!

A ​holtak vonulása (Város-trilógia 1.) 252 csillagozás

Darren Shan: A holtak vonulása Darren Shan: A holtak vonulása
Bookline · 3.490 Ft –15% 2.966 Ft
500 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Capac ​Raimi a Városba érkezik, hogy szerencsét próbáljon kisstílű gengszter nagybátyja mellett. Hamarosan azonban arra eszmél, hogy már a Város teljhatalmú urának, a Kardinálisnak dolgozik. A Kardinális a Város szülötte. A Város a Kardinális teremtménye. Egy a lelkük, és sosem alszanak. A Kardinális mindent lát, ami az utcákon vagy a zárt ajtók mögött történik. Ő a mindenható.

Az öntelt fiatalember habzsolja új életét, amit csak néhány kellemetlenség zavar meg. Capac életének sorsfordító eseményeinél furcsa módon a semmiből vak szerzetesek bukkannak fel. És miközben a jelenben él, rádöbben, hogy semmire sem emlékszik, ami azelőtt történt vele, hogy a Városba érkezett…

Capac egy álmot és az inka neve által számára kijelölt sorsát követve belép a természetfeletti birodalmába. Miközben igyekszik beteljesíteni a küldetését, furcsa és izgalmas kutatásba kezd, hogy a nyomára akadjon eltűnt barátainak és saját, elveszített múltjának.

A Holtak vonulása a… (tovább)

Eredeti mű: Darren Shan: Procession of the Dead

Eredeti megjelenés éve: 1999

>!
Nyitott Könyvműhely, Budapest, 2010
446 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633100219 · Fordította: Sziklai István

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Capac Raimi · Kardinális


Hirdetés

Kedvencelte 55

Most olvassa 19

Várólistára tette 136

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

+
>!
Wormy
Darren Shan: A holtak vonulása

Most először érzem azt, hogy gondban vagyok egy értékelés írásával; azon egyszerű okból kifolyóan, hogy nem a regény olvasását követően vetettem papírra a gondolataimat. Nem lenne semmi probléma, ha A holtak vonulását követő olvasásom nem A pokol pereme lett volna. Az utóbbi alkotás kiválósága azonban rányomta bélyegét a Város-trilógia első könyvével kapcsolatos érzéseimre. Mindennek ellenére próbálok olyan véleményt alkotni az epizódindító történetről, amilyent annak olvasása közben éreztem, kizárva az azt követő „pártfordulást”.

Darren Shan nem igazán tudott meggyőzni, hogy könyveivel való viszonyom egy bimbódzó kapcsolat kezdete lesz. Ez idáig nem igazán ismertem az író sajátos stílusát, de a történet végére szemtelenül inspirált a további alkotásainak beszerzésére; annak ellenére, hogy A holtak vonulása képzeletemben egy értéktelen kavicsként körvonalazódott. Persze nem minden az, aminek elsőre látszik és a mi kis kövecskénk rétegei alatt egy csiszolatlan gyémánt bújt el. Bár a történet végére érve le voltam nyűgözve, ez sem tudta feledtetni velem azt a pár csalódással, és várakozással teli pillanatot, ami főként a regény feléig pirította arcomat.

A misztikum és a fikció házasítása a valóság elemeivel mindig érdekes elegyet alkot; számtalan olyan kérdést vet fel, amire az olvasó reméli, hogy megkapja a választ. Ez persze itt sincs másképp, kaptunk egy – csupa nagy betűs – várost, melyet igazán az ember csak találgatva próbál elhelyezni az amerikai kontinensen. A gondom csupán csak az volt az egésszel, hogy nem éreztem, hogy el lennék kényeztetve azokkal a leíró (főleg hangulati szinten) sorokkal, melyek képesek lettek volna elém tárni a fantázia csírájából sarjadó romlott város képeit. Egy semmihez sem hasonlítható társadalmi bázis ordítva követeli ezeket – legalábbis véleményem szerint. Egyszerűen képtelen voltam elvonatkoztatni bármely összetett politikai vezetéssel bíró, fejlett nagyváros képétől. Lehet, ez egy direkte „csel” kell, hogy legyen; nem tudom, és engem ezzel inkább eltaszított magától. A főszereplő alakja sem gyakorolt rám semmilyen pozitív érzelmet; nekem eleve nem szimpatikus egy olyan jellem, aki úgy van elindítva, hogy gengszter, bűnöző akar lenni. Innen erkölcsileg sokat már nem lehet bukni, ezzel egy bizonyos szinten az író már előre sejtette velem sorsának alakulását. A Kardinális ezzel szemben, mondhatni, teljesen más tészta. Meggyőző volt a köré épített mítoszokkal való játszadozás, és mikor tényleg feltűnik a történetben, az olvasó elhiszi, hogy Ő tényleg olyan, amilyen. Minden kétséget kizáróan még az oldalakon keresztül is érződött fenyegető, karizmatikus, szoborszerű egyénisége. Remek karakter.

