A ​máltai sólyom 158 csillagozás

Dashiell Hammett: A máltai sólyom Dashiell Hammett: A máltai sólyom Dashiell Hammett: A máltai sólyom Dashiell Hammett: A máltai sólyom Dashiell Hammett: A máltai sólyom Dashiell Hammett: A máltai sólyom

A máltai sólyom minden idők egyik legfontosabb és legjobb krimije. Mindent ehhez mérnek megjelenése óta, és fognak is még mérni, amíg lesznek krimiírók – és persze olvasók. Sam Spade-et megbízza egy bizonyos Miss Wonderley, hogy keresse meg a testvérét. Amikor partnerét, Miles Archert nyomozás közben hátba lövik, Spade egyszerre lesz hajtó és üldözött vad. Vajon képes lesz megtalálni a nagy értékű és titokzatos madarat, mielőtt a kövér ember az ő nyomára akad? A regény – kevesen tudják – 1936-ban már megjelent magyarul Faludi Miklós fordításában. Az Agave Könyvek most ezt a változatot adja közre a regény első megjelenésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából.

Eredeti mű: Dashiell Hammett: The Maltese Falcon

Eredeti megjelenés éve: 1930

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Krimi klasszikus, Európa Zsebkönyvek, Fekete Könyvek, Az Athenaeum detektívregényei

>!
XXI. Század, Budapest, 2018
180 oldal · ISBN: 9786155759956 · Fordította: Lénárt Edna
>!
XXI. Század, Budapest, 2018
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155759949 · Fordította: Lénárt Edna
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
210 oldal · ISBN: 9789639868311 · Fordította: Faludi Miklós

4 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Sam Spade


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
regulat 
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

Nos, Sam Spade, nem egy Philipe Marlowe, hiányzik belőle a költő. …és lássuk be, nem is egy Sherlock Holmes. Nem olyan okos.
Sam Spade egyszerűen kemény. Meg pofátlan… és nem igazán vannak erkölcsi aggályai.
Megy előre mint a faltörő kos… szerintem valaha amerikai focizott és hátvéd volt.

Szóval itt ez a nagydarab, rámenős, hideg faszi, aki azzal jön be a nőknek, hogy pont leszarja őket… az ilyen vagy ügyvéd lesz, vagy maffiózó lesz, esetleg korrupt zsaru… Spade viszont magánkopó lett.
…és amikor lelövik a társát, egy egészen furcsa műgyűjtő-bűnöző kompániával kerül szembe. …és nem old meg semmit. Csak tudja annyira manipulálni az ellenfeleit, hogy a végére elmeséljenek mindent.

Hammett leszámolt a nyomozózseni ideáljával… Mocskos utcákra mocskos alakokat rajzolt, ahol még a „jófiúk” sem tiszták. Azt hiszem pont ettől zseniális.

>!
Európa, Budapest, 1984
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630732149 · Fordította: Lénárt Edna
>!
ViraMors P
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

Ez az a könyv, amit azt hiszem, sokkal jobban értékeltem volna 15-18 éve, amikor még csak ismerkedtem a krimi műfajával.
Mint rejtély, határozottan érdekes, de az én szájízemnek túl sok volt a ködösítés.
Sam Spade pedig egy jó főhős, bár a hirtelen dührohamai néha kissé indokolatlannak tűntek, és a csajozós/flörtölős jelenetei egy idő után bosszantóak voltak. De azért alapvetően kedvelem.
A befejezés nagyon tetszett. Szokatlanul kesernyés, és ez jó. Azért mert szokatlan, és azért mert ehhez a történethez nem illett volna egy mázas befejezés.

>!
mandris 
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

A krimis kihívásnál a 00-ás és 10-es évek után most elérkeztem a 20-as évekig, és úgy gondoltam, ehhez jól passzolna a hardboiled krimi egyik klasszikusa, amit eddig csak filmen láttam – és mivel kellően csavaros, alig emlékeztem valamire a történetből – viszont már egy ideje ott várt a sorára a polcon. A regény a műfaj mintapéldánya, mint ahogy Sam Spade is a hardboiled nyomozóé. A történet ugyan kellően csavaros, de nem a rafinált, már-már kivitelezhetetlennek tűnő bűnügy, hanem a bonyolult, és egyre változó és bonyolódó személyközi viszonyok miatt. Úgyhogy a bűnügy megoldása sem olyan, mint egy puzzle kirakása, a nyomozónak a kis szürke agysejtjei mellett (helyett?) sokszor más kompetenciáit is be kell vetnie. Épp ezért más nyomozóra is van szükség. A Sólyom, és úgy általában a hardboiled krimi magánnyomozója ennek megfelelően kemény, mert finomkodni luxus, nincs túl sok skrupulusa, mert az csak hátráltatná munkájában, és nem is az intellektuális kihívás kedvéért old meg bűnügyeket, hanem nemes egyszerűséggel megélhetésből, és/vagy hogy mentse az irháját. Ezért aztán az egész regény hangulata nagyon más, mint egy AC, ACD vagy GKCh krimié, amiket eddig olvastam, de legalább annyira lebilincselő.

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

Valahogy mindig kicsúszott a kezeim közül ez a könyv, pedig régóta a várólistámon van.
Úgy hittem, hogy valamikor láttam a filmet is, de aztán olvasás közben rögtön kiderült, hogy fogalmam nincs róla, hogy miről szól.
Csak a sármos főszereplő képe és tekintete ugrott be.
Ez aztán elég is volt a folytatáshoz.
Nem egy szokványos krimi, végig izgalma, fordulatos volt, és soha nem az következett, amit vártam tőle.
Az a bizonyos letehetetlen könyv, amit végig lehet izgulni.
Kicsit kezdett hasonlítani a gyilkos vacsorához, mindig előbukkant valahonnan egy hulla.
Csodáltam a végén Spade határozottságát, ahogyan a nővel való viselkedésével feltette az íre a pontot.
De teljesen egyetértek vele, aki bűnöző, az kétségkívül bűnöző.
Most már tényleg jöhet a film!

>!
Gregöria_Hill
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

A mű ötös. Szép gesztus volt évfordulóra újra megjelentetni a regény korai fordítását, respect, de ha nem folytattok összehasonlító irodalmi tanulmányokat, akkor ne ezt olvassátok el, mert sok benne a WTF.

>!
makitra P
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

A hard-boiled krimik öregapja: szikár, szaggatott prózájában keménykötésű figurák bolyonganak, míg maguk is bele nem kavarodnak a megfejtésre váró bűnügybe. A történet középpontjában pedig ott áll Sam Spade, a bukott zsaruk mintapéldánya, az igazi kemény detektív: nyúzott, cinikus és manipulatív, aki már nem hisz senkiben és semmiben, talán csak saját magában.

„A máltai sólyom ráadásul valahol kőkemény ítéletet is mond az amerikai társadalom és az amerikai álom felett, ahogy a kötet elején található Dorothy Parker idézet is rávilágít. A felszínen minden nyüzsgő, a világ változik és fejlődik, egyre csillogóbb minden, de a kulisszák mögött sok minden rohad, legfőképpen az emberek hite. Már nincsenek eszmények, a lényeg csak az, hogy túléld a következő napot és a legfontosabbak a saját érdekeid. A társadalom pedig a ragyogás látszatáért cserébe elfogadja a bűnözés létét és a hozzá kapcsolódó embereket, de ezzel sokakat a perifériára szorítanak. Talán nem Hammett kezdte el a hazugságokból érintett háló felszakítását, de nagyot tett ezért, hogy ma egyre több olyan alkotás születik, amely ezzel foglalkozik. Ezért lett A máltai sólyom több, mint egy krimi és ezért van ott a helye a modern irodalom panteonjában.”

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.com/2016/01/dashiell-hammet…

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2009
210 oldal · ISBN: 9789639868311 · Fordította: Faludi Miklós
>!
dokijano
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

Sam Spade magándetektív személyében új figurát ismertem meg ennek a kriminek a segítségével. Illetve,
ha jól emlékszem, filmen mintha már láttam volna pár évtizede, így csak az irodalom szintjén volt új ismeretség. Főhősünk kemény fickó, saját magán kívül senki másban nem bízik. Valószínűleg meg is volt az alapos oka erre a múlt század 20-as, 30-as éveinek amerikai gengszter-világában.
Az elején, ahogy egyre több szereplő tűnt fel, kissé elveszettnek éreztem magam. Valószínűleg jobb lett volna nagyobb részletekben olvasni. Jól bele tudtam élni magam a kor hangulatába, és örültem, hogy nem ott és nem akkor éltem.
Krimirajongóknak kihagyhatatlan. Nem is értem, eddig miért nem vettem a kezembe. Lehet, hogy a filmet is elő kéne keresnem és újra megnéznem.

>!
Európa, Budapest, 1984
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630732149 · Fordította: Lénárt Edna
>!
Ibanez MP
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

Hát ez annak a szép példája, hogy milyen könyvet nem olvasok szívesen, főleg, milyen krimit! Mert ez egy halálosan unalmas történet volt, kb. a könyv felénél derült ki, hogy voltaképpen miről is szól az egész sztori, egyébként mindenki csak beesik, a szereplők abszolút nem szimpatikusak (talán csak a titkárnő), az egészben nincs olyan elem, amit élvezhetnénk (semmi hideg logika, igazi nyomozás, ész! vagy bármi)… Nekem ez nagy szenvedés volt, még az a szerencse, hogy meglehetősen rövid… végig olyan érzésem volt, hogy gyerekkoromból valami ponyvát olvasok….

1 hozzászólás
>!
Szelén
Dashiell Hammett: A máltai sólyom

Kövezzen meg mindenki, de nekem ez még csak távolról sem „minden idők egyik legfontosabb és legjobb krimije”.
Legyek akkor sznob, nem bánom, de nekem a krimi Agatha Christie-vel kezdődik és végződik. Angol krimi írók amúgy is közelebb állnak a szívemhez, mint az amerikaiak, vagy magával a hard-boiled műfajjal vannak bajaim, nem tudom. De egy biztos, cseppet sem élveztem a könyvet.
(Valamikor láttam filmen is, na az se nyűgözött le).
Ebben a könyvben adott egy flegma, ámde mégis igencsak indulatos detektív, aki semmit nem csinál, csak néha verekszik, áttúrja egy-két ember holmiját, az ölébe hullik az ügy, a nők, a sólyom, minden.
És a megoldás is csak úgy jön. Mert ő olyan zseniális…
Színdarabként könnyű lenne megcsinálni, két színpadkép kb elég is volna hozzá.


Népszerű idézetek

>!
Ardnazil

– Nem szeretem a hallgatag embert. Többnyire nem a megfelelő időben szólal meg, és nem azt mondja, amit kell. A beszéd olyan valami, amit csak akkor használhatunk értelmesen, ha gyakoroljuk.

86. oldal, Európa 1967

>!
Szanya

…az ember halála a véletlen függvénye, és élete a vakszerencse játékszere.

7. fejezet

>!
Inimma

– Figyelj rám – mondta. – Kár ugyan minden szóért, sosem fogsz megérteni, de azért még egyszer megpróbálom megmagyarázni, aztán abbahagyjuk. Figyelj. Ha az ember társát megölik, elvárják tőle, hogy tegyen valamit. Akármi is a véleménye róla, ez nem változtat a helyzeten. A társa volt, tehát cselekednie kell. Aztán meg történetesen éppen a detektívszakmában dolgozunk. No mármost, ha megölnek valakit a kollégák közül, rossz vért szül, ha futni hagyjuk a gyilkost. Kedvezőtlen fényt vet a szervezetre és minden detektívre egyaránt. Harmadszor, én is detektív vagyok, és elvárni, hogy elcsípjem a bűnöst, aztán futni hagyjam, ugyanolyan, mintha elvárnám a vadászkutyától, hogy megfogja a nyulat, aztán újra elengedje. Persze, meg lehet csinálni, meg is történik egyszer-másszor, de nem helyes eljárás.

20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: nyomozó · Sam Spade
>!
vercsa

Na mi az? Úgy tesznek, mintha először loptak volna életükben. Finom kis mákvirágok! Szeretnének talán térdre borulni és imádkozni?

185. oldal

>!
vercsa

Spade és Polhaus disznólábkocsonyát evett savanyú káposztával Big John német sörözőjében.

138. oldal

>!
b_nikolett92

– Átadom a rendőrségnek. Valószínűleg életben hagyják. Ami azt jelenti, hogy húsz év múlva ismét szabad lesz. Várni fogom. Ha pedig felakasztják – tette hozzá köhécselve-, sohasem fogom elfelejteni.

199. oldal, 20. fejezet - Hisz önt felakasztják...

>!
Szanya

San Franciscóban mindent meg lehet venni. Vagy el lehet venni.

6. fejezet

>!
Szanya

– Bizonyos határokon belül a baj ellen nincs kifogásom – mondta Spade, kissé öntelten.

6. fejezet

>!
SDániel

– (…) Szeretem az olyan embert, aki őszintén kimondja, hogy a saját érdekét képviseli. Nem ezt tesszük-e mindannyian? Nem bízom abban, aki ezt tagadja. És aki őszintén tagadja, még kevésbé megbízható,inkább nagy szamár, aki a természet törvényei ellen cselekszik.

11. A kövér ember 147.-148. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paul Auster: New York trilógia
Edgar Allan Poe: Az aranybogár
Erle Stanley Gardner: A rámenős milliomoslány esete
Ross Macdonald: Áldozat kerestetik
John Dickson Carr: A kísértetek háza
Donna Leon: Az aranytojás
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Karin Slaughter: Sebek
Stephen King: Mr. Mercedes
Darynda Jones: Második sírhant