Az ​elveszett fiú 27 csillagozás

Dave Eggers: Az elveszett fiú

„Nem ​emlékszem, mikor hatott meg utoljára ennyire regény. A Szudánban játszódó történetet olvasva az ember úgy érzi, szerénységet tanult, megvilágosodott, átalakult.”

Khaled Hosseini, a Papírsárkányok szerzője

Valentino Achak Deng a szudáni polgárháború kitörésekor, hétévesen szakad el a családjától. Ezer és ezer más árvával, az Elveszett Fiúkkal, több száz kilométert gyalogol étlen-szomjan a sivatagon át, miközben bombatámadások, vadállatok és szörnyű betegségek tizedelik őket. Etiópiában besorozzák gyerekkatonának, később fegyverrel űzik tovább. Végül amikor tizenhárom, menekülttáborban töltött év után az Egyesült Államok négyezer társával együtt befogadja, olyan élmények várnak rá, amelyek még ezeknél is keményebb próbára teszik a küzdőszellemét.
Dave Eggers megdöbbentő igazságossággal tolmácsol egy történetet a megdöbbentő igazságtalanságról, amely Afrika legnagyobb országának lakóit sújtja. Mély együttérzésével és finom humorával Az elveszett fiú eposzi… (tovább)

Eredeti mű: Dave Eggers: What Is the What

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Park, Budapest, 2006
676 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635308309 · Fordította: Komáromy Rudolf, Komáromy Zsófia

Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 77

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Darkshine
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Ez a könyv a címmel ellentétben nem egy elveszett fiúról szólt, hanem elveszett fiúk sokaságáról, közöttük Valentino Achak Deng-ről. Gyerekek ezreivel együtt menekül el az otthonukból, menekült táborokból menekült táborokba, olyan álmokat kergetve, amiket ők maguk sem hisznek el. Nem is lehet erről mit írni, egyszerűen nehéz belegondolni, hogy ilyen kegyetlen a világ és hogy ez mennyi ártatlan ember életét határozza meg.

>!
Bencuska
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Lehet-e állandó félelembe és menekülésbe élni.Futni a lázadók ,a katonák, más törzsek, vadállatok,szomszéd ország törzsei,katonái elől.Évek telnek el, felnő sok ilyen kisfiú.Hol van a haza az otthon a család?Civilizált körülmények közt is miért nincs biztonság, még azok számára sem akik beilleszkednének.Soha nem lesz béke és belső lelki béke sem, egy afrikai menekült számára.Sehol és soha! Ezt írja le a könyv.

>!
Ygritte
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Nagyon megrázó elmesélés egy afrikai férfi gyerekkori emlékeiről. Tükröt tart elénk, a mai torz társadalmunk elé. Egy, a poklok poklát megélt, a szudáni polgárháború tébolyából kiszabadult hős bebizonyítja, hogy nincs lehetetlen, csupán akarni kell.

>!
eReM
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Engem nagyon letaglózott ez a könyv. Voltak jelenetek, amikor nem voltam képes tovább olvasni, és fel kellett töltődjek a folytatáshoz.
Mindezek mellett én is csak ajánlani tudom.

>!
BEV
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Nagyon megrazo konyv. A szivem szakadt meg ezekert a gyerekekert akik a csaladjuktol tavol, teljesen magukra utalva menetelnek egy jobb vilag fele. Kotelezove tennem az iskolakban ezt az irast.

>!
Video
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Érdekes volt a könyv felépítése. Maga a történet nem nagyon volt rám hatással, de „elvoltam vele”.

>!
LDorcsi
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Életemben nem olvastam még ilyen megható könyvet. Teljesen más világról szól,mint a miénk. A történetben az a „legdurvább” ,hogy igaz ,megtörtént,és miközben olvassa az ember,nem tudja elhinni,hogy a világ másik felén ilyen szörnyűségeket élhetnek át emberek ezrei. Miután kiolvastam a könyvet,azon gondolkodtam,hogy mi lehet a könyv szereplőjével és vajon hányan olvassák el az ő történetét és mennyire változik meg ettől az életük. Ugyanis az énem egyik része, biztosan gyarapodott sok gondolattal,sok kérdéssel..Ajánlom azoknak,akik el vannak keseredve,és úgy érzik,hogy velük történnek a legrosszabb dolgok,vagy történtek. Rá fognak jönni,hogy a problémáik a közelükbe sem érhetnek,akár ennek az embernek vagy bárki másnak a gondjaival. Köszönöm,hogy rá akadhattam erre a könyvre!

>!
ciemat P
Dave Eggers: Az elveszett fiú

A happy end ellenére egy nagyon megrázó történet, a sokévi munka és élni akarás élő példája. Nagyon érdekes olvasmány, főleg amiatt mert egy nálunk szinte teljesen ismeretlen világban történnek az események, amiket testközelből ismerhetünk meg. Eddig ilyet csak a tv-ben láthattunk, ahol a képek hamarabb tovafutnak, mint hogy lenne időnk belegondolni a valóságba.

>!
redroses
Dave Eggers: Az elveszett fiú

Nagyon megdöbbentő könyv. Rávilágít mi folyik a világ másik oldalán míg mi itt Európában a jólétben sütkérezünk. Mindenkinek nagyon ajánlom!


Népszerű idézetek

>!
Darkshine

Tisztában voltam azzal, hogy a világ mindenütt ugyanolyan, csupán lényegtelen eltérések mutatkoznak a különféle helyeken elszenvedett szörnyűségek között.


Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
John Jakes: Menny és pokol
Charles Frazier: Hideghegy
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Moses Isegawa: Afrikai krónikák
Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / Tűzrózsa
Mihail Solohov: Csendes Don
Noah Gordon: Sámán
Michael Ondaatje: Anil és a csontváz
Korda István: A mocsarak visszaütnek