A cselekmény borzasztóan nagy léptekkel halad előre. Sajnáltam, hogy éppen ezért a kezdeti oldalak csupán csak elbeszélések tömkelege; ám a történet egy bizonyos ponttól felveszi a ritmusom, és azt vettem észre, hogy egyre jobban magába szippant. Feszült figyelemmel olvastam tovább; már tudtam együtt izgulni a szereplőkkel, agyalni a háttérben megbúvó – megjegyzem nagyon is szimpatikus – misztikus elemeken. Sejtettem, hogy a bábuknak több szerepe van a Kardinális elmeháborodásán túli egyszerűségnek, ám a végjáték olyannyira felspannolt, hogy képtelen voltam elereszteni a könyvet. Csillagos ötös Darren Shan-nek. A történet vége összeszedett, feszültségekben gazdag, monumentális eseményeket megmozgató szálai egy olyan meghökkentő képpé szövődnek, ahol még a szereplők kiszámíthatatlan cselekedetei is képesek voltak meggyőzni: ez egy nagyon jó regény, bármennyire is laposan indult. Az utolsó fejezet – főleg az utolsó sorok – olyan bődületes érzelmeket közvetítenek, hogy én mind a mai napig nem hiszem el, hogy ember, hogy lehet ennyire elvetemült, hogy ilyen gondolatokat – ha még csak egy karaktere szemszögéből is – papírra vessen. Szerintem Darren Shan egy Ayuamarca.

+
>!
gab001 P
Darren Shan: A holtak vonulása

Kevés horrort olvastam eddig, de erről a könyvről nem állítanám, hogy az. A többi viszont rendben volt. Bár eleinte kicsit lassan indul be a történet, s keveset kapunk a fülszövegben felvázolt misztikus dolgokból, de aztán bepótolja az író az elmaradást, s még csavar is rajta itt-ott, hogy ne unatkozzunk. Nekem nagyon tetszett a könyv stílusa, egyszerűen jó volt olvasni. Érdekesnek találtam a szereplőket és magát a Várost is. Bár ez egy sorozat első része, mégis kereknek érzem a történetet, ugyanakkor szándékomban áll folytatni.

+
>!
Lanore P
Darren Shan: A holtak vonulása

Nyögvenyelős, unalmas, vontatott, fárasztó… ezek a szavak jutnak először eszembe, ha jellemezni kell a könyvet. Teljesen másra számítottam, egy keményvonalas horrorsztorira, de sajnos nem azt kaptam, ennél még Shan gyerekeknek szánt könyvei is ijesztőbbek voltak. Borzasztóan sokáig tartott, míg beindult a sztori, elkalandozott a figyelmem, senkivel és semmivel nem tudtam azonosulni, a főszereplőt pedig egyáltalán nem sikerült megkedvelnem, sőt, idegesített… sajnos azt kell mondjam, jelenleg egyáltalán nem vagyok kíváncsi a folytatásokra.

13 hozzászólás
+
>!
Gretii
Darren Shan: A holtak vonulása

A megszokottnál hosszabb ideig olvastam…nem szoktam eddig húzni egy könyvet. Az eleje elég vontatott volt, de szerencsére hamar pörgősebb lett.
Amint beindult a cselekmény, le se tudtam tenni! Nagyon tetszett! Nem igazán olvastam eddig ilyen témájú könyveket, de pozitívan csalódtam. A fülszöveggel ellentétben hátborzongató és vérfagyasztó nem volt, de nekem nem is hiányzott belőle.
A történet okosan van felépítve, minden mindenhez kapcsolódik, és olyan fordulat van a végén, hogy az állam padlót fogott.
Biztos, hogy a következő részt is elolvasom!

