Gyilkos ​születik (Larten Crepsley regényes története 1.) 196 csillagozás

Darren Shan: Gyilkos születik

Az első a legnehezebb…

A XIX. század elejének legsötétebb pillanataiban járunk, Angliában. Larten Crepsley egy koldusszegény munkáscsalád sokadik gyermeke — nincs tízéves, de már napi tizennyolc órát dolgozik iszonyatos körülmények között egy selyemgyárban.

Egy nap történik valami, és a kisfiúnak menekülnie kell. Egyedül az egész világ ellen – senkire sem számíthat. Aztán megismerkedik a titokzatos Seba Nile-lal, aki egy új, lehetőségekkel teli világot mutat meg neki. Seba mellett átélheti azokat a kalandokat, amelyekről annyit álmodozott, csakhogy ehhez vámpírrá kell válnia.

Vajon képes-e Larten mindörökre hátat fordítani az emberiségnek, és átlépni abba a világba, ahonnan nincs visszatérés?

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Larten Crepsley · Seba Nile · Hibernius Tall · Wester Flack


Kedvencelte 21

Most olvassa 4

Várólistára tette 109

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Nagyon szerettem a Rémségek cirkusza sorozatot, viszont most egy kicsit csalódott vagyok. A sztori alakulása túlságosan hasonlított Darren kalandjaira. Viszont az eleje nagyon érdekes volt spoiler, továbbá Larten az egyik kedvencem karakterem volt a másik sorozatban is, ezért megérdemelte a négy csillagot. :)

AniTiger P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Szerintem… egy könyv, aminek ez az első mondata, nem lehet rossz: „Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.”

Szóval elolvastam az első mondatot és nem bírtam visszatenni a könyvet a polcra! Belefeledkeztem, elvarázsolt – ugyanúgy, mint anno Darren története. Nagyon kevés dolog bírt kizökkenteni, úgymint: indulni kéne melózni, ki kéne vinni a kutyát vagy… Hoppá, már tíz perce melegítem az autót, már megint havas az összes ablak, én meg olvasgatok békésen…

Ha valaki szereti az írót és olvasta a Darren Shan regényes történetét, akkor kihagyhatatlan ez a spin-off. Larten egy annyira szerethető, értelmes figura, hogy igazán megérdemelte ez a saját sorozatot! Most érzem igazán, hogy hiába telt el 15 év, mióta először elkezdtem olvasni a Rémségek cirkuszát, ugyanazt az izgalmat éreztem olvasás közben, mint akkor.

Sosem leszek elég öreg DS vámpírjaihoz. ^^

Bővebben *rajongás ON*:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/Larten-Cre…

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly
8 hozzászólás
puncsoscukor63 P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan vámpírsorozata után, (amit nem mellesleg imádtam), muszáj volt elkezdenem ezt a sorozatot is, hiszen az egyik kedvenc szereplőmről szól.
Imádtam a két sorozat közti összefüggéseket, az ismerős, visszaköszönő szereplőket, akiket méginkább megismerhettünk, valamint azt, hogy Larten szülővárosáról is sokat megtudunk, így ha majd újraolvasom a vámpírsorozatot, még könnyebb lesz odaképzelni a szereplőket.
A fél csillag levonás csak azért jár, mert nem voltak túl pörgősek az események, de remélhetőleg majd beindul a cselekmény.

Sylveris>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan képtelen csalódást okozni. Mindig van valami amivel magához láncolja az olvasót.

Mindig is érdekelt Mr. Crepsley múltja, aztán mikor papirra került.. huhúú!
DS karakterei még mindig kedvelhetőek, gondolkodó lények. A történet pörgős, olvastatja magát.
Remek bevezetés!

Lanore P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Kicsit féltem ettől a könyvtől, ill. attól, hogy talán nem fogom érteni a cselekményt, hiszen Shan vámpíros sorozatát nem olvastam, és többen írták, hogy van köztük összefüggés. De kiderült, hogy ez a félelmem alaptalan volt, és kaptam egy jól megírt történetet, bár nem volt benne túl sok izgalom, de mégis tetszett. Furának éreztem, hogy néha gyorsan haladtunk az évekkel, mintha nem lett volna minden kifejtve, nem volt igazán részletes, de bízom benne, hogy a következő részekben ez változni fog. Köszönöm @letty01, hogy megleptél vele, ráadásul egy dedikált példánnyal!! :)

gab001 P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Sokat vártam ettől a könyvtől, már csak az író miatt is. Nem csalódtam. Ahogy haladtam a történettel, úgy ejtett egyre inkább rabul. Larten története egy percig sem volt kiszámítható vagy unalmas számomra. Külön örültem annak a résznek, ami a Rémségek Cirkuszában játszódott, mivel eddig nem tudtam eldönteni, hogy érdekel-e az a sorozat. Tetszett a szerző által felépített vámpír-világ. Olyan kérdésekre is választ kaptam, amiken eddig még nem is gondolkodtam velük kapcsolatban. Larten mellett Seba és Wester karakterét is megkedveltem. Kíváncsi vagyok a további kalandokra.

