Fivérek ​mindhalálig (Larten Crepsley regényes története 4.) 120 csillagozás

Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A sorozat utolsó kötetében Larten Crepsley tanítványával, Gavnerrel újra és újra visszalátogat Párizsba, ahol szerelme, Alicia él. A vámpírok és a vérszipolyok közti ellentét azonban egyszer s mindenkorra véget vet az idilli együttléteknek. Lartennak egyetlen célja marad: a bosszú. Még akkor is, ha egy tekintélyes vámpírtábornok ezt soha nem engedhetné meg magának.
Az 1930-as években Hitler szövetségeseket gyűjt a későbbi világháborúhoz, a káoszban két táborra szakadnak a vámpírok. Larten és ifjú tanítványa hatalmas kihívás előtt találja magát: ki szabad-e használni a körülményeket arra, hogy Lartenből herceg, Gavnerből pedig tábornok legyen, és eltöröljék végre a vérszipolyokat a föld színéről?

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2015
234 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631198492 · Fordította: Robin Edina

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Larten Crepsley · Lady Evanna · Gavner Purl · Kurda Smahlt · Arra Sails


Kedvencelte 13

Várólistára tette 25

Kívánságlistára tette 44


Kiemelt értékelések

puncsoscukor63 P>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Nagyszerű befejezés volt, bár néhol kicsit unalmasabb volt az előbbi köteteknél.
A könyv végén lévő fordulatra egyáltalán nem számítottam, úgyhogy ez végül elérte a kellő hatást. (Ezért kapta a plusz fél csillagot a négy után)
Larten Crepsley egyébként a négy rész alatt szörnyen sokat fejlődött, testben és lélekben egyaránt. Bár ez igazából elkerülhetetlen azon évek alatt, amiket megélt a történetben.
Végre azt is megtudhattuk, hogyan találkozik Mr. Crepsley Madam Octával, és hogyan kerül hozzá.
A legvége volt a kedvencem, az az utolsó pár oldal, amikor tisztán érződik, ahogy a két sorozat egymásba fonódik, és elkezdődik Darren története…

Szilvi00 P>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Szép, kerek lezárása volt ez a kötet Larten Crepsley történetének. Talán hangyányit gyengébbre sikerült mint a harmadik rész, de így is remekül szórakoztam.
Bár az elején voltak kétségeim, jó sorrendben kezdtem-e az olvasást, most már inkább szerencsésnek érzem magam, mivel számomra ez csak bevezető volt Darren Shaw Vámpír könyveibe. Ahogy a véleményeket olvasgattam, a java még hátra van. 12 új könyv megy Várólistámra :D

Dorka50 P>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Jó befejezése volt Larten életének ezen szakaszának. Szépen összeért a másik sorozattal. És megint csak azt tudom mondani, hogy az élet nem szereti Lartent. Nagyon rosszul bánik vele a sors. És a könyv vége.. Egyáltalán nem számítottam erre a befejezésre. De az élet kegyetlen. A jól ismert szereplők vannak a könyvben és mindet lehet szeretni valamiért. Egy valaki lógott ki a sorból nálam és az Arra volt. Rettentően unszimpatikus volt. Minden megnyilvánulása után fel kellett volna pofozni. Őt nagyon nem szerettem. Ettől függetlenül tetszett a könyv és a befejezés is.

Lex>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Nem érdekelt a történet különösebben, csak be akartam fejezni már a sorozatot. Úgyhogy gyorsolvasással (amit egyébként utálok) kivégeztem a könyvet két nap alatt. És így még pont elviselhető volt.

Ha belegondolok, ez a rész sem szól az ég adta világon semmiről. Elismerem, a végén azért volt egy kis csavar, és az tetszett is, de összességében egy nagy nulla az egész. Borzasztó jószívű voltam a csillagozások terén mind a 4 rész esetében, de majd ha egyszer újraolvasom őket, akkor minden át lesz értékelve, mert nem érdemel annyit egyik kötet sem, mint amennyit adtam nekik.

Maga az utolsó rész pontosan csakis annyiról szól, mint amennyi a fülszövegben áll. Talán csak a vége nincs leírva, meg az apró részletek maradtak ki, de minden más ott van. Történik ez-az a világban, döntésekre kényszerülnek a vámpírok, vannak, akik háborút akarnak a vérszipolyokkal, vannak, akik békét kötnének. És akkor itt van Crapsley, aki a maga kis bosszúhadjáratával van elfoglalva.

