A ​pokol pereme (Város-trilógia 2.) 165 csillagozás

Darren Shan: A pokol pereme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​Városban a Kardinális az úr, Al Jeery pedig személyes testőrségének egyik rendíthetetlen oszlopa. Egy nap titokzatos gyilkosság történik a Város legelőkelőbb szállodájában, és Al legnagyobb meglepetésére a Kardinális rá bízza az ügy felderítését.

A nyomozás során váratlan felfedezést tesz, ami a végsőkig próbára teszi a hűségét. Egy olyan szörnyű rejtély részesévé válik, amihez a holtaknak, a város inka ősapáinak, a teljhatalmú Kardinálisnak és a már-már misztikus hírű bérgyilkosnak, Paucar Waminak is köze van.

Wami egy árnyékba burkolózó, rejtélyes alak, aki akkor öl, amikor csak kedve tartja, láthatóan nem kell tartania semmiféle megtorlástól. Al hamarosan rájön, hogy sokkal több a közös vonása Wamival, mint ahogy azt valaha is képzelte…

A pokol pereme Darren Shan első felnőtteknek szánt sorozatának, a Város-trilógiának a második kötete. Egy utópisztikus thriller és egy vérfagyasztó horror elsőrangú keveréke, olyan hátborzongató olvasmány, amely még az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2011
524 oldal · ISBN: 9789633100370 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 1


Kedvencelte 25

Most olvassa 9

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 85


Kiemelt értékelések

Bajnoczianna>!
Darren Shan: A pokol pereme

Ez a történet teljesen más mint az első könyv. Más a hangulata amitől nekem detektív történetre emlékezetet, ettől kicsit jobb lett. A kardinális egészen új megvilágításba mutatta be az író, rengeteg új dolgot tudtam meg róla ebben a regényben.
Az új fő szereplő nekem nagyon tetszett, mivel itt szó szerint egy igazi férfit ismerhettem meg a saját hibáival együtt. A kardinálishoz fűződő kapcsolata egészen más megvilágításban helyezte ezt a történetet. Jó pörgős regény amit szívesen olvastam el.

Rena213>!
Darren Shan: A pokol pereme

Na ez az!! Ennél a résznél éreztem ismét azt a függőséget egy történet iránt amit Darren Shan könyveinél eddig megtapasztaltam. A trilógia eszméletlen sokat fejlődött ebben a részben. Érdekelt a téma (ami miatt féltem hogy nem éri majd folytatni a sorozatot) izgalmasak, fordulatosak voltak a cselekmények és ami a legfontosabb rengeteg homályos részlet ( ami az első részben idegesített) a helyére került de pont olyan mértékben hogy a folytatást epekedve várjam. A főszereplő nekem sokkal szimpatikusabb, és a nyonozós fővonal is teljesen bejött. Talán még a horror rész is meghozta a kedvem hasonló könyvek bevállalásához. De attól még ezt a sztorit nem nézném meg moziban, mert tény hogy vannak gyomorforgató részek. Egy Agatha Christie regény után úgy véltem engem már nem könnyű az orromnál fogva vezetni, de Darrennek úgy látom sikerült.

Wormy>!
Darren Shan: A pokol pereme

A holtak vonulása olvasása után egyfajta csalódás fogott el. Nehezen tudnám, elmagyarázni, de nekem hiányzott az a hangulati dózis, mely folyamatosan dolgozik, egyre hevesebb ütemben. Persze a történet mondhatni zseniális volt; szomorú vagyok, hogy hiányosságai az én szememben ennyire mélyre sújtóan aláásták az összképet. Ezek után a könyv fülszövege még egyszer, csúnyán, szájon vágott. Az ok, miszerint a regénysorozat: egy „[…] vérfagyasztó horror elsőrangú keveréke, olyan hátborzongató olvasmány, amely még az erős idegzetűeket is próbára teszi. […]”, nem hinném, hogy teljes mértékben igaznak bizonyult a könyv kapcsán. Nem baj, nesze! Edd csak! Főfogásnak vár A pokol pereme! Én eddig csak egyszer próbáltam, de az egyik kedvencem lett…

