Gyilkos ​születik (Larten Crepsley regényes története 1.) 145 csillagozás

Darren Shan: Gyilkos születik

Az első a legnehezebb…

A XIX. század elejének legsötétebb pillanataiban járunk, Angliában. Larten Crepsley egy koldusszegény munkáscsalád sokadik gyermeke — nincs tízéves, de már napi tizennyolc órát dolgozik iszonyatos körülmények között egy selyemgyárban.

Egy nap történik valami, és a kisfiúnak menekülnie kell. Egyedül az egész világ ellen – senkire sem számíthat. Aztán megismerkedik a titokzatos Seba Nile-lal, aki egy új, lehetőségekkel teli világot mutat meg neki. Seba mellett átélheti azokat a kalandokat, amelyekről annyit álmodozott, csakhogy ehhez vámpírrá kell válnia.

Vajon képes-e Larten mindörökre hátat fordítani az emberiségnek, és átlépni abba a világba, ahonnan nincs visszatérés?

Eredeti mű: Darren Shan: Birth of a Killer

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 16 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly

Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Larten Crepsley · Seba Nile · Hibernius Tall · Wester Flack


Kedvencelte 23

Most olvassa 4

Várólistára tette 96

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Darren Shan: Gyilkos születik

Szerintem… egy könyv, aminek ez az első mondata, nem lehet rossz: „Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.”

Szóval elolvastam az első mondatot és nem bírtam visszatenni a könyvet a polcra! Belefeledkeztem, elvarázsolt – ugyanúgy, mint anno Darren története. Nagyon kevés dolog bírt kizökkenteni, úgymint: indulni kéne melózni, ki kéne vinni a kutyát vagy… Hoppá, már tíz perce melegítem az autót, már megint havas az összes ablak, én meg olvasgatok békésen…

Ha valaki szereti az írót és olvasta a Darren Shan regényes történetét, akkor kihagyhatatlan ez a spin-off. Larten egy annyira szerethető, értelmes figura, hogy igazán megérdemelte ez a saját sorozatot! Most érzem igazán, hogy hiába telt el 15 év, mióta először elkezdtem olvasni a Rémségek cirkuszát, ugyanazt az izgalmat éreztem olvasás közben, mint akkor.

Sosem leszek elég öreg DS vámpírjaihoz. ^^

Bővebben *rajongás ON*:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/01/Larten-Cre…

>!
Móra, Budapest, 2014
238 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631194395 · Fordította: Rippel Károly
8 hozzászólás
>!
puncsoscukor63
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan vámpírsorozata után, (amit nem mellesleg imádtam), muszáj volt elkezdenem ezt a sorozatot is, hiszen az egyik kedvenc szereplőmről szól.
Imádtam a két sorozat közti összefüggéseket, az ismerős, visszaköszönő szereplőket, akiket méginkább megismerhettünk, valamint azt, hogy Larten szülővárosáról is sokat megtudunk, így ha majd újraolvasom a vámpírsorozatot, még könnyebb lesz odaképzelni a szereplőket.
A fél csillag levonás csak azért jár, mert nem voltak túl pörgősek az események, de remélhetőleg majd beindul a cselekmény.

>!
Sylveris
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan képtelen csalódást okozni. Mindig van valami amivel magához láncolja az olvasót.

Mindig is érdekelt Mr. Crepsley múltja, aztán mikor papirra került.. huhúú!
DS karakterei még mindig kedvelhetőek, gondolkodó lények. A történet pörgős, olvastatja magát.
Remek bevezetés!

>!
Lanore P
Darren Shan: Gyilkos születik

Kicsit féltem ettől a könyvtől, ill. attól, hogy talán nem fogom érteni a cselekményt, hiszen Shan vámpíros sorozatát nem olvastam, és többen írták, hogy van köztük összefüggés. De kiderült, hogy ez a félelmem alaptalan volt, és kaptam egy jól megírt történetet, bár nem volt benne túl sok izgalom, de mégis tetszett. Furának éreztem, hogy néha gyorsan haladtunk az évekkel, mintha nem lett volna minden kifejtve, nem volt igazán részletes, de bízom benne, hogy a következő részekben ez változni fog. Köszönöm @letty01, hogy megleptél vele, ráadásul egy dedikált példánnyal!! :)

>!
jehuka P
Darren Shan: Gyilkos születik

Első könyvem a szerzőtől, és bár tudtam, hogy ifjúsági regényről van szó, még így is túl direktnek, szájba rágósnak éreztem az erkölcsi mondanivalóját. Nem volt, rossz, de le sem nyűgözött. Tetszik az univerzuma, remélem a folytatásban a cselekmény is felpörög. Még akár valami igazán jót is ki lehet hozni belőle.

>!
Szilvi00 P
Darren Shan: Gyilkos születik

Egyik hiányosságom közé tartozik , hogy még egyetlen árva könyvet sem olvastam Darren Shan-tól, így értelemszerűen a Vámpíros sorozatát sem ismerem. Emiatt azonban nem kellett túlságosan aggódnom. Így is követhető volt Larten Crepsley története, inkább csak olyan érzésem volt néha, hogy az író két mondatban felvázolja azt, amit esetleg érdemes lett volna részletesebben bemutatni, gondolván, az olvasó úgyis tudja miről „beszélek”.
Azért így is tetszett Shan vámpíros világa, de bízok benne, hogy a „felvezetés” után a következő részekben kicsit felpörögnek az események…

>!
Laura_Krempf P
Darren Shan: Gyilkos születik

Már olvastam Darren Shan Vámpír és Démonsorozatát is, így nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Larten Crepsleynek megírta az életét 4 rövidke könyvben.
Jó ismerős neveket olvasni, jó végre tenni őket valahova ebben a szövevényes történetben.
Nagyon szeretem Darren Shan könyveit! Larten pedig az egyik kedvenc szereplőm volt. Jó megismerni a gyerekkorát, és az utat melyen elindult és haladt, ami ahhoz a személyiséghez vezette akit megismertem és megszerettem.
Jöhet a folytatás ;)

>!
Marée_Noire
Darren Shan: Gyilkos születik

Mindig érdekes egy olyan világba visszatérni, ami egyszer már elvarázsolt, itt pedig ezt bőven megkaptam. :) Ugyan Larten története kissé lassabb folyású, és túl sok meglepetés nem ért – mivel ugye a sztori végét már ismerjük –, ám mégis jó újra itt lenni. ;)

>!
lilla_csanyi
Darren Shan: Gyilkos születik

Darren Shan regényes történetének legkirályabb karaktere igazán megérdemelte a saját spinoff sorozatot. Már kamasz koromban is Larten Crepsey volt a nagy kedvenc (mondjuk olyan éjsötét főhős mellett, mint Darren, nem volt nehéz tündökölni) de valamiért csak most vágtam bele ebbe a szériába…Pedig kár volt halogatni.
A 19. századi nyomorúságos hangulat nagyon átjön, és valahogy Darren Shan írói stílusa is jobban tetszett ebben a könyvben. Ahogy leírja az ipari forradalom egyik nagy „vívmányát”, a gyerekek kegyetlen és éhbérért történő dolgoztatását, az valami egészen megrázó…
A történet még nem bővelkedik annyira izgalmakban, de nyitó kötetnek teljesen jó, éppen eléggé felcsigázza az érdeklődést.

U.I: Majdnem kifelejtettem, hogy ez a regény nyitómondat annyira zseniális! Megvett kilóra.

>!
Szulila
Darren Shan: Gyilkos születik

Úgy akartam értékelést írni, hogy előbb elolvasom, mind a 4 részt, de nem bírtam ki :D Szóval:
Már legalább két éve terveztem elolvasni ezt a sorozatot, de nagyon féltem, hogy csalódni fogok. A Darren Shan regényes története sorozatban megálmodott világ az első olyan történet volt, ami teljesen elvarázsolt és magába szippantott. Minden pillanatát imádtam – még ha a sírás határán is voltam 1-2 jelenet miatt, akkor is. :) Arról nem is beszélve, hogy Larten (nekem örökké csak Mr.Crepsley :D) a kedvenc karakterem (a gyermeteg 13 éves énem első könyvbéli szerelme :D). Attól tartottam, hogy ha elolvasom ezt a 4 könyvet, akkor valami hiba csúszik majd a tökéletes történetbe, vagy hogy kiderül majd valami illúzióromboló dolog.
Óriási hiba volt halogatni. Ez az első rész szerintem csodálatos. Mintha újra gyerek lennék tudom, sablonos szöveg, de igaz :D zsongok, mint 10-12 éve, mikor megismertem ezeket a szereplőket. Nem vártam óriási csattanókat, mert azt ismerjük kb 200 évvel később (mégis kaptam párat). Végig vigyorogtam, mint egy idióta tinilány, hogy megint róluk olvashatok és Sebát – ha ez lehetséges – még jobban megszerettem. :) Annyi minden volt, még eszemben, de sajnos nem írtam le időben, rohantam olvasni a következő részt, ahogy most is teszem :D


Népszerű idézetek

>!
adam0205

– Ha gyermekként nem tapasztaljuk meg a fájdalmat, akkor felnőttként fájdalmat fogunk okozni. Okulni kell a kudarcainkból. El kell fogadnunk a gyengeségeinket, mert csak így javíthatunk rajtuk.

182. oldal

>!
Cicu

– Nem muszáj magányosan élned. Nem az élet vagy a sors kényszeríti rá az emberre a magányt. Mi magunk döntjük el, hogy ezt az életformát választjuk-e.

65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile
>!
Jean P

A hatalom mindig nagy hatást gyakorol az ifjakra és az esztelenekre.

83. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile
>!
Szilvi00 P

…az emberek nem értékelnek semmit, amiért nem fizettek.

Kapcsolódó szócikkek: Hibernius Tall
>!
Anuika

Larten legszívesebben a mestere fejéhez vágta volna a kenyeret, de uralkodott magán, kicsomagolta és átnyújtotta. Seba felvonta a szemöldökét.
– Barna kenyeret kértem.
Larten egész testében összerázkódott.
– Azt mondta, mindegy, milyen – sziszegte összeszorított fogakkal.
– Azt mondtam volna?
– Igen.
– Ó – pislogott ártatlanul Seba. – Elnézésedet kérem. Talán nem fogalmaztam elég világosan.
Azzal odanyújtotta segédjének a kenyeret, és fejével a falu irányába biccentett. Larten csak bámult, és azon tűnődött, vajon agyon lehet-e verni valakit egy kenyérrel.

192. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley · Seba Nile
>!
Panda

A végzet olyan, mint egy kártyavár, elég az egyik lapot egy picit megpöckölni, és az egész építmény összedől.

107. oldal

>!
Anuika

(….) Hadd higgye, hogy ugyanolyan mérges vagyok rá, mint ő rám. – Sebának elcsuklott a hangja és könnybe lábadt a szeme. – Semmi esetre se áruld el, hogy mennyire szeretem, és hogy ez az egész nekem sokkal nagyobb fájdalmat okoz, mint amennyi bosszúságot neki.

197. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Seba Nile · Wester Flack
>!
Adachi

Amikor egy szürke kedd reggelen Larten Crepsley felébredt, még fogalma sem volt arról, hogy délutánra gyilkos lesz belőle.

(első mondat)

1 hozzászólás
>!
Belle_Maundrell

– A legtöbb vámpír nem foglalkozik búcsúzkodással – mondta Seba maga elé bámulva. – Olyan sokáig élünk, hogy egy idő után belefáradunk abba, hogy állandóan el kell köszönni valakitől.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: búcsú, búcsúzás · Seba Nile · vámpír
>!
Belle_Maundrell

Semmi sem terelheti jobban az ember figyelmét a jövőre, mint ha kiengedi a múlt szellemét a palackból.

200. oldal

Kapcsolódó szócikkek: jövő · múlt

A sorozat következő kötete

Larten Crepsley regényes története sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Neil Gaiman: A temető könyve
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Susan Ee: World After – Túlélők világa
Rachel Caine: Az üvegház
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Neil Gaiman: Coraline
Anne Rice: Memnoch, a Sátán
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…