Szerelmem, ​Dumumba elvtársnő 9 csillagozás

Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő

Az alcím talán meg fogja téveszteni azokat, akik mindenáron az összetétel előtagját keresik, viszont biztosan nem fognak csalódni azok, akik a novellákat szeretik. Van itt sok minden, ami nem magyar: Kairó, Brazília, Románia, Amerika, Kongó, Párizs, elvtársak és elvtársnők a félmúltból, urak és úrnők a régi meg a mai világból. Ám ha a kötet végére ért az olvasó, mégis tudja majd: igazi magyar novellákat olvasott, a kortárs kispróza egyik legeredetibb művelőjétől.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Jelenkor, Pécs, 1998
212 oldal · ISBN: 9636761388

Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
tgorsy
Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő

Uh! Ide nekem az összes Darvasit. Hogy ez mit tud!!!!!!!!!!!
Hogy ez miket csinál!!!!! Miket ír!!! És főleg: hogyan???????????!!!!!!!!!
Megírja az egyik legszívet markolóbb szerlemes történetet (Cornelia Vlad)
és megírja az egyik leggyilkosabb szatírát a Rákosi-korszakról. (Szerelmem Dumumba elvtársnő)

13 hozzászólás
>!
Margarita
Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő

Nem vagyok nagy novellaolvasó, inkább a kilóban mérhető könyvek az enyéim. De ennek a kötetnek több novellája is szíven talált. Az abszurditása imitt-amott (Zuhanás, vagy a címadó), vagy az egyik ’56-os történet, a Kerítésen innen és túl…elmondhatatlan/leírhatatlan/szívbemarkoló/szívszorító – Darvasi tud valamit, írni mindenesetre igen.
Egy olyan története is van, ami a saját családom legendáriumából volt ismerős. Hátborzongató volt, annyira, hogy le sem merem írni, melyik.
Tényleg belesodródtam Darvasiádába (by @HAri). Regény kell nekem – tőle! Melyikkel kezdjem?

14 hozzászólás
>!
sagittarius 
Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő

Darvasi László kötetében szereplő elbeszélések témája és hangvétele egyaránt változatos. Legjobban a szatírikus stílusban írt, politikai töltetű opusok szórakoztattak.

Kedvenceim a kötetből:
A brazilok labdája,
Múlik a reggel,
Zuhanás,
El Qahira,
Szerelmem Dumumba elvtársnő.

Darvasival való további ismerkedést – kiszemelt 4 – 5 kötet elolvasásával – tervezem. Csak lenne egy kicsivel több időm és rövidebb várólistám!

>!
Hajnalcsillag
Darvasi László: Szerelmem, Dumumba elvtársnő

Nyolc éve már, hogy először hallottam ezt a címet, hogy „Szerelmem, Dumumba elvtársnő”. Azóta nem megy ki a fejemből, mindig eszembe jutott, de csak most találkoztam össze a könyvvel a könyvtárban. Ha nyolc évvel ezelőtt találkozunk, biztos, hogy feladom, félbehagyom. Jó, hogy értem én is és az olvasás is. A Zuhanásra biztos, hogy sokáig emlékezni fogok… és végre tudom ki is az a Dumumba elvtársnő.


Népszerű idézetek

>!
Margarita

Tevékeny ember volt a doktor, még ittasan is. Olyan volt, mint a sors, ritkán tudta, mit csinál, de csinálta lelkesen.

26. oldal Zuhanás

4 hozzászólás
>!
tgorsy

…reggel hét óra előtt az ember nem tör ajtót, nem ver asszonyt, korán van az ilyesmihez.

p.: 18 (Jelenkor, 1998)

>!
tgorsy

…ahogy tartott az ünnepség – paraszt elvtársak és munkás elvtársak mondtak köszöntő beszédeket, pionírok énekeltek és szavaltak, de még a plébános elvtárs is elhozta Isten elvtárs üzenetét…

202. oldal (Jelenkor, 1998)

