Kojaszan 210 csillagozás

Darren Shan: Kojaszan

A világsikerű Démonvilág és Vámpír könyvek alkotója most kísértethistóriával riogatja és bűvöli el olvasóit.

„A lány hátán végigfutott a hideg. A temetőben a gyerekek még mindig jókedvűen kiáltoztak és rikoltoztak, de a hangjuk már nem hatolt el Kojaszan füléig, nem is látta őket. A világ tátongó, szürke ürességgé változott számára. Mély, reszelős sóhajokat hallott: azokét a lényekét, amelyek egykor emberek voltak.”

Kojaszan retteg átmenni a hídon, és nem mer a többiekkel együtt játszani a temetőben. De amikor kishúga lelkét elrabolják a kísértetek, le kell győznie félelmét, hogy behatoljon a gonosz birodalmába.

Eredeti mű: Darren Shan: Koyasan

Eredeti megjelenés éve: 2006

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2010
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631188677 · Fordította: Mikó Bálint

Enciklopédia 1


Kedvencelte 26

Most olvassa 6

Várólistára tette 72

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Darren Shan: Kojaszan

Szeretem azokat a történeteket, amiknek van némi tanulsága, és jó érzéssel olvasom el az utolsó oldalait is emiatt a tanulság miatt. Kojaszan története nagyon is aktuális október végén – november elején, ráadásul nem csupán tanulságos, hanem izgalmas, humoros történet.
Tulajdonképpen egy tökéletes Halloween / Mindenszentek körüli olvasmány. Mivel gyerekeknek szól, ezért nem is annyira horrorisztikus és gyorsan kiolvasható. Ha egy kicsit fiatalabb koromban olvastam volna, akkor tuti, hogy megkapja az 5 csillagot, de szerintem idősebb korban is értékes olvasmány.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/11/darren-sh…

>!
Móra, Budapest, 2010
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631188677 · Fordította: Mikó Bálint
>!
Moon93
Darren Shan: Kojaszan

„Legyőzni egy kísértetet olyan, mint megszabadulni egy rossz szokástól: például abbahagyni a köröm rágást vagy a köpködést. Először figyeld meg a problémát, aztán gondolkozz el rajta, végül pedig oldd meg!”

Érdekes kis mese, nincs benne semmi – nagyon – rémisztő vagy undorító. A történet a bátorságról és a testvéri szeretetről szól, mely minden akadályt legyőz. A szereplők nagyon aranyosak és szerethetők. Kár, hogy ilyen rövidke lett a történetük.
Aranyos kis rémtörténet gyerekeknek, akik szeretnek egy kicsit izgulni, „félni”. :)

>!
Sylveris
Darren Shan: Kojaszan

Könnyed, gyors olvasmány. Talán túl rövid is. Már másodjára olvastam el, de számomra tudott meglepetéssel szolgálni. Azt hittem, hogy rövidsége miatt talán nem lesz elég idő kifejteni a történetet, de nem így lett.

>!
Tigrincs P
Darren Shan: Kojaszan

Keménytáblás, szép borítós könyv. Hiányoltam az illusztrációkat, gondoltam, ha már ifjúsági, ez elmaradhatatlan kellék kellene legyen.
Érdekes kérdés egyébként, hogy miért írnak gyerekeknek, fiataloknak kísértetekről, a lélek elvesztéséről, fenyegetettségről. Megfogalmazása, egyszerű mondatai, részletes magyarázatai és fejlődési íve, megoldásra törekvése – tehát a tálalás – teszi ifjúságivá, miközben egyáltalán nem lehet eltekinteni a félelem-faktortól, még akkor sem, ha a dolgok legtöbbször persze nem azok, amiknek látszanak.
Nem is tudom, kiknek ajánlom, kicsit zavarban vagyok ezzel, de igazából tetszett, nem rossz.
Mindig azt halljuk, hogy eltávolodtunk, nincs természetes kapcsolatunk a halállal. Én azt gondolom, hogy néha magával az élettel sincs, annyira a félelmeink hatása alá tudunk kerülni. Volt egy ilyen: Kicsi volt, és nem tudott eleget a világról ahhoz, hogy rettegjen tőle. – szerintem ez nagyon jó mondat, el is gondolkodtam rajta.

1 hozzászólás
>!
KingucK P
Darren Shan: Kojaszan

Tanulságos történet bátorságról és testvéri szeretetről.
Az alapgondolat a japán kislányról, aki meg szeretné menteni a kishúgát, ennek érdekében a saját félelmein kell túllépnie, nagyon tetszett – eredeti ötlet. A karakterek szerethetők és a helyszín varázslatos.

>!
petamas P
Darren Shan: Kojaszan

Kedvelem ezt a könyvet.

Darren Shan ifjúsági horror történetei után jelent meg itthon a Kojaszan. Jóval rövidebb, mint a korábbi történetek, és kicsit fiatalabbaknak is való. Nem is annyira regény ez, inkább mese – rövidke kis könyv, amiben Darren a vámpírok és démonok helyett a halottak szellemeit állítja a középpontba. A megoldás ugyan kitalálható, mégis eredeti, és elüt a szerző szokásos stílusától.

Kortól függetlenül bárkinek ajánlom, aki szeretne egy kedves, misztikus mesét olvasni.

>!
Siberian_girl
Darren Shan: Kojaszan

Huhh.
Első könyvem volt aaz írótól, de nem az utolsó…
Az írásmódja, történet kibontása, szereplőleírása és írásstílusa lenyűgözött.
A történet nagyon jó volt, Itakó-t nagyon megkedveltem, bár az elején még igencsak félelmetes volt. A történet végkifejlete várható volt (emiatt a fél csillag)

>!
Szentinel
Darren Shan: Kojaszan

Ez már kellett. Már kezdtek groteszk tündérmese elvonásaim lenni.

Darren Shan az a szerző, aki eddig még nem igazán okozott nekem csalódást. A világhírű vámpíros sorozata, a felnőtteknek írt Város-trilógiája és az Árnyak asszonya egyaránt a szívemhez nőtt. A Kojaszan című kisregénye pedig cseppet sem okozott csalódást. Én tudtam róla, hogy ez egy tündérmese, csak itt meg-megjelenik a horror kísértetek, élőholtak és démonok formájában. Méghozzá olykor-olykor elég ijesztően.

A történet főszereplője Kojaszan, egy japán kislány, aki fél a temetőtől. Egy nap azonban a húga az ott tanyázó kísértetek csapdájába sétál, így ráhárul a feladat, hogy lemossa saját és családja szégyenét, és félelmein felülkerekedve visszahozza a hugicát. Többet elárulni spoileres lenne, lényegében egy testvérmentős tündérmese, sötétebb tónussal megfestve, pár nem várt fordulattal. A japán díszítés pedig csak dob rajta. Én például nagyon megörültem, mikor felismertem egy-két japán szörnyet a keleti nép folklórjából.

A könyv rövidke, és nagyon gyorsan ki is pörgethető. A betűk nagyok, így azok is nyugodtan kézbe vehetik, akik gyengébben látnak. Nekem jól jött, mert most végre el tudtam olvasni egy könyvet szemüveg nélkül is. Köszönet a Mórának, amiért gondoltak erre is.

Azoknak ajánlható, akik kedvelik a groteszkebb meséket, akiknek nincs bajuk a japán ízesítésű történetekkel, akik szeretik a kísértetes történeteket és a rövid dark fantasy történeteket. Konkrétabban: ha A temető könyve, a Coraline, Az okkultisták klubja, a Rengeteg, Az öröklét tolvaja vagy a Tim Burton filmográfia fontos helyet foglal el a szívedben, akkor a Kojaszannal nem lőhetsz nagyon mellé.

>!
schesztiஐ P
Darren Shan: Kojaszan

Darren Shan tud még nekem meglepetést okozni! :D

Kifejezetten bájos mese, főleg az ifjúsági horrorok mesterétől. Persze, itt is felsorakoztatott ijesztő lényeket, gonosz szellemeket, rémísztően gyilkos hajlamú figurákat, de azért alapvetően a szeretetről, testvérségről és a félelmeink legyőzéséről szólt a történet.
Kerek egész, szépen le is van zárva; humoros is, megható is, és gyorsan el lehet olvasni, tekintve, hogy szinte le sem lehet tenni. :)

Még egy kis Japán vonatkozása is van, ami most nekem plusz öröm. ;))

Nagyon kellemes meglepetés volt ez a könyv, örülök, hogy beszereztem – talán egyszer majd még lesz lehetőségem dedikáltatni is. :)


Népszerű idézetek

>!
Brigi007

– A legtöbb ember életében eljön egyszer az idő, amikor elhatalmasodik rajta a félelem. Ettől azonban nem válik gyávává. Azok a gyávák, akik semmit sem tesznek, amikor a félelem pusztulással fenyegeti őket. Amikor a szükség úgy hozza, szembe kell nézned a félelemmel. Ha így teszel, megeshet, hogy nem éled túl, de ha meghalsz, legalább nem gyáván távozol a másvilágra.

22. oldal

>!
Brigi007 

A szülei, hasonlóan a többi falusi emberhez, gyakorlatiasan gondolkodtak. Ha az egyik gyerek beleesik a kútba, nem hajítjuk utána a másikat is…

62. oldala

1 hozzászólás
>!
Róka P

Kicsi volt még, és nem tudott eleget a világról ahhoz, hogy rettegjen tőle.

7. oldal

>!
Aprily

A személyiségüket az alakítja, miként élnek, és hogyan bánnak velük mások.

109. oldal

>!
Lanore P

Ráébredt, hogy a halál is az élet része. Egy pillanatig sem aggódott amiatt, mi történik majd, ha itt a reggel. Bolond volna rettegni a hajnal fényétől, amikor még annyi örömét lelheti az éjszaka tündöklő árnyaiban.

125. oldal

>!
BubbleTea

Először figyeld meg a problémát, aztán gondolkozz el rajta, végül pedig oldd meg!

72. oldal

>!
Brigi007 

Az igazi Maikónak, aki ezt a könyvet ihlette, mert a világ összes hídján át tud kelni, és a világ minden hegyére föl tud mászni!

Ajánlás

>!
Brigi007 

A világ már nem tűnt olyan egyszerűnek, mint tegnap.

109. oldal

>!
Róka P

…olyan nyomorultul érezte magát, akár egy kétlábú rák.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Bamarre hercegnői
Jonathan Stroud: A sikító lépcső esete
Christien Boomsma: Boszorkányvér
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban
J. K. Rowling: Harry Potter
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Elisabetta Gnone: Ég veled, Fairy Oak!
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár