Gyilkos ​születik (Larten Crepsley regényes története 1.) 235 csillagozás

Darren Shan: Gyilkos születik

Az első a legnehezebb…

A XIX. század elejének legsötétebb pillanataiban járunk, Angliában. Larten Crepsley egy koldusszegény munkáscsalád sokadik gyermeke — nincs tízéves, de már napi tizennyolc órát dolgozik iszonyatos körülmények között egy selyemgyárban.

Egy nap történik valami, és a kisfiúnak menekülnie kell. Egyedül az egész világ ellen – senkire sem számíthat. Aztán megismerkedik a titokzatos Seba Nile-lal, aki egy új, lehetőségekkel teli világot mutat meg neki. Seba mellett átélheti azokat a kalandokat, amelyekről annyit álmodozott, csakhogy ehhez vámpírrá kell válnia.

Vajon képes-e Larten mindörökre hátat fordítani az emberiségnek, és átlépni abba a világba, ahonnan nincs visszatérés?

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Larten Crepsley · Seba Nile · Hibernius Tall · Wester Flack


Kedvencelte 21

Most olvassa 4

Várólistára tette 112

Kívánságlistára tette 102

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Nagyon szerettem a Rémségek cirkusza sorozatot, viszont most egy kicsit csalódott vagyok. A sztori alakulása túlságosan hasonlított Darren kalandjaira. Viszont az eleje nagyon érdekes volt spoiler, továbbá Larten az egyik kedvencem karakterem volt a másik sorozatban is, ezért megérdemelte a négy csillagot. :)

AniTiger P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Szerintem… egy könyv, aminek ez az első mondata, nem lehet rossz: „Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.”

Szóval elolvastam az első mondatot és nem bírtam visszatenni a könyvet a polcra! Belefeledkeztem, elvarázsolt – ugyanúgy, mint anno Darren története. Nagyon kevés dolog bírt kizökkenteni, úgymint: indulni kéne melózni, ki kéne vinni a kutyát vagy… Hoppá, már tíz perce melegítem az autót, már megint havas az összes ablak, én meg olvasgatok békésen…

Ha valaki szereti az írót és olvasta a Darren Shan regényes történetét, akkor kihagyhatatlan ez a spin-off. Larten egy annyira szerethető, értelmes figura, hogy igazán megérdemelte ez a saját sorozatot! Most érzem igazán, hogy hiába telt el 15 év, mióta először elkezdtem olvasni a Rémségek cirkuszát, ugyanazt az izgalmat éreztem olvasás közben, mint akkor.

Sosem leszek elég öreg DS vámpírjaihoz. ^^

Bővebben *rajongás ON*:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/Larten-Cre…

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly
8 hozzászólás
kratas P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Alapjában véve tetszett és szimpatizáltam a kis inassal, de ezek a nagy ugrások a történetben elvettek egy csomó lehetőséget. De jó volt olvasni a két srác történetét, érdekel a következő rész is :)

puncsoscukor63>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan vámpírsorozata után, (amit nem mellesleg imádtam), muszáj volt elkezdenem ezt a sorozatot is, hiszen az egyik kedvenc szereplőmről szól.
Imádtam a két sorozat közti összefüggéseket, az ismerős, visszaköszönő szereplőket, akiket méginkább megismerhettünk, valamint azt, hogy Larten szülővárosáról is sokat megtudunk, így ha majd újraolvasom a vámpírsorozatot, még könnyebb lesz odaképzelni a szereplőket.
A fél csillag levonás csak azért jár, mert nem voltak túl pörgősek az események, de remélhetőleg majd beindul a cselekmény.

Lanore P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Kicsit féltem ettől a könyvtől, ill. attól, hogy talán nem fogom érteni a cselekményt, hiszen Shan vámpíros sorozatát nem olvastam, és többen írták, hogy van köztük összefüggés. De kiderült, hogy ez a félelmem alaptalan volt, és kaptam egy jól megírt történetet, bár nem volt benne túl sok izgalom, de mégis tetszett. Furának éreztem, hogy néha gyorsan haladtunk az évekkel, mintha nem lett volna minden kifejtve, nem volt igazán részletes, de bízom benne, hogy a következő részekben ez változni fog. Köszönöm @letty01, hogy megleptél vele, ráadásul egy dedikált példánnyal!! :)

gab001>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Sokat vártam ettől a könyvtől, már csak az író miatt is. Nem csalódtam. Ahogy haladtam a történettel, úgy ejtett egyre inkább rabul. Larten története egy percig sem volt kiszámítható vagy unalmas számomra. Külön örültem annak a résznek, ami a Rémségek Cirkuszában játszódott, mivel eddig nem tudtam eldönteni, hogy érdekel-e az a sorozat. Tetszett a szerző által felépített vámpír-világ. Olyan kérdésekre is választ kaptam, amiken eddig még nem is gondolkodtam velük kapcsolatban. Larten mellett Seba és Wester karakterét is megkedveltem. Kíváncsi vagyok a további kalandokra.

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly
Sylveris>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan képtelen csalódást okozni. Mindig van valami amivel magához láncolja az olvasót.

Mindig is érdekelt Mr. Crepsley múltja, aztán mikor papirra került.. huhúú!
DS karakterei még mindig kedvelhetőek, gondolkodó lények. A történet pörgős, olvastatja magát.
Remek bevezetés!