5 hozzászólás
>!
tgorsy

Az a kérdés, lehet-e igaza annak, akinek a családja éhen hal. Lehet-e igaza annak, akinek a családját száműzik, deportálják vagy érvényes jogszabályok alapján likvidálják? És vica versa: lehet-e igaza annak, akit kitüntetnek, Szocsiba, a Kremlbe vagy Balatonaligára küldenek? Nyílván nem lehet igaza sem a nyomorúság és a szenvedés vizében elmerülő, sem pedig a boldogságot habzsoló embereknek, amennyiben elfogultság vezeti őket. A világ se nem jó, se nem rossz. Viszont óriási bajban van. Az a világméretű tragédia, ami a huszadik századot érte, lassan, ám annál biztosabban érett be. Sajnos még az igazi kommunisták sem tudták megakadályozni a vészt. Arról van szó, hogy még most is, minden baj és szörnyűség, botrány és iszonyat ellenére bizalommal ír az ember. A szó, a mondat már maga a bizalom jele, csengjen bármilyen keserűséggel a dallam. A szó ellenáll, perel és leleplez, a szó meggyón, feloldoz, a szó elvész és ad, a szó van, a szó tehát bizakodik. Remél. Hisz.
Ez mind nagyon szép.
De már kevés.
Mert hiába bízik a szó, ha az ember bizalmatlanul olvas. Ez az ami jóvátehetetlen és ezen a botrányon a különös történetek sem segítenek.

p.: 188 (Jelenkor, 1998)

>!
tgorsy

Borzalmas érzés volt. Meghalok, mielőtt igazi kommunista lehetne belőlem. Sírva fakadtan. Aznap este szó szerint a könnyeimmel írtam levelet Rákosi elvtársnak. Mély megrendüléssel arról fogalmaztam, hogy Rákosi elvtárs talán az utolsó levelemet olvassa, mert halálos beteg vagyok, fehér szörnyűség szivárog a fütyimből, fehér terror dúl a testemben, és – azt kívánom, csak Rákosi elvtársat ne érje ilyen csapás.

192. oldal (Jelenkor, 1998)

2 hozzászólás
>!
Margarita

Hanyatt feküdtem én is [bénán]…néha magam alá csináltam, mert a sz@r akkor is kivágyakozza magát, ha nem mozog az ember. A sz@r is mindig mozgásban van, mint a napsugár.

27. oldal Zuhanás

>!
rakétaember

Élünk a gyanúperrel, hogy a magyarok istene nem nyomban a felszabadulás után, de legkésőbb 1947 augusztusában kapta kézhez a párttagkönyvet.

>!
Margarita

Az idő megenyhült, lett ereje a Napnak, lett szaga a földnek, zöld harsogott, kapálni, nyesni, metszeni kellett, zenéltek a rügyek.

67. oldal, "...akár az urak" c. rövid magyar novellából

3 hozzászólás
>!
rakétaember

Darányi elfordul, mellkasába nyúl, szívéből kitépi a vörös csillagot, puskagolyóvá gyúrja, s odaadja az egyik felkelőnek.

A brazilok labdája

>!
sagittarius 

Sáringer elvtárs alacsony termetű, kövérkés elvtárs volt, vizenyős, ábrándozó szemekkel. Neki voltak a legszebb ötletei a városban. Egyszer például azzal a kéréssel fordult a helyi pártszervezethez, azonnal zárják ki a pártból, de ha méltónak tartják rá, nyomban vegyék is vissza, mert neki életében akkora örömöt semmi sem jelentett, mint amikor megkapta a párttagkönyvét. Vagyis ha elvennék a párttagkönyvét, abba bizonyára belehalna, de ha nyomban visszadnák, föl is támadna egyúttal, aminél nagyobb boldogságot el sem tud képzelni.

196. oldal, Szerelmem, Dumumba elvtársnő (Jelenkor, 1998)


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Kriszta: Fércmű
Kiss Ottó: Az elmerült kert
Réz Pál (szerk.): Körkép 2000
Csaplár Vilmos: Semmit, örökké
Hegedős Mária (szerk.): Körkép 94
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2002
Körmendy Zsuzsanna (szerk.): Körkép 2001
Király Levente (szerk.): Körkép 2013
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2005
Boldizsár Ildikó – Sárközy Bence (szerk.): Körkép 2007