Végítélet (Démonvilág 6.) 178 csillagozás

Darren Shan: Végítélet

_Tűz! Körbevesz és éget, vad vörös lángok csapkodnak felém mindenfelöl. Máris megperzselődött a karomon a szőr, és tudom, hogy pár pillanat múlva meggyullad mindenem. Elönt a pánik… Semmi mást nem látok, csak a lángokat… Rettenetes üvöltés hallatszik, átható, fülhasogató hang. A dobhártyám berepedne, a szemem pedig kipukkadna, ha nem védeném magamat ösztönösen a varázserőmmel.
– Ez kész pokol! – nyögöm._

Grubbs Gradyre élete legborzalmasabb kalandja vár. Alig szabadult meg a vérszomjas Vész herceg karmai közül, máris kiderül, hogy a kicselezett démonmester ismét bosszúra készül. Ám ezúttal nem egyedül Grubbs életére tör, és nem is csak a családját veszi célba – a tét az egész emberiség életben maradása. Ha Vész hercegnek förtelmes démonjai élén sikerül betörni világunkba, akkor elszabadul a pokol, és óhatatlanul bekövetkezik a végítélet. Vagy mégsem?

Eredeti megjelenés éve: 2007

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2008
230 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631184662 · Fordította: Polyák Béla

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Grubitsch "Grubbs" Grady · Beranabus


Kedvencelte 29

Most olvassa 15

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 58


Kiemelt értékelések

schesztiஐ P>!
Darren Shan: Végítélet

Az első olyan része a sorozatnak, ami ott folytatódott, ahol az előző kötet félbe szakadt – és ez nagy megkönnyebbülés, mert nem semmi rész volt!

Nagyon jó, hogy kezd összeállni a történet, darabkák kerülnek helyükre, szereplőkről derülnek ki titkok, szóval egy percig sem unalmas és elképesztően fantáziadús.
És még mindig van hová kavarni a szálakat… :))

Sajnos több rész egyelőre nincs meg a sorozatból, így kis időre abba kell hagynom a kalandokat, de szerintem túl sokáig nem fogom megállni, hogy ne derítsem ki, hogyan sikerül megmenteni a vilagot a démonoktól – mert sikerülnie kell, igaz? :)

2 hozzászólás
kovacsdia>!
Darren Shan: Végítélet

Először is. Hú de ronda vész herceg. Az én fantáziám azért kicsit kevésbé ocsmánynak jelenítette meg. borító
Egyre izgalmasabb lesz ez a sorozat. Eddig ebben a részben volt a legtöbb izgalom. Az előző könyv értékelésében azt írtam, hogy talán Darren Shan rájött, hogy nem jó tömegesen meggyilkolni embereket. Ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. spoiler
A közepén tényleg elhittem egy pillanatra, hogy na itt a vég, az emberiség vége,de nem! Annyira örülök, hogy megmenekültek, még akkor is ha csak pillanatnyilag. spoiler
Ebben a könyvben már összehozta Darren Shan majdnem az összes szereplőt. Nagyon imádtam. :D
spoiler

rafaelo0824>!
Darren Shan: Végítélet

Tetszett, hogy végre összeértek a szálak, az egész nagyon izgalmas volt, gyorsan lehetett vele haladni, mégis valami mintha hiányzott volna. Beranabus szövege, hogy fiatalkorában kerge volt, nagyon viccesen hatott az ismeretek fényében. Jó volt, hogy Kernel és Bec is újra szerepet kapott, mégis valahogy nem szippantott be annyira, mint a többi rész.

Sophiechan>!
Darren Shan: Végítélet

Na kéremszépen, itt minden volt. A szálak összeértek, elkezdtük megismerni a múltakat, kaphattunk egy alternatív jelent, múltat és jövőt. Elég drasztikus megoldásokat választott Shan bácsi, de szerintem így szeretjük.
Úgyhogy mindjárt olvasom is tovább a folytatást. :3

rex501>!
Darren Shan: Végítélet

Végre összeért minden szál és jó néhány titokra is fény derült. Eddig talán ez a rész bővelkedik a legtöbb meglepő fordulatban. Valamint a sorozatnak ez az első kötete, ami ott folytatódik, ahol az előző véget ért.
Véres jelentekben most sincsen hiány. Drámai pillanatokban sem fukarkodott Shan bácsi. Most hogy így mindenki a „helyére” került és nagy összecsapás is megvolt, kíváncsi vagyok vajon hogyan fog folytatódni a történet.

Felhő_olvasónaplója>!
Darren Shan: Végítélet

Jaj,denagyonnemszeretemaDarrenShankönyveketértékelni,nakezdjükel:
Az ötödik rész függővége után nem volt kicsi az okozott fejfájás. Az eddigi kötetek egy-egy különálló történetet beszéltek el, aztán az ötödik rész úgy döntött, elvágja a fonalat a legreménytelenebb résznél.
A Végítéletnek két szerepe volt: (1) tisztázni az ötödik kötet által hátrahagyott káoszt és (2) összefoglalni az első 6 könyv cselekményét.
Nagyon jól összeértek a három eseményszál, volt, amit sejtettem, volt, ami meg sem fordult volna a fejemben, és van, amiről még ötletem sincs, mihez kezdenek vele.
spoiler
Mit mondhatnék? Semmit. Megyek olvasni. :)

lengyeldavid I>!
Darren Shan: Végítélet

Hát igen, ez közvetlen folytatása az ötödik résznek. Hajszál pontosan ott folytatódik, ahol az abbamaradt. Grubbs eleinte ugyanolyan esetlen, de a végére összeszedi magát. Az eddigi kötetek története itt kapcsolódik össze, rengeteg minden itt kerül megmagyarázásra.
Ami külön tetszett, hogy nem csak Grubbs, Bill-E és Dervish szerepelt benne, hanem felbukkant Beranabus, Kernel és még néhány másik ismerős karakter is.
Vér, halál és szenvedés van benne dögivel, fordulatokban is bővelkedik, ami hatalmas pozitívum. Érdekel, hogyan fog folytatódni a sorozat.

