Hullócsillagom 142 csillagozás

Fiam, Nick Traina élete és halála
Danielle Steel: Hullócsillagom Danielle Steel: Hullócsillagom

Az amerikai Danielle Steelről, a világ talán legolvasottabb írójának kevesen gondolnák, hogy élete drámai fordulatok, tragikus epizódok sorozata. Legújabb könyve híres zenész-költő fia, Nick Traina – betegségével vívott – hősies küzdelmének krónikája. Nem regény, hanem lebilincselő, lélekerősítő igaz történet. Az Egyesült Államokban mintegy hárommillióan szenvednek a mániás depresszió kínzó, alattomos betegségétől. Hazánkban is százezreket érint a kór. Danielle Steel könyve elsősorban róluk, nekik és környezetüknek szól.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Maecenas, Budapest, 2016
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632031415 · Fordította: Bánki Bálint
>!
Maecenas, Budapest, 2006
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632031415 · Fordította: Bánki Bálint
>!
Maecenas, Budapest, 2002
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632030656 · Fordította: Bánki Bálint

2 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 28

Most olvassa 8

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Magdi1017>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Én nagyra értékelem az írónő munkásságát, ezt nem is titkolom, bármennyire is csöpögős regényeket ír. Többnyire azokban is előfordul a tragédia valamilyen formában. De itt a saját szörnyű történetét ismerteti meg az olvasóval. Ezt feldolgozni nem lehet… Először a diagnózis, aztán a kezelések tömkelege, a tehetetlenség. Szülőként nem volt könnyű olvasmány, nem tudom, hogy én fel tudnám – e dolgozni, ha bármelyik gyerekem súlyos betegséggel küzdene, mert beletörődni biztosan nem. Én is elmennék a végsőkig.
Megrázó volt.. :(

Áfonya74 >!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Nem szoktam olvasni Danielle Steel könyveit, egészen egyszerűen, mert nem az én stílusom.
De ez a könyve kivétel. Mert teljesen más, mint a tőle megszokott írások.
Édesanyaként hihetetlenül nehéz volt elolvasni. Megtudni, szembesülni vele, hogy nem mindig tudsz megtenni érte mindent, nem lehetsz ott mellette minden pillanatban. Hogy hiába nyújtasz neki segítő kezet, az nem mindig elegendő, és bizony sokszor tehetetlennek érzed magad.
Danielle Steel azzal állított méltó emléket szeretett fiának, hogy megismertette az olvasóival fájdalmas, szívszorító történetüket.
Lehetetlen sírás nélkül végigolvasni…

Zanit>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Megrázó történet, szülőként olvasni főleg félelmetes, de nem bántam meg a rá szánt időt. Teljesen beszippantott már az elejétől kezdve.
Azonban volt pár olyan rész is, ami eléggé hihetetlennek tűnik, pl: „Először az első születésnapi bulija megrendezésekor rúgtuk össze komolyan a port. Kijelentette, hogy diszkózenét akar hallgatni, és hívjunk meg egy bohócot is.” Akármilyen érett és értelmes is lehetett Nick, ezeket a sorokat erős túlzásnak érzem.
Voltak olyan mondatok is ("Így hát hetedikes korában beköszöntött az életébe a szex és a kábítószer, és ezzel szép lassan kinyílt előtte a veszélyes külvilághoz vezető kapu"), amiknél legszívesebben megkocogtattam volna az anyuka homlokát, hogy hahóóó, ez így rendben van, nem kellett volna szorosabb pórázon tartani ezt a gyereket? De nem akarok ítélkezni, szerencsére soha nem jártam Danielle cipőjében.

