A ​Jedi útja 35 csillagozás

Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára
Daniel Wallace: A Jedi útja

ÚTMUTATÓ AZ ERŐT TANULMÁNYOZÓKNAK

Fedezd fel a titkokat és osztozz a tudásban, amely már jedik generációit képezte ki és világosította meg – kezdve a történelemtől és a Jedi Rend hierarchiájától egészen az Erő használatának tökéletesítéséig és a fénykard forgatásának ismeretéig.

Mesterről padawanra szállva, Yodától és Obi-Wan Kenobitól Anakinon és Luke Skywalkeren át minden jedi, akinek a kezébe került, hagyott néhány jegyzetet az oldalakon, így osztva meg tapasztalataikat és mindazt, amit tanultak. És ez a könyv most már a tiéd.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kolibri, Budapest, 2016
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591693 · Illusztrálta: Chris Reiff, Chris Trevas, Derek Thompson, Terryl Whitlatch, Kieran Yanner

Enciklopédia 28

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Luke Skywalker · Anakin Skywalker · Ahsoka Tano · Qui-Gon Jinn · Darth Sidious · Dooku gróf · Thame Cerulian


Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 37


Kiemelt értékelések

makitra P>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Egy icipicit unalmas, de összességében érdekes gyűjtemény a Jedi rend működéséről. Érdekes olvasgatni, hogyan épült fel ez, az univerzumában több ezer évesnek tekinthető struktúra, el lehet gondolkodni, mik voltak a gyengéi, mik az erősségei, és vajon ezek okozták-e bukásukat is.

A Sithek könyvével párhuzamba állítva egyértelműen kitűnik a Jedik rugalmatlansága, túlságos szabálykövetése, amivel kevés teret engedtek az olyanoknak, akik máshogy gondolkodtak. Kitűnik, hogy szerettek mindent belesimítani a főáramlatba, de ez inkább azzal járt, hogy elvetették az újdonságokat az általános tanokkal szemben, így nem adtam lehetőséget a megújulásra. Kicsit hiányoltam a vitát a Jedik közül – mintha nem lett volna más lehetőség egyet nem értés esetén, csak a kilépés. (kicsit erős a párhuzam, de vö: https://444.hu/2017/09/04/szegeny-normie-gyermekeink)

Ezzel együtt sok érdekesség volt benne, bár valószínűtlennek tartom, hogy valóban ilyen kis kézikönyvet adott volna ki a Jedi-rend a tagjainak, ez amolyan About the Jedi for Dummies. A széljegyzetekkel kapcsolatban pedig a problémám: komolyan, ti aláírnátok a jegyzeteiteket? Írásforma alapján simán megismerhetőek lennének…

elge76>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Ez a könyv egy igazi kincs. Rengeteg belsős infót megtudhat belőle az ember, nekem is számos olyan új dolgot mutatott meg, amiről csak sejtéseim voltak eddig, de így rengeteg dolog a helyére került, mind a filmekben, mind a regényekben, mind a képregényekben.

A benne leírtak sokkal életszerűbbé teszik ezt a világot, így ha rajongsz ezért az univerzumért, akkor semmiképp ne hagyd ki. A margókra írt szövegektől lesz a kicsit száraznak ható dokumentum igazán természetes, külön tetszett, ahogy az ismert hősök és antihősök is néha kételkednek, néha egyetértenek, de mindenképp élettel töltik meg ezt a színes-szagos, már-már kézzelfogható világot a saját, rájuk jellemző megjegyzéseikkel.

.

Helyesírási hibák is vannak azért, nagyjából egy tucatnyi, meg 2 kimaradt szóba is belebotlottam (mármint, ez logikai ellentmondás, de nyilván érted. :) )

Ikarosz>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Nagyon jól bemutatja a jedi filozófiát és a Rend mindennapi életét, igazán nagy újdonságokat nem mondott el, de jó volt így összeszedve olvasni. Viszont az apró részleteket pl.: kardvívás nagyon szépen részletezi.
Ez is megérte az árát, viszont a széljegyzetek itt nem sikerültek olyan jóra, egy részüket kifejezetten feleslegesnek éreztem, és több karaktert nagyon egysíkunak ábrázolt (Dooku, Anakin), Ashoka odabiggyesztései pedig teljesen haszontalanok, inkább rombolták, mint építették a hangulatot.

