, akinek emlékét valamire jó lesz alapon zsebes szívbillentyűnkbe gyűrjük, ottfelejtünk néhány évre és összehasonlításként használjuk egyéb lúzer karakterek esetén. Szóval tetszett!

Angieolvas P>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Kicsit nehezemre esett egy kapuzárási pánikkal küzdő férfiról olvasnom. Viszont érdekes volt a Szaúd-Arábia gazdaságról olvasni, de egyébként nem fogott meg a könyv. Pedig a borítója király.

Nuwiel P>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

A modern Willy Loman az arab Godot-ra vár a sivatagban. Nagyjából ennyiben összefoglalható a könyv története és mondanivalója, emellett még az nyújt valami érdekeset a könyvben, ahogy a nyugati ember rácsodálkozik Szaúd-Arábia működésére, a társadalom ellentmondásaira és időnként konfliktusba kerül velük.

Batus>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Ez a könyv a nyomasztóságnak épp abban a sávjában mozog, ami számomra teljesen érdektelen. A középosztálybeli fehér amerikainak válságban az élete: az olcsóbb munkaerő miatt tönkremennek a vállalatok és Kína uralja a piacot, a középosztálybeli fehér amerikainknak pedig emiatt veszélyben a munkája, el kell adni a házat, a gyereke tandíját nem tudja fizetni és a többi. Szaúd-Arábiában beüthetne a biznisz, de a kis töketlennek itt is mindenki keresztbe tesz. Kalandozik egy kicsit, ismerkedik és vár.

Ami nagyon jól átjön az egész könyvben, az a frusztrált várakozás érzése. A szereplők várnak, hogy történjen valami és ez a feszültség végigköveti az egész cselekményt. Emiatt a tehetetlenség miatt lesz olyan nyomasztó, és ha a téma egyébként számomra érdektelen is volt, a hangulata nagyon betalál.

SignorFormica>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Eggers kissé túlhájpolt könyve. Krízisregény. A főhős magánéleti válságából a sivatagba megy. Minden lecsupaszodik, minden lelassul körülőtte, hogy csak létezése válságával foglalkozzon: Kérdéseket tegyen fel magának. A szaúdi sivatag azonban nem Thomas Mann Varázshegye, bár a homokból is nehéz visszatérni. De minden igyekezete ellenére, a sivatagi lélek absztrakt teréből hiányzik az igazi tét. Hogy akkor most miért is van értelme végignyomni vele ezt a sivatagi várakozást? Én nem tudom. Vagy de, de olvastam már másoknál, jobban, sokkal jobban megírva..

diko58>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Ajánlanám a könyv olvasása után Kafkának A kastély című remekét is.

Barbár >!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Érdekes történet a csetlő-botló, mindent elszúró üzletkötőről és Szaúd-Arábiáról, amely korántsem olyan, mint amilyen kép él róla tudatunkban hallomásaink alapján. Nem sok minden történik, „állni látszék az idő”, de a jelen eseményei és az állandóan önvádtól szenvedő Alan visszaemlékezései korábbi balsikereire sűrűn váltakoztatva és rövid fejezetekre tagolva megfelelő ritmust adnak a cselekménynek. Alan jól kidolgozott karakter, és emellett szerethető figura. A szellemes befejezés szinte adja magát.

coni11>!
Dave Eggers: Hologram a királynak

Bevallom elég nehezen sikerült a végére érni. Mikor Alan először megműtötte magát jó pár hónapra félre is tettem a könyvet. Aztán nemrég ismét a kezembe akadt úgyhogy megint nekigyürkőztem, gondoltam adok neki egy második lehetőséget. Igazából elég nyomott hangulata van az egész történetnek, így csak azoknak ajánlom akik szeretnének elmerülni egy középkorú férfi önsajnálatának és lelki válságának mocsarában jó pár órára. Én nem láttam a könyvben mást csak egy férfit, aki folyton elmereng, visszaemlékezik és azt próbálja kitalálni hogy is jutott oda az élete ahol tart és kétségbeesetten próbál valamit tenni, hogy értelmet találjon neki. Ha nincsenek benne az emlékek, Juszuf, a sivatag közepén felépülő komplexum vagy a hologram valószínűleg soha nem értem volna a könyv végére…


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Fontos tudnod, hogy a felnőttek hiába alakulnak folyamatosan, nem mindig fejlődnek. Változnak, de nem feltétlenül előnyükre.

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fejlődés · felnőtt · változás
Bélabá>!

Egy gyerek felnevelése olyan, akár a székesegyház felépítése. Nem lehet spórolni.

Batus>!

[…] ha az ember elég sokáig él, mindenkinek csalódást okoz.