MariannaMJ>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Netes fórumon ajánlották a könyvet. Nagyon megdöbbentő, hogy a mindig tökéletesen elegáns és tökéletes mosolyú Danielle Steel fia bipoláris zavarral élt. Egyáltalán: az írónő családi élete nem minden napi: több házasság, majdnem egy tucat gyerek, átlagon felüli anyagi körülmények (ezt a regényeivel alapozta meg).
Utóbbi nagy szerencse volt a fiának is, mivel az akkori lehetőségekhez mérve, megkaphatta a legjobb orvosi ellátást. Megkapta, miután évekig hurcolta Nicket orvostól orvosig – a teljes közönyön volt szükséges átküzdenie magukat.
Az anya írásán nem tud átjönni, nem jöhet át, mennyire felfokozott életet élt Nick, inkább a szülői aggodalomról, a mindennapok megszervezéséről olvashatunk. Néhol számomra túl mázas is volt, amolyan romantikus írás. Érdemes megnézni a srác két bandájának a youtube-on elérhető néhány videóját: ezekből szerintem inkább átjön az, ahogy a fiú érezhetett. Persze, ez csak feltevés a részemről…

Amúgy a zene… Zaj… Nagyon megdöbbentett. Nem erre számítottam…

A könyv tele van fotókkal. Nick a leglazább, legmosolygósabb, viccesebb. Igazi hófehér hollywoodi mosoly. Tragikus…
Az öngyilkosságok… Mennyire nem akart élni. Ez az, amit szintén nem érezhetünk az anya szavain: magában a srác milyen mértéktelenül, iszonyúan szenvedhetett önmaga miatt.

indira62>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Soha nem volt még ilyen nehéz számomra egy könyvről véleményt írni, ugyanis úgy gondolom, hogy ez egyfajta gyászfeldolgozó elbeszélés. És innen már nehéz bármit is írni vagy gondolni a benne olvasottakról.
Érdekes olvasmány volt egy fiatal srác elég kaotikus, zavaros és talán joggal mondhatom, hogy illően és kellően részleteiben elkendőzött életéről.

monalisa>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Hát én is megkönnyeztem a végét. Danielle Steel nagy a lelkek mélyére tud nyúlni szövegvezetésével. (Mondjuk néha-néha zavartak a visszatérő és ismétlődő gondolatok, nem kerestem vissza, de elvétve akadt olyan Ctrl C Ctrl V érzésem… De mindezt megbocsátom neki a könyv tartalma miatt.) A megtörtént eset és a személyes érintettség az írónő részéről pedig még inkább egy közvetlen légkört eredményezett. És tényleg, én is abszolút úgy éreztem, ahogy DS is megírta a könyv végén – miszerint akik nem ismerték Nicket, a könyv után szeretnék megismerni. Ajánlom azok figyelmébe ezt a könyvet, akik csak ponyvaírónőként könyvelték el Danielle Steel-t. Most, hogy jobban megismertem az életét, rájöttem, hogy művei nagyrészében valószínűleg a saját szerelmi életét meséli el 1-2 változtatással vagy olyannak mutatja, amilyennek szerette volna, hogy legyen.
Visszakanyarodva Nickre, nem tudom szóba került-e valaha, de most ugye megint a figyelem középpontjába került egy bipoláris férfiről szóló film/könyv (Napos oldal) – kíváncsi lennék ezzel kapcsolatban DS véleményére vagy esetleg fordítva, hogy a Napos oldalban érintett írók, rendező, színészek stb. akárkit, inspirált-e ez a könyv. Amúgy érdemes elolvasni, ez egy kőkemény életrajzi alkotás egy súlyos mentális betegségben szenvedő fiatalről, nem fikció vagy szerelmes történet, amire az írónő neve enged következtetni.

Paulina_Sándorné P>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Nem egy megszokott Danielle Steel könyv. A fiáról ír, az életéről. Egy anyának nagyon nehéz olvasni ezt a könyvet. Azt a napi küzdelmet, amit véghezvitt a fia érdekében. Nagyon nehéz, hogy tudod, hogy valami nincs rendben, nem jó, de senki nem hisz neked, csak legyintenek. Lehet, hogyha előbb ismerik fel a fia betegségét, ha előbb adnak neki megfelelő gyógyszert, talán nem következik be a tragédia. Talán. A szívem szakadt meg, mikor a fia Julia-hoz költözött és elengedte. Hihetetlen erő kellett, ahhoz, hogy az írónő ezt bírja. Hiszen Nick-en kívül még volt több gyermeke, azok is igényelték az anyjukat. Csodálom az írónőt!