Hippoforaccus>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Igazából egy ilyen mániákusnak, mint én, nem sok újat mutat ez a könyv, de azért voltak érdekességek benne. Szépen taglal mindent, amit Jedi Rendről tudni kell, ha mélyebben bele akarja ásni magát az ember. Például, ha monjuk egy ilyen jellegű szerepjátékot akar valaki játszani, ebből sok ihletet lehet meríteni.
A „széljegyzetek” elég sok köny történeteihez kapcsolódnak, ezeket nem feltétlenül kell ismerni, de ha mégis, akkor némelyiken (egyeseken még anélkül is) jót lehet kuncogni.
A Darth Bane-trilógiát és a Jedi Akadémia-trilógiát szerintem érdemes előtte elolvasni, mert azokból van benne a legtöbb spoiler.

Mircsi P>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Szuper könyv, nagyon részletes, nem is olvastam el A-tól Z-ig, inkább csak azt, ami érdekelt. Nagyon igényes a kidolgozása, imádtam például, hogy a tulajdonosai véleményezték a benne leírtakat, meg szépek az illusztráció, minden.

JustOneMorePage>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Külső: Egyszerű a külseje, mint azoké akikről szól. Semmi dísz, semmi kihívó szín. A lapok it is szépek és kellemes tapintásúak, mint a többiben, az illat pedig hasonlóan pazar.

Tartalom: Nem kedveltem a Jediket túlzottan, nekem hasonlóan elvakultak voltak, mint a Sithek. Kissé szekta benyomást kölcsönzött nekik ez a sok megtagadás stb. A könyv nagyon sok érdekes dologra kitér, ami elég gyorsan fogyaszthatóvá teszi. A beírások itt is nagyon tetszenek, főleg Qui Gon mesteré és Obié. A csonkolásról szóló résznél mosolyogtam, hogy Obi mennyire fel volt háborodva, hogy ő soha nem használná… hat mint tudjuk, kissé másképp alakult a dolog.

Risa>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

A Jedi útja egy teljesen más felépítésü könyv, mint a Sithek könyve. Míg, a Sithek könyvében különböző eszméket olvashattunk magáról a sötét oldalról, a Jedi útja egy logikusan felépített „tankönyv”. Ahogy haladtam a „tananyagokkal” úgyéreztem, mintha én magam is együtt fejlődnék a könyvvel. :)
Nagyon hasznos kis olvasmány, minden sorából a béke és nyugalom árad, ezért akkor is érdemes a kézbe venni, mikor feldúltabban jön haza az ember a munkahelyről.
Igazán érdekesnek találtam az Erő-használó élőlényekről íródott szöveget, csak sajnáltam, hogy pont az picit rövidre sikerült.

A_S1M0N P>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Jó érzés visszatérni a Star Wars hatalmas, kidolgozott világába, ez a könyv pedig remek összefoglalója a jedik történelmének, eszméinek, feladatainak.
A hozzájuk fűzött jegyzetek legtöbbje tetszett, volt viszont pár, ami nem illett oda, vagy olyan hülyeséget tartalmazott, ami maximum üzenőfalra lenne való, nem pedig egy olyan könyv oldalaira, aminek célja a rend tanításainak ismertetése. Az ő rendjüknek is megvannak a maga hibái, sokszor vakok, vagy ragaszkodnak végsőkig a tanaikhoz, amik miatt saját maguknak is ártanak.
Ezen kívül volt egy befejezetlen mondat is, ami a lap alján egyszer csak megszakadt, a következőn nem folytatódott, meg talán egy elírást láttam, ami egy felesleges ékezet volt.

A könyv maga rendkívül minőségi kiadvány, a borító fantasztikus, a lapok vastagok, és az illusztrációk is nagyon jók.

pla>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Videó-véleményem:
https://youtu.be/nyjWhJYqI3s

Borító
Szürke alapon bársonykötést imitáló, süllyesztett minta és süllyesztett, fényes, világos szürkével kirajzolt szöveg és a Jedi Rend embléma található. A hátlapra rá van húzva egy fényezett alapú papírcsík, amely a fülszöveget tartalmazza.

Tagolás
Luke Skywalker bevezetőjével kezdődik. Utána egyszintes tartalomjegyzékkel rendelkezik, a tartalmi rész 4 nagy részre tagolva.

Felépítés
Típus: Kézikönyv alapú ismerettár, LEGENDA kategória
Téma: Jedi kézikönyv képekkel, ábrákkal és a tulajdonosaik megjegyzéseivel
A sorszámozott fejezetek kétoldalas, a bal oldalon a Star Wars univerzumbeli írással és a jobb oldalon a szöveges címmel rendelkezik.
Egységes felépítés, oldalszámozás. Többnyire kéthasábos szövegszedés, más esetekben egyhasábos. Színes képek, ábrák, emblémák. A könyv korábbi tulajdonosai időrendben, akik helyenként vicces széljegyzeteket írtak: Yoda, Thame Cerulian, Dooku, Qui-Gin Jinn, Obi-Wan Kenobi, Anakin Skywalker, Ahsoka Tano, Darth Sidius és Luke Skywalker.

