A ​titokzatos világválogatott 29 csillagozás

Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Közel negyven írás a fociról, és mindazokról, akik életre-halálra képesek a labdát kergetni.

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Magvető, Budapest, 2006
204 oldal · ISBN: 9631425177

Enciklopédia 11


Kedvencelte 3

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bélabá P
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Foci az egész világ avagy futball témájú könyvből annyi van, mint égen a csillag. Nyilvánvalóan akadnak jobban megírt anekdotás könyvek, de ez sem volt rossz a maga nemében, sőt. Ez irodalmilag nőtt amazok fölé. Darvasi László ezúttal a focit választotta írásai témájául, és a magyar focinemzet, mint tudjuk. Különösen mostanság, a sikeres EB-szereplés után megint divatos a labdarúgást szóba hozni, ezért, illetve nálam az elvonási tünetek kezelése végett is került kezem ügyébe. Na, meg nagy hirtelen rákaptam a szegedi író életművére, mert elvitt az a könnyed stílus, ahogy ír Darvasi. Ezen a hétvégén 565 oldalt olvastam tőle!
Ez a kötet valódi és fiktív anekdotákat, elbeszéléseket tartalmaz. Számtalan felidézett valós történet megjelenik a szemeim előtt, a korábbi futballmeccs-nézés dömpingnek köszönhetően. Mára már kinőttem ebből csak a nagy világeseményeket követem, és azt sem 100%-osan. Tetszett az olvasmányos stílus, ami nem hagyott nyugtot, emiatt ezt a könyvet is szinte egyhuzamban voltam kénytelen olvasni. Ez már sok mindent megmagyaráz, ha az érdemjegy kiosztásra kerül sor. Lássuk is, mi íródik a jegyzőkönyvbe: 4,5-est (4,4 pont) adok, mert ugyan remekül szórakoztam, továbbra sem gondolom, hogy ez az író No1 legjobb könyve. Majd kiderül, ha így belendültem…
Ajánlom főként azoknak, akiket érdekel a foci és egy jóféle futballirodalmat olvasnának. Szerencsére akad választék http://www.magyarfutball.hu/hu/blog/bejegyzes/29

>!
Cipőfűző 
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Darvasi László morfondírozott a futballról egyet-kettőt, és milyen jól tette, hálásak lehetünk neki mi, olvasók. Magas szinten műveli ezt az irodalomnak nevezett sportágat, remekül bánik a szavakkal, emellett humoros, szellemes, és nagy leleményességről tanúskodnak a fiktív történetek.
Nem mondom, talán egy kicsit kell konyítani ehhez a fodbalhoz ahhoz, hogy valaki úgy tudjon örvendeni a könyvnek, mint én, de a szerző írásművészete önmagában is üdvözítő.
Közben megfogalmazódott bennem egy ideje már lappangó gondolat, csak eddig nem jutott kifejeződésre, hogy a foci véresen komoly, létkérdés, ezért hát mindig szóba kerülhet, nem lehet rá legyinteni, de azért harmadnap már túl tudunk lépni egy-egy vereségen, csalódáson, az idő múlásával gyorsan devalválódik más, releváns dolgokkal szemben.
Ja és Darvasi bizonyította, hogy hazai pálya neki a labdarúgás, még ha a 2004-es EB helyszínét át is helyezte Görögországba.

>!
tgorsy
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Foci az egész világ és szurkoló benne minden férfi és nő(k majdnem mind).

>!
Ardnazil
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Shakespeare után szabadon: futballpálya az egész élet, és játékos benne minden férfi és nő. Nem szeretem és nem is értem a focit, de a kötet elolvasása után egy pillanatra tényleg átsuhant az agyamon, hogy milyen jó lenne megnézni egy mecset. Talán, ha akkor lett volna a közelemben egy TV, minden másként alakult volna. Szerencsére nem volt, ezért maradtak az élet futballpályáján történő dolgok. Mindegyik írás egy-egy kis történet, néha tele emberi tragédiával, néha pedig ironikus mondatokkal. Nehéz választanom a sok jó írás között, de talán Az én világválogatottam, a Verik apukát és az Állatok a labdarúgásban volt a három kedvencem.

3 hozzászólás
>!
deardurr
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Darvasi olyan Szív Ernős egy kicsit, nem?
A focihoz mindenesetre nem értek nagyon (én sem), de ezeket a focis tárcákat értettem. Darvasi komolyan őrülten szereti a labdát, a játékosokat, a szurkolókat és a bírókat, ó igen, a szegény magyar bírókat is. Úgyhogy én is megszerettem.

8 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Igazából lehetne Szív Ernő is, ez az Összegyűjtött szerelmeim párja. Zseníliás.

>!
metahari
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Banális hasonlat, de itt a földgolyó a labda. Életre-halálra. Kergetik. Kergetem. Olvasom.

>!
nagysas
Darvasi László: A titokzatos világválogatott

Mindkét félidőben jó volt a játék, de időnként esett a színvonal.


Népszerű idézetek

>!
metahari

Baloldali középpályásom a KÁVÉ. Állítólag egy rafinált főmufti igazolta le egy harmadik ligás etióp kiscsapattól imádkozó derviseinek, csak hogy azok végig bírják dekázni Allahhal az éjszakát. Mi is kávéval kezdjük Isten drága napját, meg a hagyományos randevút kora délután, egy zenegépes eszpresszóban. A rendes kávéivó nem cukroz, nem tejez, nem is tejszínez, és nem állhatja a capuccinót.
És nagyon sok kávét iszik. Szegény Kosztolányi Dezsőné, ő aztán tudna mesélni az ura kávézási őrületéről. Dobogj, kicsi szívem, üssed a taktust, játssz, játssz össze a balhátvéddel! Lefekvés előtt elszürcsölni még egy méregerős duplát. Csak az ízéért, kedvesem, hogy jobban beléd csókolhassam az én szívem dobogását!

Kapcsolódó szócikkek: dervis · kávé · Kosztolányi Dezső
1 hozzászólás
>!
Bélabá P

Ilyenkor télen alapozni szoktam, s ez a tevékenység alapvetően hosszú, kitartó futásból áll, a dolog lényege az, hogy az ember a futás után jobban szereti az életet, mint annak előtte. Pedig közben az emberek leszólítanak, gimnazista lányok vihognak utánam, a múltkor is azt kérdezte egy alak, Maratonba ügetek netán, egy idióta kisgyerek pedig azt kiabálta utánam, egy-kettő, egy-kettő, százmillió, milliárd, hihihi.

7-8. oldal

1 hozzászólás
>!
olvasóbarát P

Vonattal utaztam a reggeli szürkében ázó Budapestről Szegedre, és már-már arra jutottam, hogy az úton semmi érdekes nem fog történni. Holott nem várok már sokat. Meglátni például, ahogy egy felhő magával ragad egy ifjúsági csapatot,. Meglátni Marika nénit, aki egy út menti gazdaság udvarán a karosszékben üldögélve olvasgatja a Kihagyott Helyzetek Gyűjteményét. A sorozat száz kötetből áll. Nyolcvanegy éves Marika néni, és még mindig csak a negyediknél tart.

Csatár a sorompónál

42. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kihagyott Helyzetek Gyűjteménye
>!
olvasóbarát P

Köszönöm a világ összes labdarúgójának,
Apámnak, a gyepnek, a kapufának,
a szögletzászlónak, a sípnak,
a világ összes szurkolójának,
azoknak, akik gyűlölik ezt a sportot,
köszönöm a szerelemnek, az életnek, a halálnak,
és külön köszönöm a hosszabbításnak.

előszó előtt

>!
Frank_Spielmann I

E. P.-nek, aki ki nem állhatja az ajánlásokat

33. oldal (Idős közép-európai centerhalt tanácsa a fiatal csatárnak ajánlás)

>!
deardurr

A kapus vállalja a labdarúgás leghálátlanabb szerepét! A kapus mitológiai előképei Ikarosz, Kharon és leginkább Sziszifusz. (Kirúgom a labdát, de mindig visszagurul.)
Gólt kapni felér a halállal.

181. oldal, Egy őrült kapus beadványa

2 hozzászólás
>!
deardurr

Vlagyikavkazban történt, hogy egyszer a csapatok elfelejtettek kimenni a második félidőre. A bírók is elfelejtették, hogy meccs van.

199. oldal, Most, hogy végre megtudtuk, hogy mi a játék értelme

>!
_natalie_ I

Itt vannak a fiatalok, szépek és ügyesek, és már nem vesznek be. Ők tudnak, én már csak szeretek. Kicsit előrébb tolom magam, föl a középpályára, s elkezdek robotolni. Öreg jobbágy, hol kiesik a szívem, hol nem. A tüdőm, mint valami hatalmas lepkeszárny, kilobog a hátamból, kezdődő visszér duzzog a bal vádliban.

(Amikor jönnek a fiatalok)

>!
Frank_Spielmann I

Tudd meg, nem csak az élet, de a labdarúgás lényege is a passzolás…

90. oldal

>!
olvasóbarát P

Egyszer sétáltam a gyepen, és láttam, ahogyan ez az ember focizni tanította a kisfiát. Türelmes volt, csendes, mint aki a lábszárvédő alatt szerelmes levelet tart. A hóna alá vette a labdát aztán belehajolt gyermeke tekintetésbe.
Tudod, kisfiam, hogy apádat egyszer majdnem becserélték? (…..)

Nem az a kérdés, mikor élünk vagy hogy mi végre élünk, mondtam nagyon okosan a szomszédnak, hanem, hogy kit választunk.

Vár Szófia, amigó!

16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Foci
Kőrösi Zoltán: Az utolsó meccs
Tandori Dezső: Nagy gombfocikönyv
Gazdag József: Egy futballfüggő naplójából
Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére
Egressy Zoltán: Lila csík, fehér csík
Kemény Kristóf: Szökjünk ki focizni!
David Beckham: David Beckham
Nick Hornby: Fociláz
Dávid Ádám: A Virág utcai focibajnokság