Örökség 13 csillagozás

Danielle Steel: Örökség

A ​harmincnyolc éves Brigitte Nicholson biztos abban, hogy egyszer majd diplomát szerez, egyszer majd feleségül megy a férfihoz, akit hét éve szeret, egyszer majd gyerekeik is lesznek, és egyszer majd hét éve készülő könyve utolsó mondatának a végére is pontot tesz.
Egyszer majd – ez akár Brigitte sivár hétköznapjainak a mottója is lehetne. Ám ez a kiszámíthatónak vélt világ egyszer csak váratlanul romba dől. Mindaz, amiben oly biztos volt, néhány nap leforgása alatt megváltozik, minden eddigi döntése megkérdőjeleződik.
Brigitte kétségbeesetten próbál a felszínen maradni, szétzilált életének új értelmet találni, ezért eleget tesz édesanyja kérésének, és a család múltja után kezd kutatni. A több száz éves feljegyzésfoszlányok azonban különös titkokat rejtegetnek. Hogyan került Brigitte őse, Wachiwi, a sziú indián lány az amerikai prériről XVI. Lajos párizsi udvarába? Miként történhetett, hogy egy előkelő márki hitveséül választotta őt?
Brigitte elhatározza, hogy a… (tovább)

Eredeti mű: Danielle Steel: Legacy

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Maecenas, Budapest, 2011
336 oldal · ISBN: 9789632032351 · Fordította: F. Gyökös Eleonóra

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Törpillus
Danielle Steel: Örökség

Férfiak, nők, idősek, fiatalok egyaránt olvassák 47 országban 28 nyelven.
Sokak szerint az írónő rég kiírta magát, az utóbbi 3-4 évben megjelent regényeiben már nem tud semmi újat mondani.
Közel 30 regénye van már meg nekem, és akadt 1-2 kötet, ami nagy hatással volt rám.

E könyvön már érződik az írónő kicsit modernebb, újszerűbb stílusa, de a régiekre jellemző hangulat itt is érződött.
A könyv története hétköznapi, bármikor megeshet bárkivel. Személy szerint én szeretek olyan könyveket olvasni, amiben olyan dologról írnak, ami a mai világban gyakran megtörténik.
A könyv témája az, hogy örökség nemcsak kézzel fogható dolog lehet.
Danielle Steel ebben a regényében arról olvashatunk, hogy egy családunk múltja mennyit is érhet. A családi történet és a családfa felbecsülhetetlen érték.

A családfán ábrázoljuk az ősök illetve utódok közötti kapcsolatokat, azaz a családfa a származástan (genealógia) tudományának eredményeit bemutató egyik fontos eszköz. Két fő formáját különböztethetjük meg:
Egy ember őseit bemutató családfa: úgy néz ki, mint egy fa koronája, a sok ősből az idő
előrehaladtával – az ábrán lefele – egyre kevesebb, végül egy utód lesz.
Egy ember (vagy pár) leszármazottait bemutató családfa: az előző ellentéte, a formája olyan, mint egy fa gyökérzetéé, lefelé haladva ágazik egyre több felé.

Természetesen ez a két változat kombinálható, lehet olyan családfát is készíteni, amely több generáción keresztül a család minden tagját feltünteti; ez általában nehezen ábrázolható, három-négy generáció után már teljesen áttekinthetetlenné válhat egy ilyen ábra.
A régebben készült családfákat általában komoly művészi színvonalon készítették el, ma inkább a családfa információtartalmát tartjuk szem előtt.