+
>!
mcborzaska
Darren Shan: A holtak vonulása

Mióta megjelent a könyv terveztem elolvasni. Hát most eljutottam ide is. Úgy fogtam hozzá, hogy a Vámpírsorozat az nagyon jó, nem hiszem, hogy másik könyve is hozza majd azt a színvonalt. De tévedtem. Nagyon jó ez a könyve is. Izgalmas, akciókban gazdag, és szerencsére nem horror, mint azt a fülszöveg ígérte…

+
>!
Leah P
Darren Shan: A holtak vonulása

Imádtam!
Igaz nem hátborzongató ahogy mondja a hátoldal, de izgalmas, relytéjes, és az egész regényen keresztül azon gondolkodsz mi is történik. Kivéve ha nagyon figyelsz a jelekre, spekulálsz és kitalálhatod.. de akkor sem egészen,mert lesznek lyukak a történetben. :)
A Kardinálist nagyon bírtam -kivéve egykét dolgát-
Capac Imádtam! spoiler

Amikor elment Sonasba azt hittem másfelé fog elmenni a dolog , hű pedig az sem semmi befejezés lett volna..de szerencsére nem úgy lett.

spoiler
Az inkás vonal is tetszett. Új kedvenc könyvé avanzsált :D
A közel jövőben folytatom *w*

+
>!
Kuntuzangmo
Darren Shan: A holtak vonulása

Ez nagyon jó volt, imádom az ayuamarcákat, én is akarok, meg baromi jó a hangulata, de itt végének is kellett volna lennie. Kicsit faramuci befejezés, de istenem, előfordul, inkább mint két béna folytatás, amit csak a borítóért volt érdemes kézbe venni.

+
>!
kisginny
Darren Shan: A holtak vonulása

Kivételes regény. Én 1 vámpíros történetét sem olvastam, de az író tehetsége és fantáziája kikezdhetetlen.Erősen szadista, perverz, vulgáris és kegyetlen a történet, de amikor beindult, már képtelen voltam letenni! Bár véleményem szerint sokkal kevésbé volt rémisztő, mint ahogy besorolták… A mű filozofikussága viszont kétségtelen; nagyon helytálló Shan elképzelése a világ dolgairól (szerintem).
Tetszett. Jöhetnek a folytatások.

+
>!
Emőke_Sebestyén
Darren Shan: A holtak vonulása

Maximális 5 csillag. Ha lehetne adnék rá akár 10-t is, de sajnos csak 5 a max. Darren Shan bizonyította, hogy tud olyan könyvet is alkotni, ami felülmúlja a gyermeteg mesét – márha annyira lehet annak nevezni a Rémségek Cirkuszát, vagy a Kojaszant – és meg tud írni egy annyira beteg könyvet felnőtteknek mint ez. Az első igazi gengszteres könyvem amit olvastam ez volt, azért nem féltem tőle, mert tudtam, hogy írót szeretem, így rossz nem lehet. Már a történet elején felkeltette a figyelmemet a rengeteg kétely. Kezdett az egész egy nagy gubanc lenni, ami egyre csak halmozódott és fokozódott. Míg végül már annyi homály volt az én fejemben is, hogy alig vártam, hogy meg tudjak valamit. Emellett pedig a folyamatos izgalom, hogy kivel mi történik, miért tűnnek el emberek és hova, mi köze van ehhez a Kardinálisnak. Kardinális…. egy olyan hatalmas karakter akitől a hideg rázott és közben mégis hevesen megveregette a szívemet, mert végre valaki aki annyira elmebeteg mint amennyire csak kell. A beles rész… te jó ég. Imádtam. Ehhez még ha az ember hozzáhallgat egy jó kis Lindemann dalt akkor az már maga a tökély. Eszméletlen. Nálam vitt mindent az ürge. Na de a tényleges főszereplőnk, Capac se volt kutya. A hirtelen gondolataitól vezérelt ötletei, ahogyan ki áll az igazáért, kérdéseiért és mégis ő is valahol egy beteg, elszigetelt személy… fenséges volt az egész, komolyan. Na meg a nagy rejtély kiforrása. Tetszett ahogy végig az inkákról volt szó, hogy mi miért és hogyan, a bábok az irodában, azokkal a történet, komolyan ezt a könyvet minden olyan személynek ajánlom akik szeretik az agyilag beteg könyveket és borzongani attól, amit a váratlan helyzetek hoznak. Azonnali kezdésbe vettem a második részt. Kíváncsi vagyok.