Kételyekkel dacolva vágtam bele a trilógia-második részének olvasásába, ám ezek a fenntartások hamar szertefoszlottak, amint beléptem a Skylight Hotel 812-es számú szobájába. Már ez a pár bekezdés is képes volt arra, hogy teljes mértékben elfeledjem azon ostobaságom, hogy gunyorosan és felháborodva ismételgettem magamban azt a bizonyos „képtelen” fülszöveget. Ez a Darren Shan csóka tényleg nem viccel, a regény bizonyosan sok olyan olvasót fog megrökönyödésre bírni, aki kellően élénk fantáziával bír, és mellesleg erkölcsös ember. Ám nem csak ezek az elemek minőségi ábrázolása váltotta ki bennem a könyv iránti rajongást. Az, hogy a cselekmény A holtak vonulása történéseivel párhuzamban halad, lehetőséget adott arra, hogy a környező várossal, és annak lakosaival könnyebben azonosuljak. Ennek a párhuzamnak természetes velejárója, hogy egy új szereplő bőrébe bújva merüljünk el a Kardinális uralta világ mocskába. Számomra Al Jeery minden tekintetben egy szimpatikus hős. Mindene megvan, ami a városban való életben maradáshoz szükséges; mindemellett egy sajátos erkölcsi kódex-el bíró, tiszta lelkületű, szerethető ember. Lépéseit önön lelki békéje érdekében, és nem egy magasztosabb cél eléréséért teszi. Kapcsolata a cselekmény mellékszereplőivel is ezeket a meglátásaimat támasztja alá. Kiemelkedően emberi egyéniségének kivetülése sajátos természetfeletti képessége, melyet természetesen csak az arra érdemesek élvezhetnek. Tetszett, hogy egy olyan – a szó bármely érelmében vett – ember drámai kalandjait olvashatom, aki felül bír emelkedni az önzésen, igazságtalanságon, és olyan életet próbál élni, mely próbálja kizárni a rosszat, a gonoszt. Sajnos a város olyan, mint egy élő, tudattal bíró organizmus, mely nem igazán hagyja hősünket, hogy példaértékű utat járjon be.

Az elmesélt történet a kezdetektől fogva magához láncolt, minden egyes sorát élvezettel olvastam. Számomra a regény a tökéletesség határát súrolja; egy olyan megrendítő történet, melyben a horror, a fantasy, az akció és a noir szivarfüstös-nyomozós elemei olyan drámai elegyet alkotnak, mely mellett nem lehet szavak nélkül elmenni. Sok dologra ráébredtem a cselekmény díszletével kapcsolatban az első könyv óta. A város nyomasztó, romlott, és szörnyűséges képeit nem a falak, nem az utcák hordozzák; annak lakosai bőre alatt, a lelkükben burjánzik. A sötétség mételyként fészkeli be magát az emberekbe, lassan emésztve őket, mindaddig, míg hasonlóan üres, megátalkodott héjakká nem válnának. Persze a Kardinális nagyon jól tudja ezt, és kiválóan manipulálja környezetét. A pokol peremében tovább formálódik előttünk jellemrajza. Én személy szerint, jobban megszerettem. Sajnos az életben nem lehet sok dologra rámondani, hogy ez fekete ez meg fehér és kész. Lelki szemeim előtt a Kardinális is csak egy megtévedt ember, egy kihasznált szerencsétlen, akit egy rossz környezet formált. Olyan, mint a Bioshock Andrew Ryan-e, és A Mester és Margarita Sátánja egy személyben. Segít, rávezet arra, hogy a bennünk lévő lehetőségeket maximálisan kiaknázzuk.

Darran Shan hűen a város-trilógia első kötetéhez, A pokol peremét is igen erős, drámaian csattanós véggel zárja. Nem maradt el tehát a hidegrázós rész sem, mely bizonyíték arra, amint fentebb a városról véleményeztem. Persze a „poént” nem lőném le, elég annyi, hogy engem annyira megérintett, hogy a sorok mellett egy aláfestő zenei betétet is hozzá tudtam gondolni a végjátékhoz. Meglepő, és cseppet sem mulatságos.

