Manzárd 5 csillagozás

Danilo Kiš: Manzárd

Az író Manzárd című kisregényében – ebben a játékos hangvételű groteszk önarcképben – kíméletlen-keserű humorral vall diákkoráról, a mai jugoszláv ifjúság életérzéséről, útkereséséről. Ó maga szatirikus költeménynek nevezi művét – joggal, mert minden sora fricska és ragyogó költészet egyszerre.

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Európa Modern Könyvtár

>!
Európa, Budapest, 1966
198 oldal · Fordította: Vári Gerda

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
kaporszakall
Danilo Kiš: Manzárd

Bár Danilo Kis-t én – Vonnegut és Lem mellett – a huszadik század második felének meghatározó írója- és gondolkodójaként tartom számon, ám ez a két kis korai műve még csak a formálódó alkotót mutatja: mozgolódik benne a tehetség, de még összetéveszthető a gilisztával…

Mindkettő a hatvanas évek elején jelent meg. A címadó kisregény egyfajta szellemi önboncolás spoiler egy svábbogarakkal és patkányokkal is megáldott külvárosi albérletben, ahol néha megjelenik egy Euridiké nevű lány is… A 44. zsoltár lágernovella, spoiler s a fiatal szerző még nem elég érett ahhoz, hogy a saját maga által személyesen át nem élt eseményeket valódi elhitető erővel mutassa be.

Kis lelkes hívei nyilván ezt a kötetet sem hagyják ki, aki azonban most ismerkedik vele, annak inkább a nagy ’klasszikus’ műveket, mindenekelőtt a Borisz Davidovics…-ot vagy A holtak enciklopédiájá-t ajánlom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ivo Andrić: A lőportorony
Ivo Andrić: Omér pasa
Ivo Andrić: A vezír elefántja
José Saramago: Minden egyes név
Josef Škvorecký: Pléhkatonák
Witold Gombrowicz: Kozmosz
William Steig: Shrek
Eugène Ionesco: Mesék 1-2-3-4
José Eduardo Agualusa: A múltkereskedő
Tatyjana Tolsztaja: Kssz!