199. oldal

Bélabá>!

Kit, tudod, mi a kulcsa annak, hogy megértsd a szüleidet? A megbocsátás. Amikor a gyerekekből kamaszok, aztán felnőttek lesznek, kinövik a megbocsátást. A tökéletességen kívül minden más szánalmasnak tűnik. A gyerekek úgy ítélkeznek, akár az Ótestamentum. Minden hiba megbocsáthatatlan, mintha a tökéletességre szóló szerződést szegték volna meg. És ha a szülő is ugyanolyan kegyelmet, ugyanolyan empátiát kapna, mint más emberek? A gyerekekbe több kellene Jézusból.

Kapcsolódó szócikkek: Jézus Krisztus · megbocsátás
Chöpp P>!

A Föld olyan állat, ami lerázza magáról azt a bolhát, amelyik túl mélyre ás, és túl erősen mar. Csak megmoccan, és a városaink összedőlnek; sóhajt, és a partjainkat elönti az ár. Nem is lenne szabad itt lennünk.

112-113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cunami · Föld · földrengés
Chöpp P>!

A legtöbb ember nem akar döntést hozni. És akik tudnának dönteni, azok közül túl sokan döntöttek úgy, hogy a gépekre hagyják.

151. oldal

Kapcsolódó szócikkek: döntés
Bélabá>!

Egyszer rendelt egy makettet. Már a gondolattól is belesajdult a sajnálat. A budapesti gyár ötlete nem benne fogant meg, de rávetette magát a feladatra, mert úgy gondolta, nagyobb dolgok felé vezető lépés.
Csakhogy egy szovjet időkből maradt gyárat átalakítani, hogy a Schwinn hatékony kapitalista modelljének megfeleljen – őrült ötlet volt. Elküldték Magyarországra, hogy vezesse a projektet, hogy az amerikai kerékpárgyártást meghonosítsa Kelet-Európában, hogy egy új kontinenst nyisson meg a Schwinn előtt. Alan rendelt egy méretarányos makettet, nagy felhajtással megnyitót rendezett, mindenki nagy várakozással nézett a dolog elébe. Talán Európán kívül is forgalmazhatnák
a magyar bicikliket. Talán még otthon az USA-ban is. Olcsó munkaerő, nagy hozzáértés. Ebből indultak ki. De belebuktak. A gyárból nem tudták kihozni a teljes kapacitását, a munkásokat képtelenek voltak betanítani, és a Schwinn nem rendelkezett annyi tőkével, hogy modernizálja a gépeket. Kolosszális bukás lett, és Alan napjai a Schwinn-nél, mint olyan emberé, aki el tud intézni dolgokat, meg voltak számlálva.

Bélabá>!

Alan ősei Írországból érkeztek az éhínség idején. Három testvér hagyta ott Cork megyét, és szállt partra Bostonban 1850-ben. Elkezdtek rézgombokat gyártani, aztán a gombokból kinőtték magukat egy öntödéig Boston déli részén, ahol sok mindent készítettek: csöveket, szelepeket, kazánokat és fűtőtesteket. Felvettek még munkásokat, íreket, aztán németeket, lengyeleket és olaszokat. Az üzlet virágzott. Mindhárom testvér épített magának még egy házat a tengerparton. Házitanítót fogadtak a gyerekeik mellé, a gyerekek latinul és görögül tanultak. A nevük ott állt mindenféle épületeken egész Bostonban. Templomokon és kórházi szárnyakon. Aztán jött a gazdasági válság, és mindenki kezdhette nulláról.

Kapcsolódó szócikkek: 1850 · Boston · gomb · Írország
Chöpp P>!

Hogy lettek a beszállítóikból versenytársak? Ez költői kérdés volt. Ha csökkenteni akarod a költségeket, akkor Ázsiában gyártasz, de a beszállítóknak hamarosan már nincs szükségük rád, nem igaz? Megtanítani az embert halászni. A kínaiak pedig megtanultak halászni, a világ összes biciklijének kilencvenkilenc százaléka ott készül, egyetlen tartományban.

55-56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár · kínai
Chöpp P>!

Kivel beszélnek a fiatal férfiak? A fiatal férfiaknak nincs kivel beszélniük, és még ha van is, akkor sem tudnak mit vagy hogyan elmondani.

309-310. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

David Gates: Preston Falls
Jean Sasson: A fátyol mögött
Howard Blum: Exodus aranya
Fazliddin Muhammadijev: Utazás a másik világba
Germanus Gyula: Kelet fényei felé
Patrick Robinson: Űzött vad
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Chuck Palahniuk: Láthatatlan szörnyek
Chuck Palahniuk: Altató
Keszi Bálint: Banánrevolver