Szerezni ​egy nőt 42 csillagozás

Darvasi László: Szerezni egy nőt

Darvasi László új novelláskötetében az erotika és a gyilkolás mágikus nyelvén fogalmazódnak meg az élet határhelyzetei. Varázslatos könyv egy tébolyult háborúról.

„Amikor a kövekkel végeztem, vödrök segítségével a nyálkás, zöldesszürke vizet hordtam föl. Mondanom se kell, meglett Emil Arbanaszi unokája. És találtam még egy asszonyt is, aki egyáltalán nem volt koros. A fiú szerelme lehetett, így véltem, mert nem volt ing, kombiné vagy ilyesmi ruhadarab rajta, szóval félmeztelen volt. Rajtakapták őket. Vagy éppen azok az emberek, akik végeztek velük, vetkőztették le a lányt, mielőtt erőszakot tettek rajta. Vagy előbb megölték és csak utána erőszakolták meg. Vagy öngyilkosok lettek, Emil Arbanaszi unokája és az szerelme, amikor meglátták a kerítéslécekre támaszkodó idegen férfiakat, kiknek a tekintetét, gondolom én, nehéz megkülönböztetni a jól megszívott cigaretta parazsától.”

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Jelenkor, Pécs, 2000
158 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636762308
>!
Jelenkor, Pécs, 2000
156 oldal · ISBN: 9636762309

Kedvencelte 5

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
vicomte MP
Darvasi László: Szerezni egy nőt

Kegyetlen, időn kívüli történetek a háborúról és az azt elszenvedő emberekről, akik megpróbálják élhetővé tenni azt a létezést, amit a sors rájuk mért.
Darvasi néha nyersen, máskor gyönyörű szavakkal, vattapuha, lírai és metaforikus álomképekkel festi meg a borzalmat, amely így nem sebez, mint a repesz, de letaglóz, mint a légnyomás.
Időről-időre annyira, hogy nehéz levegőt venni az mellkasra mért ütések súlyától.

A kötet szürreálisan mocskos, rémálomszerűen groteszk és kilátástalan helyzeteket lefestő, szorosan összefüggő novellák sora, melyekben a folyton változó férfi narrátorok a maguk módján akarják megtalálni a nyugalmat: azzal, hogy szereznek egy nőt.
Ám ez nem pusztán vágy – sokkal több annál. A nő minden alakja szimbolikus mélységet kap a történetekben, így megkapni őket nem más, mint visszakapaszkodni a túlélésre alacsonyított ösztönlétből valami emberhez méltóbb magasságba.

3 hozzászólás
>!
Piintyő P
Darvasi László: Szerezni egy nőt

„Az ember sűrű, sötét és ragacsos anyag, afféle szaftos kis pörkölt, amit az égben találtak ki, de aztán jobb híján a föld sarából főztek. Vakság, vak és vad dolgok, dobog a szív, nem dobog, tegnap még élt, holnap a föld alatt rohad.” Az előszónak is felfogható részben található a fenti idézet, mely Schreiber (gondolom az író) véleménye a háborúról, ugyanis háborús novellákat tartalmaz a kötet.
Mikor pár első novellát elolvastam, mondok: Pintyőke, kösd fel a gatyád, ez nem lesz egy leányálom! Hát nem is lett. Maga a tömény borzalom, hiszen a háborús körülmények között a nők szerezhetők, megvehetők, megbecsteleníthetők, meggyilkolhatók. Most, mikor végigolvastam, most érzem csak át ezeknek a kimondhatatlan nevű, különleges foglalkozású nőknek, embereknek a tragédiáját. Hasonul a témához a nyelvezet, a stílus. A fásult, kiégett emberekhez alig elkezdett, befejezetlen mondatok, látszólag össze nem tartozó párbeszédek, allegórikus ábrázolások egyvelege társul, de olyan nagyszerű párosításban, hogy azt gondolnád balladát olvasol tán. Az egyszerű cselekvések monoton ismétlése ("öt napja nem aludtam már", „akkor már egy hónapja nem aludtam”, "hat hete nem aludtam, azt hiszem") szintén a balladákra emlékeztet, s emlékeztetett engem Tar Sándor: Apánk még élt c. novellájára, ahol szintén refrénszerűen visszatér a címbéli mondat. S ezen túlmenően is éreztem a rokonságot Tar Sándor novelláival, noha azok teljesen más stílusúak, de valahogy hatásukban hasonlóak.
Nem számoltam rá, hogy a könnymutatványosok után különösebben tetszeni fog a könyv (pláne, hogy a címe nemigazán tetszik), bár azt jobban kedvelem, mert könnyebben emészthető, éppen ezért ebben kellemesen csalódtam.
Pamela Krv, Milenka Carica, Baba Franciska, Emilia Kastya, Éva Rajnák és a többiek különleges neveitekkel, fájdalmas sorsotokkal, megkedveltelek benneteket!