Dgi_Rebeka>!
Darren Shan: A pokol pereme

Igazából nem tudom, mit kéne írnom. Imádom Darren stílusát minden könyvében, ám a Város-trilógia könyvei első blikkre túl soknak tűntek számomra. Mikor először olvastam ezt a három könyvet, már szinte idegesített a sok trágár beszéd (holott én sem úgy beszélek, mint egy úrhölgy, sokkal inkább úgy, mint egy részeg kocsis), de végül túl tudtam tenni magam rajta. Most pedig, második olvasásra már egyáltalán nem zavart.
A Pokol pereme egy szokás szerint orbitálisan hihetetlenül überkirály Darren Shan könyv objektivitás, Rebi, objektivitás és tényleg szavakkal kifejezhetetlen, hogy mennyire imádom ezt a könyvet is, mint az összes többit. Igazából gondban vagyok, mert Darren könyveiről sosem tudok objektívan nyilatkozni, általában egy fangörcsös „úristen, miafészkesfenevoltez, deimádom” után feladom a próbálkozást, de most inkább leállok, mielőtt eljutnék eddig.
A lényeg, hogy van logika abban, hogy Darren Shant mondják a horror mesterének.

Chris>!
Darren Shan: A pokol pereme

A sorozat második része inkább krimi, mint thriller (és semmiféleképpen sem horror – éppúgy, ahogyan az előző sem), ilyenformán egészen más a hangulata, mint az előzőnek. Ebben kevesebb a misztikum – e miatt nekem volt is kicsi hiányérzetem –, és hasonlóan az előző részhez, szerintem ez is túlírt. Al Jeery sokkal szimpatikusabb szereplő, mint Capac, bár nekem továbbra is olyan érzésem volt olvasás közben, mintha ifjúsági regényt olvasnék, csak kicsit durvább sztorival.

Cardamon>!
Darren Shan: A pokol pereme

Na igen, ebben a kötetben már sokkal jobban felismerhető a szerző kézjegye.
Kezdetektől izgalmas és csavaros volt, annak ellenére, hogy a „ki ölte meg?” kérdésre nagyon hamar rájöttem, de szerencsére azért tartogatott némi meglepetést a vége is. Nekem ez a nyomozósdi most sokkal jobban tetszett, mint a feltörekvő ficsúr gáncsvetései az előző kötetből.
Az elején még nem igazán tudtam időben hová tenni az eseményeket, de amikor később leesett, hogy párhuzamosan fut a két történet egymás mellett, akkor kezdett számomra érdekessé válni. Főleg amikor kezdte finoman összefésülni az előző történettel.
Nagyon kíváncsi vagyok, mit hoz ki ebből a végén.

Avilda>!
Darren Shan: A pokol pereme

Nekem nagyon tetszett! A főszereplő szimpatikus volt, a cselekmény izgalmas volt és mindig rejtett valami csattanót. A végével nem vagyok annyira kibékülve, de bízik a lezáró kötetben!

Marée_Noire>!
Darren Shan: A pokol pereme

Lehet, hogy célravezetőbb lett volna, ha A holtak vonulását újraolvasom előtte, mert bizony néhol akadtak homályos foltok az emlékezetemben, és nem tudtam olyan jól összerakni a történéseket. ;)
Már az első résznél kissé idegenkedtem: annyira nem Darren Shanes a hangvétele, nem ezt szoktam meg tőle! És mégis érdekes és magával ragadó, nem tudok belekötni. ;)
Először nem tudtam eldönteni, hol vagyunk időben az előző könyvhöz képest, aztán szépen lassan az is a helyére került. Ezek után már várom, hogy a 3.-at olvashassam, tudnom kell, hogy ez a sok szál merre-hova vezet. :)

julcseee P>!
Darren Shan: A pokol pereme

Valahogy többre számítottam. Az első rész után nagyon nagy várakozással álltam neki, és lehet hogy túl sokat vártam, de nem volt az a nagy „durranás” mint az első rész. Azért el fogom olvasni az utolsót is, és ez is kap azért 3 csillagocskát, de mégis. valahogy többre számítottam :(

3 hozzászólás
Tomey>!
Darren Shan: A pokol pereme

Nekem kevésbé tetszett, mint az első rész, de így is nehezen letehető volt. Enyhe csalódás, a vége kicsit kiszámítható volt. Remélem a befejezés majd kárpótol. :)


Népszerű idézetek

Avilda>!

Hogyan vitázzon az ember valakivel, aki csak dicséri?

154. oldal

Anitaaa>!

Ha a gyerekkoromban együtt töltött időnkről kérdeztem, azt mondta: Fel-le dobáltalak, míg anyád dolgozott, aztán letettelek csicsikálni, kisurrantam elvágni valaki torkát, és még időben visszaértem, hogy megetesselek és megböfiztesselek.

320. oldal

AniTiger P>!

…előadott egy sírrablós mesét, mely szerint belopakodott egy temetőbe késő éjjel a „feleségével”, és kiásott egy koporsót, melyben állítólag őt helyezték örök nyugalomra. A sírban egy hullára bukkantak, amiben a nő felismerte a néhai férjét. Ekkor vitatkozni kezdtek, aminek a végén a fickó bezúzta a nő fejét egy ásóval, és a hulla mellé temette.
– Klassz srác – dörmögtem szárazon. – Rokonod?

477. oldal

1 hozzászólás
bacskais>!

Összeverte a fejemet egy serpenyővel, a cipőjével lerugdosta a bőrt a bokámról, és majdnem kiütötte a szememet egy piszkavassal. Derék asszony volt az anyád.

292. oldal

mazsolafa>!

Bill gondosan felhalmozta a könyveket a ház számtalan könyvespolcán. Értékesek voltak ugyan, de nem hitt abban, hogy el kellene zárnia őket. Jobb szerette a keze ügyében tudni a köteteket. Elolvasta és újraolvasta őket, még a könyvek sarkait is behajtotta, hogy megjelölje, hol tart. A könyvtárosok és a hasonló megszállottak lelőtték volna, ha tudomást szereznek a tiszteletlen bánásmódról, de Billt ez nem izgatta. Ő magának gyűjtött, és semennyit sem törődött azzal, hogy mi történik a könyveivel, miután eltávozik. „Ha meghalok és a pokolra jutok, a könyvek felőlem el is éghetnek, vagy szét is rohadhatnak – jelentette ki gyakran. – Addig viszont, míg az eszemet tudom, megvédem őket.”

268. oldal

Telena>!

A szerelem a gyengéknek való: birtokol, megbénít és megöl.

>!

A Városban mindenféle bőrszínű és hitvallású ember megtalálható, de ha valaki
azt hiszi, hogy nincs éles választóvonal a fehérek és a feketék között, álomvilágban él. Az Arany Holdba – ezen a drága és menő helyen – úgy kilógtam a többiek közül, mint egy transzvesztita a templomi kórusból.

Lex>!

– Azt akarom, hogy értsd – hajolt oda hozzám. – Bűnben és romlásban éltem le az életemet. Nem kergetek illúziókat: ha létezik pokol, expresszvonaton indulok felé.

455. oldal

Morn>!

Akármennyire is igyekezett kedvességet erőltetni magára a kedvemért, a szíve mélyén oly távol járt, akár a csillagok. A halál volt az ő világa. Ha az időjárásról beszéltem, sóhajtott, és megjegyezte: „Egy efféle éjszakán purcantottam ki először apácát.”

320. oldal, Negyedik rész, A halál vörös kézjegye - 18 (Nyitott Könyvműhely, 2011)


A sorozat következő kötete

Város-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Amerikai istenek
Jeff VanderMeer: Kontroll
Dennis Lehane: Viharsziget
Neil Gaiman: Óceán az út végén
R. J. Hendon: Nightingale
Stephen King: Christine
Blake Crouch: Sötét anyag
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Stephen King: Joyland
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák