Véres ​aratás 70 csillagozás

Dashiell Hammett: Véres aratás Dashiell Hammett: Véres aratás

„Personville” ​a kisváros neve, ahová az író San Fransiscó-i mesterdetektívje egyetlen bűneset miatt megy el: „Személylak” lehet ez magyarul. De a lakói „Szemétlak”-nak hívják városukat, a detektív pedig olyan bűnbarlangban találja magát, amelyet mindenestül föl kell bolygatnia, ha már önként vállalta, hogy rendet teremt: bűnszövetségeket, csoportokat kell lelepleznie, gyilkosságok egész sorát váltja ki akaratlanul, és nem utolsósorban vásárra kell vinnie a saját bőrét. Hammett volt a modern, a nyers, a kemény, a leleplező – vagyis a hatékony és mozgósító – bűnügyi regény megteremtője. Jóval a maffiatéma divatja előtt ábrázolta már, kíméletlenül, a tisztes polgári világ homlokzata mögött meghúzódó valóságot: az érdekszövetségek és klikkek semmitől vissza nem riadó, szüntelen élethalálharcot folytató banditatársadalmát. Bűnügyi író pompás krimije a Véres aratás. Csak épp jóval több kriminél. Nem véletlenül vallotta mesterének az íróját a kitűnő Chancler. Nem véletlenül nevezték a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1929

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető

>!
Montázs, Budapest, 1992
270 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637821066 · Fordította: Szíjgyártó László
>!
Magvető, Budapest, 1978
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632707265 · Fordította: Szíjgyártó László

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Continental Op


Kedvencelte 11

Most olvassa 1

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Nagyon pörgős, nagyon megkevert krimi, az amerikai szesztilalom idejéből. Egy kisváros, amit a gengszterek uralnak. Játsszák a maguk játszmáját, minden lelkiismeret nélkül ölnek, és nem csak ők, a rendőrök is. Megérkezik egy magándetektív is, akit felkérnének valamire, de végül is más ad neki megbízást. Igaz, hogy 1929-ben íródott, de ma is megállja a helyét. Csak nagyon kell figyelni, ki kivel van.
Egy biztos, unatkozni nem lehet rajta.

regulat>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Újraolvasás…

Kisvárosi nagytakarítás. Kezdetben vala a magányos hős, fehér lovon, aki megérkezik a kisvárosba, és kitakarítja azt. Gyors, mint a villám, pontos, mint az atomóra, és persze az erkölcsei tiszták, mint a hó a Mount Everest csúcsán… Nekem, azt hiszem Lucky Lukkal kezdődött, vagy valamelyik John Wayne filmmel, bár voltam olyan szerencsés, hogy tényleg volt egy A magányos lovas könyvem is… (ennek még utána kell néznem)
Igazából nem is tudom, hogy ez a kisvárosi nagytakarítás mennyire amerikai toposz, de az biztos, hogy western alaptörténet.

…és ahogy a westenekben John Waynet leváltotta Lee van Cliff, meg Clint Eastwood, azaz a klasszikust a spagetti western, úgy jelentek meg máshol is a Lobószerű (csak, hogy belekeverjem a Neoton Familia egykori slágerét) figurák. …mint itt a Véres Aratásban

Egyébként a sztori baromi feszes, akciódús, no és persze cinikus, ahogy egy hardboiled krimihez illik…

…és hogy mondjak egy érdekes adatot… ha már belekevertem a westernt… Szóval a Red Harvest az egyik ihletője, állítólag és többek között, Sergio Leone egyik klasszikusának az Egy maréknyi dollárértnak.
…mert ez az a regény, amit ugyan nem filmesítettek meg, de sok filmben visszaköszön.

>!
Magvető, Budapest, 1978
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632707265 · Fordította: Szíjgyártó László
5 hozzászólás
Márta_Péterffy P>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Klasszikus, kemény krimi sötét figurákkal. Hammett és az ő névtelen nyomozója, aki egy nagyobb detektív iroda embere, belekeveredik egy kisváros bűnügyeibe és elszántan nekilát
„rendet tenni”. Száraz, tömör stílus, mely igen jellemző a szerzőre, akinek életrajzából tudható, ő maga is dolgozott nyomozóként.*
Nyomasztó, egyben lenyűgöző ámokfutás, ócska kis figurák és nagy kaliberű bűnözők-leszámolások a köbön. Hammettnél nincs igazán „hepiend” sosem, mindig marad a kesernyés érzés, mivel ő nem „teremt” világokat, hanem „tükröz”-Amerika sötét oldalát tárja elénk.