Tartalom
A négy fejezet végigvezeti az olvasót a Jedik történelmén és életútján, valamint a különböző szintekhez, fejlődési sajátságokhoz tartozó információkkal lát el. A fénykardvívás 7 formája a leírás mellett ábrákkal elevenedik meg.
A fejezeteket és alfejezeteket Star Wars univerzumbeli Jedi karakterek írták: egy nagymester, egy főkönyvtáros, egy toborzó, egy látnok, egy mesterpilóta, egy biológus, egy kardmester és egy mezőgazda. A Jedi és a Sith kódexeket és elemzésüket is feltünteti.
Betekintést ad a Jedi Rend belső működésébe, a fejlődési lehetőségekről, a vizsgákról, a sötét oldal veszélyeiről, arról, hogy egy Jedinek milyen szemmel kell néznie a világot, benne magát, és hogy milyen célt szolgál az ő élete. A fénykard és az erőképességek leírása is fontos eleme a könyvnek.

Személyes vélemény, kedvencek
Két kedvenc szereplőm is megjelent említés szintjén: Katarn (128) – feltételezem Kyle Katarn – és Darth Revan (146), előbbi számos videojátékban szerepel, utóbbi a KotOR videojátékban. Nagy kíváncsisággal olvastam Qui-Gon Jinn jegyzeteit és a ysalimiri nevű lényről szóló leírást (90). Megtudtam a jedi alappillérjeinek szimbólumait (22) és a taktikai öv tartozékait (82).

Kedvenc fejezet: Negyedik rész: Jedi Lovagok
Kedvenc oldal: (62) Kapcsolat egy jedi és a fénykardja között – és egy kódex szöveg.
Kedvenc kép: (94) Praxeumhajó metszeti képe. Egy hajó, melyen jedi felfedezők vannak.
Kedvenc idézet: (113) „Efféle specializációnak köszönhetően a lovagok és a mesterek három jól elkülöníthető csoportra oszlanak, eszerint megkülönböztetünk jedi védelmezőket, jedi konzulokat és jedi őrszemeket.”

Az ERŐ legyen veled, mindig!

Kada22>!
Daniel Wallace: A Jedi útja

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Nem mondom, hogy nem volt tömény, de ezt szerintem nem is arra tervezték, hogy úgy olvassuk, mintha regény lenne. Ez egy tankönyv, csak épp a Jedik történelmét meséli el. És én egykoron minden információt tudtam, ami ebben a könyvben van. Aztán jött a kánon, ami mellé én is beálltam. A döntésemet nem bántam meg, de egy kihívás miatt úgy döntöttem visszatérek kicsit a Régi Köztársaság korába. És ez a kis könyvecske remek kezdés volt. Kicsit felfrissítette az évek óta nem használt tudást.
Érdekes volt olvasni, mennyi minden változott meg a SW szabályrendszerében pár év alatt. A legtöbb dolog most jobban tetszik (pl a kiberkristályok működése nekem jobban bejön jelenlegi formájában), de akadt pár dolog, ami hiányzik a kánonból (még).
A kivitelezés igényes, egyedül Yoda megjegyzései zavaróak, ugyanis a kiadónál úgy döntöttek, hogy lefordítják a mester furcsán alkotott angol mondatait, hasonlóan furcsán alkotott magyar mondatokra, ami eddig ugye sosem jött elő magyarul, sem a filmeken, sem másik könyvekben. Ettől eltekintve minden klassz volt.


Népszerű idézetek

Szelén>!

Csak óvatosan – az őslakos gorgodonok szívesen táplálkoznak szénalapú életformákkal!
– Q-G

Qui-gon nagyon finoman fogalmaz! A Tanács meg akar ölni minket?
– Kenobi

Nem tudom, mire föl ez a fakszni – könnyedén végeztem hárommal is!
– Anakin

A gorgodonok egyszerűen csak éhesek! Legközelebb próbáljatok meg adni az élelmetekből!
– Ahsoka

62. oldal Fénykardépítés- és használat

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Anakin Skywalker · gorgodon · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Yoda is volt ifjonc?!
Ashoka

6. oldal A Jedi Kódex

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Yoda
Szelén>!

