A ​vámpír inasa (Darren Shan regényes története 2.) 794 csillagozás

Darren Shan: A vámpír inasa Darren Shan: A vámpír inasa

Darren Shan hétköznapi iskolásgyerek volt – míg el nem ment a Rémségek Cirkuszába. Most, miközben új, vámpírinasi életével viaskodik, kétségbeesett harcot folytat az egyetlen kísértéssel, amely irtózatot kelt benne… az egyetlen dologgal, amely életben tarthatná… De amikor összetalálkozik a farkasemberrel, még ennél is szörnyűbb dolog történik.

„Lenyűgöző könyv… fordulatokban gazdag meséje felkelti az olvasó kíváncsiságát a folytatásra.”
J. K. Rowlind, a Harry Potter-könyvek szerzője

Eredeti megjelenés éve: 2000

Móra, Debrecen, 2014
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631197396 · Fordította: F. Nagy Piroska
Móra, Budapest, 2010
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631187656 · Fordította: F. Nagy Piroska
Móra, Budapest, 2007
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631182835 · Fordította: F. Nagy Piroska

Larten Crepsley · Darren Shan · Evra Von · Desmond Tiny · Hibernius Tall · Sam Grest · R. V.

Cirque Du Freak

Klodette >!
Darren Shan: A vámpír inasa

Az első kötetet, még 2017-ben „olvastam" pontosabban hangoskönyvben hallgattam, Bódy Gergő előadásában. Zseniális volt.
A szereplők közül leginkább Mr. Crepsley karakterét kedveltem meg, mert ő érdekes, izgalmas szereplő, akiben sok potenciál rejtőzik. Tudom, hogy van róla egy négy részes előzmény sorozat, amit mindenképpen szeretnék majd elolvasni.
Larten mellett még Evrát emelném ki, aki már a filmben is szimpatikus volt. Az ő története szintén érdekes és megható, szóval remélem, hogy sokat fog még szerepelni. Tetszett a lazasága és az élethez való hozzáállása.
Darren maga viszont egyáltalán nem szimpi, eddig legalábbis semmiképpen. Tudom, hogy azért lett inas, hogy megmentse Steve barátját, de számomra akkor is önző, sokszor feleslegesen nyafog, gyerekes – habár itt még tényleg gyerek, szóval erre legalább van mentsége – ráadásul, szinte mindenkivel bizalmatlan, ellenséges is.
Eddig semmiféle pozitív változást nem tapasztaltam rajta. Engem egyszerűen idegesített és kész.
A filmből kiindulva, Steve ezerszer érdekesebb karakter, igazi antihős, akire sokkal inkább kíváncsi vagyok, szóval alig várom, hogy újra feltűnjön majd a színen.
Az egész cirkuszi légkör tetszett. Szeretem az ilyen típusú regényeket. Sokszínű, színpompás világ ez, telis – tele megannyi fordulattal és misztikummal. Azt sem bánnám ha minden további kötet itt játszódna, de persze sejtem, hogy nem így lesz.
Megint csak a film alapján, van egy sejtésem, hogy hová is fog kifutni ez az egész sztori és ki is lehet valójában Mr. Tiny valamint Darren, de azért érdekel, hogy mivel fogja megmagyarázni az író.

Bővebben: https://klodettevilaga.blogspot.com/2019/08/konyvkritik…

Finn_Hudson>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Ugyanolyan izgalmas és lenyűgöző volt, mint az első rész. Örültem, hogy Darrenék újra visszakerültek a cirkuszba és hogy jobban megismerhettük a fellépőket. Kíváncsi vagyok, mi lesz itt még a későbbiekben.
spoiler

lind>!

Beszippantott újfent!
A történet ott folytatódott, ahol az első kötet véget ért. Nagyon frappánsan vágtunk bele az események alakulásába… egy áldozat szemszögéből. Nos igen, ebből is látszik, hogy a történet megmaradt kicsit sötétnek, de mégis kicsit gyermetegnek is (bár ebből az utóbbiból már kevesebbet kaptam). Darren veszített a gyermeki énjéből a félvámpír életében, viszont Evra valahogy ellensúlyozza ezt a „veszteséget”. A kígyófiú volt a legszimpatikusabb karakter az egész kötetben. Samről reméltem, hogy pótolhatja majd Steve szerepét, a legjobb emberbarátét. Ez egy pillanatig sikerült is… A legnagyobb hiányomat Mr. Crepsley okozta. Minden lényeges történésnél jelen volt, de összességében ez nem volt elég számomra. VISZONT izgalmas újdonság volt a cirkuszt belülről működni látni. Ezen belül is Mr. Tiny ragadta meg a figyelmem a kis szörnyecskéivel. HÁTBORZONGATÓAK voltak. A végkifejlet pedig újfent odacsapott!

MissFortune>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Nagyon jóóó volt. Imádom ezt a sorozatot. Az eddigi két rész még nem okozott csalódást.
Evrát nagyon megszerettem, remélem a továbbiakban is végig kíséri Darren történetét.
A vége elég szomorkás lett, sajnáltam Samet. És persze átkoztam R.V-t amiért ennyire hülye.

Navi P>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Az első rész kicsit könnyedebb volt, ez már viszont véres.
Kapunk egy ütősebb első fejezetet, utána viszont jön egy hosszabb felvezetés a brutális befejezéshez. Érezzük, hogy túl idilli minden, itt bizony még vér fog folyni. S mily igazunk lesz.
Elvesztünk egy barátot, de kapunk ecetes hagymát :) Darren pedig immár hivatalosan is vámpírinas.
Mr. Tiny pedig, a hideg futkosott tőle a hátamon, pedig alig volt egy jelenete .. Találkozni fogunk mi még vele, meg a törpékkel… Brr

Sylveris>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Második része sem okozott csalódást, hiába olyan hosszú a rá szánt idő.
Egyre csak jobb és jobb lesz.

revelácifa>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Darren Shan regényes történetének második könyve után megint csak rá kellett jönnöm arra, hogy mennyire imádom az ifjúsági irodalmat. Ez az a világ, ahol már nem feltétlenül kell egy írónak átmennie teljesen gyerekbe, de még bőven megfér benne egy kis bolondozás. Ahol már nem kell minden mondatban féltenie az olvasóját, s már egyenrangú fél ként kezelheti a fogadó felet, a nélkül, hogy a világot megrengető forradalmi ötleteket kellene puffogtatnia, vagy épp nyelvzsonglőrködéssel kápráztatnia. Csak mesélnie kell. És nekem most pont ez kellett!
A vámpír inasa pedig egy nagyon jó mese, de nem él álomvilágban és nem ragaszkodik feltétlen boldog véghez. Nem görcsöl, nem tart kiselőadást, közvetlen és nem akarja fenekestől felborítani a fantasy hagyományokat. Helyette a karakterekre koncentrál, azokat építi. Méghozzá zseniálisan.
Úgy érzem, szereztem egy barátot.

Black_Angel>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Ahogy az első rész, ez is nagyon tetszett. Szerettem az új szereplőket, kivéve R. V.-t..
Haladt az esemény, tetszett hogy Darren végre talál barátokat, meg hogy ennyire hű akar maradni ember mivoltához. Fura nekem a vámpíros sztori, hiszen annyira felkapott lett (pl. Twilight) hogy féltem eleinte, csak egy sablonos sorozatot kapok. De nem, sokkal érdekesebb megközelítése ennek a témának:) Nagyon ígéretes számomra ez a sorozat

Roszka>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Folytatódik Darren története, bepillantást nyerünk új életébe vámpírinasként. Új barátokra is talál. De nem akar ember vért inni!

schesztiஐ P>!
Darren Shan: A vámpír inasa

Jóval komolyabb, szomorkásabb volt, mint az előző kötet – nyilván a végkifejlet miatt.
És együtt szenvedtem Darren-nel, aki hol gyűlölte vámpír urát, hol hálás volt neki a segítségért. Ebben a részben nagyon szerettem Mr. Crepsley-t!

A film miatt már alig vártam, hogy felbukkanjon Mr. Tiny és apró serege, de itt még csak alig tudunk meg róluk valamit.
Jó a cirkusz társulatát már így belső szemlélőként megismerni, közéjük tartozónak lenni. :)

A történet itt is nagyon gyors, az olvasó szinte kapkodja a fejét, annyi minden történik. Pörögnek az események, mindig jön egy újabb érdekesség, egy újabb tréfa vagy épp egy újabb szörnyűség.

Még mindig furcsán veszem a mese és a horror keverékét, de egyben le is nyűgöz.

Gabó>!

Az a véleményük, hogy az iskola a tanításnak azzal a céllal kiépített zsarnoki rendszere, hogy elpusztítsa a szellemiséget, és megölje a kreativitást

75. oldal, 11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: iskola · kreativitás · Sam Grest
Brigi007>!