* Akit érdekel a szerző életrajza az alábbi kötet végén talál egy jó írást:
https://moly.hu/konyvek/dashiell-hammett-a-tizedik-nyom

Emmi_Lotta I>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Dashiell Hammett klasszikus krimijének a főhőse egyben a történet egyes szám első személyű elbeszélője is. Egy kaliforniai nyomozóiroda detektívje, neve nem derül ki. Egy amerikai kisvárosnak az ő helyszínre érkezése után elszaporodó bűnügyeit próbálja feltárni némelykor nem kifejezetten korrekt eszközökkel. A városka hemzseg a korrupt bűnözőktől, akik különféle érdekszövetségekben működnek.
A Véres aratás cím találóan mutatja meg a történések lényegét, a kaotikus tisztogatásokat a gengszterek és ellenfeleik soraiban. Az 1929-ben megjelent, pergő, izgalmas bűnügyi regény ma is leköti az olvasó figyelmét. Rengeteg vér folyik benne, de legalább annyi whisky, gin, sör és megannyi más alkoholos ital. A szinte megszakítás nélkül italozó magánnyomozó alakja talán Hammett regényeinek mintájára vált a detektívtörténetek sablonjává. Mindenesetre például A máltai sólyomban is feltűnt ez az ismétlődő elem.

>!
Magvető, Budapest, 1978
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632707265 · Fordította: Szíjgyártó László
Scalard>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Az ember elolvasta az összes Chandler regényt. Jogos a kérdés, merre tovább? Például tehetünk egy próbát Dashiell Hammett műveivel, aki egyébként a másik nagy úttörője volt a hard boiled kriminek. Ő maga is ex pinkertonos volt amikor írásra adta a fejét, nagyjából tíz évvel korábban Chandler előtt, ennek megfelelően az írásai szikárabbak, kevésbé használ lírai szófordulatokat, viszont meg van az esély, hogyha Chandler tetszett, akkor Hammett is fog.

Viszont olyan sokáig nem tart majd örömünk, mert bizony kis kutatással hamar rájövünk, hogy Hammett még Chandlernél is kevesebb regényt, szám szerint ötöt írt. Ahogy Chandlernél úgy nála is megfilmesítették mindet. Többek közt ő írta a Máltai sólymot, a noir máig meghatározó alapvetését. Kicsit bajban vagyok vele, mert egyszer E/1-ben írt, egyszer E/3-ban, és én jobban szeretem az E/1-et ehhez a stílushoz.

A véres aratás E/1-es, és már meg nem mondom hogy jutottam el hozzá. Éppen ehhez, talán meghátráltam Sam Spade kalandjától, amit E/3-ban mesél el az író. Vagy épp a Sin City audiokommentárját hallgattam, és ott ajánlották az okosok. De lényeg a lényeg, amikor egy antikváriumban 100 forintért megláttam, gondoltam ennyit csak megér.

Kérem szépen életem egyik legjobb vétele volt az már biztos. Lényegében ugyanazt kaptam tőle mint Chandlertől, egy első sortól az utolsóig magával ragadó, sodró lendületű, igazi tökös történetet, ahol semmit nem tudunk meg az elbeszélő kilétéről, csakhogy olyan fickó, akinek helyén van az esze, és hosszadalmas nyomozás helyett úgy gondolja az a legegyszerűbb ha egymásnak ugrasztja Poisonville négy maffiacsaládját, akiket hol segítve, hol sugalmazva folyton arra törekszik, hogy egymást gyengítsék.

A történetet egyébként feldolgozta Kuroszava, Leone, Walter Hill Bruce Willissel, állítólag az ős motívum Carlo Coldoninál merült először fel, Két úr szolgája című komédiájában. Hát Hammett kicsit átvariálta, ez minden csak nem komédia. Itt tényleg hullanak az emberek mint a legyek, a tizenhetedik gyilkosság a mai napig fáj, annyira emlékezetes. És tényleg újra kéne olvasni ezt is, mert marhára élveztem az egészet.

Szóval van élet Chandler után, vagy előtt ha lehet ezt így mondani, a Continental Op pedig ikonikus karakter még úgyis, hogy Chandlertől eltérően Hammettnek mindig mások voltak a hősei a történeteiben, vagyis ez az egyetlen kalandja.

Kis vargabetű. Ha jól csalódok olyan 2007 első felében olvastam ezt, pár nap alatt, ezt nem lehetett pihentetni, aztán kölcsönadtam egy lánynak, – aki tetszett, – mert el akarta olvasni. A dolog nem jött össze, a csaj meg nem adta vissza hiába kértem, úgyhogy a legjobb vételem könnyen jött, könnyen ment tipikus esete. Utána nem találtam meg a könyvet vagy tíz évig, és talán csak tavaly vettem meg azt hiszem egy ezresért. :D De persze még így is megérte.

RKAti P>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Ezt a szarkeverőt! (ilyet szabad írni? Vagy kifütyülik?)

Csabi P>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

A detektív, akinek nincsen neve. Különös, de tényleg így van, a regény végéig nem tudjuk meg ki is a főhős. Elhangzik néhány álnév, ennyi.
Szikár stílusban, lényegre törően megírt regény, nincsen felesleges humorkodás, magánéleti kitérők, keményen kopognak a pisztolygolyók, és hullanak a (gaz)emberek. Aki a sok hullát szereti egy krimiben, az itt megtalálja a számítását.

pulse>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Ez jól esett! Tipikusan az a könyv, amiben mintha benne volnál.

riffsandemy>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Enyhe csalódás. Annyira szikár és sallangoktól mentes, hogy jóformán semmin nem tud elidőzni a figyelem. Robog előre a névtelen detektív, aki jobban keveri a kártyákat, mint a dörzsölt gengszterek. Ez a kisvárosi leszámolás egyébként nem sokban különbözik a western örök toposzától: egy akármilyen vadnyugati városka megtisztításától. A véresebb részeket is hiába vártam, a 21. században azt hiszem az ingerküszöb már jóval magasabb.

szelll>!
Dashiell Hammett: Véres aratás

Tudatlanságomat mutatja, hogy nem is hallottam eddig Hammett-ről. Egy hardboiled krimit kerestem és EZT (csupa nagybetűvel) találtam. Hát ez óriási, lehengerlő és még sorolhatnám. Az, ami a címe. Végig akció, vér, alkohol humorral és cinizmussal. Minimális leírás és rövid párbeszédek.
Kedvenc, épphogy nem öt csillag, a női szereplő és a város kicsinysége miatt.
Mire befejeztem, már mindent tudtam a szerzőről és műveiről. Nem semmiért tekintik a krimi egyik legmeghatározóbb alakjának. Sajnos nem sok műve van, de azt mind elolvasom, ez biztos.


Népszerű idézetek

tallkid>!

Poisonville kezdett fortyogni a fedő alatt, s noha tudtam, hogy ezért a fortyogásért nem kis részben én vagyok a felelős, éreztem már magam annyira bennszülöttnek, hogy jó tizenkét órát nyugodtan végigaludjak.

170. oldal

Szelén>!

– … Nem haragszik, ha megkérdezem, miért szakítottak?
– Dehogy haragszom. Elfogyott a pénzem. Ezért.

41

dr_Eminens>!

Aki gyilkossággal kezd játszadozni, egykettőre csapdába esik: vagy belebetegszik, vagy szerelmese lesz a vérnek.

Kapcsolódó szócikkek: Continental Op
mephisto5>!

Bevezetett a nappalijába, visszahátrált tőlem, vágott egy piruettet, és megkérdezte, hogy tetszik az új ruhája. Mondtam neki, hogy tetszik. Elmagyarázta, hogy az anyaga rózsaszínű nyersselyem, s azok az izék rajta kétoldalt már nem is tudom, mik.

193 (Albatrosz, 1978)


Hasonló könyvek címkék alapján

Raymond Chandler: Örök álom
Paul Auster: New York trilógia
Donna Tartt: A titkos történet
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
James Ellroy: Szigorúan bizalmas
James M. Cain: Dupla vagy semmi
Truman Capote: Hidegvérrel
Lawrence Block: A betörő, aki parókát viselt
Mario Puzo: A Keresztapa
John Steinbeck: Egerek és emberek