A mou kei tiltott variáns. Neve szó szerinti fordításban „csonkolást” jelent, és több végtag egy mozdulattal történő levágását jelöli. Mivel számos alternatíva áll rendelkezésre, a mou kei használata élő ellenféllel szemben sosem lehet indokolt.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaha is ehhez a csapáshoz folyamodjak.
– Kenobi

76. oldal Végső csapások

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: fénykard · Obi-Wan Kenobi
Szelén>!

Itt a Coruscanton az emberek leginkább a politikai életből lehetnek ismerősek, amelyet nagyrészt ők uralnak, a koréliaiak viszont egy különleges és emlékezetes rasszot alkotnak a fajon belül. Bátrak, pimaszak, karizmatikusak, és a saját véleményük szerint a duróiak nem is álmodhatnak arról, hogy olyan jó pilótákká váljanak, mint ők.

Igen, ez pontosan úgy hangzik, mintha Han mondta volna. Vagy Wedge.
– Luke

87. oldal A köztársaság fejlett kultúrái és poltikája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Coruscant · Han Solo · Luke Skywalker · Wedge Antilles
Szelén>!

A régebbi korokban a bátorság próbáját nem kellett kiállni, ha a padavan tanúbizonyságot tett hősiességéről a csatatéren például azzal, hogy kiállt egy hatalmas erejű Sith nagyúr ellen, és a Tanács az utolsó háború alatt is többször adott felmentést hasonló okokból.

Obi-van mester ezt a próbát akkor teljesítette, amikor megölte a Sithet a Naboo-n. A másikkal én végzek.
– Anakin

És így is tett az én kiszámítható, befolyásolható tanítványom.
– S.

99. oldal A bátorság próbája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Darth Sidious · Jedi Tanács · Obi-Wan Kenobi · padawan · Sith
Szelén>!

A Tanács sem tud mindent. Csattanólabdában például sokkal jobb vagyok, mint Bouri mester.
– Thame

Thame semmit sem tud a csattanólabdáról. Az ötpontos védelem mit sem ér a byblosi bombával szemben.
– Dooku

Onnantól már nem nehéz nyerni, hogy beszálltunk a játékba, Dooku mester.
– Q-G

Ki játszik manapság csattanólabdát?
– Ashoka

12. oldal A Jedi Rend felépítése

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Dooku gróf · Qui-Gon Jinn · Thame Cerulian
Szelén>!

Nem tudom, sikerült-e megfelelő kapcsolatot kialakítanom Qui-gonnal. Nagyon nehéz a lelkébe látni, a küldetéseink pedig sokkal nehezebbek annál, amire valóban fel vagyok készülve.
– Kenobi

Furcsa elképzelni, hogy Ben valaha ugyanolyan bizonytalan volt, és ugyanúgy tépelődött, mint én.
– Luke

51. oldal Együttműködés a mestereddel

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Luke Skywalker · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Mivel az együttérzés és végeredményben a szeretet is az Élő Erőből fakad, szerintem ezek a kódex állításaival szemben nem hátráltató tényezők.
– Q-G

Hát igen – talán ezért nem volt Qui-gon a Tanács tagja!
– Anakin

7. oldal A Jedi Kódex

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker · Jedi Tanács · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

Az élet sokszínűsége a lenyűgöző élmények tárháza.
– Q-G

Qui-gon mester folyamatosan azon van, hogy megértesse velem, milyen fontos érintkezésbe lépni más lényekkel. Az én türelmemet viszont komolyan próbára teszi, ha gagyogásra bírunk valami szánalmas létformát, és ez bizony igen gyakran fordul elő.
– Kenobi

Miért is nem vagyok meglepve? Szerezz magadnak egy-két barátot!
– Ashoka

34. oldal, Galaktikus bestiárium

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Ahsoka Tano · Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn
Szelén>!

A squibek a galaxis legkiválóbb roncsvadászai. Noha tolvajok hírében állnak, valójában jó szimatú becsüsök, és ránézésre reménytelen állapotú gépeket is meg tudnak javítani.

Tolvajok is! Elképzelni sem tudom, miért gondolja Qui-gon mester, hogy helyénvaló, ha hagyjuk, hogy elemeljék a fókuszkristályomat.
– Kenobi

87. oldal A köztársaság fejlett kultúrái és poltikája

Daniel Wallace: A Jedi útja Kézikönyv az Erővel ismerkedő növendékek számára

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Qui-Gon Jinn

Hasonló könyvek címkék alapján

Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
Hank Green: Az abszolút tökéletes izé
Erin Bowman: Taken – A 18-as csapdája
Lissa Price: A testbérlők – Leszámolás
Paul Davids – Hollace Davids: A Birodalom királynője
Henry Gilroy: Star Wars: A klónok háborúja – Titkos küldetés
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
Orson Scott Card: Ender árnyéka