Juca P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Megismerjük Larten gyerekkorát, megtudhatjuk, miért narancssárga a haja. Újra ellátogathatunk a Rémségek cirkuszába is. Tetszett a nyitókötet, kíváncsian várom a folytatást.

bartok_brigitta P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan – hála az akkori legjobb barátnőmnek – kamaszkorom egyik legmeghatározóbb írója volt. Először a Rémségek Cirkusza világa, majd a Démonvilág kötetei nyűgöztek le teljesen; egyik kötetet olvastam a másik után, és rekordidő alatt daráltam le a sorozatok köteteit az iskolában, a pad alatt. Aztán itt évekre meg is álltam az alkotó műveivel, de egyfajta elfogultságom mégis maradt vele szemben.
Az „idősödő” Larten az egyik kedvenc karakterem volt, így mikor felszemcsikeltem, hogy van egy önálló sorozata tudtam, hogy majd szeretném elolvasni. Egy cserének köszönhetően már egy ideje a polcomon csücsül a négy könyv, mégis nagyon nehezen vettem rá magam az olvasásra. Volt egy kis félelem bennem, hogy közel sem lesz rám olyan hatással ez az univerzum, mint régen…
Sajnos a félelmem nem volt teljesen alaptalan. Bármennyire is szeretem Lartent, a regény kapkodónak, kiforratlannak hatott, hála az időugrásoknak. Úgy gondolom, hogy akik nem rendelkeznek a Vámpírvilág alapismereteivel, nem is tudnak kényelmesen beleilleszkedni a történetbe.
Annak viszont örültem, hogy néhány olyan szereplő is visszaköszönt, akikkel Darren történetében is találkozunk. Mr. Tall még mindig hatalmas kedvencem. Desmond és a szívalakú óra camójánál pedig képtelen voltam nem mosolyogni.
Összességében azok számára, akik már ismerik a világot talán ad valamiféle új ízt a történet, de kétlem, hogy önmagában képes lenne arra, hogy új olvasókat bevonzzon. Folytatni fogom, de nem mostanában.

Lahara IP>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Felültem a nosztalgiavonatra…
A hangulat miatt megérte, Larten Crepsleyt amúgy is kedvelem, de ami engem nagyon zavart, az időbeli hatalmas előreugrások, ezzől kicsit összecsapott, vázlatszerű az egész.
Meg nem igazán értem a narancssárga festéket, mert olyan nincs, hogy évek múlva is, vagyis ez nekem nonszensz, hiszen lenő a haja meg minden.
Nem is tudom, kiknek íródott. Vagyis tudom, a rajongóknak.


Népszerű idézetek

Cicu>!

– Nem muszáj magányosan élned. Nem az élet vagy a sors kényszeríti rá az emberre a magányt. Mi magunk döntjük el, hogy ezt az életformát választjuk-e.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile
adam0205>!

– Ha gyermekként nem tapasztaljuk meg a fájdalmat, akkor felnőttként fájdalmat fogunk okozni. Okulni kell a kudarcainkból. El kell fogadnunk a gyengeségeinket, mert csak így javíthatunk rajtuk.

182. oldal

Jean>!

A hatalom mindig nagy hatást gyakorol az ifjakra és az esztelenekre.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile
Anuika>!

Larten legszívesebben a mestere fejéhez vágta volna a kenyeret, de uralkodott magán, kicsomagolta és átnyújtotta. Seba felvonta a szemöldökét.
– Barna kenyeret kértem.
Larten egész testében összerázkódott.
– Azt mondta, mindegy, milyen – sziszegte összeszorított fogakkal.
– Azt mondtam volna?
– Igen.
– Ó – pislogott ártatlanul Seba. – Elnézésedet kérem. Talán nem fogalmaztam elég világosan.
Azzal odanyújtotta segédjének a kenyeret, és fejével a falu irányába biccentett. Larten csak bámult, és azon tűnődött, vajon agyon lehet-e verni valakit egy kenyérrel.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley · Seba Nile
Szilvi00 P>!

…az emberek nem értékelnek semmit, amiért nem fizettek.

Kapcsolódó szócikkek: Hibernius Tall
Panda>!

A végzet olyan, mint egy kártyavár, elég az egyik lapot egy picit megpöckölni, és az egész építmény összedől.

107. oldal

Anuika>!

(….) Hadd higgye, hogy ugyanolyan mérges vagyok rá, mint ő rám. – Sebának elcsuklott a hangja és könnybe lábadt a szeme. – Semmi esetre se áruld el, hogy mennyire szeretem, és hogy ez az egész nekem sokkal nagyobb fájdalmat okoz, mint amennyi bosszúságot neki.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile · Wester Flack
Adachi>!

Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley
1 hozzászólás
Chöpp >!

Én félek a hatalomtól, Paris! Láttam, mennyire képes eltorzítani a személyiséget. Úgy megváltoztathat, hogy egy idő után már rád sem lehet ismerni.

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hatalom
nowheregirl>!

Mondd, Larten, hallottál-e gyerekkorodban történeteket a hátborzongató, elképesztő és csodálatos Rémségek Cirkuszáról?

88. oldal


A sorozat következő kötete

Larten Crepsley regényes története sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Derek Landy: Az ősök jogara
Libba Bray: The Diviners – A Látók
Brenna Yovanoff: Az elcserélt
Isaac Marion: Eleven testek
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Charles Gilman: Démon tanár úr
Naomi Novik: A végzet iskolája
Rob Thurman: Holdvilág