A kutatás lehetséges forrásai
A családfakutatás legelemibb forrása a családi emlékezet felhasználása. A szülőktől, nagyszülőktől, dédszülőktől és más idősebb családtagoktól kapott adatokkal, és a család tulajdonában lévő régi iratok átböngészésével már egy öt, szerencsés esetben akár hat generációt átfogó családfa felállítása is lehetséges.
Sokan az egyházi illetve az állami anyakönyveket használják fel családfájuk kutatására. Magyarországon az egyházi anyakönyvezés kezdetének időpontja településeként változhat. Általában a XVII. század végén vagy a XVIII. század elején kezdtek el egyházi anyakönyveket vezetni Az állami anyakönyvezés kezdete 1895. október 1. Fontos megjegyezni, hogy a 90 évnél fiatalabb anyakönyvek kutatása a személyiségi jogok védelme érdekében tilos. Az ennél régebbi anyakönyvek kutathatók, de az egyházi anyakönyvek esetében a kutatáshoz szükséges kutatási engedély, amit az illetékes egyházkerület (esperesség) állíthat ki. Az anyakönyvek kutatásából megtudhatók az ősök születésének és elhalálozásának pontos időpontja, haláluk oka, házasságuk pontos időpontja, szüleik neve és foglalkozása, pontos címük és a keresztszüleik neve.
Az anyakönyvek arról adnak hírt, mikor és hol született, mikor, hol és kivel kötött házasságot illetve mikor és hol halt meg egy ember. Az állami anyakönyvezés Magyarországon az 1894. évi XXXIII. tc. értelmében, 1895. október 1. napján vette kezdetét. Az állami anyakönyvek levéltárakban őrzött másodpéldányait a Levéltári törvény (1995. évi LXVI. tv.) rendelkezése értelmében korlátozottan lehet kutatni. Eszerint a születésekre 90, a házasságkötésekre 60, a halálozási adatokra 30 év a védelmi idő, azaz csak az ennél régebbi iratok kutatása megengedett.
A levéltárakban való kutatás is elterjedt módszer a családfakutatók körében. Ez csak akkor hasznos ha a keresett ős jeles személyiség volt (ha egy ősi nemzetség tagja volt, akkor a nemzetségekkel és híresebb családokkal foglalkozó irodalomban való kutatás is lehetséges a további adatokhoz való hozzájutás érdekében) vagy peres ügyekben vett részt akár vádlóként, akár gyanúsítottként akár tanúként.

Internet és mikrofilm-tár
A hatvanas években a Genealogical Society, Salt Lake City, Utah, U.S.A. azaz a Mormon egyház eme szervezetének támogatásával mikrofilmes archívumot készített az ország (illetve Európa) egyházi káptalanjainak anyakönyveiről: a keresztelési, a házassági és a halotti anyakönyvekről, illetve a zsinagógák dokumentumairól. Minden magyar felekezet anyagát feldolgozták, s egy példányt a Magyar Országos Levéltárban hagytak. Ezek a kópiák a Levéltár óbudai (Bp. III. Lángliliom utca) épületében díjmentesen kutathatók, valamint díjazás ellenében grafikusan szkennelhetők. A mikrofilmeket a utahi központban részben digitalizálták és a honlapjukon működő interaktív kereső programmal az egyének név szerint publikusan kereshetők.
A Trianonban elcsatolt területek anyaga a mai államok adatbázisában kereshetőek. A magyar katolikus anyakönyvek 1636–1895, más felekezetek rekordjai ettől eltérő intervallumban találhatók. Az anyakönyvekben található kézírások változatosak, ezért a digitalizált adatokban a nevek írása nem mindig pontos, gyakran latinos-németes (Pl.: Michael Schmid-Schmit-Schmidt-Smitt, Elisabetha Schmidin).
Egyes országok dokumentumai beszkennelt kép formájában is megnézhető.

A kutatás módja
Sokan egy szakembert bíznak meg családjuk múltjának kutatásával. Ez általában költséges, és a szakember nem mindig dolgozik olyan odaadással, mint ahogy azt várnánk, és esetleg a kutatás nagy mértékben lelassulhat.
Akinek erre nincs lehetősége, az maga készíti el családfáját. Ebben az esetben a családfakutatást a családi emlékezet és családi iratok felhasználásával érdemes kezdeni. Innen sok olyan adatok szerezhetünk, amelyeknek a későbbiekben nagy hasznát vehetjük (Melyik felekezethez tartoztak őseink? Melyik városban születtek és mikor?) Szerencsés esetben a család oldalágán is találunk valakit, aki érdeklődik a családfa iránt, s együtt a kutatás már könnyebb lesz.
Ezután elkezdhetjük az anyakönyvekből való kutatást. Ha szerencsénk van, akkor az egyházi anyakönyvek esetében úgynevezett regiszterekből is kutathatunk. A regiszeterekben az adott évben született gyermekeket, illetve az elhalálozott embereket ábécé sorrendbe rendezték, és nevük mellett megtalálhatjuk az anyakönyv azon oldalát, ahova a születést vagy az elhalálozást eredetileg bejegyezték. Így ha legalább hozzávetőlegesen ismerjük a születés vagy elhalálozás dátumát, akkor a kutatás sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik.
Ha eljutottunk az anyakönyvezés kezdetéhez, és nem szolgálnak már több információval, akkor kezdődhet a levéltári kutatás. Ha őseink között jeles személyiségeket vagy nemeseket találunk akkor a kutatás folytatódhat, hiszen például a Hontpázmány nemzetség alapítói, Hont és Pázmány lovagok a X. században életek. Magyarországon a legősibb nemzetségek a 108 honfoglaló nemzetség.
A családfakutatás egy olyan folyamat, aminek soha sem lesz vége (így aki azt állítja, hogy ő elkészítette a teljes családfáját, az téved), hiszen mindig születnek új gyermekek, és azoknak újabb gyermekei. Mindig előkerülnek eltűntnek hitt rokonok vagy feltárulnak addig nem ismert oldalágak.

Az, hogy a könyvben a családi történet és a családfa kutatása hogyan alakult, a könyv végére kiderül! :-)

Kellemes hétvégi olvasmány Danielle Steel kedvelőknek!

Bővebben:
http://torpillauj.blogspot.hu/2016/07/danielle-steel-or…

>!
Zsuzsanna_Hernádi
Danielle Steel: Örökség

A Brigittés kerettörténet nagyon lapos és nagyon unalmas volt, nem kötött le. Ellenben a Wachiwiről szóló történet vitt magával, nagyon tetszett. Szerencsére az foglalt el nagyobb részt a történetből.

>!
mályva
Danielle Steel: Örökség

első Danielle Steel regényem, kitartóan végigolvastam
mert Brigitte a főszereplő és indiános és el kell menni XVI Lajos udvarába
tetszik a borító
és voltak egész érdekes részek -közepén az indiános sztori néhol egész kalandos –
csakhát rendkívül negédes, irtó romantikus az egész
és főleg az eleje és a vége idegesítően didaktikusan szájbarágós
unalmas, agyon ismétli a mondatait különböző szórendben, ettől meg olyan érzése van az embernek, hogy épp nagyon hülyének van nézve…
szóval nem katartikus olvasni, és talán nem is érdemes

2 hozzászólás
>!
Light
Danielle Steel: Örökség

Egy ismerősöm kért meg rá, hogy vegyem meg neki, hazaúton a vonaton ki is végeztem. Az alapötlet érdekes, lehetett volna belőle jó kis délutáni kikapcsolódásra tökéletes könyvet írni. Ez eléggé összecsapott lett, nekem nagyon „futószalagon gyártottnak” hatott, bár eddig csak néhány Steel-t olvastam. Bizonyos részek túl részletesek, mások, pl. a forradalom, meg el van intézve 3 oldalban. Amitől a falra másztam: a főszereplő nyavalygása (néhányszor jól fel kellett volna pofozni oszt jónapot!), hogy a szereplők jellemzéseit 3 oldalanként ismétli, és a magyar fordítás (névelő tulajdonnevek előtt? tudom, h ez nem szépirodalom, csak limonádé, de akkor is…)

>!
brendax
Danielle Steel: Örökség

Ez a könyv nagyon akart engem, egy élelmiszer áruházban rám tapadt és nem eresztett. Gondoltam nem leszek sznob, nem állok ellen tovább és azért is elolvasom. Elvégre szerintem kb. én vagyok a célközönség :) Hááát az eleje borzasztó, nem tudom ki rontotta el ennyire az író vagy a fordító de minősíthetetlen. Aztán az indiános történet kalandos volt. Ennyi. Ezentúl bármi is történjen: ellenállok :)

>!
Sünike
Danielle Steel: Örökség

Elég hamar kiolvastam. Voltak benne unalmas részek, amit szégyen és gyalázat , de átugrottam. Steel egykori „nagy regényeinek” közelében sincs, de az utóbbi időkben megjelent könyveknél sokkal jobb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Catherine Anderson: Indián hold
Catherine Anderson: Csak egy érintés
Catherine Anderson: Borostyánszín
Zane Grey: Úri bandita és városi leány
Thomas Berger: Kis Nagy Ember
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
Kenneth Roberts: Északnyugati átjáró
Jack London: Farkasvér
Jack London: Fehér Agyar
Barbara Wood: Az utolsó sámán