A karakterek nagyon távol állnak tőlem, volt akinek a nevét sem voltam képes megjegyezni, vagy összekapcsolni a személyt a névvel. Természetesen a régi ismerősökkel nem ez volt a helyzet, csak az újakkal. Truska felbukkanásának például különösen örültem. :)

Hát, ennyi. Nem volt nagy szám. Ha van felesleges pénzetek, vegyétek meg. Ha nincs, akkor inkább kölcsönözzétek. Természetesen, akik igazán nagy rajongói az írónak, ebből a sorozatból is akarnak majd saját példányt, csak hogy teljes legyen a kollekció. (http://www.yourhappystyle.com/uploads/2/4/4/1/24410256/…)

2 hozzászólás
lilla_csanyi>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Összességében ez a sorozat szerintem gyengébb, mint az eredeti vámpíros. Nagyon jól indult, az ipari forradalmas részt a maga kegyetlenségével együtt azonnal megszerettem, és ennek a negyedik kötetnek a végén is egy olyan csavar van, ami nagyot üt, még akkor is, ha kicsivel előbb összerakható a részletekből, mint ahogy főhősünknek leesik a tantusz. A kettő között viszont semmi olyan extra izgalom nem történik, ami igazán felcsigázott volna. Pedig Larten egyértelműen kedvenc volt a Vámpíros sorozatban…Kár érte.

shano>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Alig több mint egy hetet töltöttem Larten Crepsleyvel, és ez idő alatt rengeteg izgalomban és még több véres harcban volt részünk, eljutottunk a polgárháborús 19. századtól a világháborúkon át a 20. század második feléig, bejártuk Párizst, Szentpétervárt és Grönlandot, és még megannyi más helyet a világon (ki gondolta volna, hogy Budapesten is élnek vérszipolyok? gyanús hogy az egyik egyetemi tanárom az). Lartent nyolcéves rabszolgamunkás kisfiúként ismertem meg és a szemem előtt vált azzá a kimért modorú, bölcs vámpírrá, akivel a Rémségek Cirkuszában találkozunk. Mr. Crepsley sosem beszélt a múltjáról Darrennek, így új élmény lesz újraolvasni a következő 12 kötetet, tudva, hogy mennyi mindenen ment már keresztül a vámpír és mennyi fájdalmat őrizget magában – már érthető, miért fél bárkit is közel engedni magához.
Nagyon örülök, hogy az író úgy döntött, elmeséli az olvasóknak Mr. Crepsley történetét, végre minden kis részlet a helyére került. Jó volt megismerni a másik szemszöget is (bár a végén reménykedtem benne, hogy több jelenet lesz Darrennel. A bennem élő tizenhárom éves, aki odáig volt Darrenért nem érdekel mennyire sötét agyilag a srác, most szomorú.) Összességében picit vontatottabbnak éreztem ezt a sorozatot, mint Darren történetét, a végére Lartenhez hasonlóan belefáradtam a sok értelmetlen(nek tűnő) csatázásba. Aztán a negyedik rész végén meg lettem lepve egy szép kis csavarral, azóta is csak pislogok (persze gondolhattam volna rá, így utólag már logikus lépésnek tűnik), szóval teljesen megnyugodtam, hogy most is át lettem verve. Ó, és Madame Octa is színre lépett! Jó volt végre hazatérni a Rémségek Cirkuszába. :)
(Hadd jegyezzem meg itt a végén, hogy Vancha undorító egy teremtmény, és a közelembe ne jöjjön a legendás zöld hajával!)

Lahara IP>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Következetlen a fordítás, más a fordító, nemcsak a DS regényes életéhez, de a korábbi kötetekhez képest. Oké, legyenek a Törpe Személyek Kis emberek, nem zavaró, elvégre az ír-skót-angolszász népi történetekből eredő little people adta hozzájuk az ötletet. Meg voltak selkiek is, igaz, direkt más néven. De, és ami a fordítási baki, mert ezt komolyabban kellett volna venni, hogy Larten és Wester nem vértestvérek. Ez fontos a történet szemplontjából is.
Amúgy összedobott vacak, főleg a végére, amikor a szerző már nagyon be akarta fejezni. spoiler Ebből a kötetből kitelt volna három rendesen kidolgozott. És amúgy gyanús volt, hogy spoiler

RoseMarry>!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Szerintem nagyon jó lezárása volt a sorozatnak. A végén csak pislogtam, engem ez a fordulat eléggé váratlanul ért. Ebben a történetben végre Madam Octa is megjelent, jó volt megtudni, hogy találkozott vele.

Mircsi >!
Darren Shan: Fivérek mindhalálig

Annyira tudtam, hogy ez lesz spoiler, de azért jó csavar volt. Tetszett, ahogy mindig kiderült, hogy hol kerülhette volna el Mr. Crepsley a sorsát, milyen döntések vezettek a DS saga eseményeihez. Jó volt, hogy lezárult a kör, és ott ért véget, ahol a DS kezdődik.


Népszerű idézetek

Szilvi00 P>!

(…) nem élhetünk örökké a múltban, nem válhatunk az emlékeink rabszolgáivá.

adam0205>!

Néha, amikor szeretünk vagy becsülünk valakit, a hazugságait is képesek vagyunk elhinni.

117. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Arra Sails
Negative_Singularity>!

– Csaknem egy éve készülök rá, hogy elmenjek – vallotta be Larten. – De félek. A monostoron túli világ mindig csak fájdalmat okozott nekem, és nem akarok újabb sebeket szerezni.
– A világ mindnyájunkat meggyötör valamilyen módon, de magunknak is könnyen árthatunk. Ha követed a sorsodat, jó esélyed van rá, hogy megismerd az igazi boldogságot. Ha viszont elrejtőzöl előle, sohasem leszel elégedett az életeddel.

225. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley
Ninácska P>!

– Azt kell tenned, amit a szíved diktál! – győzködte Evanna kedvesen. – Csupán azt a tanácsot adhatom, hogy légy biztos abban, amit hiszel.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Evanna
Ninácska P>!

– Nem szabom meg, mit tegyél – mondta. – De hűségesnek kell maradnod önmagadhoz! Mindnyájunknak nyíltan kell szembenéznünk a sorssal. Ne fordíts hátat neki, csak mert kétségek gyötörnek!

173. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Evanna
adam0205>!

A vámpírok a föld minden tájáról származnak, nem számít, kinek milyen színű a bőre, melyik fajba tartozik, vagy éppen miben hisz.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: vámpír
Ninácska P>!

Ha igaz maradsz önmagadhoz, és a saját utadat járod, igazán nagyszerű vámpír válhat még belőled.

174. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Lady Evanna
adam0205>!

A széles világban mindenféle meggyőződés számára akad elég hely. A legfontosabb, hogy tiszteletben tartsuk egymás hitét, és olyan közösséget alkossunk, ahol minden ember békésen és egyenlően megfér.

156. oldal

Milli>!

A világ a felismerhetetlenségig megváltozott körülötte, és nem akart többé részese lenni ennek az új, barbár helynek. Lélekben még mindig a tizenkilencedik század polgárának érezte magát, hiszen olyan korból származott, amikor a háborúkat még nemes célokért vívták. Életében először ébredt tudatára a kulturális szakadéknak az akkoriban élt emberek és a modern kor társadalma között. Most már megértette, miért vonulnak vissza teljesen az emberek világától az olyan idősebb vámpírok, mint Seba és Paris Skyle. Nemcsak arról volt szó, hogy az emberek és a vámpírok sok tekintetben különböznek. Az évek múlásával Larten kezdte úgy érezni, mintha egy egészen más fajhoz tartoznának.

3. rész, 4. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Larten Crepsley
NaNa_88>!

Korábban semmiféle hadsereg vagy párt nem hangoztatott ennyi közös célt és ideált. Még senki sem kecsegtette a klánt olyan rengeteg ígérettel, mint a fura bajuszú kis emberke képviselői.

20. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Óceán az út végén
Jon Sprunk: Az Árny fia
Rachel Caine: Az üvegház
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Eoin Colfer: Artemis Fowl és az elveszett kolónia
Derek Landy: Az ősök jogara
Richelle Mead: A halál csókja
Kresley Cole: Az álmok sötét harcosa
Katherine Arden: A medve és a csalogány
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen