A ​mennyei Jeruzsálem szelleme 17 csillagozás

Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Kézlevágás, kihűtés, felnégyelés: mindezen borzalmak nem Rettegett Iván idején történnek – az orosz Dan Brownként emlegetett szerző thrillerében napjaink Moszkvájának utcáin kísért a brutális gyilkos.

Moszkvában kegyetlen módszerekkel kivégzett emberek holttestére bukkannak. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy sorozatgyilkos szedi áldozatait. De vajon miért éppen Moszkva központjában hagyja a holttesteket, és miért éppen ezekkel az emberekkel végez – mi lehetett a bűnük?
A jogi karon frissen végzett, a rendőrségen gyakorlatát teljesítő Masa Karavaj és a tapasztalt nyomozó, Andrej Jakovlev ered a gyilkos nyomába, aki egyre vérfagyasztóbb módon végez áldozataival.
A szálak a mennyei Jeruzsálem középkori orosz eszméjéhez nyúlnak vissza. De sikerül-e a lánynak leszámolnia gyermekkori démonjaival, és társával elkapják-e a gyilkost, mielőtt az végez még azokkal is, akik fontosak Masának?

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
I.P.C., Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789636355579 · Fordította: Fazekas Eszter

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

Egy számomra eddig teljesen ismeretlen orosz írónő Moszkvában játszódó bűnügyi regénye, amelyet a címe vonzásába kerülve vettem meg az Auchan- ban a visszavitt aluminium kapszulák fejében. Jó vétel volt 490 Ft-ért – néhány napon keresztül kellemes kikapcsolódás, miközben megismerkedhettem a város múltja töredékeivel és szépséges középkori építészeti emlékeivel, s szembe találkoztam a mai moszkvai élet jellemző társadalmi mozaikjaival is. Lekötött, tetszett.

>!
mate55 
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

(A mennyei Jeruzsálem a zsidóké csakúgy, mint a keresztényeké, miként a valóságos Jeruzsálem is.) Mennyei Jeruzsálem: a keresztény szimbolikában a kiválasztottaknak szánt Paradicsomkert, a mennyből alászálló szent város. A szimbolikus értelmezésben itt fonódott össze égi és földi, egyházi és világi hatalom. A mennyei Jeruzsálemnek, mint fallal körülvett városnak az ábrázolása leggyakrabban a miniatúrafestészetben található meg az Apokalipszis illusztrációi között. A múlt: Oroszország, középkori titkok. Jelen: orosz eszmék, hit, képzelet és valóság, látomás és realitás, romantika-szerelem, titkok és persze a bosszú együttese pontosan elég egy krimi megálmodásához. Az „elődökre” spoiler bátran lehet építkezni, és Darja Desombre okosan meg is valósítja elképzeléseit, még akkor is, ha a történet dinamikája érdekében a valóságtól néha elrugaszkodva egyszerűsíti le a dolgokat. De ez persze a hasonló történetek jellegzetessége, úgyhogy azt is mondhatnám, szükséges „trükk”. Igazi könnyed, egyszerű olvasmány, de érdekes dolgokra ébreszt rá. Ez a vonal megfelelően működik, minden sablonossága ellenére szerethető. Persze a végén természetesen mindenre fény derül, igazolva Miss Marple elméletét, amely szerint „régi bűnnek hosszú az árnyéka”.

>!
anesz P
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

Másodszori nekiállásra faltam a sorokat. (Első próbálkozás nem azért akadt meg, mintha ne lett volna ez egy jó könyv, inkább az időhiány okolható érte.) Nagyon jó könyvet hozott össze az írónő. A krimiszál izgalmas, az indíték is újszerű. A gyilkosra rájöttem, de csak a végén.A nyomozás menete végig logikus és érdekfeszítő.
A szerelmi szál nagyon szívmelengető és ragyog a sötét háttérben. A stílusa gördülékeny és olvasmányos. Nem hátrány, hogy az olvasás közben kicsit jobban megismerkedtünk Moszkvával is.
Remélem, a közeljövőben fordítanak még az alkotótól!

>!
geoeniko
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

A borítója miatt vettem meg, mikor akciósan rábukkantam.
Viszont nagyon gyenge olvasmány. Még a könyv felénél sem tartottam, mikor kitaláltam, hogy ki a gyilkos.
És valahogy végig a Hetedik c. filmre asszociáltam olvasás közben.
Nem kötött le.
Sablonosnak, ötlettelennek éreztem. A koncepció sincs megfelelően összerakva. Elnagyont, helyenként meg túlmagyarázott.
:(

>!
Ildikó_Ónodi_Agócs
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

Nagyon szerettem ezt a könyvet!Nagyon élveztem,hogy egy számomra ennyire idegen helyen játszódik.Oroszország számomra mindig is valamiféle misztikus hely volt.A szereplők szimpatikusak,a történet izgalmas,végig fenntartja a feszültséget.Számomra tíz pontos.

>!
szvandaaa P
Darja Desombre: A mennyei Jeruzsálem szelleme

Nagyon tetszett ez a könyv, de azért mégiscsak érződik rajta, hogy ez csak az első rész :) . A harmadikat olvastam először és azt sokkal, de sokkal jobbnak találtam, ami egy író esetében nagy szó, mert arra utal, hogy fejlődik.
Jó kis izgalmas krimi, a 3/4-ig sikerült is megállnom az előre lapozást, de aztán csak nem sikerült… kicsit erőltetett a vége, ha váratlan is. De maga a történet, az alapsztori és a felépítése lehengerlő!
Tényleg meg akarták alkotni Moszkvában a mennyei Jeruzsálemet? Gondolom valós a háttérsztori. Meghökkentő és igazi mesterfogás erre egy egész történetet építeni. Nagyon izgalmas krimi, ami az olvasás élménye mellett ad egy műveltségi pluszt is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek :) !


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Egy nő olyan társadalomba szül szívesen, ahol a tévében azt hallani, hogy pocsék férj és apa vagy, ha megcsalod a feleséged.

139. oldal

2 hozzászólás
>!
mate55 

Tánya arra gondolt, hogy a női gyengeség milyen könnyen át tud csapni aljasságba.

148. oldal

3 hozzászólás
>!
mate55 

Tudja, mi, nők folyton álnokoknak nevezzük a férfiakat. Én azonban úgy gondolom, ha szerelemről van szó, nem a férfiak az álnokok, hanem a nők.

144. oldal

>!
Bla IP

– Széles körben elterjedt, de téves elmélet! – mondta stenvedélyesen Gluzman – Mint ahogy az is, hogy a középkor sötét volt. Nehéz, de egyben csodálatos történelmi kor volt, lenyűgöző építészeti remekekkel, festményekkel, szobrokkal és irodalmi művekkel ajándékozta meg az utókort… a Mária oltalma templom a Nyerl folyón, amely egyszerűségével varázsol el.

89. oldal

>!
mate55 

Csak hát ebben az országban az idősek, a gyermekek és a velük otthon ülő anyák a legvédtelenebbek.

140. oldal

>!
mate55 

Az elvekkel rendelkező iszákosok számára azonban az ital egy igen fontos eszköz, mely segít a gondolkodó embernek megfejteni a világegyetem titkait.

148. oldal

>!
Bla IP

Másának úgy tűnt, hogy édesapját egyre jobban kimerítik utolsó ügyei, amelyek során már nem csak az egyes emberek lelkében rejtőző sötétséget tárta fel, hanem egyre jobban belelátott a társadalom egészének romlottságába.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Donald James: Vadim
Jason Matthews: Az árulás palotája
Frei Tamás: A megmentő
Frederick Forsyth: Ikon
William Ryan: A szent tolvaj
Patrick Larkin: Moszkvai kór
Dean R. Koontz: Amnézia
Stephen King: Coffey a halálsoron
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Don Winslow: A kartell