4 hozzászólás
>!
Csabi MP
Darvasi László: Szerezni egy nőt

Most, hogy ezután a könyv után közvetlenül egy krimit olvastam el tudom értékelni igazán, hogy ebben a könyvben vannak mondatok. Persze minden könyv mondatokból áll, de van, amelyikben csak úgy vannak egymás után a mondatok, hogy vigyék előre a cselekményt, és vannak mondatok, amiknél megállsz, mert érzed, hogy itt valamit most mondtak neked. Vagy csak egyszerűen kapsz egy sallert. Hát ilyen ez a könyv.

5 hozzászólás
>!
olvasóbarát P
Darvasi László: Szerezni egy nőt

„ A mi földünk olyan, hogy gyakorta találunk rajta emberi maradványokat, elhagyott testrészeket.” Nők a férfiak kegyetlen háborújában, majdnem mindenki áldozat. A témát nagyon nem szeretem, de Darvasi szövegeit igen. A mágikus realizmus itt is jelen van, előkerülnek a Virágzabálókból is ismert fűmuzsikusok is. A kegyetlen történések között felcsillan egy-egy szó, mondat, fordulat, jelző és egyéb írói eszköz. A főhős, a férfi egyes szám első személyben, különböző szereplők bőrébe bújva meséli a történeteket. Gyakran emlegeti a szomszéd ország nagyvárosát, Segedint,és közelről érezni a háború borzalmait, a foglakozások is erről árulkodnak: vérhumorista, művégtagkereskedő. Nem könnyű olvasmány, ha nem határoztam volna el Darvasi teljes életművének az elolvasását, lehet, hogy ezt a kötetet kihagytam volna.

>!
Margarita
Darvasi László: Szerezni egy nőt

Fájdalmas szép itt – kegyetlenül igaz ott. Meg még fájdalmas szép és kegyetlenül igaz egyszerre – amott.
Örök érvényű gondolatok, lebilincselően megformált nyelven. Kihagyhatatlan.

9 hozzászólás
>!
deardurr
Darvasi László: Szerezni egy nőt

Csak azért nem tudok rá öt csillagot adni, mert iszonyú ez a téma. Iszonytatóan ír Darvasi. Érzem a vért, a szagokat, a tönkretett tájat, embereket. Mégis van itt is feltámadás, ha nem is mindenkinek.

>!
nyerw
Darvasi László: Szerezni egy nőt

A könyv elolvasása után mániákusan keresni kezdtem a novellák közti kapcsolódási pontokat. Meg voltam győződve róla, hogy ennyire zseniális novellafüzért egyszerűen nem lehet írni. Képtelenség. Az eredmény egy oldalnyi ábra volt, tele nyilakkal, (beszélő) nevekkel, jelképes tárgyakkal, de valódi végkövetkeztetés nélkül. Pedig majdnem biztos voltam benne, hogy az elbeszélők köre leszűkíthető kettőre vagy alig néhányra. Az a lap azóta nincs meg, mert rájöttem, nem kellene kiherélnem a könyvet. Túlzottan szeretem.

>!
Földi_Olinda MP
Darvasi László: Szerezni egy nőt

Sűrű, tömény szövegek. Újra kell még olvasnom párszor, első olvasással még csak a felszínt sikerült megkapargatnom.