+
>!
kissüti
Darren Shan: A holtak vonulása

Hűha, itt aztán jó sok minden történt!
Ez volt az első Darren Shan könyvem, szóval nem nagyon tudtam, mire számítsak. Nagyon sokáig homályos volt, mi is történik, és néha kicsit sántítottak a dolgok. Azt gondoltam, ez az író stílusából fakad például a túlságosan korán szerelmet valló Ama elég furinak tűnt, de végül minden furcsaságra magyarázatot kaptam. A történet végig meglepetéseket tartogatott, többször is leesett az állam olvasás közben, szóval mindent egybevetve tetszett, pláne az óriási fordulattal a végén. Ha lesz alkalmam megszerezni a folytatást, mindenképp el fogom olvasni a trilógia többi részét is.


Népszerű idézetek

+
>!
Mircsi

Akik tagadják a lehetetlent, nagyon-nagyon rossz szolgálatot tesznek az univerzum fenséges varázsának.

51. oldal

+
>!
Mircsi

Az égvilágon semmi gond nincs a jó öreg tudatlansággal. Semmit nem fogsz megtanulni, ha azt hiszed, már mindent tudsz.

50. oldal

+
>!
Lex

Nem az a lényeg, hol kezded… hanem az, hogy hol végzed.

65. oldal

+
>!
gabrysia

A hatalom mások megfigyeléséből ered, abból, hogy megállunk a háttérben, hogy tanulmányozunk, várunk, és aztán reagálunk. Soha ne szólalj meg elsőnek! Addig ne tervezz semmit, amíg nem tudod, hogy ellenséged mit rejteget az ingujjában.

+
>!
Réka_Körtvélyi

Semmit nem fogsz tanulni, ha azt hiszed, már mindent tudsz.

50. oldal

+
>!
gabrysia

Azt mondta, hogy minden cégnél kétféle ember van – azok, akik tudnak valamit arról, hogyan működnek a dolgok, és azok, akik a szart lapátolják.

+
>!
Mircsi

Mindenkinek szüksége van a nevetésre. A nevetést szörnyen alábecsülik. Először is, tisztítja a tüdőt. Tudtad, hogy a rossz levegő a tüdőben rakódik le, hogy rengeteg büdös gáz gyűlik össze az alsó lebenyben? Ez rákot és egy rakás már betegséget okoz. Nézd csak meg a statisztikákat – a legtöbb rákbeteg olyan ember, aki ritkán nevet. A nevetés jót tesz az egészségnek. Plusz segíti a vérkeringést. Ezért nem kapnak a bohócok szívrohamot.

85. oldal

+
>!
Mircsi

Időnként az ember megégeti magát. Sokszor megperzselődtem. Egyszer-kétszer ropogósra is sültem. De meg kell tanulni együtt élni a tűzzel.

60. oldal

+
>!
Shanara

(…) előbb a pocsolyában kell nagy hallá válnod ahhoz, hogy cápa lehess a tengerben.

240. oldal (Nyitott Könyvműhely, 2010.)

+
>!
Koksa

Ez a baj, ha piszkálod a valóság szálait – meglátod a szövet részleteit, aztán a végtelen szálak útvesztőjében fuldokolni kezdesz, és egyikben sem vagy képes megbízni vagy megkapaszkodni.

369. oldal


A sorozat következő kötete

Város-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Szörnyeteg úr
Joe Hill: NOS4A2
Dan Wells: Ruins – Romok
Ann Aguirre: Helyőrség
Stephen King: Tortúra
Stephen King: A ragyogás
Josh Malerman: Madarak a dobozban
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Joe Hill: Szarvak