Kanálhajlítók 13 csillagozás

A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása
Daryl Gregory: Kanálhajlítók

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 60-as évek Amerikájában Teddy és Maureen egy CIA által támogatott különleges képességekről szóló kutatás során szeretnek egymásba, össze is házasodnak, és családot alapítanak, ők lesznek a káprázatos Telemachus család, akik országszerte fantasztikus cselekedeteket hajtanak végre. Gyermekeik mind kivételes képességekkel rendelkeznek: Irene jól felismeri, ha valaki hazudik; Frankie a gondolatai erejével tud tárgyakat mozgatni; Buddy, a legfiatalabb pedig a jövőbe lát. Ám akkor, egy éjszaka, tragédia sújt le a családra… és harminc évvel később már nem is olyan káprázatos a Telemachus család.
Irene egyedülálló anya, Frankie komoly összeggel tartozik, Buddy teljesen magába zárkózott, és valami megmagyarázhatatlan oknál fogva elkezdett lyukat ásni a hátsó udvarban.

Ráadásul a nehézségek fokozásaként a CIA emberei is kopognak az ajtón, és arra kíváncsiak, hogy maradt-e valamennyi mágikus erő a Telemachus klánban.

>!
Libri, Budapest, 2019
652 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634330493
>!
Libri, Budapest, 2019
652 oldal · ISBN: 9789634335283

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

pat P>!
Daryl Gregory: Kanálhajlítók

Daryl Gregory: Kanálhajlítók A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása

Hű, hát ez meg mi volt?!
Egy biztos: kedves, szerethető, izgalmas, kifejezetten könnyen és gyorsan olvasható, vicces és ravasz könyvecske. (A maga 650 oldalával, no. Nem tűnt annyinak. Mondjuk szellősen is szedték, a betűk se kicsik.)
Az is biztos, hogy a szerkezete is nagyon izgalmas. A káprázatos Telemachus család öt (nem annyira káprázatos, inkább erősen hétköznapi, helyenként balf… kissé szerencsétlen) tagja a nézőpontkarakterünk, az ő gondolataikból formálódik lassan a titokzatos múlt, és közeledik hozzánk az egyre több részletét megmutató, ámde egyre aggasztóbb jövő. És a legvégéig van az író tarsolyában valami kis bűvésztrükk, apró szemfényvesztés, és hát lerágtam még az ujjaimat is időnként, no.
No de hogy ez a regény akkor micsoda, mármint műfaját tekintve? Hát, szerintem ez igazából maga a Realista Amerikai Nagypróza, kissé kiforgatva, elviccelve, helyenként kis parapszichológia bizsukkal felékesítve. No nem mondom éppen, hogy egy Franzen, de mégis jobban értelmezhető ebben a vonatkoztatási rendszerben, mint mondjuk fantasyként. Hiába vannak benne például nem egészen természetes képességek meg történések, hőseink ettől nem kerülnek egy másodlagos világba, vagy a jó és gonosz közötti ütközet kulcspozíciójába világot menteni – csak szeretnék valahogy kifizetni a számlákat, meg megóvni a gyerekeiket a rossz társaságtól és a kábítószerektől. Néha kiskutyával és grillkolbásszal, néha titkos fegyverekkel és kormányügynökökkel, de abszolút kisemberekként, a nagy Amerikai Álom kellős közepén.

Daryl Gregory kedves és okos író, én legalábbis kifejezetten kedvelem.

10 hozzászólás
csillabella>!
Daryl Gregory: Kanálhajlítók

Daryl Gregory: Kanálhajlítók A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása

A Telemachus család tagjai mind érdekesek, hisz különleges képességeik vannak: jövőbe látás, tárgyak mozgatása gondolattal stb., de ennek ellenére megvannak a hétköznapi gondjaik is, mint magánéleti gondok, adósságok.
A CIA is megtalálja a családot, mert szükségük lenne a képességeikre.
Eddig rendben is van a történet, viszont nekem nagyon lassú volt és vontatott, nem értem miért kellett 650 oldalasra megírni, egyáltalán nem volt indokolt a történet szempontjából. Ha 350 oldal lett volna, talán több pontot adok rá, így csak jóindulatú 4 csillag.

https://kesztenye.blog.hu/2019/04/26/daryl_gregory_kana…

zbarta>!
Daryl Gregory: Kanálhajlítók

Daryl Gregory: Kanálhajlítók A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása

Ez egy kiváló könyv, időbeli, térbeli váltásokkal, meglepetésekkel, stb. Sajnos a végén ex cathedra alkot véleményt a szerző, amivel szegénységi bizonyítványt állít ki magáról. Az igazság az, hogy ha Daryl Gregory valamilyen jelenséget nem ismer, az attól még van. Ezért a csillagok levonása. Kár érte.

Leilaa>!
Daryl Gregory: Kanálhajlítók

Daryl Gregory: Kanálhajlítók A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása

Eléggé gondban vagyok értékelést illetően. Nem mondhatom, hogy nem tetszett, de különösebben nem vagyok elragadtatva. Viszonylag gyorsan pörögtek az oldalak, annak ellenére, hogy nagy terjedelmű, és szövevényes könyvről van szó.Talán kevesebb oldalba is belefért volna. A szereplőket megint csak időbe telt elhelyezni a családfán, akárhányszor letettem és másnap újra kézbe vettem, el kellett gondolkodnom, ki kicsoda lehet, hogy velem van a baj mostanában. Különleges képességeik ellenére mégis annyira hétköznapiak voltak… Talán csak „mi halandók” használnánk a jövőbelátó képességet a lottóötös megnyerésére.
Nem volt könnyű követni a kusza szálakat, olykor izgalmas, néha kissé unalmasnak éreztem. Talán egy kicsit több „mágiát” vártam a történettől, több „hókuszpókuszt”, helyette inkább egy krimi-szerű szál szőtte végig.


Népszerű idézetek

Leilaa>!

Szeretlek, de megölsz. Egyszerűen megölsz.

492. oldal

Daryl Gregory: Kanálhajlítók A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása

Leilaa>!

Mindenki hazudik. Nem mondom, hogy rossz ember vagy. Én mindig hazudok. Neked is hazudni fogok!

246. oldal

Daryl Gregory: Kanálhajlítók A káprázatos Telemachus család tündöklése és bukása


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A tűzgyújtó
B. N. Toler: Lélekvesztők
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Peter S. Beagle: Egy csendes zug
Stephen King: Carrie
Stephen King: A boszorkánylány
Dean R. Koontz: Az ősellenség
Neal Shusterman: Everlost
P. C. Cast – Kristin Cast: A vad
Jamie McGuire: Az őrző