Az ​Árnyak Ura (Darren Shan regényes története 11.) 420 csillagozás

Darren Shan: Az Árnyak Ura Darren Shan: Az Árnyak Ura

„Mostantól itt minden az Árnyak Urának tartozik engedelmességgel – mondta Steve halkan. – Ez itt már az én világom…”

Darren Shan hazamegy. A világ, amely valaha az övé volt, pokollá válik. Régi ellenségei lesnek rá. Sorsdöntő lépéseket kell tennie. Bizonyosnak látszik, hogy sorsa a pusztulás, a világ fölött átveszi az uralmat az Éjszaka Fejedelme…

Eredeti megjelenés éve: 2004

Tagok ajánlása: 14 éves kortól

>!
Móra, Budapest, 2009
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631186123 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Móra, Budapest, 2006
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631181278 · Fordította: F. Nagy Piroska
>!
Móra, Budapest, 2004
214 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631179710 · Fordította: F. Nagy Piroska

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Darren Shan · Harkat Mulds · Vancha March · Evra Von · Steve Leonard · Hibernius Tall · Lady Evanna · Debbie Hemlock · Alice Burgess · Darius · Gannen Harst · Merla Von · R. V. · Shancus Von


Kedvencelte 56

Most olvassa 16

Várólistára tette 59

Kívánságlistára tette 81


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Visszahozni Darren családját nagyon jó ötlet volt. Ebben a részben már kezdenek összeállni a darabkák és már nagyon kíváncsi vagyok, mi fog végüp ennyi mindenből kisülni.

Dorka50 P>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Te jó ég! Egyre kegyetlenebb ez a sorozat. 14 éves kortól ajánlják?? Feltűnt egy új szereplő, akiről simán ki lehetett találni, hogy kicsoda, de erre a végre nem számítottam. Az hogy Darren ennyire kifordul önmagából nagyon durva. És a sorsa ami vár rá…. Hát baromi kíváncsi vagyok a végére. Valahogy nem akarom elhinni, hogy ez mind megtörténik. Ahhoz képest, hogy milyennek indult ez a sorozat már esküszöm félek az utolsó résztől, hogy abban mik fognak történni.

9 hozzászólás
Sylveris>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Annyira vontatott volt az eleje, aztán szépen lassan belelendült. Debbie-ből már nagyon sok, teljesen fölösleges ide ez a romantikus valami, inkább bosszantó mint aranyos.
Darren annyira naiv, hogy az már túlmegy mindenen, aztán keverjünk bele mindenki mást is, mert miért ne? Eh. Az egész részt Steve töménytelen gonoszsága vitte el a hátán, meg persze a csattanó, ami miatt egyből a következő rész után nyúltam.
Az utolsó résznek pedig nagyon földhöz kell vágnia.

Panni777>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Darren múltja köszön vissza ebben a részben, amiről nem is gondolná, hogy gondot okozhat neki. Persze Steve gondolt rá, ő szinte tökéletesen tervez és játszik. Bár sejthető volt, hogy spoiler; azért végig fent tartotta a könyv az érdeklődésemet, a sorozat többi részéhez hasonlóan. Bár a sorozat nagyon hosszú, de ezek a rövidke könyvek mind nagyon gyorsan elolvashatók és megemészthetők, pont ezt szeretem benne.
Most jön a végső összecsapás, itt már nem lehet félbehagyni a sorozatot, hiszen nagyon érdekes helyen szakította félbe a szerző.

Juca P>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Izgalmas, lendületes, fordulatokban gazdag.

Darren egy kis múltidézést követően hazatér. Vártam, hogy dűlőre jusson a családját illetően. Volt egy furcsa megérzésem, ki lehet Annie gyerekének az apja. Akkor kezdtem jobban gyanakodni, amikor Darren beszélt Tommyval a cirkuszban.

Egyre közelebb kerülünk a végkifejlethez. Izgatottan várom, mit hoz a befejező rész.

abstractelf>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Ó te jóságos ég!
Én most így nem találok szavakat…
Ez.
Mármint.
Nem hittem volna, hogy ezek az események fognak történni.
És a jóslat. És ez a lehetetlen helyzet!
Mi a jó szösszenet fog még itt történni?

rafaelo0824>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Tetszik, hogy Darren Shan olyan gonoszt írt, akivel én magam is végezni akarnék. Nagyon gyorsan lehet haladni ezzel a résszel, mert végig izgalmas, a vége pedig brutális. Alig várom, hogy megint újraolvassam a végjátékot a befejezésben.

schesztiஐ>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Hiába volt egy-két csavar olyan nagyon kiszámítható, a vége teljességgel lesokkolt. :( Megdöbbentett Steve tette, Darren gondolatai, és az elkerülhetetlen jövő.
Hol van már a film könnyedsège és humora?
Az utolsó rész valami brutál kell legyen…

Lynella>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Az előző kitérős kötet után most visszatértünk a kegyetlen valóságba, ami egyre csak rosszabb és rosszabb lesz.
Az eltelt évek alatt Steve nem tétlenkedett egy percig sem. Gyönyörűen felépítette a kis csapdáit, amikbe Darren szépen bele is sétált.
Tudom, hogy annak idején nagyon lesokkolt ez a rész. Most sem esett túl jól a lelkemnek.

Chris>!
Darren Shan: Az Árnyak Ura

Szemben A lelkek tavával, ami az emlékeimben úgy élt, mint a lassabb folyású, unalmasabb kötetek egyike, a mostani rész kapcsán több izgalomra, fordulatra emlékeztem. Legalábbis anno, gyermekkoromban ez volt az egyik kedvenc történetem (ezt választottam ki akkor is, amikor Shan először dedikált hazánkban, hogy névre szóló üzenetet írjon bele), és az sem szegte kedvem, hogy egy véletlen folytán idejekorán megpillantottam a regény utolsó mondatát, ami elég nagy spoiler volt akkoriban. Emlékszem, mekkora izgalommal vártuk nővéremmel a befejező részt, és hogy mennyire sajnáltuk már előre, hogy véget ér a sorozat! (Manapság bele sem merek vágni olyan könyvsorozat olvasásába – hát még megvételébe! –, amely ilyen hosszúsággal kecsegtet.)
Az Árnyak Ura tipikusan az a regény, amely halad, csordogál a maga tempójában, de mindenki tudja, hogy jóformán egy töltelékkötet, ami a nagy összecsapást hivatott felvezetni. Ennek megfelelően a nosztalgia-faktor is erősen kiugrik, ráadásul a szerző több soron felidézi a múlt eseményeit, szereplőit, hogy még véletlenül se felejtsük el, mennyi minden történt hősünkkel az elmúlt tíz kötet/huszonöt év alatt. Persze, jó találkozni újból a régi szereplőkkel, de sokkal izgalmasabbak továbbra is azok a jelenetek, amelyek a Sebhelyesek Háborújához kapcsolódnak.
Újabb titkokra derül fény, a jóslatról, amely már az előző kötetekben is fontos szerepet kapott, most még többet tudunk meg, hála Mr. Tallnak és Lady Evannának. A sorozat végképp maga mögött hagyja a gyermeki világot: tömegmészárlástól kezdve a legvágott fejekig minden akad, ráadásul Darrenen is egyre jobban eluralkodik a szörnyeteg, gondolatai közé befészkeli magát a gonosz. Természetesen megijedni nem kell, nem lesz belőle pszichopata félőrült, de egyre nehezebben tud hidegfejjel dönteni, ami részben köszönhető a sötét jövendöléseknek is. A szerző maga pedig nem kecsegtet sok jóval a jövőre nézve, tipikusan olyan helyzetet teremtett, amiből jól kijönni semmiféleképpen nem lehet (vagy talán mégis?). Szívem szerint most azonnal belevetném magam a folytatásba, mert A végzet fiai az egyetlen olyan könyv, amelyből – a befejezésen kívül – semmire nem emlékszem már, így gyakorlatilag valóban minden meglepetésként fog érni. De tartom magam saját elhatározásom, és kivárom még ezt a pár hetet.


Népszerű idézetek

Risus P>!

    – A túlzott önbizalom végül megbosszulhatja magát – mordultam fel.

125. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan
victoria_m997>!

    – Később találkozunk – küldtem utána egy mosolyt, átérezve a bánatát. – Megmutatom neked az új sebhelyemet, ahol meglőttek.
    – Már megint? – nyögött fel Shancus. – Hogy lehet az, hogy minden izgalom Darrennek jut? – vetett egy esdeklő pillantást Evrára. – Én miért nem keveredek soha harcba, ahol sebeket kaphatnék?
    – Kaphatsz néhányat anyádtól a hátadba, ha nem fogsz hozzá nyomban a kígyómosdatáshoz.

152. oldal, 16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Evra Von · Merla Von · Shancus Von
2 hozzászólás
MisssBee>!

    Vancha fél szemöldökét fölrántva, derülten pillantott rám.
    – Csak volna időnk, élvezettel raknék rendet a fiú fejében. De nincs. Debbie… telefonálj Alice-nek, hogy jöjjön ide. Együtt megyünk be – mindenki egyért, meg a többi baromság.

192. oldal, 20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Alice Burgess · Darius · Darren Shan · Debbie Hemlock · Vancha March
Leah P>!

    − Miért van rajtad napszemüveg? − nézett rám értetlenül Shancus. − Éjszaka van.
    − Mert olyan csúnya vagy, hogy védőszemüveg nélkül rád se tudok nézni – feleltem.

149. oldal, 16. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Shancus Von
könyvskorpió>!

A szörnyetegek nem teljesen kifejlett állapotukban születnek. Nőnek, növekednek, érnek, s végül azzá válnak.

186. oldal, 20. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lady Evanna
victoria_m997>!

    A csavargók. A hajléktalanszállók lakói. A hobók. A hontalanok. Az emberiség számos névvel illeti azokat a tagjait, akiknek nincs otthonuk, hivatásuk, házuk, családjuk, biztonságuk. Név van bőven – de annál kevesebb a figyelem. A hajléktalanok csak nyűgöt jelentenek, problémát – jelenlétük sérti a szemet. A „rendes” emberek szánhatják őket, vagy undorodhatnak tőlük, odavethetnek némi aprópénzt, ha látják, hogy valamelyik kéreget, vagy csak elballag mellettük, de egy dologban szinte valamennyien egyek – tudják, hogy hajléktalanok léteznek, de nagyon kevesen törődnek igazán velük. Vajon ki tudja egy városban, hogy hány ember él az utcákon? Ki venné észre, ha számuk egyszer csak fogyatkozni kezdene? Kit érdekelne egyáltalán?
    A válasz – jóformán senkit. Hacsaknem magukat a hajléktalan embereket.

118-119. oldal, 13. fejezet

könyvskorpió>!

    − Jó veled újra találkozni, Sire − köszönt Vancha meglepő udvariassággal. De a következő pillanatban fülig szaladt a szája, és erősen magához ölelt. − Darren! − bömbölte. − Hiányoztál! − Majd nevetve Harkathoz fordult: − Te is hiányoztál, csúfság!
    − Még ő beszél! − vigyorgott Harkat.

133. oldal, 15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Harkat Mulds · Vancha March
könyvskorpió>!

Mert minden nő gyönyörű a maga módján.

133. oldal, 15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Vancha March
Risus P>!

– Téged ismerlek, és bízom benned.

140. oldal, 15. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Harkat Mulds · Vancha March
oscuridad>!

Mindenki gyanús, még az is, aki minden gyanú felett áll – ez az én jelszavam.

202. oldal


A sorozat következő kötete

Darren Shan regényes története sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: A temető könyve
Franziska Gehm: Egy zabálnivaló barátnő
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Neil Gaiman: Coraline
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Paige McKenzie: Sunshine – Megkísértés
Jamie McGuire: Red Hill
Eoin Colfer: Artemis Fowl – Tündérekkel életre-halálra
Ilona Andrews: Magic Burns – Perzselő mágia
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen