A ​Jedi útja 23 csillagozás

Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára
Daniel Wallace: A Jedi útja

ÚTMUTATÓ AZ ERŐT TANULMÁNYOZÓKNAK

Fedezd fel a titkokat és osztozz a tudásban, amely már jedik generációit képezte ki és világosította meg – kezdve a történelemtől és a Jedi Rend hierarchiájától egészen az Erő használatának tökéletesítéséig és a fénykard forgatásának ismeretéig.

Mesterről padawanra szállva, Yodától és Obi-Wan Kenobitól Anakinon és Luke Skywalkeren át minden jedi, akinek a kezébe került, hagyott néhány jegyzetet az oldalakon, így osztva meg tapasztalataikat és mindazt, amit tanultak. És ez a könyv most már a tiéd.

Eredeti mű: Daniel Wallace: The Jedi Path – A Manual for Students of the Force

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591693 · Illusztrálta: Chris Reiff, Chris Trevas, Derek Thompson, Terryl Whitlatch, Kieran Yanner

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Anakin Skywalker · Qui-Gon Jinn · Ahsoka Tano · Darth Sidious · Dooku gróf · Thame Cerulian


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 25


Kiemelt értékelések

>!
makitra P
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Egy icipicit unalmas, de összességében érdekes gyűjtemény a Jedi rend működéséről. Érdekes olvasgatni, hogyan épült fel ez, az univerzumában több ezer évesnek tekinthető struktúra, el lehet gondolkodni, mik voltak a gyengéi, mik az erősségei, és vajon ezek okozták-e bukásukat is.

A Sithek könyvével párhuzamba állítva egyértelműen kitűnik a Jedik rugalmatlansága, túlságos szabálykövetése, amivel kevés teret engedtek az olyanoknak, akik máshogy gondolkodtak. Kitűnik, hogy szerettek mindent belesimítani a főáramlatba, de ez inkább azzal járt, hogy elvetették az újdonságokat az általános tanokkal szemben, így nem adtam lehetőséget a megújulásra. Kicsit hiányoltam a vitát a Jedik közül – mintha nem lett volna más lehetőség egyet nem értés esetén, csak a kilépés. (kicsit erős a párhuzam, de vö: https://444.hu/2017/09/04/szegeny-normie-gyermekeink)

Ezzel együtt sok érdekesség volt benne, bár valószínűtlennek tartom, hogy valóban ilyen kis kézikönyvet adott volna ki a Jedi-rend a tagjainak, ez amolyan About the Jedi for Dummies. A széljegyzetekkel kapcsolatban pedig a problémám: komolyan, ti aláírnátok a jegyzeteiteket? Írásforma alapján simán megismerhetőek lennének…

>!
elge76 P
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Ez a könyv egy igazi kincs. Rengeteg belsős infót megtudhat belőle az ember, nekem is számos olyan új dolgot mutatott meg, amiről csak sejtéseim voltak eddig, de így rengeteg dolog a helyére került, mind a filmekben, mind a regényekben, mind a képregényekben.

A benne leírtak sokkal életszerűbbé teszik ezt a világot, így ha rajongsz ezért az univerzumért, akkor semmiképp ne hagyd ki. A margókra írt szövegektől lesz a kicsit száraznak ható dokumentum igazán természetes, külön tetszett, ahogy az ismert hősök és antihősök is néha kételkednek, néha egyetértenek, de mindenképp élettel töltik meg ezt a színes-szagos, már-már kézzelfogható világot a saját, rájuk jellemző megjegyzéseikkel.

.

Helyesírási hibák is vannak azért, nagyjából egy tucatnyi, meg 2 kimaradt szóba is belebotlottam (mármint, ez logikai ellentmondás, de nyilván érted. :) )

>!
Ikarosz
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Nagyon jól bemutatja a jedi filozófiát és a Rend mindennapi életét, igazán nagy újdonságokat nem mondott el, de jó volt így összeszedve olvasni. Viszont az apró részleteket pl.: kardvívás nagyon szépen részletezi.
Ez is megérte az árát, viszont a széljegyzetek itt nem sikerültek olyan jóra, egy részüket kifejezetten feleslegesnek éreztem, és több karaktert nagyon egysíkunak ábrázolt (Dooku, Anakin), Ashoka odabiggyesztései pedig teljesen haszontalanok, inkább rombolták, mint építették a hangulatot.

>!
Hippoforaccus P
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Igazából egy ilyen mániákusnak, mint én, nem sok újat mutat ez a könyv, de azért voltak érdekességek benne. Szépen taglal mindent, amit Jedi Rendről tudni kell, ha mélyebben bele akarja ásni magát az ember. Például, ha monjuk egy ilyen jellegű szerepjátékot akar valaki játszani, ebből sok ihletet lehet meríteni.
A „széljegyzetek” elég sok köny történeteihez kapcsolódnak, ezeket nem feltétlenül kell ismerni, de ha mégis, akkor némelyiken (egyeseken még anélkül is) jót lehet kuncogni.
A Darth Bane-trilógiát és a Jedi Akadémia-trilógiát szerintem érdemes előtte elolvasni, mert azokból van benne a legtöbb spoiler.

>!
Risa
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

A Jedi útja egy teljesen más felépítésü könyv, mint a Sithek könyve. Míg, a Sithek könyvében különböző eszméket olvashattunk magáról a sötét oldalról, a Jedi útja egy logikusan felépített „tankönyv”. Ahogy haladtam a „tananyagokkal” úgyéreztem, mintha én magam is együtt fejlődnék a könyvvel. :)
Nagyon hasznos kis olvasmány, minden sorából a béke és nyugalom árad, ezért akkor is érdemes a kézbe venni, mikor feldúltabban jön haza az ember a munkahelyről.
Igazán érdekesnek találtam az Erő-használó élőlényekről íródott szöveget, csak sajnáltam, hogy pont az picit rövidre sikerült.

>!
Master_Miller P
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Nagyon klasszul megírt könyv, csak ajánlani tudom. Igazából képvisel mindent, ami miatt a Disney még nagyon sokáig nem fog felérni az általuk „eltörölt” EU-hoz. Akkora mennyiségű és minőségű történetet írtak az évek alatt, hogy gyerekjáték lehetett ezeket az információkat összeszedni. Nagyon örülök, hogy itthon megjelenhetett.

Gazdagon illusztrált, minőségi kiadás.

Szőrös szívű voltam és levontam egy fél pontot, mert volt egy ismétlődő bekezdés amivel nem is törödnék, de mivel minden más részében tökéletes, így ezt emiatt fel kell rónom.

Kötelező helye van minden EU rajongó polcán!

10 hozzászólás
>!
bandy666
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Érdekes kis szösszenet. Összefoglalja, amit max. a wookiepedián lehetett össze-vissza megtalálni. Összeszedett, rendesen felépített „útmutató”.

>!
pla
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Videó-véleményem:
https://youtu.be/nyjWhJYqI3s

Borító
Szürke alapon bársonykötést imitáló, süllyesztett minta és süllyesztett, fényes, világos szürkével kirajzolt szöveg és a Jedi Rend embléma található. A hátlapra rá van húzva egy fényezett alapú papírcsík, amely a fülszöveget tartalmazza.

Tagolás
Luke Skywalker bevezetőjével kezdődik. Utána egyszintes tartalomjegyzékkel rendelkezik, a tartalmi rész 4 nagy részre tagolva.

Felépítés
Típus: Kézikönyv alapú ismerettár, LEGENDA kategória
Téma: Jedi kézikönyv képekkel, ábrákkal és a tulajdonosaik megjegyzéseivel
A sorszámozott fejezetek kétoldalas, a bal oldalon a Star Wars univerzumbeli írással és a jobb oldalon a szöveges címmel rendelkezik.
Egységes felépítés, oldalszámozás. Többnyire kéthasábos szövegszedés, más esetekben egyhasábos. Színes képek, ábrák, emblémák. A könyv korábbi tulajdonosai időrendben, akik helyenként vicces széljegyzeteket írtak: Yoda, Thame Cerulian, Dooku, Qui-Gin Jinn, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Ahsoka Tano, Darth Sidius és Luke Skywalker.