BeetheBlessed>!
Darren Shan: Végítélet

Picikét csalódott vagyok. Mert spoiler Továbbá spoiler
Nagyon szerettem viszont ebben a részben, hogy végre összecsődültek az eddigi szereplőink. A különböző világok és idősíkok végre összefutottak és nagyjából minden értelmet nyert.
spoiler

lizzizi >!
Darren Shan: Végítélet

Ez a pasi tényleg zseni. Végre találkozott az i. e. 5. századi történet (Áldozat) a Grubbs vonallal, és feltűnik Kernel is.
Ugyanúgy brutális, mint eddig spoiler, vannak újabb csavarok: spoiler És a vége, szívszorító. spoiler Mondjuk az fura, hogy Bec spoiler

Zizifalva>!
Darren Shan: Végítélet

Le szeretnék vonni fél csillagot, de egyszerűen nem tudok. Pedig nagyon megérdemelné, mert egy résznél még el is sírtam magam.
Az elején nem igazán tetszett a sorozat, mert sokkal vadabb, mint a Vámpír könyvek, de egy idő után sikerült megszoknom, hogy mindenütt bél, vér és egyéb belsőségek. Most sem ez zavart, de miután az ötödik részt ilyen sejtelmesen fejezte be, Mr. Shan jól megcsavarta a szálakat, eggyé formálta őket, és a végeredmény természetesen megint egy csomó kérdés és halál volt. Még mindig nem hiszem el, hogy képes volt megölni az egyik kedvenc szereplőmet…
Ennek ellenére várom a folytatást, és ha már időutazás lehetséges, remélem, feltámasztás is. :)


Népszerű idézetek

veri7>!

Gyalogok vagyunk a világok közötti hatalmi játszmában. Oda megyünk, ahol szükség van ránk, és tesszük, amit tennünk kell. Minden egyéb csak másodlagos lehet.

Milli>!

Más helyzetben egészen röhejes lenne, ahogy a nyúldémon felém ugrabugrál. Mintha egy Tapsi Hapsi-rajzfilm őrült paródiáját látnám, amiben a nyúl bedilizett, és akit csak meglát, rá akar ugrani, hogy jól lesmárolja. Csak éppen ennek a szörnyetegnek a savas csókja lemarja a húst az ember arcáról, aminek a helyén egy sisteregve füstölgő ocsmányság marad – a Tapsi Hapsi-epizódokban nem pont ilyen poénokat látni.
[…]
– Gyere csak, te répamajszoló!

Egyszer fenn...

Kapcsolódó szócikkek: Grubitsch "Grubbs" Grady
Milli>!

De hát mikor igazságos az élet? A dolgok nem ilyen egyszerűek, a fájdalom, a baj és a megpróbáltatások nem egyenlő arányban oszlanak meg azok között, akik képesek megbirkózni velük. Egyesek rákényszerülnek, hogy Atlasszá legyenek, és egymaguk tartsák meg a világ súlyát. Nem volna szabad így lennie, mégis így van.

Új küldetés

Kapcsolódó szócikkek: Grubitsch "Grubbs" Grady
Niah P>!

– Lehet, hogy nem várhatsz tőlem annyit – morogja Kernel –, de arra még képes vagyok, hogy néhány jókorát behúzzak, ha ilyeneket mondasz, te vénember! – Aztán acsarogva teszi hozzá: – Vagy inkább vén démont kellene mondanom?

227. oldal

BlueMary>!

Visszafordulok Vész Herceg fele, és beintek neki.

13. oldal

Milli>!

Utólag könnyű okosnak lenni.

A hírnök

Kapcsolódó szócikkek: Beranabus
Blair92>!

– Éppen kiszúrtál egy csodásan ragyogó varázsléNyt, aki nem volt más, mint Grubbs Grady – mondja gúnyosan Kernel. Egyszerre ráébredek, hogy valamiért féltékeny rám.

Blair92>!

– Nem megy – suttogja Dervish. A két rövid szó egy megtört ember vallomása.

Niah P>!

– Ugyan, ne nevettesd ki magad! – horkan fel. – Apám egy kisebb hatalmú démon volt. Sok száz évvel ezelőtt felkutattam és végeztem vele, levágtam a fejét. A koponyáját egy ideig ágytálnak használtam.

225. oldal

ilu_milu>!

Egy óriási skorpió alakját magára öltő démon az egyik női utas szemébe döfi a fullánkját. Amint a két szemgolyó kifolyik, a démon a véres szemgödrökbe köpködi petéit, majd félig-meddig emberi arcával figyeli, hogyan kelnek ki a petékből a tekergőző lárvák és kezdenek lakmározni az élő húsból.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Démonvilág sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah Rees Brennan: Boszorkányszezon
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Derek Landy: Az ősök jogara
José Antonio Cotrina: A sötétség gyermekei
Neil Gaiman: Óceán az út végén
Neil Gaiman: A temető könyve
Isaac Marion: Eleven testek
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Neil Gaiman: Coraline
Charles Gilman: Démon tanár úr