>!
luckybringerstar
Darvasi László: Szerezni egy nőt

A Darvasi által teremtett világ hamar közel került hozzám, megszerettem az elbeszélőit, a befejezetlen történeteit, a megcsonkult embereket és a kiszolgáltatott nőket. Tele van általánosként is olvasható motívummal és a test által hamar az enyém lett. Érdemes időt, energiát szánni ezekre a novellákra.


Népszerű idézetek

>!
Piintyő P

Isten először elvesz, ürességet támaszt, mert másképp ő sem tudna adni. Isten kifoszt, hogy helyet csináljon benned magának.

130. oldal Éva Rajnák

2 hozzászólás
>!
Dün SP

– Volt egy traktorom. Egy javíthatatlan szar. Egy régi német traktor. Ő csinálta meg. Hangos és büdös most, akár a pokol, de megy. Megállt a traktor előtt és énekelt. Ki látott már ilyet?! Énekelni egy traktornak. Aztán persze megdobálta földdel.

140. oldal

3 hozzászólás
>!
narziss

… néma a templom, és senki nem akar harangozni. Senkinek nem fűlik a foga, hogy húzgáljon egy szirszar kötelet, aminek a végén istenhez dadog egy kolomp.

71. oldal - Vera Domitun (Jelenkor Kiadó, 2000)

>!
narziss

Hiszel, fiam, kérdezték egyszer. Nem, atyám, csak tudom. És tudom, hogy ez kevesebb. Tudni, hogy van az Isten, de a hittel már csínján bánni. Tudom, hogy hó, nyár, tudom egy másik ember testét, lélegzetét. Kétségbeesésből csinálni bármit. Tudtam már. Méhfű, kikerics, szamóca, mindez nem érdekes. Nem akarom hosszú lére ereszteni. A buta ember is lehet ravasz, mint én. Addig bontogatod a lelked keserű szirmait, addig beszélsz nyomorúságról, míg a nő, aki csak nézett rád, mint egy darab kőre, egyszerre a szádra akarja tenni a homlokát, hogy annak is beszélj egy kicsit.

76. oldal - Vera Domitun (Jelenkor Kiadó, 2000)

>!
Piintyő P

Kérdeztem is a harangozónét, hogy érzett-e már olyasfélét, hogy nem a remény, a vágy, nem is tervei, hanem a kétségbeesése cipeli át egyik napból a másik napba. Mert én olyan mélységesen kétségbe vagyok esve, hogy azt már helyénvalónak érzem.

74-75. oldal Vera Domitun

>!
Panelmacska

Csupa arany és ékszer volt Emilia Kastya, és olyan szép, mint a halottakra fagyott mosoly.

i. m.: p. 60. (Emilia Kastya)

>!
csillagka P

Tévedés, hogy Isten meghalt. Az is tévedés, hogy a teremtés után lepihent. Én, Bog Dan határfogadós tudom, hogy nem így van. Istennek meghaladta az erejét a teremtés, belebetegedett az alkotásba. Isten csak egy nagybeteg, s ez a betegség rásugárzik az általa megalkotott világra is. Ennyi az egész, barátaim.

Veronika Schwarz

>!
csillagka P

Nem hazudik?
Hogyan hazudhatnék, ha fogalmam sincs , mi az őszinteség, kiáltott Pamela Krv.

9. oldal

>!
csillagka P

A határ túlfeléről tehén bőgött, birkák mekegtek nyikorogva, és egy fiatal kakas is kukorékolt vadul.

10. oldal

3 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill

Gyerekkoromban apámat statisztának hívták egy partizánfilmre, azt hiszem, Fehér homály volt a címe, soha nem tért vissza.

100. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine
Závada Pál: Természetes fény
Lőrinczy Judit: Ingókövek
Réti László: A kandahári fogoly
Papp M. Zsuzsa: Megtagadva
Benkő László: Táltosidők
Szilágyi István: Üllő, dobszó, harang
Orbán Ottó: Orbán Ottó összegyűjtött versei I-II.
Fábián Janka: Lotti öröksége
Dezsényi Miklós: Örvények a Dunán