Tartalom
A négy fejezet végigvezeti az olvasót a Jedik történelmén és életútján, valamint a különböző szintekhez, fejlődési sajátságokhoz tartozó információkkal lát el. A fénykardvívás 7 formája a leírás mellett ábrákkal elevenedik meg.
A fejezeteket és alfejezeteket Star Wars univerzumbeli Jedi karakterek írták: egy nagymester, egy főkönyvtáros, egy toborzó, egy látnok, egy mesterpilóta, egy biológus, egy kardmester és egy mezőgazda. A Jedi és a Sith kódexeket és elemzésüket is feltünteti.
Betekintést ad a Jedi Rend belső működésébe, a fejlődési lehetőségekről, a vizsgákról, a sötét oldal veszélyeiről, arról, hogy egy Jedinek milyen szemmel kell néznie a világot, benne magát, és hogy milyen célt szolgál az ő élete. A fénykard és az erőképességek leírása is fontos eleme a könyvnek.

Személyes vélemény, kedvencek
Két kedvenc szereplőm is megjelent említés szintjén: Katarn (128) – feltételezem Kyle Katarn – és Darth Revan (146), előbbi számos videojátékban szerepel, utóbbi a KotOR videojátékban. Nagy kíváncsisággal olvastam Qui-Gon Jinn jegyzeteit és a ysalimiri nevű lényről szóló leírást (90). Megtudtam a jedi alappillérjeinek szimbólumait (22) és a taktikai öv tartozékait (82).

Kedvenc fejezet: Negyedik rész: Jedi Lovagok
Kedvenc oldal: (62) Kapcsolat egy jedi és a fénykardja között – és egy kódex szöveg.
Kedvenc kép: (94) Praxeumhajó metszeti képe. Egy hajó, melyen jedi felfedezők vannak.
Kedvenc idézet: (113) „Efféle specializációnak köszönhetően a lovagok és a mesterek három jól elkülöníthető csoportra oszlanak, eszerint megkülönböztetünk jedi védelmezőket, jedi konzulokat és jedi őrszemeket.”

Az ERŐ legyen veled, mindig!

>!
Kóródi
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Ha Star Warsról van szó akkor az én személyes kedvenceim a Jedi lovagok vagy is Jedi Rend. Ezért is amikor megtudtam, hogy magyarul is megfog jeleni a Jedi Path c. könyv a fellegekben voltam és alig vártam, hogy megvehessem. Ezzel szemben a jegyzetekben csalódtam. A könyv érdekessége, hogy nem csak rengeteg információt közöl mint egy kézi könyv vagy egy valós holocron, hanem Yoda, Thame Cerulian Qui-Gon Jinn, és egyéb személyek által kommentálva van. Amik nem mindig érték el nálam a várt hatást vagy éppen nem nyerte el a tetszésemet. Az első amit megjegyeznék…

Teljes véleményemet itt olvashatjátok: https://coruscantcitizen.wordpress.com/2017/06/28/danie…


Népszerű idézetek

>!
Saille P

Csak óvatosan – az őslakos gorgodonok szívesen táplálkoznak szénalapú életformákkal!
– Q-G

Qui-gon nagyon finoman fogalmaz! A Tanács meg akar ölni minket?
– Kenobi

Nem tudom, mire föl ez a fakszni – könnyedén végeztem hárommal is!
– Anakin

A gorgodonok egyszerűen csak éhesek! Legközelebb próbáljatok meg adni az élelmetekből!
– Ahsoka

62. oldal Fénykardépítés- és használat

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker · gorgodon · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

Nem tudom, sikerült-e megfelelő kapcsolatot kialakítanom Qui-gonnal. Nagyon nehéz a lelkébe látni, a küldetéseink pedig sokkal nehezebbek annál, amire valóban fel vagyok készülve.
– Kenobi

Furcsa elképzelni, hogy Ben valaha ugyanolyan bizonytalan volt, és ugyanúgy tépelődött, mint én.
– Luke

51. oldal Együttműködés a mestereddel

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
>!
Saille P

A mou kei tiltott variáns. Neve szó szerinti fordításban „csonkolást” jelent, és több végtag egy mozdulattal történő levágását jelöli. Mivel számos alternatíva áll rendelkezésre, a mou kei használata élő ellenféllel szemben sosem lehet indokolt.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha is ehhez a csapáshoz folyamodjak.
– Kenobi

76. oldal Végső csapások

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Obi-Wan Kenobi
>!
Saille P

Itt a Coruscanton az emberek leginkább a politikai életből lehetnek ismerősek, amelyet nagyrészt ők uralnak, a koréliaiak viszont egy különleges és emlékezetes rasszot alkotnak a fajon belül. Bátrak, pimaszak, karizmatikusak, és a saját véleményük szerint a duróiak nem is álmodhatnak arról, hogy olyan jó pilótákká váljanak, mint ők.

Igen, ez pontosan úgy hangzik, mintha Han mondta volna. Vagy Wedge.
– Luke

87. oldal A köztársaság fejlett kultúrái és poltikája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · Han Solo · Luke Skywalker · Wedge Antilles
>!
Saille P

A djem so alapelve is az ellenfél támadásának önmaga ellen fordítása, de ezt a technikát fénykard a fénykard párbajokra optimalizálták.

Én ezt jobban szeretem agresszív véleménycserének hívni.
– Anakin

Hívd, aminek akarod, de ne kritizálj, amiért fordítva tartom a kardot.
– Ashoka

73. oldal A fénykardvivás ötödik formaja: shien / djem so

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker · fénykard · Shien/Djem Tso
>!
pla

Efféle specializációnak köszönhetően a lovagok és a mesterek három jól elkülöníthető csoportra oszlanak, eszerint megkülönböztetünk jedi védelmezőket, jedi konzulokat és jedi őrszemeket.

113. oldal, Negyedik rész: Jedi Lovagok

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

>!
Saille P

A Tanács sem tud mindent. Csattanólabdában például sokkal jobb vagyok, mint Bouri mester.
– Thame

Thame semmit sem tud a csattanólabdáról. Az ötpontos védelem mit sem ér a byblosi bombával szemben.
– Dooku

Onnantól már nem nehéz nyerni, hogy beszálltunk a játékba, Dooku mester.
– Q-G

Ki játszik manapság csattanólabdát?
– Ashoka

12. oldal A Jedi Rend felépítése

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Dooku gróf · Qui-Gon Jinn · Thame Cerulian
>!
Saille P

A két pengével küzdők is a niman művelői, ugyanis a yovshin kardforgatók nyomán jar'kai néven ismert komplikált technika alapja is ez a forma. Ha bevetsz egy második kardot, választhatod a rövid pengéjével nagyobb mozgásteret engedő shotót is. Érdemes utánanézni a holokronokban, mire képesek e téren a négynél több végtaggal rendelkező Jedik, például a hat kardot forgató priapulin, Skwelli mester.

Már a gondolattol is kiráz a hideg, hogy ennyi karddal kelljen egyszerre szembenézni.
– Kenobi

75. oldal A fénykardvívás hatodik formája: niman

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · jedi · Niman · Obi-Wan Kenobi · Shoto
>!
Saille P

A sai tok a test kettévágása. Teljes joggal nevezik barbár csekedetnek és a sötét oldalra csábító düh bizonyítékának. Hacsak nem droidokkal harcol, egyetlen tanítványom sem használhatja a sai tokot soha.

Ugy hallom a többi padavantól, hogy Obi-van így ölte meg a Sithet a Naboon. Örülök neki.
– Anakin

77. oldal Végső csapások

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · fénykard · Naboo · Obi-Wan Kenobi · Sith
>!
Saille P

Mivel az együttérzés és végeredményben a szeretet is az Élő Erőből fakad, szerintem ezek a kódex állításaival szemben nem hátráltató tényezők.
– Q-G

Hát igen – talán ezért nem volt Qui-gon a Tanács tagja!
– Anakin

7. oldal A Jedi Kódex

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Qui-Gon Jinn

Hasonló könyvek címkék alapján

Alexandra Bracken: A hercegnő, a kalandor és a párafarmer
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Greg Rucka: Az ébredés előtt
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
J. L. Armentrout: Origin
Pittacus Lore: Tizedik küldetése
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Marissa Meyer: Scarlet
Ernest Cline: Ready Player One
S. J. Kincaid: A kárhozott