ViKri94 P>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Érdekes történet volt. Szivszorító hogy mindez igaz. Nehéz élete volt Nicknek, de még nehezebb a családjának. Tudni azt hogy nem tudsz neki segíteni bármennyire is szertnél.

EmmanuelleKant>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Nem igazán olvastam Danielle Steel könyveket, a Zoya akadt a kezembe de annak is kb. 10 éve.
Emlékeim szerint az írónő azért ennél jobban írt.
A könyv a 19 évesen elhunyt, bipoláris zavarban szenvedő fiáról szól, illetve neki akar emléket állítani, meg a saját lelki megpróbáltatásait ecseteli.
Nem tudok elmenni amellett, hogy tele van felesleges mondat és szóismétlésekkel a szöveg. Megtörik a gondolatmenetet, emiatt zavaros és csapongó lesz a történet. Negyedével rövidebb lehetett volna a könyv, jobb lett volna.
Természetesen édesanyaként nagyon sajnálom, ami Nickkel történt és Daniellenek is nehéz lehetett átélni, hogy a fia szenvedett.
Volt néhány dolog, amit én nem nagyon tudtam megérteni, de teljesen normális dolognak van feltüntetve:
Csak Nick életében a vér szerinti apját is beleszámítva három férje volt Daniellenek. Olyan nagy házban éltek, hogy nem tudtak felügyelni Nickre.
Danielle nappal gondoskodott a gyerekekről, éjjel írta a sikerregényeit. Mikor aludt?
A személyzet, aki mindenben segített neki, a gondozókat és Julie-t, Nick pótanyukáját leszámítva talán egyszer kerül megemlítésre.
Két alkalommal, mikor kórházi kezelése alatt fia azt mondja Daniellenek, hogy nem törődik vele, a nő erre úgy reagált, hogy biztosan mások sugallták ezt a fiúnak, illetve utal rá, hogy megszokta ezeket a vádakat.
Illetve Nick az utolsó levelében megerősíti azokat a félelmeit, hogy anyja nem akar vele bajlódni, mert „dilinyósnak tartja”.
A történet egy nézőpontból van megírva, tetszőlegesen kiragadott napló bejegyzésekkel, amikből így is leszűrhető, hogy a másik fél másként érzékelte és értelmezte az eseményeket.
Szerintem az anya viszonyulása a fiával történtekhez kissé elvitte a történetet, és ez lett inkább az ő élete egy szakaszának története, én inkább Nick naplóbejegyzéseiből olvastam volna jóval többet.

_Bogi>!
Danielle Steel: Hullócsillagom

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Szívszorító kötet volt. Egy csodás mosolyú fiatal fiú aki élt majd fiatalon meghalt. Mély történetet olvashatunk amit maga az írónő élt át a fiával együtt. Érzelmekkel teli olvasmány volt.


Népszerű idézetek

Light_House>!

Vannak dolgok, amiket egyedül kell megtennünk. Ha át akarjuk ugrani az előttünk tátongó mélységes szakadékot, akkor nekifutás közben csak a saját hitünk adhat erőt. Nekünk kell ugranunk, és hinnünk kell önmagunkban.

264. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Zsuzsanna_Makai>!

Mit számít, mennyi pénzem halmozódik fel a bankokban, ha minden reggel összetört szívvel ébredek.

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Light_House>!

Bizonyított tény az, hogy annyit kapsz, mint amennyit adsz. Aszerint ítélnek meg, ahogyan éltél, és magad után is olyan nyomot hagysz.

331. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Paulina_Sándorné P>!

Még a legrosszabb helyzetekben is van valami apróság, aminek örülni lehet. Ragadd meg ezt, fogd erősen, és ne engedd el.

266. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Algernon P>!

Nick Traina – Ne add fel

Amikor úgy érzem,
hogy már nem
bírom tovább,
mert már túl sok csalódás ért,
akkor a csapatból valaki átkarol,
és azt mondja,
ne adjam fel,
minden rendbe jön.
Időnként nagy dolgokat vittem véghez,
és már a csúcson is elidőztem,
de már a romjaimban is hevertem,
letaszítva és összetörve.
Hát ilyen az élet,
többet nem remélhetsz,
egyszer a győzelem repít magasba,
máskor meg a földhöz vág kudarca.
Ez nemcsak egy szépséggel teli világ,
hanem gyűlölettől is terhez,
hát így megy ez,
vannak doolgok, amik ellen
semmit sem
tehetsz.
Keresd a jót és használd fejed.
Soha ne add fel, és akkor minden
rendben lesz
Van aki küzdeni szeret
másokat meg megőrjítenek a szerek.
Minden éjszakámon
negatív hullámok sodortak el,
gyengeségem soha nem titkoltam.
A tudás útján nincs megállás,
az idők végeztéig haladj tovább
Sokak szíve gyűlölettel teli,
és ebbe szinte belezavarodnak.
Az mindenkinek időbe telik
amíg a felkavart vizek letisztulnak.
Bizonyított tény az,
hogy annyit kapsz, amennyit
adsz.
Aszerint ítélnek meg,
ahogyan éltél,
és magad után is olyan nyomot
hagysz.

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Lana79>!

Teljesen egyedül vagyok.
Teljesen egyedül vagyok.
Az ég fehér.
A fájdalom ragyog.
Kövezzetek meg.
Teljesen egyedül vagyok.
Végzet, végzet,
táncolj velem, kérlek,
végzetem, végzetem,
nincs menekvés nekem.
Az anyám siránkozik,
mert állandóan lógok a telefonon,
az anyám sóhajtozik,
mert csak fecsegek folyton.
Talán az anyám,
talán az apám,
de csak az Isten áldása száll rám.
De csak az Isten áldása száll rám.
Már feltártam kőszívem.
Már érzem törött csontjaimban
a szeretet hiányát,
az apám hiányát.
Magamra hagytatok romjaimban.
Magamra hagytatok romjaimban.
Végzet, végzet,
táncolj velem kérlek,
végzetem, végzetem
nincs menekvés nekem…

157. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

1 hozzászólás
korneliak>!

Mindenkinek meg kell küzdenie a saját démonjaival, és mások soha nem érthetik meg igazán, hogy ez egyeseknek milyen iszonyú feladat.

112. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
Breezy>!

Amikor már azt hiszed, hogy feljutottál a csúcsra, és hátradőlve büszkén tekintenél jól elvégzett munkádra, akkor az élet mindig újabb kihívásokkal rukkol elő. Gyakran ezeket csak púpnak érezzük a hátunkon, máskor meg érdemesnek tűnik belevágni. Így megy ez. A kihívások elől nem szabad megfutamodni, a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket.

114. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Breezy>!

Életed során nem csupán egy hegyet, hanem egy egész hegyláncot kell megmásznod. Ez olyan, mint a színes karateövek. Hiába szerezted már meg az egyiket, de a feketéért még keményen meg kell küzdeni.

117. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála

Lana79>!

„Réges régen nagy voltam, de most megint kicsi vagyok.Amikor még nagy voltam…” Aztán megint folytatta a mondandóját,de furcsán nézhettem rá,mert ismét rám meredt,és magyarázni kezdett: „Én már egyszer jártam itt,és akkor nagy voltam” – mondta csendesen. Ez elég furcsán hangzott,és nem feszegettem tovább a kérdést.Elég kényelmetlenül éreztem magam.mert kezdett ingoványos talajra terelődni a beszélgetésünk.Azonban ezt soha nem felejtettem el.Máig nem tudom eldönteni,hogy csak zagyvaságokat beszélt a maga értelmes és intelligens módján,vagy élénk fantáziájában született meg ez a történet,de az is lehet,hogy ennél többről volt szó.Ezt akkor sem tudtam eldönteni,és most sem tudom."

49. oldal

Danielle Steel: Hullócsillagom Fiam, Nick Traina élete és halála


Hasonló könyvek címkék alapján

Delphine de Vigan: Semmi nem áll az éjszaka útjába
David Foenkinos: Charlotte
Joan Didion: A mágikus gondolatok éve
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
Pamela Druckerman: Nem harap a spenót
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Michael Chabon: Ragyog a hold
Lisa Brennan-Jobs: Kisvakarcs
Bihari Viktória: Egy negyvenes szingli majdnem (!) elcseszett élete
Ellen DeGeneres: Szórakozol velem?!