Egy ​kis szívesség 49 csillagozás

Darcey Bell: Egy kis szívesség

Egy ​kis szívességgel kezdődik – hétköznapi szívességgel, amelyet az anyukák szoktak egymásnak tenni. Amikor az elbűvölő Emily megkéri Stephanie-t, hogy hozza el a fiát az iskolából tanítás után, Stephanie boldogan igent mond. Emilynek olyan élete van, amelyet sok nő irigyel. Ő a tökéletes anya, aki káprázatos karriert futott be egy híres manhattani divatcégnél. Stephanie özvegyasszony, aki magányosan él iskola-előkészítőbe járó fiával Connecticut peremvárosában, és a naponta vezetett blogjában keres kapcsolatokat és megerősítést. Stephanie azt hiszi, Emily lesz az új bizalmas barátnője, és megdöbben, amikor Emily váratlanul és nyomtalanul eltűnik, figyelmeztetés nélkül magára hagyva a fiát és a férjét.
Stephanie tudja, hogy valami szörnyűség történt. Képtelen távol tartani magát a gyászoló családtól és hamarosan viszonyba keveredik Seannal, Emily jóképű, tartózkodó, brit férjével. De nem tudja figyelmen kívül hagyni a nyugtalanító érzést, hogy a férfi nem őszinte Emily… (tovább)

Eredeti mű: Darcey Bell: A Simple Favor

>!
GABO, Budapest, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634064671 · Fordította: Tóth Gizella
>!
GABO, Budapest, 2018
392 oldal · ISBN: 9789634067191 · Fordította: Tóth Gizella

Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 121

Kívánságlistára tette 124

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Elöljáróban csak annyit, hogy a jó ég mentsen meg mindenkit egy ilyen legjobb barátnőtől.
Most persze felmerül a kérdés, hogy Stephanie-ra vagy Emilyre gondolok-e, de természetesen mindkettőre, mert itt tipikusan az egyik kutya, másik eb esete áll fenn. A férjről meg már inkább ne is beszéljünk.
Tudjátok, hogy ebben a regényben ki az igazi áldozat? Miles és Nicky, a két fiú, hiszen ilyen szülőkkel a jó ég tudja, hogy felnőve mi lesz belőlük?! Atya ég!
A sztori egy igazán jól felépített és csavaros lélektani thriller, ami nem hagyja lankadni az olvasó figyelmét, viszont azt is meg kell említenem, hogy a könyv felénél kiderül az igazság, az, hogy mi is történt valójában Emily-vel és attól kezdve erősen hullámzó történetvezetést mutat.
Igazából már a könyv legelején voltak elejtett szálak az igazságra vonatkozóan, olyan apró dolgok, amik akkor elkerülték a figyelmemet, de később nagyon fontosnak bizonyultak. Ez mondjuk persze a legtöbb krimiben így van. Szóval figyeljetek oda, legyetek szemfülesek, mert mindig érdemes résen lenni és a legjelentéktelenebb dologban is meglátni az igazat.
Vegyes érzéseim vannak, mert egyrészt tényleg tetszett és újdonságként hatott, másrészt viszont, annyira gyűlöltem a szereplőket és a végkifejletet, hogy nem tudok teljesen jó szívvel visszagondolni erre az egészre.
Stephanie tipikusan az a karakter, aki végtelenül naiv és hiszékeny és aki annyira buta, hogy egyszerűen nem tudod sajnálni, amiatt ami végül történik vele. Egyszerűen magának köszönheti ezt az egészet. Ráadásul képmutató és sznob, akinek mindvégig fontos a látszat, pedig valójában rossz ember, aki még rosszabb dolgokat követett el. Nem tudtam sajnálni. Aki ilyen vak, az vessen magára.
Sean, a férj, szimplán csak gerinctelen és végtelenül gyáva, aki persze próbálná menteni a menthetőt, de azzal már régen elkésett. Ráadásul könnyen lehet manipulálni és ő is kimondottan ostoba.
Aztán persze ott van Emily, akiről szerintem egy magára valamit is adó pszichológus napokat, sőt, hónapokat tudna beszélni, rágódni rajta, hogy miért ilyen?! Én úgy gondolom, hogy erős szociopata, de néhányszor a pszichopata jelző is eszembe jutott róla. Manipulatív, kegyetlen, önző, egy igazi energiavámpír, aki örömét leli abban, hogy másoknak lelki fájdalmat okoz. Mindezek mellé pedig sajnos az is társul, hogy végtelenül okos, agyafúrt és körmönfont.
Őszintén mondom, hogy ezek a karakterek mind-mind megérdemelték egymást. Szánni egyiket sem tudtam, együtt érezni egyikkel sem tudtam, képtelenség akár egy pozitív szereplőt is mondani, ami egyébként nem feltétlenül baj, mert néha kell olyan könyv is, amiben antihősökről olvashatunk.
Vajon meddig képes elmenni egy ember ha önámításról van szó? Vajon mit tesz az a személy, aki nem látja a kiutat a beskatulyázott, unalmas és szürke hétköznapokból? A legfontosabb pedig: Vajon mi játszódik le valójában egy mentálisan beteg és lelkileg sérült ember elméjében? Milyen mentséget talál a tetteire?

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2018/09/konyvkritik…

17 hozzászólás
>!
KönyvMoly_1989
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Frissen a moziélmény után, azt kell, hogy mondjam, hogy a filmet jobban élveztem, mint a könyvet. Ami ritka dolog nálam…
Emily karaktere vitte a pálmát, viszont Sean és Stephanie egyáltalán nem lett szimpatikus. De Emily és az ő beteg agya… Nagyon tetszett, bár inkább negatív szereplő volt. Mondjuk, ha jobban belegondolok, a 2 gyerkőcön kívül egyetlen pozitív szereplő sem volt ebben a történetben. :D
A regény és a film ég és föld, mind a végkifejletben, mind stílusban, de egyszer mindegyiket ajánlom! Aztán mindenki eldönti, melyik verzió számára a megnyerőbb.
Ahogy olvastam egyébként a kritikákat, nagy kedvencemhez, a Holtodiglanhoz hasonlítják a művet, amiben pici logika van, ám Flynn könyve azért mérföldekkel jobb.

3 hozzászólás
>!
BarbyMalik0112 P
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Azaz igazság, hogy mást vártam az Egy kis szívességtől. Kedvelhető főszereplőt, erre megkaptam Stephanie-t akinél antipatikusabb karakterrel nem sokkal találkoztam könyvmolylétemben. Bevallom, sok helyen elég kiszámítható lépései voltak az írónőnek, de néhol mégis tudott, főleg a vége felé izgalmas jelenetekkel kecsegtetni.

Jó alapötlet, kicsit rögös kivitelezés.

Azoknak ajánlanám leginkább, akik egy olyan regény részesei szeretnének lenni, amely bár nem tökéletes, mégis élvezhető és fordulatos.

Bővebb értékelés és filmkritika » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2018/09/darcey-bel…

>!
Felixa P
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Lehet sok barátja valakinek, de a legjobb barátból csak egy van. A legjobb barát az, akiben maximálisan megbízik az ember, ő az, aki nem számít, mi történik velünk, mindig mellettünk van. Az igaz barátság ritka nagy kincs. A legjobb barátunk előtt nyitott könyv vagyunk. Ennyit arról, ami csak úgy eszembe jutott nagy általánosságban a könyv elolvasása után.
A másik dolog pedig az, hogy negatív szereplő ennyire nem volt még szimpatikus, mint ebben a történetben. Onnantól vált számomra érdekessé a könyv, amikor ezzel szembesültem. Remek karakterábrázolás. Egyszerre önző, könyörtelen, ravasz; illetve rafinált és csavaros eszű. spoiler

>!
Rilla
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Ez egy nagyon szuper történet lehetett volna, az alapgondolat kifejezetten ötletes, azonban a rendkívül pongyola írásstílus, a nem túl izgalmas cselekmény és az idegesítően buta szereplők sajnos szinte élvezhetetlenné tették az egészet. Egyhuzamban maximum húsz oldalt bírtam elolvasni, utána már a hajamat téptem, hogy itt tényleg mindenki ennyire hülye?!
Ritkán fordul elő, de jelen esetben azt kell mondjam: a film sokkal jobb, mint a könyv.

>!
KleineKatze
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Hogy én ezt a könyvet mennyire utáltam… az elején. De ennek persze fő oka az volt, hogy történetünk Stephanie-val kezdődött, ezzel a végtelenül ostoba, naiv, hiszékeny libával. Csak később derül ki, hogy eme gyenge jellemnek milyen szerepe van a történetben. Már olyan gondolatok is az eszembe ötlöttek, hogy ha ilyen ostobává válik egy anya a szülés után, akkor köszönöm, én nem kérek belőle.
Aztán a felénél megváltozik minden, mert belép a képbe, Ő, Emily, aminek utána 360 fokos fordulatot vesz a regény, és élvezet olvasni ennek a pszichopata nőnek a meséjét. Wow, a hideg futkos a hátamon ettől a személytől!
No meg ott van Sean is, aki valahol messze elhagyta a férfiasságát illetve a kurázsi szót még névről sem ismeri. Már nem azért, de aki így viselkedik, és többször is látja, hogy talán más utat kellene választania, az meg is érdemli, ami vele történt.

Mi az amit sajnálok? Nicky-t és Miles-t. Ilyen szülőkkel milyen személyiségük és jövőjük lesz? Belegondolni is szörnyű.

>!
lizzyke21
Darcey Bell: Egy kis szívesség

"Kedvelhető és kevésbé szerethető karakterekkel. De mivel egy olyan történet amiben soha nem tudhatod mire számíts szerintem a karakterei is igen megosztóak, hogy kinek ki lesz a szimpatikus. Nekem Emilyé volt a bejövős!

Remekül keverte a lapokat az írónő és megkaptam azt amit vártam a regénytől! Nem gondoltam volna de nagyon örülök, hogy elolvastam! Mert az idei év egyik nagy kedvence lett nálam! Én csak ajánlani tudom! Egy kiszámíthatatlan és izgalmas regény! Ha egy jót akartok olvasni ezt vegyétek a kezetekbe! :) "
Bővebben: http://lizzy-olvasokuckoja.blogspot.com/2018/09/darcey-…

>!
tigi5 IP
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Nos, magyarul sem tetszett sokkal jobban, mint eredetiben, de ez valószínűleg nem a könyv hibája… viszont magyarul jobban tudok, ez előny :) A kezdet még csak-csak, de ahogy haladtunk előre a történetben, sorra kiábrándultam a szereplőkből. Tartom az eredeti véleményem a címmel kapcsolatban – https://moly.hu/konyvek/darcey-bell-a-simple-favor/en-es-a-konyv/tigi5 –, a férfi kb. dupla nulla, az egyik csaj pszichopata, a másik a világ legostobább bloggere. Épp ezért számomra ő volt a legidegesítőbb is, a pszichopata legalább kiszámíthatóan gonosz, de ez álszent, képmutató luvnya… brr! A maga műfajában elképzelhető, hogy ez jó könyv, én viszont egyszerűen képtelen voltam, vagyok elfogadni, hogy egy árva pozitív hős se nincs, akivel azonosulhatnék, akinek drukkolnék… :(
(Elgondolkodtam, hogy ilyen szülők mellett mi leszen szegény gyermekekkel.)

>!
imros93
Darcey Bell: Egy kis szívesség

Ennyire rosszat is régen olvastam! Nem is magával a történettel van a baj, kicsit hajazott is az elején számomra a Holtodiglanra, de a szereplők egyszerűen annyira idegesítőek, hogy az hihetetlen. Emily karaktere volt talán a legérdekesebb, de Stephanie karaktere egyszerűen bicskanyitogatóan irritáló és ezzel haza is vágta az egészet. A filmet még nem láttam, de ahogy sokan mondták az jobb lett és erős a gyanúm, hogy így is van.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
hencsi20

Becsüljetek meg minden percet, amit a szeretteitekkel tölthettek, mert sohasem tudhatjátok , mit hoz a következő pillanat.

>!
agika_321k

Az anyám mindig azt mondogatta, mindenkinek vannak titkai. Ez az oka, hogy sohasem ismerhetsz igazán másokat. Vagy bízhatsz bennük. Ez az oka, hogy magadat sem ismerheted igazán. Néha még magunk előtt is titkolózunk.

Első rész

>!
asosevoltnyar

Ha lenne a luminolhoz hasonló szer, amely a vér helyett a bánatot képes kimutatni, az emberek fele, akik mellett elmegyünk az utcán, világítana, mint a karácsonyfa.

>!
asosevoltnyar

De a bűnös mindig azt hiszi, hogy valaki ismeri a titkát.

>!
asosevoltnyar

Hogyan lehetséges valakit olyan jól ismerni, ahogy én hittem, hogy ismerem őt és közben mégsem tudni róla a legalapvetőbb dolgokat sem?

>!
asosevoltnyar

Amikor családban él valaki, könnyű felhagyni a figyeléssel, nem észrevenni bizonyos dolgokat. Innen tudjuk, hogy család. Magától értetődőnek tartjuk a dolgokat. Néhányan ezt toleranciának hívják, lustaságnak vagy tagadásnak. Én azt mondanám, átvészelni a napot.

>!
asosevoltnyar

Apró lépést tettünk előre, lábujjhegyen haladtunk a sötétből a fény felé.

>!
asosevoltnyar

Mintha a világ elcsendesedett volna, és én hallottam a csörgőkígyó sziszegését.

>!
Barbár 

Talán az egyetlen módja, hogy jól kijöjjünk a másikkal az, ha jó nagyokat hazudunk.

309. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Paula Hawkins: A lány a vonaton
Danielle Girard: Kihantolt múlt
Stephen King: Dolores
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Álom doktor
Megan Miranda: Minden eltűnt lány
Karin Slaughter: Az eltűnt lány
Thomas Harris: A vörös sárkány
Gillian Flynn: Holtodiglan
Dennis Lehane: Viharsziget