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly
Lahara IP>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Felültem a nosztalgiavonatra…
A hangulat miatt megérte, Larten Crepsleyt amúgy is kedvelem, de ami engem nagyon zavart, az időbeli hatalmas előreugrások, ezzől kicsit összecsapott, vázlatszerű az egész.
Meg nem igazán értem a narancssárga festéket, mert olyan nincs, hogy évek múlva is, vagyis ez nekem nonszensz, hiszen lenő a haja meg minden.
Nem is tudom, kiknek íródott. Vagyis tudom, a rajongóknak.

jehuka P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Első könyvem a szerzőtől, és bár tudtam, hogy ifjúsági regényről van szó, még így is túl direktnek, szájba rágósnak éreztem az erkölcsi mondanivalóját. Nem volt, rossz, de le sem nyűgözött. Tetszik az univerzuma, remélem a folytatásban a cselekmény is felpörög. Még akár valami igazán jót is ki lehet hozni belőle.

Szilvi00 P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Egyik hiányosságom közé tartozik , hogy még egyetlen árva könyvet sem olvastam Darren Shan-tól, így értelemszerűen a Vámpíros sorozatát sem ismerem. Emiatt azonban nem kellett túlságosan aggódnom. Így is követhető volt Larten Crepsley története, inkább csak olyan érzésem volt néha, hogy az író két mondatban felvázolja azt, amit esetleg érdemes lett volna részletesebben bemutatni, gondolván, az olvasó úgyis tudja miről „beszélek”.
Azért így is tetszett Shan vámpíros világa, de bízok benne, hogy a „felvezetés” után a következő részekben kicsit felpörögnek az események…

Laura_Krempf P>!
Darren Shan: Gyilkos születik

Már olvastam Darren Shan Vámpír és Démonsorozatát is, így nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Larten Crepsleynek megírta az életét 4 rövidke könyvben.
Jó ismerős neveket olvasni, jó végre tenni őket valahova ebben a szövevényes történetben.
Nagyon szeretem Darren Shan könyveit! Larten pedig az egyik kedvenc szereplőm volt. Jó megismerni a gyerekkorát, és az utat melyen elindult és haladt, ami ahhoz a személyiséghez vezette akit megismertem és megszerettem.
Jöhet a folytatás ;)


Népszerű idézetek

Cicu>!

– Nem muszáj magányosan élned. Nem az élet vagy a sors kényszeríti rá az emberre a magányt. Mi magunk döntjük el, hogy ezt az életformát választjuk-e.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile
adam0205>!

– Ha gyermekként nem tapasztaljuk meg a fájdalmat, akkor felnőttként fájdalmat fogunk okozni. Okulni kell a kudarcainkból. El kell fogadnunk a gyengeségeinket, mert csak így javíthatunk rajtuk.

182. oldal

Jean P>!

A hatalom mindig nagy hatást gyakorol az ifjakra és az esztelenekre.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile
Szilvi00 P>!

…az emberek nem értékelnek semmit, amiért nem fizettek.

Kapcsolódó szócikkek: Hibernius Tall
Anuika>!

Larten legszívesebben a mestere fejéhez vágta volna a kenyeret, de uralkodott magán, kicsomagolta és átnyújtotta. Seba felvonta a szemöldökét.
– Barna kenyeret kértem.
Larten egész testében összerázkódott.
– Azt mondta, mindegy, milyen – sziszegte összeszorított fogakkal.
– Azt mondtam volna?
– Igen.
– Ó – pislogott ártatlanul Seba. – Elnézésedet kérem. Talán nem fogalmaztam elég világosan.
Azzal odanyújtotta segédjének a kenyeret, és fejével a falu irányába biccentett. Larten csak bámult, és azon tűnődött, vajon agyon lehet-e verni valakit egy kenyérrel.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley · Seba Nile
Adachi>!

Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley
1 hozzászólás
Panda>!

A végzet olyan, mint egy kártyavár, elég az egyik lapot egy picit megpöckölni, és az egész építmény összedől.

107. oldal

Anuika>!

(….) Hadd higgye, hogy ugyanolyan mérges vagyok rá, mint ő rám. – Sebának elcsuklott a hangja és könnybe lábadt a szeme. – Semmi esetre se áruld el, hogy mennyire szeretem, és hogy ez az egész nekem sokkal nagyobb fájdalmat okoz, mint amennyi bosszúságot neki.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile · Wester Flack
Belle_Maundrell >!

– A legtöbb vámpír nem foglalkozik búcsúzkodással – mondta Seba maga elé bámulva. – Olyan sokáig élünk, hogy egy idő után belefáradunk abba, hogy állandóan el kell köszönni valakitől.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: búcsú, búcsúzás · Seba Nile · vámpír
Belle_Maundrell >!

Semmi sem terelheti jobban az ember figyelmét a jövőre, mint ha kiengedi a múlt szellemét a palackból.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jövő · múlt

A sorozat következő kötete

Larten Crepsley regényes története sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Derek Landy: Az ősök jogara
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Brenna Yovanoff: Az elcserélt
Isaac Marion: Eleven testek
Neil Gaiman: Coraline
Christine Lynn Herman: Az elemésztő homály
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Charles Gilman: Démon tanár úr