– Mi az a THV? – kérdeztem.
    – A Természet Harcos Védelmezői – válaszolta Mr. Tall. – Ökoharcosok. Körberohangálják az országot, s próbálják leállítani az új utak és hidak építését. Itt vannak már pár hónapja, de hamarosan tovább kell menniük.
    – Igazi katonák? – kérdeztem. – Vannak puskáik, kézigránátjaik meg tankjaik?
    Mindketten a hasukat fogták nevettükben.
    – Néha tényleg nagyon hülye tud lenni szegénykém – nyögte ki Mr. Crepsley két nevetőroham között –, de azért nem olyan buta, mint amilyennek látszik.

51-52. oldal, 7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Cirque Du Freak · Darren Shan · Hibernius Tall · Larten Crepsley
takiko>!

Nem nőttek tépőfogaim. Vártam, hogy majd előbújnak, ezért minden este belenéztem a tükörbe. Mr. Crepsley három hét múlva rajtakapott.
    – Mit csinálsz? – kérdezte.
    – Keresem a tépőfogakat – mondtam.
    Pár pillanatig csak bámult rám, aztán kirobbant belőle a nevetés.
    – Mi nem növesztünk tépőfogakat, te tökfej! – harsogta.

20. oldal, 3. fejezet (Móra könyvkiadó 2001, 2005)

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Larten Crepsley
Brigi007>!

Kiugrott a hálózsákból, odasietett hozzám, s a kígyót a fejénél megragadva kezdte letekerni rólam.
    – Biztonságban vagy – mondta megnyugtatóan. – Az az igazság, hogy eddig sem voltál veszélyben. A kígyó egész idő alatt aludt. Arra sem ébredt volna föl, ha lecibálod magadról. Nagyon mélyen szokott aludni.
    – Alszik? – kérdeztem elvékonyodott hangon. – De hát… akkor hogy tudott rám csavarodni?
    – Alvamászó – mondta a fiú mosolyogva.
    – Alvamászó!

57. oldal, 8. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Evra Von
Lunemorte P>!

Ki a hős, ha nem az, aki lemond mindenről egy másik ember javára?

96. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Desmond Tiny
Lunemorte P>!

Az életben semmi sem örökkévaló, még az ifjúság sem.

100. oldal, 14. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Desmond Tiny
Brigi007>!

Épp csak egyet koppantottam az ajtaján, máris kinyílt. Mr. Tall állt ott, és mielőtt egy szót is szólhattam volna, odanyújtott két belépőjegyet a Cirque du Freak előadására.
    Elképedve bámultam a jegyekre, majd Mr. Tallra. – Honnan tudta…?
    – Vannak módszereim – felelte mosolyogva.
    – Nincs pénzem – figyelmeztettem.
    – Majd levonom a béredből – válaszolta.
    – Hisz maga semmit sem fizet nekem – néztem rá értetlen arccal.
    – Bölcs dolog tőlem – szaladt fülig Mr. Tall szája.

122. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Hibernius Tall
takiko>!

– A felnőtteknek már nem olyan fontosak a barátok – folytattam. – A papám mondta, hogy a felnőttek megszokták, hogy nincs sok barátjuk. Van munkájuk, meg hobbijaik, és mindenfélével el tudják foglalni magukat. De nekem a barátaim voltak a legfontosabbak az életemben, leszámítva a családomat. Maga elvette a családomat, amikor átszivattyúzta belém a büdös vérét, és most még az esélyemet is elveszi, hogy még egyszer az életben legyen egy igazi barátom. Nagyon köszönöm! – kiabáltam mérgesen. – Köszönöm, hogy szörnyeteget csinált belőlem, és hogy tönkretette az életemet!

38. oldal, 6. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Larten Crepsley
csillagka>!

A nevem Darren Shan.

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan
Allanon>!

– Gondolod, hogy van valami köze ahhoz, hogy én és Mr. Crepsley megjöttünk? – kérdeztem.
    – Kétlem – válaszolta Evra. – Talán csak véletlen. Vagy a végzet műve. – Kis szünetet tartott. – És ez a másik dolog: Mr. Tiny keresztneve Desmond.
    – Na és?
    – Mindenkit felszólít, hogy hívják Desnek.
    – Na és?
    – Kösd össze a vezetéknevével – mondta Evra.
    Megtettem. Mr. Des Tiny. Mr. Des-Tiny. Mr. …
    – Mr. Destiny – suttogtam. Mr. Végzet. Evra komoly arccal bólintott.

89. oldal, 13. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Darren Shan · Desmond Tiny · Evra Von · Larten Crepsley