Zom-B (Zom-B 1.) 171 csillagozás

Darren Shan: Zom-B

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A 12 részes sorozat főhőse, Smith B. átlagos kamasz, akinek naponta el kell viselnie apja idegengyűlöletét, és együtt kell élnie rémálmaival, amelyekben kisbabák mészárolják le. Amikor az iskolát zombitámadás éri, B. és barátai a zegzugos folyosókon át menekülnek. Olyan szövetségest keresnek, aki segít felvenni a harcot az üldözőkkel… A Zom-B-sorozat kötetei apokaliptikus világban játszódnak, ahol a zombik sötét diadalt ülnek. A vérfagyasztó történet elbeszélője pedig maga is áldozat.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2015
210 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634150022 · Fordította: Magyari Andrea · Illusztrálta: Warren Pleece

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

B Smith


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

CsakSimánDorka>!
Darren Shan: Zom-B

Mi a jó büdös franc volt ez? Hogy lehet úgy vége? Miért nem vettem meg a következő részt??????

Azt hiszem ezzel mindent elmondtam. De azért részletezem is. Nem magamnak lett véve, mondván nem szeretem a zombis könyveket. Tévedtem, de hogy mekkorát!!! Ugyanis ez úgy magába szippantott, mint annak a rendje. Csak olvastam, olvastam, és olvastam. Még jó, hogy a gyerek beteg és egész nap pihen. Így volt időm egy szusszra elolvasni. Nekem B nagyon bejött…nagyon de nagyon :D imádom az ilyen nem törődöm, bunkó embereket. Számomra teljesen undorító volt az egész könyv, a csöpögő vérrel és a gusztustalan zombikkal. Nem is tudok félelmetesebbet mondani ezektől. Találni majd este tudok is valami igazán értékelhetőt írni, de most kicsit dúl bennem az undor, a harag és a döbbenet!

Update:
Hát már nem vagyok sokk alatt, de nem szeretnék többet írni a fent leírtakhoz, mert akkor lelövöm az olvasás élményét :)

4 hozzászólás
julcseee P>!
Darren Shan: Zom-B

Imádom Darren Shan regényeit, még amikor csak barátkoztam az olvasással akkor kezdtem el olvasni a sorozatait, és mondhatni ő is köze volt ahhoz hogy egy könyvmoly lettem. És mivel imádom a horrort is, nem volt kérdés hogy ezt is el kell olvassam, bár bevallom az, hogy nem jelenik meg a sorozat 4. részétől magyarul azért hátráltatott egy kicsit.
Kapunk egy nagyon szépen illusztrált, azért fordulatokban sem szegény regényt. Ahogy Darrentől megszoktuk, nem tipikus regény. Zombi könyvből is van már kismillió, mégis azt gondolom ő tudott egyedit alkotni ebben is. Szépen vezeti fel a főszereplőnket, kezdve a családi hátteréről, hogy miért lett olyan amilyen, van egy meglepő fordulat is könyv vége felé a személyét illetően, aztán a legvégén kapunk egy jó nagy arcon csapást. Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

OctoberRain>!
Darren Shan: Zom-B

Najó, hát én egészen a 193. oldalig azt mondogattam magamban, hogy ez a B milyen spoiler erre meg nem kiderül, hogy valójában egy spoiler….mondom mivan??:D
Legyen szó akár filmről, akár könyvről, ha zombik szerepelnek benne nálam az már félsiker.
Nem voltak túlságosan nagy elvárásaim a történettel szemben, szerintem hozta, amit kellett.
Egy jó tanács: olvasás közben ne egyél, mert én ezt tettem és a végén már olyan érzésem volt, hogy én is spoiler

1 hozzászólás
szaniko62>!
Darren Shan: Zom-B

spoiler
Őszintén? Egynek elment.
Első Darren Shan könyvem volt, és azt kell hogy mondjam, nem vett le a lábamról.
Zombis könyvhöz méltóan kellőképpen undorító volt, és a csavar spoiler tetszett, bár nem ájultam el tőle.
Figyelembe kell venni, hogy milyen témákat érint: rasszizmus (ezt a végére már kezdtem unni), családon belüli erőszak, bevándorlás. Jó, hogy foglalkozik velük az író, de igazából olyan lazán kezeli, hogy számomra furcsa volt az egész. Viszont a végén örültem B. tettének, a nagy megvilágosodásának.
A következő részt biztosan elolvasom, mert azért elég durva függővéggel zárult a történet, a folytatásokat majd meglátom.
Most már csak abban reménykedem, hogy nem lesz (nekem is) rémálmom :D, és nem a zombikra gondolok.

2 hozzászólás
Nuwiel P>!
Darren Shan: Zom-B

Valószínűleg sokakhoz hasonlóan nekem is Darren Shan regényes története volt az első találkozásom az íróval, ami máig jó emlékként él. Még általános iskola vége felé, a városi könyvtár fiókkönyvtárában ajánlotta nekem az ott dolgozó könyvtáros, én pedig az első rész után a lehető leggyorsabban végigrágtam magam a sorozaton. A recept jó volt: egy izgalmas alapszituáció, érdekes karakterek, és az adott rész végén mindig valamilyen nagyobb dobás, ami miatt rohanni támad az ember kedve a könyvtárba, könyvesboltba vagy a kölcsön adó ismerőshöz, és a többi.

A Zom-B így az első két rész után ugyanezt a mintát követi, csak más szituációval és kissé komolyabb mondanivalóval. Tizenéves fejjel biztosan másképp hatott volna rám, most úgy érzem, hogy nem véletlenül nem lett olyan sikeres itthon ez a sorozata, sokkal sötétebb, komorabb és durvább, és most nem a zombikra gondolok. Ha azokat kihagyta volna, akkor is elég lett volna B családi helyzete, az iskolája, a környezete, de akkor talán nem lett volna elég muníciója egy hosszabb sorozathoz. Pedig az önálló könyvei is jók, legalábbis az az egy, amit eddig olvastam, a Kojaszan.

Nem nagyon szeretek sorozatot félbehagyni, úgyhogy folytatni fogom angolul, amint elfogytak a magyar részek.

Nikymeria P>!
Darren Shan: Zom-B

Az első könyvem Darren Shan-tól, és nem vagyok maradéktalanul elragadtatva. Már megint.
Valahogy olyan gagyi ez a zombis történet. Mondjuk amúgy sem vagyok odáig értük.
A könyv elején borzalmasnak tűnt a fordítás, aztán beleszoktam. De nem csak a fordítással volt bajom, hanem magával az íróval is. Nem elég, hogy jönnek a szörnyek, még rasszizmussal is tetézi ezt az egészet, amivel nem tudok mit kezdeni. Sejtem, mi lesz ebből, de nem fogom törni magam, hogy elolvassam a folytatásokat.
Nem értettem, miért kell hatszor felsorolni a fél iskola diákjainak a bevét, miért kellett titkolni, hogy a főszereplő spoiler. És miért kell irreálisan sokszor használni azt a szót, hogy spoiler. Értem én, hogy egy ilyen dologban elengedhetetlen, de ez így unalmas, nem túl kreatív, egyhangú, és idegesítő.
Hátha majd a Démonvilág jobban bejön.

1 hozzászólás
oscuridad>!
Darren Shan: Zom-B

spoiler
Elkezdtem olvasni a könyvet, semmi gondom vele. Azonkívül, hogy a főszereplő apja egy f.fej, később kijön, hogy a kedves B nem esett messze az apjától. Ugyanaz az ellenszenves szereplő mindkettő, de anyuci is rendesen vitte az idegeimet egy két helyen.
Így, hogy tudom a titkot spoiler, még inkább tipikus az a karakter akivel a való életben is kölcsönös utálat kötne minket össze. Nem szeretem az ilyen embereket.
A befejezés nagyon édes, egyébként azt kívánom az utolsó sort olvasva, hogy bárcsak ennyiben lenne hagyva a sztori. Nem tett túl kíváncsivá a folytatáshoz. Valószínűleg kiégetem magam a folytatással is, de azért had szóljon, ha már egyszer az is meg van. Remélem kicsit pozitívabban fogom a második részt letenni, de lehet még pihen kicsit a polcon a következő rész.
Nem lenne rossz az egész történet, de sajnos engem nagyon irritált kivétel nélkül az összes főbb szereplő, így köszönöm, hogy a java része a könyv végére halott lett.
Vannak benne izgalmasabb, poénosabb részek, de valahol mégis inkább csak felBoff…osszant. XD

hpatrik97>!
Darren Shan: Zom-B

Ez elment egynek.

Nem teljesen azt kaptam, amire számítottam. A főszereplőt egyáltalán nem kedveltem. B egy tipikusan olyan karakter, amit az ember vagy imád vagy utál. Nem mondanám, hogy utáltam, de nem is volt szimpatikus. A többi karakter is elég gyenge volt. A legtöbbjükről a bőrszínükön, és néhány jellemvonásukon kívül semmit nem tudunk meg. És most komolyan, a könyv háromnegyedében azt hittem, hogy egy tini drámát olvasok, „zombihírekkel” megfűszerezve.

B apját meg egyenesen gyűlöltem. Bár szerintem ezzel mindenki így van, aki olvassa ezt a könyvet.

Az illusztrációk viszont tetszettek, ez egy plusz pont! :)

DE EZ A BEFEJEZÉS! Még jó, hogy előre beszereztem a folytatást, talán ez majd dob egy kicsit az alapvéleményemen.

6 hozzászólás
KingucK P>!
Darren Shan: Zom-B

A regény nagy része előkészület, bevezetés a várható zombi támadásra, érződik rajta, hogy nem önálló mű, és a többi részben fog kibontakozni a cselekvés. Nagyon emlékeztetett a Rémségek Cirkuszára, bár itt több az erőszak, kicsit idősebb korosztálynak szól. Több érzékeny témát feszeget, mint a családon belüli erőszak és a rasszizmus.
Elolvasása után még nem vagyok biztos, hogy folytatni fogom a trilógiát. Kikapcsolódásnak megfelelt, de nem adott semmi plusz élményt a már ismert zombitörténetek mellé. Minden esetre nem én voltam a célközönség, tehát például nagy-kamaszoknak ez izgalmas élményt nyújthat.

8 hozzászólás
Dorka50 P>!
Darren Shan: Zom-B

A jól megszokott felállást kapjuk Darren Shan-tól. Az első fejezet pofán vág, aztán szép lassan megismerjük a szereplőket. Majd hirtelen robban az egész sztori. Én elolvastam a vámpíros és a démonos sorozatát is. Azt kell mondjam a zombis sorozatnál kicsit megkattant az író. Amikor beindulnak az események akkor igen csak belekerülünk egy igazi horrorba. A könyv eleje is számomra nagyon durva, mert nem bírom a rasszizmust, a vége meg aztán pláne. Egy percig sem unatkozunk olvasás közben, mindig van valami amin ki lehet akadni. B végig küzd vagy saját magával (az apja miatt) vagy a zombikkal. Aztán a lelkiismeretével. És van egy elég jó kis csavar is benne, ami eszembe sem jutott volna. Szóval nem kérdés a folytatás!


Népszerű idézetek

Julos>!

– Tudod te, B, mit szeretek benned a legjobban?
– Mit?
– Hogy egy nap halott leszel.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: B Smith
LanaRaven>!

De egyet jól jegyezzetek meg: a világ tele van aljas, szívtelen szarháziakkal! Fontos, hogy elszámoltassuk őket. De sose felejtsétek el, lehet, hogy ti magatok is lehettek olykor aljasok, szívtelenek. Úgyhogy mindenekelőtt mindig magatokkal számoljatok el!

208. oldal, 27. fejezet

Julos>!

Ne bízzatok meg senkiben! Mindig kételkedjetek abban, amit hallotok! Ne higgyétek el a sok hazugságot, amivel a fejeteket tömik, még akkor se, ha a szüleitek vagy a tanáraitok mondják! Végül is csak nektek kell rájönni, hogy mi a helyes és mi nem.

70. oldal

Risus P>!

– Szerinted érdekel az engem, hogy mit gondolsz rólam?

16. fejezet

oscuridad>!

– Szétlocsolják azt a sok jó ketchupot – mondta, amikor Anya erősködött, hogy minden csupa vér.

23. oldal

Risus P>!

– Gondolom be vagy tojva – mondom neki.
– Miről beszélsz? – ráncolja a homlokát.
– A zombikról.
– Mi van velük?
– Az agyas csodabogarakat szeretik a legjobban.
Szarkasztikusan felnevet. – Tudod, mit szeretek benned, B?
– Mit?
– Hogy egy nap végre majd megdöglesz.
Felvihogunk, összeütjük az öklünket, és a park felé vesszük az irányt.

2. fejezet

oscuridad>!

Sötét idők jönnek. De tudom, hogy neked jó sorod lesz.

96. oldal

Risus P>!

Ez a háború is brutális volt, de emberi.

13. fejezet

oscuridad>!

De ez a vér tényleg vér. A félelem igazi, és a sikolyok is valódiak.
Akárcsak a zombik.

137. oldal

oscuridad>!

Otthon vacsoráztam, de ha meglátok egy adag forró sült krumplit, mindig kajás leszek.

43. oldal


A sorozat következő kötete

Zom-B sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Ee: World After – Túlélők világa
Kendare Blake: A rémálmok lánya
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Neil Gaiman: A temető könyve
Rachel Caine: Az üvegház
Isaac Marion: Eleven testek
Derek Landy: Skrupulus Fondor
Ilsa J. Bick: Hamvak
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Victoria Schwab: Felszabadulás